Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Botswana

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Als je aan backpacken denkt, denk je niet meteen aan Botswana. Het valt ook niet bepaald in een ‘backpack budget’. Het land is immers duurder dan bekende backpack bestemmingen als Mexico, Vietnam of Indonesië. Toch is backpacken in Botswana helemaal niet zo’n gek idee.

Backpacken in Botswana. Hoe zit dat?

Backpacken in Botswana is geen alledaagse bezigheid. Het is niet het ‘traditionele’ backpacken wat je misschien verwacht. In Botswana reis je niet met het openbaar vervoer en spendeer je je avonden niet in hostels.

Botswana staat nog niet zo lang op de radar van de (internationale) reizigers. Het wordt steeds populairder, maar het land is (nog) niet echt ingericht voor backpackers. De meeste reizen dan ook met een eigen (4×4) auto en slapen in lodges of op campings.

Met onze tips willen wij wat meer info geven over het backpacken in Botswana.

Moremi Game Reserve

Dit is waar je naar op zoek gaat in Botswana

Hoe reis je rond in Botswana

De meeste backpackers reizen het liefst zo goedkoop mogelijk. Dat komt bijna altijd neer op de bus of trein. In Botswana is dat wat anders. Als je gaat backpacken in Botswana zul je merken dat het openbaar vervoer niet heel makkelijk reizen is.

Bussen rijden wel, maar vaak alleen naar grote steden en ze zijn niet erg efficient.

Het probleem van het openbaar vervoer in dit land is dat je in de meeste gevallen alleen van stad naar stad kunt reizen. Er rijden bijna geen bussen naar nationale parken en dat is toch de reden dat je gaat backpacken in Botswana.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het vervoer in Botswana

Auto huren

De beste manier om van A naar B te reizen in Botswana is met een huurauto, wat in de meeste gevallen neer komt op een 4×4 met of zonder tent op het dak. Het is voor iedereen de beste manier om rond te reizen gezien geringe mogelijkheden met het openbaar vervoer.

Een huurauto brengt je overal, de wegen zijn verrassend goed en je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

De kosten voor een 4×4 met daktent liggen tussen de €70 en €130 per dag afhankelijk van hoe groot de auto is, het seizoen en hoe lang je de auto huurt. Als je een 4×4 zonder tent huurt kom je meestal rond de €60 per dag uit.

Huur je auto online

Wij huren onze auto op reis altijd bij RentalCars. Een van de grootste online vergelijken die prijzen vergelijken van de grootste online verhuurbedrijven.


BEKIJK DEALS

Is het veilig

Backpacken in Botswana is veilig. Het is een van de veiligere landen in Afrika. Natuurlijk gebeurd het dat reizigers beroofd worden in plekken als Gaborone, maar dat is in Den Haag, Bangkok of Kaapstad niet anders.

Het gaat er om dat je logisch nadenkt over wat je doet. Het is niet verstandig om in een drukke stad met je duurste spullen rond te zwaaien. Enkele tips:

  • Loop niet in het donker alleen over straat;
  • Laat waardevolle spullen bij voorkeur in je hotel of auto;
  • Doe je auto altijd op slot;
  • Pas op je spullen in de bus of stations.

 

Reizen als vrouw

Vrouwelijke backpackers zijn over het algemeen veilig in Botswana. De meeste locals zijn heel respectvol, maar je hebt overal ‘rotte appels’. Het is verstandig om je gepast te kleden. Op de meer toeristische plekken wordt het meer geaccepteerd om korte mouwen en shorts te dragen.

Kalahari

Sunset in de Kalahari

Hoe zit het met accommodatie

Botswana heeft niet echt een backpackerscene. Hostels vol met backpackers kom je hier niet tegen, zeker niet in de nationale parken. Hotels en pensions zijn er wel en ze zijn relatief goedkoop, maar variëren in kwaliteit. Kamperen is ook een betaalbare optie.

Botswana is ingericht op safari’s en dus vind je hier voornamelijk lodges, kampen en resorts. Hostels vind je hier niet, behalve een paar in grote steden.

De lodges en resorts zijn vaak erg duur. Voor een luxe lodge in bekende parken als Okavango Delta, Kalahari of Chobe National Park betaal je zomaar €500 per nacht.

Budget vriendelijke opties

Dat betekent niet dat je niet goedkoop kunt overnachten. Zo vind je hier ok genoeg campings waar je voordelig kunt overnachten. Veel nationale parken hebben campings. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens het backpacken in Botswana met je eigen auto en kampeeruitrusting reist.

TIP ♥ – op onze pagina budget Botswana gaan we dieper in op de kosten voor accommodatie

Budget voor Botswana

Vergeet hostels. Dit is de manier van reizen in Botswana

Wat spendeer je ongeveer

Zoals gezegd is Botswana niet bepaald een backpackers bestemming. Het land is een stuk duurder dan wat de gemiddelde backpacker gewend is. Backpacken met een budget van €30 per dag wordt erg lastig hier.

Wat je uit geeft hang af van je reisschema. De een wil heel veel safari’s doen – en laten we eerlijk zijn: daar kom je ook voor – terwijl de ander het liefst zo min mogelijk betaalde tours doet.

Kosten voor activiteiten

Als je weinig geld uit wil geven aan safar’s of andere tours kun je Botswana wellicht beter overslaan. Sommige parken kun je zelf bezoeken met je auto, maar om echt wildlife te spotten ben je het beste uit met een safari en die zijn niet echt goedkoop.

Vaak betaal je voor een dagtrip al snel ruim €200 per persoon.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is de grootste kostenpost. Lodges zijn schrikbarend duur in Botswana. Als je je budget voor Botswana laag wil houden zul je waarschijnlijk alleen op basic campsites en budget ho(s)tels overnachten. De camps en lodges zijn behoorlijk prijzig.

Reken op minimaal €40 p.p per dag.

Kosten voor eten en drinken

Eten en drinken is niet heel duur hier. Zo betaal je voor het bekende street food vaak maar US$3 tot US$7 voor een gerecht. Maaltijden in restaurants zijn iets duurder. Reken op US$10 tot US$20 per maaltijd. Afhankelijk van waar je eet natuurlijk.

TIP ♥ – op onze pagina budget Botswana gaan we dieper in op de kosten in Botswana

Budget voor Botswana

Vers fruit is vaak goedkoop 

Wat ‘moet’ je zien tijdens je reis

Botswana is een van de meest bijzondere bestemmingen in Afrika. Er is ontzettend veel te zien en met name de mensen die hier komen voor natuur en wildlife zullen de tijd van hun leven hebben.

De bekendste bezienswaardigheden van het land zijn natuurlijk Okavango Delta, Moremi Game Reserve, Chobe National Park en natuurlijk de Kalahari woestijn.

Okavango Delta

De Okavango Delta is een van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in heel Afrika. Het is niet alleen de grootste binnenlandse delta ter wereld, maar heeft ook een hele belangrijke functie.

De Okavango Delta mondt vandaag de dag namelijk niet meer uit in zee, maar in het zand van de Kalahari. Hierdoor voorziet hij 15.000 vierkante kilometer van de woestijn van water!

TIP ♥ – bekijk hier alle tips over de Okavango Delta 

Moremi Game Reserve

Tijdens het backpacken in Botswana mag je Moremi Game Reserve zeker niet overlaan. Het is de thuisbasis voor een groot aantal beschermde diersoorten. Denk hierbij aan cheeta’s, de witte en zwarte neushoorns, de Afrikaanse wilde hond en de leeuw. Ook vind je in dit park meer dan 500 verschillende vogelsoorten, en meer dan 1.000 verschillende plantensoorten!

TIP ♥ – bekijk hier alle tips over de Moremi Game Reserve

Chobe National Park

Als het spotten van olifanten in het wild op jouw bucketlist staat, kun je deze na een bezoek aan Chobe National Park zeker afvinken. Naast de grote groepen olifanten die hier leven, is dit park ook nog eens het oudste National Park van Botswana. 

Ook is Chobe National Park qua biologie erg divers! Je vindt er veel verschillende groepen dieren en daarmee vanzelfsprekend veel activiteit.

TIP ♥ – bekijk hier alle tips over de Chobe National Park

Hier vind je alle bezienswaardigheden van Botswana

Chobe National Park

Chobe National Park

Moremi Game Reserve

Moremi Game Reserve

Beste reistijd voor Botswana

De beste reistijd van Botswana is een beetje afhankelijk van wat je wil doen in het land. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. Dit kenmerkt zich logischerwijs door goed weer, weinig groen en wilde dieren die vooral rond waterholes rondhangen. Nadeel; het kan ongelooflijk warm worden.

Het regenseizoen loopt van november tot en met april en in deze maanden is de natuur mooi groen en is het iets minder heet. Nadeel is dat je meer regen ervaart en dat de wilde dieren minder goed te spotten zijn.

Het hoogseizoen in Botswana is tussen juli en oktober. Het regenseizoen loopt van november tot en met april. Het droogseizoen van mei tot en met oktober.

Beste reistijd voor Botswana
TIP ♥ – meer info vind je op onze pagina beste reistijd Botswana

Loop je risico op malaria

Er is een risico op malaria in bepaalde gebieden van Botswana, maar met name in het noorden. Als je daar niet heen gaat zul je weinig last van hebben tijdens het backpacken in Botswana.

Het malaria protocol is aangepast. Je hoeft niet meer preventief te slikken, maar allen pillen te slikken als je symptomen hebt.

Je kunt het risico verminderen door muggenspray mee te nemen of een klamboe. Ook lange kleding kan helpen, zeker in de avond. Laat je verder altijd goed informeren bij je huisarts.

Er zijn verder ook geen verplichte inentingen voor Botswana. De enige inenting die je moet halen is een inenting tegen gele koord als je zeven dagen voordat je Botswana binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU