Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tsavo National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Tsavo National Park bestaat niet uit een, maar uit twee delen; oost en west Tsavo. Beide parken worden gescheiden door de Nairobi-Mambosa snelweg en treinrails, en beide delen hebben hun eigen indrukwekkende bezienswaardigheden. Het is een van de oudste en meest bekende wildparken van Kenia.

Het grootste wildpark van Kenia

Tsavo National Park is het oudste nationale park van Kenia, opgericht in 1948. Vanwege administratieve redenen is het park later verdeeld in twee kleinere delen: Tsavo East National Park en Tsavo West National Park.

Dit park is met ruim 20.000 vierkante kilometer een van grootste nationale parken ter wereld. Ter vergelijking; dat is bijna 3x zo groot als Yellowstone in de Verenigde Staten.

Tsavo East is relatief gezien vrij vlak, en Tsavo West is meer gefocust op vulkanisch landschap met watervallen en vulkanische meren. In beide parken vind je ontzettend veel wildlife zoals olifanten, leeuwen, neushoorns, buffalo’s, antilopen en honderden verschillende soorten vogels.

Tsavo National Park

Dit is het perfecte park voor een meerdaagse safari

Tsavo National Park

Wildlife in Tsavo National Park

West vs. East Tsavo

Zoals gezegd bestaat het park uit twee delen; west en oost. Beide delen hebben zo hun eigen karakter en verschillen in landschap en wildlife. Het is niet te doen om het hele park in één reis te bezoeken dus welke kant moet je kiezen?

Tsavo West National Park

Het westelijke deel wordt vaak gezien als het beste deel om te bezoeken. Dit is de échte wildernis. Je vindt er rotsachtige heuvels, meren, moerassen, slapende vulkanen kegels en vaak een schitterend uitzicht. Het afwisselende landschap is volledig door vulkanische activiteit gevormd.

Het is een mooie verzameling van wildernis en de omgeving kenmerkt zich verder door open grasvelden en de acacia bossen die op hun beurt weer kenmerkend zijn voor een nationaal park in Afrika.

Doordat het landschap hier zo gevarieerd is leven er ook veel wilde dieren. Zo vind je nijlpaarden en krokodillen in en rondom het water en gazellen, impala’s, kudu’s, neushoorns, zebra’s, giraffen en olifanten kiezen voor het droge. Uiteraard vind je hier ook leeuwen, cheeta’s, luipaarden en hyena’s.

Tsavo West National Park biedt een spectaculair wildlife en is misschien wel een van de meest indrukwekkende parken van de hele wereld!

TIP ♥ – qua natuur is dit het mooiste deel, maar door de begroeiing zijn wilde dieren lastig te spotten.

Wat is er in dit deel te zien?

Er is in dit deel van het park te zien. Naast de wilde dieren die hier leven vind je ook nog een aantal natuurlijke bezienswaardigheden die het bezoeken waar zijn.

Mzima Springs

Een van de mooist watervallen in Tsavo West National Park is Mzima Springs. De waterbron is voornamelijk in gebruik door nijlpaarden die lekker rustig in het water liggen te dobberen. Soms maak je het mee dat ze dubbel op hun hoede zijn, want krokodillen worden hier ook regelmatig gespot.

Je kunt de Mzima Springs te voet bereiken via een wandelpad, en er is zelfs de mogelijkheid om de nijlpaarden onder het water te bekijken!

Tsavo National Park

Mizma Springs met, als je goed kijkt, nijlpaarden

Lake Jipe

Een andere mooie bezienswaardigheid in Tsavo West National Park is Lake Jipe. Het is een relatief klein en ondiep meer, met een oppervlakte van ongeveer 28 vierkante kilometer. De gemiddelde diepte is nog geen 3 meter.

Ongeveer de helft van het meer ligt officieel in Tanzania, en de andere helft ligt in Kenia. Vanuit dit meer heb je op een heldere dag prachtig uitzicht op de toppen van de Mount Kilimanjaro. Je kunt met een – klein – bootje een tocht maken over het water en de kans is groot dat je hier nijlpaarden en krokodillen spot.

Tevens vind je hier vaak grote groepen zebra’s die staan te drinken van het water. Aan de noordkant van het meer vind je tevens een aantal kleine dorpen, waar ze volledig leven van de visvangst uit het meer.

Tsavo National Park

Deze vriendelijke reus bij Lake Jipe

Tsavo East National Park

In vergelijking met het ruwe landschap van Tsavo West National Park, is Tsavo East National park ontzettend vlak. Wel is dit gedeelte van het park veel groter dan de westelijke helft.

Reizigers gaan vaak speciaal naar dit gedeelte van het park om grote groepen olifanten te spotten, maar je vindt hier ook buffels, krokodillen, leeuwen, zebra’s en nijlpaarden. Hoewel een van de grootste rivieren van Kenia door het midden van het park stroomt, is het landschap hier duidelijk platter en droger dan Tsavo West.

De keerzijde is dat het spotten van dieren in het wild gemakkelijker is dankzij het dun verspreide gebladerte.

TIP ♥ – dit is het beste deel om wilde dieren te spotten

Wat is er in dit deel te zien?

Zoals gezegd is het landschap hier minder gevarieerd dan het westelijke deel, maar je vind hier wel twee bekende bezienswaardigheden van het Tsavo National Park.

Mudanda Rock

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Tsavo East National Prak is Mudanda Rock. Zoals de naam al zegt is het in principe gewoon ‘een steen’. Als je op de steen staat kijk je over een grote dam heen, dichtbij de Manyani gate.

De steen is in totaal wel meer dan 1,5 kilometer lang. Vooral in het droge seizoen trekt het grote groepen olifanten aan, en als je geluk hebt spot je hier ook luipaarden.

Yatta Plateau

Het Yatta Plateau is erg bijzonder, omdat het miljoenen jaren geleden al is gevormd door vulkanische activiteit. Dit maakt het Yatta Plateau tot de oudste en langste lavastroom ter wereld. Het plateau is 300 meter hoog, 10 kilometer breed en bijna 300 kilometer lang.

Als je fysiek fit bent en in voor een uitdaging kun je naar de top klimmen. Als je hier tijd voor hebt is het zeker aan te raden, want het uitzicht vanaf de top is werkelijk prachtig. Je vindt het Yatta Plateau aan de grens in het noordoosten van Tsavo East National park.

TIP ♥ – in de buurt van het plateau kun je prima overnachten en zelfs kamperen als je dat zou willen. De uitzichten, ook over het nationaal park, zijn werkelijk fantastisch.

Tsavo National Park

Het westen is veel vlakker

Woow

Safari in Tsavo National Park

De beste manier om het park, of een deel van het park, te zien is door een safari te boeken. Het makkelijkste is om een safari te boeken in een van de lodges in het park. Die bieden allemaal safari’s aan.

Binnen het park vind je verschillende lodges en camps waar je kunt overnachten. Welke je kiest is afhankelijk van je budget en het deel van het park dat je wil bezoeken. Op de officiële website van het park vind je een overzicht van alle accommodatie.

Vooraf boeken

Je kunt natuurlijk ook een safari opnemen in de reis die je boekt in Nederland. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die reizen en safari’s aanbieden naar Tsavo. Wij raden aan om een gespecialiseerde organisatie te kiezen.a name=”reistijd”>

TIP ♥ – kijk eens bij OranjeSafari

Beste reistijd

In principe is er niet een beste seizoen aan te wijzen als je een bezoek wil brengen aan Tsavo National Park. Je kunt hier het hele jaar door goed terecht. Echter is het wel zo dat het echte regenseizoen in maart en april plaatsvindt.

Het is niet zozeer dat je in deze maanden het park niet kunt bezoeken, maar hou dan wel rekening met veel regen. In november en december kan er ook regen vallen, maar dat is prima te behappen.<

Safari time

Als je dan toch een keuze moet maken zijn de maanden januari, februari en het begin van maart prima om jouw safari te plannen. Ook juli, augustus of september zijn populaire maanden en het weer is prettig. Tijdens de drogere maanden vind je de meest dieren rondom de wateren die je door het hele park heen kunt vinden.

Tsavo National Park

Hoe kom je in Tsavo National Park?

Er zijn verschillende opties om bij Tsavo National Park te komen. Het park ligt op ongeveer 240 kilometer afstand van Nairobi, en op ongeveer 250 kilometer afstand van Mombasa. Je kunt ervoor kiezen deze route met de auto af te leggen.

De meeste wegen zijn verward dus dat maakt het rijden met een huurauto of een privétransfer des te makkelijker.

Als jouw budget iets groter is kun je ervoor kiezen het park te bezoeken per – klein – vliegtuig. Je vind namelijk ook 3 airstrips in de buurt van het park.

Van west naar oost en andersom

Het is niet perse gebruikelijk om continu op en neer te reizen tussen Tsavo West National park en Tsavo East National Park. Dit is natuurlijk omdat beide parken gescheiden worden door een belangrijke snelweg en een treinroute.

Vaak start je de safari in Tsavo East, en vervolgens maak je binnen enkele dagen de oversteek naar Tsavo West National Park.

Locatie

Meer lezen over Kenia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU