Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Masoala National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Masoala National Park, het oudste National Park van Madagascar, is een must-see. Het is een van de laatste plaatsen ter wereld waar het regenwoud direct in aanraking komt met de zee. De natuur, en met name de stranden, zijn werkelijk schitterend. Wij delen graag onze tips over deze plek.

Ongerept paradijs

Dit park is een beschermd gebied en bestaat uit drie marine parken die de koraalriffen beschermen en het eiland Nosy Mangabe. Samen vormen ze Masoala National Park. Je vindt er 2.300 vierkante kilometer regenwoud en 100 vierkante kilometer koraalrif.

Entree voor het park is 15.000 Ar per dag en een gids is verplicht

Het park staat bekend om de prachtige stranden en met name om de ongerepte natuur die je hier (nog) vindt.  Het park ligt in een baai aan de oostkust van het land en zou bij iedereen op zijn of haar to-do lijst moeten staan

Masoala National ParkDit is niet voor niets een van de bekendste parken van het land

5x leuke dingen om te doen in Masoala National Park

Er is genoeg te doen in dit park, maar de meeste mensen komen hier om te wandelen of te genieten van de oogstrelende stranden en bizar mooie natuur. Wij raden aan om hier minimaal 2 nachten te blijven om al het moois te ontdekken!

#1 Ga wandelen

Voor wie van wandelen houdt is Masoala National Park ook een waar paradijs. De mogelijkheden om hier tracks te lopen zijn namelijk eindeloos. De meest belangrijke routes vind je op Nosy Mangabe, Cap Est, Tampolo of Ambodirafia.

Meerdere hikes die je gewoon in een dag kunt doen vind je over het hele schiereiland.

Alohatrozana

Een van de beste plekken om een wandeling te doen is in de Alohatrozana, een onaangetast stuk regenwoud aan de westkant van het schiereiland.

Western Coastral trail

De Western Coastral trail is een prachtige route voor iedereen die houdt van mangrove. Onderweg kom je namelijk verschillende prachtige stranden tegen waar je gerust een verkoelende duik kunt nemen.

Het pad loopt tot aan Antalavia en bestaat volledig uit heerlijke stranden, rotsachtige grotten en mangrovebos. Dit is misschien wel het mooiste stukje van Masoala National Park.

TIP ♥ – als je kiest voor accommodatie in Antalaha, kun je het pad bereiken per fiets of taxi naar Ambodirafia en Cap Est.

Ongerept!

#2 Verken Nosy Mangabe

Vanuit vrijwel iedere accommodatie in Masoala National Park kun je een trip boeken naar Nosy Mangabe. Dit is een eiland van Madagaskar die in dezelfde baai gelegen is als Masoala. Het eiland behoort tot de provincie Toamasina en het is onbewoond.

Maar waarom zou je hier heen gaan?

Je kunt hier kamperen! Als je in bent voor een echt avontuur is dit ongetwijfeld een aanrader. Je kunt hier namelijk hele bijzondere dieren spotten, en dat voornamelijk in de avond. Boek een avondwandeling met een lokale gids, hij of zij vertelt je alles over de dieren die te spotten zijn op dit eiland.

Je sluit het avontuur af met een nachtje kamperen op dit eiland.

TIP ♥ – een tent kost 4.000 Ar per nacht

Masoala National ParkPrachtig toch!

Masoala National ParkDe stranden van Nosy Mangabe

#3 Spot de vele dieren

Het Masoala National Park is dus thuis voor een aantal hele bijzondere dieren die je op weinig – of zelfs geen – andere plekken ter wereld kunt zien. Zoals je waarschijnlijk naar Zuid-Afrika gaat voor de Big five, bezoek je de nationale parken in Madagascar voor de kleinere bijzondere dieren.

Het park zit vol met kameleons, gekko’s, kikkers en bijzondere soorten vlinders en vissen. En alsof dat nog niet uitzonderlijk genoeg is, vind je nog veel meer verschillende diersoorten in de onontdekte marine parken en de mangrovebossen die rondom het schiereiland te vinden zijn.

In het water alleen al bevinden zich bijvoorbeeld meer dan 3.000 verschillende vissoorten. En in het broedseizoen spot je in de Antongil Bay zelfs humpback whales (als je geluk hebt).

Bovenop dit alles, vind je op dit schiereiland van Madagascar ook nog eens een uitzonderlijk aantal verschillende soorten palmbomen!

Gecombineerd met de meest prachtige stranden wordt dit vanzelfsprekend een droomreis.
Masoala National ParkWildlife

#4 Verken de jungle

Een van de leukste dingen om te doen is het nationale park verkennen. Dit kun je wandelend doen zoals hierboven beschreven, maar je kunt ook met een kano door het park heen.

Dit kun je boeken in Maroantsetra en een gids neemt je dan mee door de bossen en riviertjes van het park. Het is een geweldige manier om de omgeving te verkennen en het is ook nog eens lekker ontspannen.

TIP ♥ – vaak worden verschillende activiteiten met elkaar gecombineerd in een tour

Masoala National ParkMet de kano door het park is een manier om het park te verkennen

Masoala National Park

#5 Bezoek de mooiste stranden

Er zijn weinig plekken in Madagascar waar je mooiere stranden vindt dan hier. Alle stranden zijn stuk voor stuk prachtig. Goudbruin zand, geflankeerd door groene bergen, spectaculaire regenwouden en wuivende palmbomen is het enige wat je ziet.

Het mooiste is… deze stranden zijn allemaal ongerept

Je vindt hier geen resorts, geen beach bars, geen bananenboten of ander soort vermaak. Dit zijn nog pure stranden, onaangetast door de mens.

De stranden worden gecombineerd met kristalhelder water waar je ontzettend goed kunt duiken en snorkelen.
Masoala National ParkEen van de vele mooie stranden

Overnachten in en rondom het park

In en rondom het volledige Masoala National Park vind je verschillende accommodatie. De meeste zijn vrij basic, afgestemd op de faciliteiten die ze hebben in deze regio. Je vindt hier dan ook vrijwel geen grote ketens en geen vier- of vijfsterrenhotels.

Het zijn unieke en knusse lodges of hutjes op het strand, waar je wel vrijwel overal een schitterend uitzicht voor terugkrijgt.

Lodges

Een van de meest bijzondere accommodaties in Masoala National park is de Tampolo Lodge, deze ligt in de gelijknamige Bay of Tampolo. Het is een kleinschalige, knusse lodge die de perfecte locatie heeft voor jouw avonturen in Masoala National Park.

Een andere mooi lodge is Masoala Forest Lodge. De kamers zijn iets prijziger, maar hier kun je wel packages boeken (overnachtingen inclusief tours)

TIP ♥ – neem contact met zo op voor reserveringen

Campings

Er zijn zes campings. De belangrijkste liggen op/in Nosy Mangabe, Tampolo / Ambodiforaha, Cap Est. Veel dorpen op het schiereiland bieden ook goedkope bungalows of eenvoudige kamers. Antalaha en Maroantsetra bieden beide een breed scala aan accommodaties waar je tours kunt boeken naar het park.

Beste reistijd

Masoala National Park is een van de natste regio’s in Madagaskar. De droge maanden zijn september tot en met december, en dat maakt deze periode geschikt om naar deze uithoek van Madagaskar af te reizen.

Het klimaat is over het algemeen heerlijk en de temperatuur is gemiddeld tussen de 21 en 24 graden.

Hoe kom je er

Masoala National Park is een van de best beschermde nationale parken ter wereld. Het park ligt dan ook vrij afgeschermd en is redelijk moeilijk te bereiken. Het park wordt – nog – weinig bezocht door toeristen die Madagascar bezoeken.

Naar Maroantsetra of  Antalaha

Het park is toegankelijk vanaf de steden Maroantsetra of Antalaha. Vanuit Maroantsetra kun je een motorboot regelen. Vanuit Antalaha is het park bereikbaar via de weg naar Cap Est met dagelijkse bush-taxi’s of met de mountainbike.

Het dorpje Maroantsetra

Locatie

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU