Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Andasibe Mantadia National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Het Andasibe Mantadia National Park bestaat eigenlijk uit twee parken. Het park ligt vlakbij Adasibe, een dorp in de oostelijke regio Alaotra-Mangoro. De twee afzonderlijke parken heten Mantadia National Park en het Analamazoatra reservaat, ook wel Perinet genoemd. Omdat het dicht Antananarivo ligt komt iedereen hier een keer langs.

Andasibe Mantadia National Park

Voor natuurliefhebbers is Andasibe Mantadia National park het hoogtepunt van dit prachtige eiland. Het is een bijzondere plek om te bezoeken met mooie wandelpaden, watervallen, dichtbegroeide jungle en natuurlijk de Indri apen.

Hetb je de Indri apen gezien? Zoek dan naar de zwarte moormaki met zijn harde gil. Het spotten van bijzondere, en met uitsterven bedreigde diersoorten is hier heel ‘gewoon’, en die kans moet je dan ook zeker grijpen.

Andasibe Mantadia National Park, MadagascarDe bekende Indri aapjes

3x leuke dingen om te doen in dit park

Het spotten en luisteren naar de Indri apen is waar de meeste voor komen, maar er is nog meer te doen. Zo kun je hier ook goed wandelen. Check hier de leukste dingen om te doen.

#1 Luister naar de roep van de Indri apen

De echte trekpleister van dit park is de roep van de Indri. De Indri is de grootste halfaap ter wereld met een zachte pandavacht en komt alleen in het oosten van Madagaskar voor.

Ze maken een hels kabaal en het lawaai is meer dan indrukwekkend. Kenners zeggen dat het geluid te vergelijken is met dat van een brandalarm. De aap is ongeveer een meter groot en vormt geen gevaar voor mensen.

Om ze te spotten moet je wel van de gebaande paden afwijken en af en toe klimmen en klauteren.

Huur een gids in

Als je met een gids op pad gaat is de kans natuurlijk groter dat je er eentje ziet. De kans dat je de Indri hoort is natuurlijk wel heel erg groot, het geluid kan namelijk wel tot 3 kilometer verder te horen zijn.

#2 Bewandel de vele paden

Naast het op zoek gaan naar de bijzondere maki’s wordt Andasibe Mantadia National Park ook bezocht voor de mooie wandelingen die je hier kunt maken. Vooral in de lente heb je veel keuzes voor de route.

Afhankelijk van je fysieke conditie en jouw wensen kom je vanzelf op het juiste pad. In het park vind je bijvoorbeeld de heilige waterval, waar minimaal een van de routes langskomt. Hier kun je onderweg lekker afkoelen.

Ook al is het hier gemiddeld maar 18 graden, door het vochtige klimaat is het toch even lekker om op te frissen.

TIP ♥ – bijna alle routes duren 2 tot 4 uur, en op vrijwel elke route kun je op zoek gaan naar de bijzondere zwarte moormaki

Andasibe Mantadia National ParkJe moet wel goed kijken, want je ziet ze bijna niet

#3 Spot een van de andere dieren

Een bezoek aan het Andasibe Mantadia National Park is niet alleen de moeite waard voor de Indri. Er zijn hier nog veel meer andere bijzondere dieren te vinden die je vast en zeker graag wil zien.

Het park is namelijk thuis voor nog 15 andere zoogdieren, meer dan 100 verschillende vogelsoorten, 50 reptielen, de grootste kameleon van het eiland, de boa constrictors, honderden gekko’s, andere amfibieën, vlinders en kleurrijke vissen.

Ook claimt het park dat ze een record aantal bijzondere kikkers hebben in het park. Denk bijvoorbeeld aan de felgekleurde gouden mantella. De meeste kikkers en reptielen zijn in de nacht te zien, waar je ook speciale nachtwandelingen voor kunt boeken.

TIP ♥ – je hebt het meeste succes in de zomer- en herfstmaanden. Van september tot en met mei heb je de kans op het spotten van de bijzondere maki’s.

Je vindt hier ook andere dieren

Beste reistijd

Een bezoek aan Andasibe Mantadia National Park is het hele jaar door mogelijk. Er valt wel vrij veel regen, zo’n 240 dagen per jaar. Het blijft natuurlijk wel een regenwoud.

September tot november zijn de droogste maanden, waardoor je de meest prachtige flora en fauna in hun bloei kunt bekijken.

Het karakter van een regenwoud is hier goed zichtbaar. Denk aan mos, lianen en verschillende unieke plantensoorten.

Oktober tot en met februari is de beste tijd om de mooiste bloemen te bewonderen.

Hoe kom je er

In ongeveer 4 uur rijd je van de hoofdstad naar het dorp Andasibe. Dit dorp scheidt de twee delen van het park van elkaar. Als je de hoofdweg vanaf het dorp volgt kom je vanzelf bij het parkkantoor uit.

Als je liever het Mantadia gedeelte van het park wil bezoeken moet je nog ongeveer 15 kilometer doorrijden, zorg er wel voor dat je een auto en een gids tot je beschikking hebt. Dit kun je regelen in het parkkantoor.

Overnachten

Overnachten kun je vanzelfsprekend in het dichtstbijzijnde dorp Andasibe, dit dorp scheidt de parken van elkaar en zo ben je in korte tijd in een van de delen. Over het algemeen zijn beide delen van het park goed bereikbaar en ligt het op ongeveer vier uur rijden van Antananarivo.

Check hier alle accommodatie

Locatie

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Afrika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Het Andasibe Mantadia National Park bestaat eigenlijk uit twee parken. Het park ligt vlakbij Adasibe, een dorp in de oostelijke regio Alaotra-Mangoro. De twee afzonderlijke parken heten Mantadia National Park en het Analamazoatra reservaat, ook wel Perinet genoemd. Omdat het dicht Antananarivo ligt komt iedereen hier een keer langs.

Meer lezen over Madagascar?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU