Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Botswana

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Botswana is een prachtig land om te bezoeken en tevens een van de meest ongerepte bestemmingen. Voordat je naar Botswana af reist is het goed om te weten wat de beste reistijd voor Botswana is. Op deze pagina delen we onze tips over de beste tijd om dit land te bezoeken.

Beste reistijd voor Botswana

De beste reistijd van Botswana is een beetje afhankelijk van wat je wil doen in het land. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. Dit kenmerkt zich logischerwijs door goed weer, weinig groen en wilde dieren die vooral rond waterholes rondhangen. Nadeel; het kan ongelooflijk warm worden.

Het regenseizoen loopt van november tot en met april en in deze maanden is de natuur mooi groen en is het iets minder heet. Nadeel is dat je meer regen ervaart en dat de wilde dieren minder goed te spotten zijn.

Het hoogseizoen in Botswana is tussen juli en oktober. Het regenseizoen loopt van november tot en met april. Het droogseizoen van mei tot en met oktober.

Beste reistijd voor Botswana

De beste reistijd voor Boswana

De seizoenen van Botswana

De beste reistijd voor Botswana is niet zo zwart/wit als bijvoorbeeld in Brazilië of Indonesië. Het ligt er maar net aan wat je wil doen. Plekken als de Okavango Delta, Moremi en Chobe zijn het beste te bezoeken van mei tot en met oktober, tijdens het droge seizoen.

Het regenseizoen, ook wel het groene seizoen, loopt van november tot en met april en als je een buitje af en toe niet erg vindt is dit een prima tijd. De prijzen liggen veel lager en het is een stuk rustiger in game reserves.

Hoogseizoen

Chobe National Park
Juni t/m oktober

De maanden juni tot en met oktober zijn het droge seizoen. Het is een goede periode om dieren te spotten omdat er weinig begroeiing is. Deze maanden is ook het hoogseizoen en dus liggen de prijzen hoger.

Tussen seizoen

Chobe National Park
April, mei en november

Er is niet echt een tussenseizoen, maar deze maanden liggen net voor en net na het hoogseizoen. Hierdoor heb je goed weer, maar niet de drukte. Eigenlijk is het tussenseizoen dus een hele goede reisperiode.

Regenseizoen

Beste reistijd voor Botswana
November tot en met maart

Deze maanden vormen het regenseizoen waardoor je verblijf soms letterlijk in het water kan vallen. Het is een goede periode als je van groene natuur houdt en een sporadische bui niet erg vindt.

Beste reistijd per maand

Omdat de beste reistijd voor Botswana heel erg afhankelijk is van wat je wil doen is het overzichtelijker als je de beste reistijd per maand kunt zien. We hebben daarom een maandoverzicht gemaakt zodat je kunt zien wat het beste te doen is in welke maand.

Weer in januari

Januari is warm, maar ook regenachtig. Het is de natste maand van het jaar. De hoeveelheid regen valt mee, zeker in vergelijking met een land als Thailand of Costa Rica. Hierdoor zijn wilde dieren lastiger te zien, hoewel je er nog genoeg kunt zien. Het nadeel van januari (en februari) is dat het vaak dagen achter elkaar kan regenen. Sommige accommodatie sluiten hun deuren. Niet ideaal.

Weer in februari

Net als januari hoort februari ook niet bij de beste reistijd voor Botswana. Er valt veel regen, hoewel die regen wel af begint te nemen. Zeker richting het einde van de maand. Net als januari houden sommige accommodaties hun deuren gesloten i.v.m. het weer.

Weer in maart

In maart begint de regen af te nemen en de hitte toe te nemen. Er zij meer warme, drogere dagen en zeker de regio van de Kalahari begint weer tot leven te komen. Daarnaast zit je nog voor de maanden waarin de drukte begint los te barsten.

Weer in april

April is een beetje een overgangsmaand. Het is het tussenseizoen, maar daardoor juist een van de beste maanden om in Botswana te zijn. Het weer is warm en zonnig, de nachten worden iets kouder, maar de wildlife komt op gang. Dieren krijgen jongen, de regen is afgenomen en april valt nog voor het hoogseizoen, Kortom, een prima maand.

Weer in mei

Mei is het begin van het droge seizoen met blauwe luchten en aangename temperaturen. Het kan ‘s avonds wel afkoelen, maar als je wilde dieren wil spotten is dit hét seizoen. Daarnaast valt mei nog buiten de internationale vakanties.

Weer in juni

Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om Botswana te bezoeken. Zeker als je naar de Okavango Delta, Moremi Game Reserve en Chobe National Park wil bezoeken. Het is droog en de natuur iets minder groen waardoor je dieren makkelijker kunt spotten. Daarnaast zitten de dieren meer geconcentreerd rond het water.

Weer in juli

Juli is vergelijkbaar met juni met als enige verschil dat juli qua vakantietijd een hele drukke maand is. Je zit midden in het hoogseizoen (ook al is het winter in Botswana). Het is een perfecte maand om te reizen. Goed voor safari’s, weinig regen, aangename temperatuur. Eén nadeel: het is drukker en wat duurder.

Weer in augustus

Na de koelere maanden begint de temperatuur in augustus weer op te lopen. Daarnaast heb je nog steeds last van internationale drukte hoewel dat veel minder is dan in populaire landen als Zuid-Afrika of Tanzania.

Weer in september

September en oktober zijn droog en heet. De temperatuur komt ruim boven de 30 graden. Voordeel is dat er heel weinig ‘groen’ is voor wilde dieren om zich te verschuilen wat betekent dat deze maanden vaak worden beschouwd als de beste reistijd voor Botswana als het gaat om dieren spotten.

Weer in oktober

Van alle maanden is oktober misschien wel de beste maand om in Botswana te zijn. De temperatuur kan behoorlijk hoog oplopen, maar je hebt minimale kans op regen, strak blauwe lucht waardoor je dieren beter ziet en weinig internationale vakantiedrukte. Kortom, een van de betere maanden om te reizen.

Weer in november

In november begint de regen iets te nemen, hoewel het nog steeds minimaal is. Daarom is het een prima maand om te reizen. Zeker omdat veel jonge dieren worden geboren in deze periode. Daarom ook een favoriete maand voor roofdieren en garantie voor spektakel.

Weer in december

De regen begint nu weer sneller toe te nemen en de kans op meerdere dagen regen is groter dan voorgaande maanden. Als je dat niet erg vindt, is het een prima maand, maar er zijn betere opties.

Okavango Delta

De Okavango Delta 

Beste tijd voor safari’s

Het voordeel van reizen in Botswana is dat je het hele jaar door safari’s kunt maken. Ook in het regenseizoen zijn safari’s prima te doen. Het landschap van Botswana is open en het uitzicht is goed. De beste kans om wildlife te spotten is het droge seizoen omdat er dan minder begroeiing is.

Het droge seizoen, van mei tot en met oktober, is de beste tijd voor een safari.

Samenvattend

Simpel gezegd is het droge seizoen de beste reistijd voor Botswana. Hieronder nog een kleine samenvatting van de periodes:

  • Mei t/m september beste reistijd
  • Juli en augustus drukste periode
  • December t/m april regenseizoen

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU