Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Makgadikgadi Pans National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Om een van de meest indrukwekkende migraties ter wereld te zien, moet je in het Makgadikgadi Pans National Park zijn. Vooral in het regenseizoen, van november tot maart, staan de grote zoutvlakten in dit park vol met water. Wij delen graag onze tips over deze bijzondere plek.

Grootste zoutvlakte van Afrika

De zoutvlakten worden ook wel zoutpannen genoemd, vandaar de naam ‘Makgadikgadi Pans National Park’. Het park bestaat uit twee gigantische zoutvlakten. Vergelijkbaar met Salar de Uyuni in Bolivia. De Makgadikgadi Pans hebben echter meer grasland.

Omdat deze regio een redelijk nat regenseizoen kent trekt het ontzettend veel wildlife aan. De zoutvlakten zijn een overblijfsel van het voormalige Makgadikgadi-meer. Het park is gelegen tussen de Okavango Delta en omgeven door de Kalahari-woestijn.

Wildlife

Door de aanwezigheid van de Boteti rivier komen hier de afgelopen jaren veel dieren, vooral in het droge seizoen van mei tot oktober. In deze maanden is de rivier de enige permanent waterbron in het reservaat is.

Makgadikgadi Pans National ParkDe bekende zoutvlakte

Bosjesmannen

Zo’n 10.000 jaar geleden begon het Makgadikgadi-meer geleidelijk aan op te droog. Inmiddels zijn er alleen nog maar fragmenten over van het oorspronkelijke meer, zoals de Okavango Delta, het Ngami-meer en de zoutvlakten.

Op een aantal plekken wonen nog steeds de San, oftewel de Bosjesmannen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Botswana. Je vindt in deze regio dan ook veel verschillende rotstekeningen die zeker het bekijken waard zijn. Een bekende plek hier zijn de Tsodilo Hills.

Zoutvlakten en woestijn

In het droge seizoen kent het Makgadikgadi Pans National Park weinig tot geen leven. Het hele park bestaat voornamelijk uit grote zoutvlakten en woestijn, waar zonder water weinig tot geen vegetatie of dieren kunnen bestaan.

Gedurende het regenseizoen heeft dit park echter een grote aantrekkingskracht tot wildlife in de wijde omgeving. Het wordt een belangrijke voedingsbron voor migrerende dieren. Als je geluk hebt spot je in het regenseizoen verschillende wildebeest, wellicht een van Afrika’s grootste zebra-populaties en alle dieren die op ze jagen.

Migratie van wilde dieren

Ook is de Soa pan (zoutvlakte) een van de grotere broedplaatsen voor flamingo’s. Als er in het park regen valt stroomt de Boteti River steeds voller met water. Alhoewel deze rivier bijna nooit zijn volledige capaciteit benut, vind je hier vaak grote populaties waterbokken, bosbokken en nijlpaarden rondom en in het water.

De migratie loopt vanuit het zuidoosten van het park tot aan de Boteti River in het westen van het park. Tijdens deze migratie zijn een aantal zeldzame dieren te spotten zoals de duiker en de bosbok.

TIP ♥ – wil je één van de grootste wonderen van het dierenrijk zien? Check dan de Great Migration in Tanzania

Makgadikgadi Pans National ParkJe vindt hier ook olifanten 

Wat is er te doen in Makgadikgadi Pans National Park

Makgadikgadi Pans National Park is zo afgelegen dat je er zelfs naar toe kunt gaan alleen voor de rust. Geniet van het feit dat het park zo afgelegen en geïsoleerd is en waan je alleen op de wereld. Echter, door de verscheidenheid aan wild die de verschillende seizoenen aantrekken is er in Makgadikgadi Pans National Park ook ontzettend veel te ondernemen.

Je kunt vaak kiezen tussen een (of meerdere) van de volgende activiteiten.

#1 Ga op safari

Een safari is natuurlijk een van de meest voor de hand liggende activiteiten die je kunt doen in een National Park. Vooral in het regenseizoen vind je in dit park namelijk een verscheidenheid aan wildlife. Een safari boek je vooraf of je vraagt bij het resort waar je verblijft naar de mogelijkheden.

Je kunt er ook voor kiezen zelf op safari te gaan als je een ervaren chauffeur bent, maar zorg ervoor dat je altijd een GPS-systeem bij je hebt en een fourwheeldrive als wagen kiest. Het is verstandig met minimaal twee auto’s op pad te gaan, er bestaat namelijk altijd een kans dat je ergens vast komt te zitten in het zand.

Ook is het niet toegestaan in het donker te rijden of van de hoofdwegen af te slaan.

Dieren spotten

Je kunt hier onder andere de volgende dieren spotten: antilopen, leeuwen, zebra’s, cheeta’s, gemsbokken, springbokken, giraffes, steenbokken, olifanten en nog veel meer. Voor de vogelliefhebbers is hier ook genoeg te vinden.

Je kunt er zelfs voor kiezen een speciale tour te boeken om de verschillende soorten vogels te spotten onder begeleiding van een ervaren birdwatcher.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat een safari vaak meerdere dagen is en dat het minimaal €300 p.p kost

Makgadikgadi Pans National ParkJe zal tijdens een safari ook de Boteti rivier over moeten

#2 Maak een korte vlucht over de zoutvlakten!

Als je het Makgadikgadi Pans National Park voornamelijk bezoekt voor het spotten van vogels, is het boeken van een korte vlucht over de zoutvlakten misschien wel een goed idee. Je kunt in de juiste maanden de grote groepen flamingo’s namelijk het beste spotten vanuit de lucht.

Dit kan met een klein propellervliegtuig of met een helikopter.

#3 Verken het park per quad

Als je minder geïnteresseerd bent in de dieren die het park aantrekt in het regenseizoen, kun je er ook voor kiezen een bezoek te brengen aan dit park in het droge seizoen. Doordat de zoutvlakten volledig droogstaan kun je een tour boeken om met een quad het park te verkennen.

De quad brengt je namelijk naar enkele afgelegen archeologische bezienswaardigheden in het park. Ook een bezoek aan de stokstaartjes in hun holen bij zonsopkomst is zeker een aanrader. Ongeveer 30 kilometer voorbij de ingang van het park vind je de beroemde Baines’ baobabs.

Dit is een groep van zeven bomen die vernoemd zijn naar de 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger en kunstenaar Thomas Baines. Hij was namelijk de eerste die deze bomen op een doek vastlegde, ruim 150 jaar geleden.

Overnachten in het park

Als je besluit het Makgadikgadi Pans National Park te bezoeken kun je het beste minimaal twee dagen. Zo kun je in ieder geval een nacht doorbrengen in het park en genieten van de stilte. Je kunt accommodatie boeken voor ieder budget.

De bekendste kampen zijn;

Hoe kom je er?

De hoofdingang van het park vind je tussen Maun en Nata, twee dorpen in Botswana. Als je zelf op pad gaat volg je Francistown Road, en aan deze weg vind je de hoofdingang van het park. Je kunt het park alleen betreden als je een fourwheeldrive tot je beschikking hebt.

Als je vanuit Gweta komt rij je 45 kilometer rechtdoor voor je de afslag neemt. Aan de andere kant van het park vind je een tweede ingang, dichtbij Kumaga (Xhumaga). Deze ingang vind je op ongeveer 48 kilometer afstand van de hoofdingang, richting het Central Kalahari Game Reserve.

Makgadikgadi

Beste reistijd

De beste tijd om de Makgadikgadi Pan te bezoeken, hangt af van het soort ervaring dat je zoekt. De zoutvlakten zelf zijn alleen toegankelijk in de droge periode. Deze periode is van ongeveer juli tot oktober.

Als je komt om wilde dieren te zien kun je beter in het regenseizoen komen. De wateren en de zoutvlakten trekken een hoop dieren aan en het begin van de regenperiode is ook het begin van de migratie.

Het officiële regenseizoen is van november tot en met maart.

Echter, Van augustus tot november verandert het weer geleidelijk aan.

Oktober is de warmste maand en rond deze tijd beginnen de dieren dan ook te bewegen richting de Boteti River. Vanaf oktober komt de regen en trekken alle dieren richting de rivier.

beste reistijd Makgadikgadi Pan

Locatie

Locatie Makgadikgadi Pan

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU