Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ranomafana National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Wil jij een National Park bezoeken waar je wildlife en natuur kunt spotten, maar tegelijkertijd ook veel wil leren?! Dan moet je in het Ranomafana National Park zijn. Dit park is erg populair en wordt bezocht door veel reizigers. Dat komt mede door de goede locatie en bereikbaarheid van Ranomafana.

Toegankelijke natuur in Madagascar

De naam Ranomafana verwijst naar de warmwaterbronnen in het nabijgelegen dorp Ranomafana. Deze zijn in de Franse koloniale periode aangelegd, en om de warmwaterbronnen heen is het dorp ontstaan. Rano betekent letterlijk water, en Mafana betekent heet.

Het park bestaat uit dichte oerwoud bossen waar vooral het geschreeuw van de lemur aapjes goed te horen is. Je zit hier midden in de jungle en dat is niet te missen. Het 41.o00 hectare tellende park werd in 1991 aangelegd om twee zeldzame maki soorten te beschermen waaronder de bamboomaki.

Centre ValBio

Bij de ingang van het park bevindt zich het Centre ValBio, dit is het belangrijkste wetenschappelijke instituut van Madagaskar op het gebied van biodiversiteit. Het centrum is opgericht en wordt begeleid door de Amerikaanse primatoloog Patricia Wright.

Ranomafana National ParkDe natuur hier is prachtig

Een van de meest bezochte nationale parken op Madagaskar

Het Ranomafana National park is zelfs een van de meest bezochte nationale parken op Madagaskar. Dit heeft het park te danken aan de goede bereikbaarheid en toegankelijkheid, en de grote diversiteit aan flora en fauna die je hier kunt zien.

Je vindt hier namelijk maar liefst 12 verschillende soorten maki’s! Het totale park ligt op een hoogte tussen 800 meter en 1.200 meter boven de zeespiegel, en het is opgericht in 1991. In 1986 werd hier namelijk de met uitsterven bedreigde bamboomaki gevonden door Dr. Patricia Wright.

Deze vondst heeft de overheid doen besluiten hier een National Park op te richten.

Wat is er te doen?

Er is veel te zien en te doen. Met name wandelen in de natuur en de wildlife spotten is hier erg populair. Doordat het park zo goed toegankelijk is, is de infrastructuur ook goed opgezet en kun je makkelijk activiteiten ondernemen.

#1 Bezoek het Centre ValBio

Na de ontdekking van de bamboomaki door Dr. Patricia Wright is het Centre ValBio uiteindelijk opgericht in 1991. Het centrum staat aan de rand van het Ranomafana National Park en heeft als doel de natuur en zijn inwoners in Madagaskar te beschermen.

Ook zetten ze verschillende projecten op om de lokale bevolking te helpen met het voortzetten van hun bestaan. Het Centre ValBio werkt ook samen met de lokale bevolking om de biodiversiteit van het park te behouden en waar mogelijk te vergroten.

Het centrum bezoeken

Er zijn verschillende manieren om Centre ValBio te bezoeken. Als toerist kun je een bezoek brengen aan het centrum en ergens in de nabijgelegen dorpen overnachten. Je hebt ook namelijk de mogelijkheid stage te lopen in dit centrum, of onderzoek te doen als dat je beroep is.

Ze hebben zelfs speciale faciliteiten voor onderzoekers, studenten, vrijwilligers of wetenschapstoerist om in het park te kamperen.

Als je ‘gewoon’ als reiziger een bezoek wil brengen aan het centrum kun je er in principe gewoon naar toe gaan. Als je dicht in de buurt van het centrum wil overnachten is het wel aan te raden jouw overnachting vroeg te boeken, vooral als je in het hoogseizoen gaat reizen.

TIP ♥ – op deze pagina vind je meer info

Ranomafana National Park

#2 Spot de wildlife

In het Ranomafana National Park vind je dus in totaal 12 verschillende soorten maki’s. Naast de bamboomaki die heeft gezorgd voor het ontstaan van dit park vind je ook de oostelijke wolmaki, de roodbuikmaki en de kleintandwezelmaki.

Naast maki’s vind je in dit park ook verschillende vogelsoorten. Het aantal loopt inmiddels op tot 115 soorten, waarvan er zelfs 30 volledig uniek zijn in Madagaskar. Je vindt ze dus nergens anders ter wereld. Dit zijn onder andere de Madagskarhavik en de kuifibis.

Daarnaast vind je in het Ranomafana National Park maar liefst 62 verschillende soorten reptielen. Deze bestaat uit kameleons, slangen, gekko’s, kikkers, vlinders en spinnen.

TIP ♥ – de meeste reptielen en spinnen kun je het beste spotten tijdens een avondwandeling. Vooral de kameleon reageert namelijk sterk op het licht van een zaklamp!

#3 En natuurlijk de planten en natuur

Zoals veel andere parken in Madagaskar vind je in het Ranomafanga National Park ook diverse soorten planten. Veel van deze planten groeien in het regenwoud, en worden door de lokale stammen gebruikt voor geneeskundige doeleinden.

Je vindt hier bijvoorbeeld veel palmbomen, orchideeën en vleesetende planten. Naast de verschillende soorten flora en fauna vind je in het park ook diverse waterstromen die samen komen in de prachtige Namorona River.

Ranomafana National Park

#4 Wandelen door het park

Ook voor liefhebbers van een mooie wandeling of een pittige hike is het Ranomafanga National Park een geschikte bestemming. Er zijn verschillende routes die door het park lopen en je de omgeving langzaam laat verkennen.

Afhankelijk van jouw conditie en motivatie kun je de lengte van je wandeling kiezen. De kortere wandelingen zijn erg populair, dus deze kunnen – zeker in het hoogseizoen – erg druk worden. Vanzelfsprekend zijn de langere wandelingen rustiger, en geven uiteindelijk ook de mooiste uitzichten en meest prachtige natuur.

Varibolomena circuit

Dit is een redelijk makkelijke wandeling van ruim 4 uur. De kans is groot dat je onderweg de bamboomaki tegenkomt en ook tref je verschillende watervallen. Deze route wordt in de avond vaker gelopen om de diverse reptielen en kikkers te spotten.

Sahamalaotra ciruit

Deze route is ongeveer 10 kilometer lang en focust zich voornamelijk op het spotten van de maki’s, en zo veel mogelijk verschillende vogelsoorten.

Vohiparara circuit

Deze route duurt zeker twee dagen en gaat dwars door het park heen. Het is een route waar je 20 kilometer omhoog loopt, en vervolgens weer omlaag. Onderweg vind je verschillende maki’s en vogels en breng je een bezoek aan een heilig meer.

Varijatsy circuit

Deze hike kun je doen in 1 of 2 dagen. De route is 15 kilometer lang maar gaat over vrij ruw terrein, wat dus zeker heel wat van je lichaam vraagt. Je doorkruist het bos en gaat op zoek naar de maki’s. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen en natural pools, waar je vanzelfsprekend een heerlijke duik kunt nemen om af te koelen.

Soarano circuit

Deze route duurt ongeveer 2 tot 3 dagen. Je loopt minimaal 20 kilometer door het bos, waar je op zoek gaat naar diverse flora en fauna. Ook tref je diverse soorten maki’s en heb je de mogelijkheid een traditioneel dorp te bezoeken van een van de lokale stammen. Dit dorp ligt midden in het bos.

Hoe kom je er?

Het Ranomafana National Park is zo populair omdat het heel goed te bereiken is. Het ligt op ongeveer 60 kilometer afstand, ten noorden van Fianarantsoa, en op 400 kilometer ten zuiden van Tana.

Er zijn twee belangrijke wegen die het park doorkruisen. De RN25 vanuit Ambohimasoa, en de RN45 vanuit Alakamisy.

Deze wegen zijn het hele jaar door goed begaanbaar, echter moet je in de regenperiode wel goed opletten voor modderige stukken. Er rijden ook verschillende taxibusjes van Antananarivo tot aan Fianarantsoa, die onderweg stoppen in het dorpje Ranomafana.

Beste reistijd

In principe is een bezoek aan dit park het hele jaar mogelijk, dankzij het warme klimaat. Echter zijn de beste maanden om een bezoek te brengen aan dit park mei tot en met november. Dit zijn de droogste maanden van het jaar.

Verwacht echter niet dat jouw bezoek aan dit park helemaal regenvrij is, maar in deze maanden valt er het minste regen. In de zomer loopt de temperatuur snel op, dus ben daar op voorbereid met voldoende kleding en zonnebrandcrème om jezelf tegen de zon te beschermen.

Beste reistijd voor MadagascarLocatie

Meer lezen over Madagascar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU