Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor Botswana

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Botswana is niet het goedkoopste land om te reizen. Sterker nog, het is vrij prijzig. Het land is nog niet zo populair bij reizigers als Zuid-Afrika of Tanzania. Dat is goed omdat het land authentiek en ongerept blijft, maar daardoor is het ook wat duurder. Maar wat kost reizen door Botswana? Wij delen onze tips over het (reis) budget voor Botswana.

Budget voor Botswana

Wat je tijdens je reis door Botswana uit geeft is natuurlijk afhankelijk van je reisstijl. De één boekt een luxe 3-weekse rondreis terwijl de ander met openbaar vervoer door het land reist. Het budget voor Botswana is vooral afhankelijk van de activiteiten (safari’s) die je doet en de accommodatie waar je overnacht.

Reken op minimaal €80 p.p. per dag als je met 4×4 + tent reist

Voor een campsites betaal je al snel zo’n €50 per nacht, een budget campsite kost wat minder, maar duidelijk is wel dat het duurder is dan andere Afrikaanse landen.

Eten is weer vrij goedkoop, zeker als je zelf kookt, maar vervoer is vrij prijzig aangezien je vaak bent aangewezen op een huurauto. Dat kost vaak zo’n €30. En dan heb je een standaard auto. Een 4×4 met tent kost al snel €80 per dag.

Chobe National Park

Botswana is een prachtig, ongerept land (Chobe National Park)

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is de grootste kostenpost. Lodges zijn schrikbarend duur in Botswana. Als je je budget voor Botswana laag wil houden zul je waarschijnlijk alleen op basic campsites en budget ho(s)tels overnachten. De camps en lodges zijn behoorlijk prijzig.

De meeste reizigers komen naar Botswanan om parken als Moremi Game Reserve, Chobe National Park en de Okavango Delta te bezoeken en niet om in budget hotels in steden te overnachten. Die hostels kosten overigens zo’n US$30 per nacht.

Een plekje in Third Bridge (Moremi Game Reserve) kost al snel US$50 per nacht. Chobe is zelfs nog duurder. Dan hebben we het over basic campsites. De luxere lodges gaan makkelijk naar US$500 per nacht!

Voorbeeldkosten van lodges en camps in parken:

 • Lodge Moremi Game Reserve US$450 – US$1.100
 • Third Bridge Moremi US$35
 • Lodge Okavango Delta US$600
 • Pop Lamont Camp Chobe NP US$25
 • Dorm in Chobe NBO US$20
 • Luxe safari lodge in Chobe NP US$1.150

4×4 met tent

Zoals je ziet zijn de lodges en luxere camps alleen weggelegd voor mensen met een grote portemonnee. In plaats van overnachten in de luxere camps en lodges kun je er ook voor kiezen om een 4×4 met een tent op het dak te huren.

Dit is sowieso de beste manier om door het land te reizen en daarnaast combineer je de kosten voor vervoer en accommodatie. Het lijkt in eerste instantie vrij duur, maar het scheelt een hoop op je budget voor Botswana.

TIP ♥ – een goede website om zo’n 4×4 te huren is DriveSouthAfrica.com

Kosten

De kosten voor zo’n auto variëren nogal en zijn afhankelijk van het aantal dagen en het seizoen waarin je de auto huurt, maar reken op minimaal €70 tot €120 per dag inclusief camping equipment. Dat lijkt veel, maar je kunt er met 2 personen in (= €35 p. dag) en je hoeft geen geld uit te geven aan transport.

Kosten per dag

Accommodatie heeft de grootste invloed op je budget voor Botswana, maar hoeft niet zo duur te zijn als je de luxe lodges overslaat. Wij raden aan om een 4×4 inclusief tent te huren. Dat kost je, als je goed zoekt en vergelijkt, zo’n €80 per dag voor 2 personen. Dat is €40 p.p per dag. Ga je voor de luxe lodges? Dan moet je rekenen op minimaal €500 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Budget voor Botswana

Een 4×4 als deze kost minimaal €70 per dag

Kosten voor eten en drinken

In tegenstelling tot accommodatie hebben de kosten voor eten en drinken niet zo’n grote invloed op je budget voor Botswana. Zeker niet als je zelf kunt koken in je eigen tent (4×4) of accommodatie. Daarmee bespaar je een hoop kosten.

Uiteraard is het ook leuk om de locale gerechten te proeven. Zo betaal je voor het bekende street food vaak maar US$3 tot US$7 voor een gerecht. Maaltijden in restaurants zijn iets duurder. Reken op US$10 tot US$20 per maaltijd. Afhankelijk van waar je eet natuurlijk.

Zelf boodschappen doen en maaltijden maken is de goedkoopste optie. Voor US$12 tot US$18 p.p per dag heb je al het eten en drinken wat je nodig hebt.

Voorbeeldkosten van eten en drinken:

 • Boodschappen voor een week (2 personen) US$200 (€180)
 • Snack op straat US$5
 • Maaltijd goedkoop restaurant US$9
 • Lokaal biertje US$1,50
 • Cappuccino  US$2,50
 • 1 liter water US$1,50

Kosten per dag

Aangezien de meeste reizigers met een 4×4 door Botswana reizen en zelf boodschappen doen en koken kun je rekenen op ongeveer €10 tot €15 p.p per dag voor eten en drinken. Als je in de luxere lodges overnacht zit eten vaak in de prijs inbegrepen.

Budget voor Botswana

Je komt vaak marktjes tegen onderweg waar je lekker lokale producten kunt halen 

Kosten voor vervoer

Vervoer in Botswana komt eigenlijk altijd neer op je eigen huurauto. Openbaar verover is er wel, maar voornamelijk in stede en het is een hele uitdaging om met bussen bij de bekendste bezienswaardigheden van Botswana te komen.

Je hebt hier dan ook de keuzen tussen een ‘normale’ auto en overnachten in een van de camps of lodges (of met tentje) of een 4×4 met een tent op het dak. Uiteraard zit er een prijsverschil in beide opties.

 • 4×4 met tent op dak €70 tot €120 per dag
 • 4×4 zonder tent €65 per dag
 • Normale auto €25 per dag

TIP ♥ – de kosten voor benzine komen hier uiteraard nog bij. Voor benzine betaal je in Botswana tussen de €0,75 en €1 per liter

Kosten per dag

De kosten per dag verschillen per auto. Als je voor een normale, kleine auto kiest ben je vaak maar €25 per dag kwijt. €12,50 p.p per dag. Dan moet je echter nog wel accommodatie regelen. Een 4×4 met een tent op het dak is daarom goedkoper als je naar het totale plaatje kijkt.

Budget voor Botswana

4×4 

Kosten voor safari’s/activiteiten

Naast accommodatie hebben de kosten voor safari’s/activiteiten de grootste invloed op je budget voor Botswana. Een safari hier is niet goedkoop, vaak betaal je voor een dagtrip al snel ruim €200 per persoon.

Als je overnacht in de luxere lodges zijn safari’s vaak inbegrepen in de prijs en sommige parken kun je met je eigen auto ontdekken waardoor je alleen de entree hoeft te betalen.

Enkele voorbeelden van safari prijzen:

 • 3-daagse Chobe NP Safari US$430
 • Chobe NP Boat Cruise US$30
 • Naar Victoria Falls vanaf Kasane US$90
 • 2-daagse Quad-biking tour Makgadikgadi Pan US$120
 • Dagsafari Chobe NP   US$35
 • Dagsafari in Okavango Delta US$150
 • Boottocht over Mokoro River in Okavango US$100

Kosten per dag

Reken op €20 p.p. per dag voor safari’s en activiteiten. Dat is per persoon natuurlijk anders omdat niet iedereen dezelfde activiteiten doet. We gaan er hier van uit dat je in elk nationaal park minimaal een dagsafari boekt.

Okavango Delta

Bootcruise in Okavango Delta

Budget per dag

Als je door Botswana reist met een 4×4 inclusief tent en kampeerspullen, zelf je eten klaar maakt en in elk nationaal park minimaal een dagsafari boekt moet je rekening op zo’n €80 p.p per dag.

Dat wordt duurder als je meerdaagse safari’s gaat doen of. Reken dan op zo’n €100 p.p. per dag. Overnacht je graag in luxere lodges? Dan kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Meer lezen over Botswana?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU