Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Kenia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Kenia is een spectaculair land, gezegend met prachtige graslandschappen, de indrukwekkende Great Migration, ongerepte nationale parken en hagelwitte stranden. Het is een van de meest diverse landen in Afrika. Maar wat is nu precies de beste reistijd voor Kenia? Dat vertellen we je hier!

Wat is de beste reistijd voor Kenia?

In principe is Kenia het hele jaar te bezoeken, maar de beste periode is tussen juni en september. Dit is het droge seizoen en tevens het beste seizoen om de Great Migration te ervaren.

De beste reistijd voor Kenia zijn de maanden januari, februari en juni tot en met september

Dat betekent niet dat je in het regenseizoen (maart t/m mei) niet in Kenia kunt reizen. De regen is namelijk minimaal. Echter, neemt de begroeiing toe en is wildlife moeilijker te zien.

Januari tot en met maart zijn de heetste maanden (en daardoor ook erg druk). April tot en met mei zijn de natste maanden. In november en december heerst het ‘short rain season’ met hoge temperaturen en af en toe regen.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 29 29 30 28 27 26 25 26 27 28 28 29
Regen (mm) 45 50 85 160 160 65 35 30 30 45 95 75

Groen = beste reismaanden
Oranje = piekseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Kenia

Kenia is een bestemming die nog niet overlopen wordt door toeristen. Toch is er wel een hoog- en laagseizoen te onderscheiden evenals een droog- en regenseizoen. Hieronder een overzicht met de belangrijkste seizoenen.

Droge seizoen

Beste reistijd Kenia

Juni tot en met september

Het droge seizoen wordt gezien als de beste reistijd voor Kenia. Juni tot en met september.oktober vormen het droge seizoen. In augustus is ook het hoogtepunt van de Great Migration. Voor veel reizigers een bucketlist item.

Piekseizoen

Tsavo

Jun t/m aug + jan & feb

De maanden juni tot en met augustus en januari en februari zijn de drukste maanden. De eerstgenoemde uiteraard vanwege de internationale vakanties. Januari en februari vanwege het warme en droge weer.

Regenseizoen

Tsavo

Maart t/m mei

Hoewel er niet heel veel regen valt, zijn de maanden maart tot en met mei de regenachtigste maanden in Kenia. Het is dan een stuk rustiger in het land (en goedkoper), maar het is niet de beste periode voor safari’s.

De beste tijd voor een safari

In Kenia kun je een hoop dingen doen. Relaxen op het strand, Mount Kenya bezoeken of Mombasa ontdekken, maar eigenlijk komt iedereen hier natuurlijk voor maar één ding: een safari.

Kenia is een van de beste landen in Afrika om een safari te boeken. De uitgestrekte vlaktes van Masai Mara, Tsavo National Park en Amboseli National Reserve zijn ideale plekken om wilde dieren te spotten.

Maar wat is de beste tijd voor een safari in Kenia?

Je kunt het hele jaar door safari’s boeken. Het regent immers niet heel veel in Kenia.

De meeste kans om dieren te spotten is in het droge seizoen, gelijk aan de beste reistijd voor Kenia: januari, februari en juni tot en met september.

Dat betekent dat begroeiing schaars is, waardoor wilde dieren beter zichtbaar zijn én dat de dieren op zoek moeten naar water. Omdat water schaars is, komen veel dieren samen bij waterholes waardoor ze makkelijk te zien zijn.

Great Migration

Als je naar Kenia (of Tanzania) gaat, is het zien van de Great Migration een must. In Kenia is de Great Migration in Masai Mara rond augustus en duurt tot ongeveer oktober. Miljoenen dieren -men schat 1 miljoen wildebesteb, 300.000 gazelle’s en 200.000 zebra’s! – trekken dan van Tanzania naar Kenia.

Daarna keren de wildebeesten weer terug naar Serengeti in Tanzania.

TIP ♥ – bekijk hier onze uitgebreide tips over de Great Migration

Great MigrationDe route (en met name tijden) van de wilde dieren is niet te bepalen. Dit is een grove schatting.

Beste reistijd voor Kenia

Great Migration

Beste reistijd voor KeniaBekende beelden van de Great Migration

Beste reistijd voor Kenia per maand

De beste reistijd voor Kenia is het droge seizoen in januari, februari en juni tot en met september. De meeste reizigers zullen er dan ook voor kiezen om in deze periode te reizen.

Maar hoe zit het met de andere maanden? En wat voor weer kun je dan verwachten.

Weer in januari

De beste reistijd voor Kenia begint eigenlijk gelijk al in januari. Qua temperatuur een van de warmste maanden en qua regen een van de droogste. Daarnaast is de natuur mooi groen vanwege de ‘short rain season’ van november en december.

Het is een perfecte maand om wilde dieren te spotten en om aan het strand te relaxen. Een prima maand dus.  Dat is ook terug te zien in het aantal reizigers. Januari is een van de drukste (en tevens duurste) maanden in Kenia.

☀️ – 29°C
?️ – 45 mm

Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Het landschap is nog steeds indrukwekkend door het ‘short rain season’ en wilde dieren zijn goed te spotten. Daarnaast begint de regen iets toe te nemen. Verwacht dus af en toe een bui.

☀️ – 29°C
?️ – 50 mm

Weer in maart

In maart begint officieel het regenseizoen. Dat betekent niet dat het elke dat regent. In tegendeel zelfs. Op droge dagen kun je nog steeds wildlife spotten.

Door de regen begint de begroeiing op te komen, dus naar het einde van de maand is alles in bloei. Mooi, maar dat betekent ook dat wildlife moeilijker te zien is. Het

☀️ – 30°C
?️ – 85 mm

Weer in april

April is een van de mindere maanden. Het is nu ‘long rain season’ en er valt meer regen. Wildlife is lastig te spotten, safari’s vallen letterlijk in het water en aan het strand relaxen zit er waarschijnlijk niet in.

☀️ – 28°C
?️ – 160 mm

Weer in mei

Het weer in mei is vergelijkbaar met dat in april. Veel regen, wening kans om wildlife te spotten en wegen worden onbegaanbaar. Niet de beste reistijd voor Kenia.

☀️ – 27°C
?️ – 160 mm

Weer in juni

In juni begint de regen weer af te nemen. Het is een stuk droger. Doordat het de maanden voor juni flink heeft geregend, is de natuur volop in bloei. Dat betekent dat wildlife moeilijker te spotten is, maar het is mogelijk.

Dat maakt juni een van de betere maanden om in Kenia te zijn.

☀️ – 26°C
?️ – 65 mm

Tsavo National ParkOlifanten in Tsavo National Park

Weer in juli

Juli is een van de betere maanden om in Kenia te zijn. Het weer is goed, de regen is afgenomen en de eerste wildebeesten uit Tanzania komen richting Masai Mara. Al met al een hele goede maand.

Enige nadeel is dat het ook drukker wordt. Internationale vakanties beginnen vaak rond juli. In combinatie met het goede weer en de opkomende Great Migration maakt dit een drukke maand.

☀️ – 25°C
?️ – 35 mm

Weer in augustus

Samen met september is augustus een van de droogste maanden van het jaar. Daarmee automatisch ook een van de betere maanden om in Kenia te reizen. Augustus is de beste maand om wildlife te spotten.

De Great Migration begint nu in Masai Mara waar de wildebeesten, zebra’s en gazelles met miljoenen tegelijk uit Tanzania naar Kenia trekken. Een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld!

Door de internationale vakanties ook een van de drukste (en duurste) maanden. Het is aan te raden om accommodatie van tevoren te boeken.

☀️ – 26°C
?️ – 30 mm

Weer in september

September is qua weer vergelijkbaar met augustus. Als je het hebt over de beste reistijd voor Kenia zijn dit de beste maanden.

Het voordeel van september is dat het rustiger wordt, omdat veel reizigers weer richting huis keren in verband met school en werk.

☀️ – 27°C
?️ – 30 mm

Weer in oktober

In oktober wordt het langzaam warmer. Daarnaast begint de regen iets toe te nemen. Al is het minimaal. Het weer is goed, wildlife is volop aanwezig en de miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazelles trekken weer richting Tanzania.

Daarnaast is oktober een rustige maand. Daarom is oktober een van de beste maanden om in Kenia te reizen.

☀️ – 28°C
?️ – 45 mm

Weer in november

In november start het ‘short rain season’. Het regent in november en december kort, maar krachtig. Strak blauwe luchten maken plaats voor wolken en safari’s worden lastiger in verband met de regen. Sommige parken gaan dicht.

Het is wel erg rustig en daardoor ook een van de goedkopere maanden.

☀️ – 28°C
?️ – 95 mm

Weer in december

Net als november niet bepaald de beste maand om te reizen. Sommige parken sluiten hun deuren, het regent vaker dan gemiddeld en de temperatuur is hoog. Wildlife spotten is nog wel mogelijk.

☀️ – 28°C
?️ – 75 mm

Meer lezen over Kenia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU