Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Nairobi

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 10 december, 2019

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. Bij hoofdstad denken de meeste reizigers gelijk ‘wegwezen en doorreizen’, maar Nairobi heeft iets bijzonders. Heft heeft als bijnaam ‘Safari hoofdstad van de wereld’. Het heeft deze bijnaam gekregen vanwege zijn functie als tussenstop. Veel reizigers kiezen er namelijk voor eerst naar Nairobi te vliegen om vervolgens verder te reizen naar hun safaribestemming.

Hate it or love it

De naam is afkomstig van het Maasai-volk en betekent ‘koele wateren’. Nairobi ligt dan ook aan de rivier Nairobi. De meningen over de stad zijn nogal verdeeld. De een vindt het druk, chaotisch, onveilig (het wordt ook wel Nairobbery genoemd) en vies terwijl de ander het uniek, authentiek, bruisend en bijzonder noemt.

Wat je er ook van vindt, het is een stad waar je hoe dan ook zult komen tijdens je rondreis door Kenia. Of je er blijft of niet is aan jou, maar geef de stad een kans en je ziet dat het niet allemaal druk, chaotisch en onveilig is.

Nairobi

De stad

Is het veilig?

Nairobi heeft niet voor niets de bijnaam Nairobbery. Er is hier best wel wat criminaliteit, maar dat is een stuk minder heftig dan voorgaande jaren. De stad heeft last gehad van aanslagen, opstanden en geweld onder locals.

Natuurlijk komt criminaliteit hier voor, maar in welke stad niet? Vergis je niet, Nairobi is geen Bangkok of Sydney, maar je hoeft je hier niet onveilig te voelen zolang je logisch nadenkt. Enkele tips:

  • Laat waardevolle spullen achter bij accommodatie;
  • Reis nooit alleen in het donker;
  • Let op je tas in drukke ruimtes;
  • Hang niet de toerist uit;
  • Let op scams;
  • Vraag altijd bij je accommodatie na waar je op moet letten.

5x leuke dingen om te doen in Nairobi

De kans is vrij groot dat je Nairobi meteen verlaat voor een van de mooiere bezienswaardigheden in Kenia. We begrijpen dat zeker, maar mocht je besluiten een of twee dagen te blijven zijn dit 5 leuke dingen om te doen.

#1 Bezoek Nairobi National Park

Alhoewel Nairobi vaak wordt gebruikt om door te reizen naar een van de vele nationale parken in Kenia, kun je hier met wat geluk ook al heel wat wildlife tegen. Nairobi heeft namelijk z’n eigen nationale park: Nairobi National Park.

Je vindt dit park op ongeveer 7 kilometer afstand van de stad, en je moet US$43 betalen om naar binnen te mogen. Dit bezoek is ongetwijfeld de moeite waard, want met een beetje geluk spot je hier de volgende dieren: buffels, nijlpaarden, zebra’s, antilopen, zwijnen, struisvogels, krokodillen en een hoop verschillende vogelsoorten.

Dit alles speelt zich af tegen het decor van de miljoenenstad met zijn wolkenkrabbers. Hoe gaaf is dat?!

TIP ♥ – ook al voelt dit park een beetje aan als het Vondelpark, in het Nairobi National Park mag je niet picknicken. Er leven namelijk veel wilde dieren zoals leeuwen en tijgers in dit park, wat de hele situatie natuurlijk niet veiliger maakt!

Nairobi

Wij hebben duiven op de dam, hier hebben ze zebra’s in Nairobi National Park

#2 Ga schaatsen in Nairobi

Schaatsen, in de temperaturen die ze in Nairobi kennen? Ja zeker! In het Panari Hotel vind je namelijk een indoor schaatsbaan waar je op echt ijs kunt schaatsen. Eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch echt waar.

Dit is dus absoluut een unieke ervaring die je niet wil missen. De temperatuur van het ijs is -25 graden, en de temperatuur in de hal zelf is 12 graden. Het is dus verstandig je hiervoor goed aan te kleden, want als je inmiddels gewend bent aan de Afrikaanse temperaturen is 12 graden toch best koud.

TIP ♥ – er kunnen maximaal 200 schaatsers terecht, dus ben er op tijd bij. Ook kun je hier terecht voor ijshockey en schaatslessen!

#3 Bezoek een van de markt

In Nairobi vind je overal markten. Vaak verkopen ze er van alles, van kleding tot fruit en van souvenirs tot brommer onderdelen. Een leuke markt om te bezoeken is de Maasai-markt.

Hier verkopen de lokale bewoners vooral producten die ze zelf hebben gemaakt. Als je dus op zoek bent naar een unieke souvenir, is dit zeker de plek om te gaan zoeken. Op een Maasai-markt proef je de originele cultuur van het onontdekte Kenia!

Nairobi

Een van de vele markten

#4 Bezoek het Nairobi Nationaal Museum

Als je wat meer benieuwd bent naar de cultuur en geschiedenis van Kenia, dan ben je in het Nairobi Nationaal Museum aan het juiste adres. Je vindt dit museum op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum en dit is tevens het belangrijkste museum van de stad.

Het opende in 1930 zijn deuren en was voor veel mensen een verrijking van het land. Je leert hier meer over de geschiedenis, natuur, kunst en cultuur van het land. Ook zie je veel objecten die jaren geleden gemaakt zijn door de lokale bevolking, en meer dan 900 opgezette vogels en zoogdieren.

Ook wordt het hier nog iets spannender. Je kunt namelijk naar de botanische tuin bij het museum waar ze een zogenaamd ‘Snake Park’ hebben. Hier leven de slangen die ze in Kenia kennen.

TIP ♥ – entree is 300 shilling

#5 Bezoek de sloppenwijken

In veel delen van Afrika vind je helaas nog ontzettend veel sloppenwijken. De cijfers liegen er niet om, ongeveer een derde van de bevolking woont in zo’n wijk. De sloppenwijken bestaan uit primitieve huisjes met minimale voorzieningen.

Alhoewel je in eerste instantie deze wijken misschien wilt vermijden, zijn de bewoners ontzettend vriendelijk en ontvangen ze graag toeristen. Een van de bekendste sloppenwijken in Nairobi is Kibera.

TIP ♥ – als je geïnteresseerd bent in deze kant van Nairobi en het beter wil leren kennen, boek dan een tour. Ga hier niet op eigen gelegenheid heen!

Kibera

Overnachten in de stad

De meeste mensen reizen gelijk door als ze in Kenia aankomen. Heel veel spectaculaire plekken om te overnachten in Nairobi zijn er ook niet. Veel reizigers overnachten dan ook in een van de voorsteden/wijken. Dit zijn de beste.

Wetlands

Deze wijk ligt op 10 minuten van het stadscentrum. Je vindt er de beste restaurants, nachtclubs en winkelcentra. Hier komen ook veel locals en het is een van de betere wijken van de stad.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie is deze wijk

Lavington

Ligt naast Westlands en hier vind je prachtige villa’s, herenhuizen en een gezellig centrum waar van alles te doen is.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie is deze wijk

Beste reistijd

Nairobi lijkt soms meer een park dan echt een grote stad. Het is er groen en heeft qua natuur veel te bieden. Vanwege de hoge ligging is het klimaat in Nairobi zeer aangenaam, en temperaturen zijn altijd goed.

In principe is het hele jaar geschikt om een bezoek te brengen aan Nairobi, maar januari tot en met maart en juli tot en met september zijn de beste maanden.

Locatie Nairobi

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Afrika-Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. Bij hoofdstad denken de meeste reizigers gelijk ‘wegwezen en doorreizen’, maar Nairobi heeft iets bijzonders. Heft heeft als bijnaam ‘Safari hoofdstad van de wereld’. Het heeft deze bijnaam gekregen vanwege zijn functie als tussenstop. Veel reizigers kiezen er namelijk voor eerst naar Nairobi te vliegen om vervolgens verder te reizen naar hun safaribestemming.

Meer lezen over Kenia?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU