Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Kenia

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Kenia is een geweldig land, maar wat kost een reis door Kenia? Wat kost een safari in Kenia? Wat voor budget voor Kenia moet je aanhouden? Vragen die waarschijnlijk bij je opkomen als Kenia op je lijstje staat. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Kenia is niet goedkoop. Maar… het is ook weer niet zo duur als je zou verwachten.

Wat kost reizen in Kenia?

Als je van plan bent om voor €25 per dag in Kenia te reizen, kom je bedrogen uit. Kenia is wel wat duurder dan dat. Maar wat kost reizen in Kenia precies? Dat is niet zomaar uit te leggen. Iedereen reist immers op zijn/haar eigen manier.

Het budget voor Kenia is afhankelijk van je reisstijl. Als je een eigen auto huurt, ben je duurder uit dan wanneer je met het openbaar vervoer reist. Daarnaast zullen meerdaagse safari’s een aardige kostenpost zijn.

Ties: “Kenia is niet het land om lekker goedkoop te backpacken. Je geeft hier al snel zo’n €100 per dag uit”.

Wat ook scheelt, is het aantal personen waarmee je reist. Hoe meer personen, hoe goedkoper het wordt. Een huurauto kun je met 4 personen delen en de meeste accommodaties zijn ingericht op 2 of meer personen.

 • Budget – vanaf €100 p.p. per dag
 • Middenklasse – vanaf €150 p.p. per dag
 • Luxe – vanaf €250 p.p. per dag
Amboseli National Reserve

Amboseli National Reserve

Kosten voor accommodatie

De grootste kostenpost, naast safari’s, is die voor accommodatie. De kosten voor accommodatie zijn voor iedereen anders. Wij overnachten meestal in budget hotels, maar die vind je in Kenia eigenlijk alleen in de steden.

Veel reizigers komen naar Kenia voor de safariparken (logisch), maar hou er wel rekening mee dat accommodatie daar niet goedkoop is. Een lodge of hotel in zo’n park kan variëren van €200 tot €2.000 per nacht!

Gelukkig kun je op veel plekken ook kamperen of gratis overnachten als je huurauto met daktent hebt. Er komen steeds meer campings bij in Kenia en reizen met een auto + tent of een 4×4 met daktent is steeds populairder.

Een overzicht van kosten:

 • Budget hotel Nairobi ➜ €15 tot €35
 • Luxe camp Masai Mara ➜ vanaf €150 tot €1.000
 • Budget camp Masai Mara ➜ vanaf €45
 • Camping Masai Mara ➜ €30
 • Hotel Amboseli National Reserve ➜ €50 tot €1.200
 • Camping Amboseli National Reserve ➜ €35
 • Hostel Lamu Island ➜ vanaf €18
 • Hotel Lamu Island ➜ €50
Budget voor Kenia

Tent lodge in Amboseli National Reserve

Masai Mara

Lodge in Masai Mara

Kosten voor vervoer

Kosten voor vervoer zijn nogal verschillend als je met een huurauto reist of met het openbaar vervoer. Je budget voor Kenia zal een stuk hoger uitvallen als je een auto huurt. Een huurauto geeft je echter wel veel meer vrijheid. Zeker als je een auto met (dak) tent huurt.

Openbaar vervoer

Het is mogelijk om in Kenia met het openbaar vervoer te reizen. Er rijden bussen tussen grote steden als Nairobi en Mombasa. Ze zijn echter niet heel snel en onbetrouwbaar. Hét vervoersmiddel voor locals zijn de matatu’s. Dit zijn fel gekleurde busjes.

Deze zijn snel, maar hebben ook een reputatie als het aankomt op rijstijl. Ideale optie voor de avonturiers! Daarnaast zijn ze spotgoedkoop. Een ritje van Nairobi naar Mombasa (9 uur) kost niet eens €15.

Auto huren

De meeste reizigers kiezen er voor om een auto te huren. Dat is begrijpelijk, want het geeft je veel meer vrijheid. Zeker als je met 2 of meer personen reist, is een huurauto veel makkelijker.

Alle safariparken zijn toegankelijk voor privévervoer. Een auto huren kost je zon’ €35 per dag voor de kleinste auto. Een 4×4 gaat al snel richting de €80 per dag.

 • Kleine auto ➜ €35 per dag
 • 4×4 ➜ €85 per dag
 • 4×4 met daktent ➜ €125 per dag
 • Matatu’s ➜ vanaf €5 afhankelijk van de afstand
 • Binnenlandse vlucht Nairobi en Mombasa ➜ €125 per dag
Budget voor Kenia

Tuk Tuk in Mombasa

Kosten voor eten en drinken

Ook de kosten voor eten drinken zijn een hoop dingen afhankelijk. Reis je met een huurauto + kampeerspullen? Dan zul je veel zelf kunnen koken en dus een hoop kunnen besparen op[ je budget voor Kenia.

Reis je met het openbaar vervoer of alleen met een huurauto? Dan heb je niet de mogelijkheid om zelf te koken, waardoor je wat meer spendeert aan vooral eten.

De meeste campings hebben faciliteiten om te koken, maar als je geen kampeerspullen hebt, zul je uit eten moeten. Weinig accommodaties hebben namelijk een gezamenlijke keuken. Uit eten gaan is vrij prijzig, maar street food is weer heel goedkoop.

 • Street food maaltijd – €5
 • Maaltijd budget restaurant – €10
 • Maaltijd normaal restaurant – €25
 • 0,5L Keniaans bieer – €2
 • Cocktail of wijn – €4
Nairobi

Vers fruit in Nairobi

Kosten voor safari’s in Kenia

De grootste kostenpost in je budget voor Kenia zijn de safari’s die je kunt boeken. Het is lastig aan te geven wat je hiervoor kwijt bent, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Je kunt zelf de nationale parken verkennen, maar vaak betaal je dan alsnog entreekosten. Daarnaast is een gamedrive ook erg leuk, omdat de gidsen vaak weten waar de dieren zitten.

Safari’s, en andere activiteiten, zijn niet goedkoop. Zo betaal je voor een dagsafari in Masai Mara al snel €100. Je zult echter ook moeten overnachten (tenzij je binnen een dag gelijk vertrekt) en accommodatie kost al snel €100 per nacht.

Een safari met overnachting, ontbijt, lunch en diner gaat al snel richting de €250 per dag! Enkele voorbeelden:

 • 3-daagse safari Amboseli – €600 p.p.
 • 6-daagse Great Migration Tour – €900 p.p.
 • 4-daagse Masai Mara Safari – €850
 • 2-daagse Masai Mara Safari – €550
Masai Mara

Great Migration Masai Mara

Tsavo National Park

Tsavo National Park

Budget voor Kenia

Masai Mara safari

Keniaanse shilling

In Kenia betalen ze met de Keniaanse Shiling. De actuele koers kun je hier bekijken. Je kunt vaak Euro’s en Dollars wisselen en op sommige plekken kun je er zelfs mee betalen. Het is makkelijker om gewoon Shiling te pinnen.

Pinnen in Kenia

Je kunt in alle steden pinnen, maar of de ATM’s ook werken is de vraag. Bijna alle pinautomaten accepteren Europese pinpassen, maar wij adviseren een creditcard. Standard Chartered en Kenya Commercial Bank zijn je beste opties als het aan komt op pinnen.

Alle accommodaties in de safariparken accepteren creditcards.

TIP ♥ – zorg altijd voor genoeg cash.

Meer lezen over Kenia?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU