Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Auto huren in Botswana

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Botswana is een prachtig ongerept land in het zuiden van Afrika. Het heeft talloze bezienswaardigheden verspreid. Omdat Botswana zo uitgestrekt is, verkennen veel mensen het land met een huurauto. Hierdoor kun je je eigen reistempo bepalen en ben je een stuk flexibeler. Op deze pagina vertellen we je hoe je een auto kunt huren in Botswana en waar je op moet letten.

Tips voor auto huren in Botswana

Wil jij een auto huren in Botswana? Dan zullen er ongetwijfeld een hoop vragen bij je naar boven komen. Wat voor auto heb je nodig? Wat kost het huren van een auto? Is het wel veilig? En hoe zijn de wegen? Logische vragen.

Daarom delen wij graag onze tips en ervaring.

auto huren BotswanaEen van de vele gravelwegen in Botswana.

Hoe huur je een auto in Botswana?

Het huren van een auto is de laatste jaren niet heel ingewikkeld. Er zijn ontzettend veel online bedrijven waar je keuze hebt uit ontelbaar veel huurauto’s. Een andere optie is om het in Botswana zelf te regelen, hoewel we die optie niet aanraden.

Online regelen

De makkelijkste en snelste manier om een auto te huren in Botswana is vooraf online. Er zijn veel websites beschikbaar waar je een auto kunt huren. Op deze manier kun je gemakkelijk kosten vergelijken van de verschillende aanbieders.

Je kunt ook de verschillende type auto’s met elkaar vergelijken. Hierdoor heb je een goed overzicht van de kosten en de verschillende auto’s, zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Het voordeel van online reserveren is dat het goedkoper is en sneller op het moment dat je aankomt op de luchthaven. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker en minder vermoeiend. Je wilt niet na een vlucht van 15 uur nog in de rij staan om een auto te huren en al het papierwerk te regelen.

 • Voordeel: goedkoop, makkelijk, ruime keuze
 • Nadeel:

TIP ♥ – check hier de huurauto’s in Botswana van RentalCars

Bij aankomst regelen

Het is ook mogelijk om een auto te huren in Botswana wanneer je aankomt. Dit is mogelijk op de 4 belangrijkste luchthavens van het land; Gaborone, Francistown, Kasane en Maun.

Deze optie was tot 10 jaar terug nog populair, maar in de praktijk huurt bijna niemand een auto bij aankomst. Dit gebeurt bijna altijd vooraf online. De reden is simpel: ter plekke huren is niet goedkoper, de keuze is minder en je moet veel meer regelen.

Huur daarom je auto oline. Scheelt je een hoop werk en bijna altijd ook een hoop geld.

 • Voordeel:
 • Nadeel: duurder, kost meer tijd, lastiger om verschillende aanbieders te vergelijken

Bij het vliegveld in Maun kun je ook auto’s huren.

Welke documenten heb je nodig

Voor het huren van een auto in Botswana heb je weinig nodig behalve een geldig rijbewijs. Daarnaast zijn het vaak de verhuurbedrijven die bepaalde eisen stellen voor het huren van een auto. Het is belangrijk om dit goed te checken.

Rijbewijs

Uiteraard moet je een geldig rijbewijs hebben wanneer je een auto wilt huren in Botswana. Om een auto te kunnen huren moet je officieel in het bezit zijn van een IDP (International Driving Permit).

Je kunt een IDP gemakkelijk aanvragen bij iedere ANWB winkel. Het IDP is overigens geen vervanging van het rijbewijs. Je zult dus beide documenten nodig hebben voor het huren van de auto.

TIP ♥ – ondanks dat dit een officieel document is, wordt er zelden naar gevraagd. Logisch, aangezien op je Nederlandse rijbwijs ook Driving License staat.

Leeftijd

Hoewel de minimumleeftijd om een auto te besturen 18 jaar is, hanteren de meeste verhuurbedrijven een minimumleeftijd van 23 jaar of ouder.

Naast deze minimumleeftijd dien je vaak ook minimaal een jaar rijervaring te hebben voordat je een auto kunt huren. Het kan ook zijn dat verhuurders extra verzekeringen eisen bij bestuurders onder de 25 jaar.

Creditcard

Het is alleen mogelijk om een auto te huren in Botswana met een creditcard. De creditcard moet ook op naam van de hoofdbestuurder staan. Omdat cash niet geaccepteerd wordt als borg, is een creditcard echt een vereiste!

Verzekering

Wanneer je een auto wilt huren in Botswana, zul je een verzekering af moeten sluiten. Dit kan gewoon bij de aanbieder die de auto verhuurt. Bij de meeste aanbieders zit de verzekering al in het huurbedrag inbegrepen. Vraag dit wel na!

Het is ook verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. In Botswana zijn niet alle wegen verhard waardoor er vaak kleine ongelukken gebeuren zoals lekke banden en ruitschade.

auto huren Botswana

Wat voor auto moet je huren?

De hoofdwegen in Botswana zijn over het algemeen goed begaanbaar en geasfalteerd. Als je echter van de hoofdwegen af gaat, is de kwaliteit van de wegen vaak behoorlijk slecht. Zeker in het regenseizoen kunnen wegen onbegaanbaar worden.

Op de vraag wat voor auto je moet huren in Botswana is dan ook maar een antwoord mogelijk; een 4WD. Zeker als je de verschillende wildparken wilt bezoeken is een 4WD een must in Botswana.

Je hebt een 4WD nodig om rond te rijden in Botswana

Het is ook verstandig om een extra reservewiel mee te nemen wanneer je door Botswana rijdt. Door de gravelwegen heb je namelijk relatief veel kans op een lekke band.

Een grote of kleine auto?

De meeste reizigers proberen kosten te besparen op het huren van hun auto. Het is namelijk een grote kostenpost tijdens je reis. We raden je echter aan om niet voor de goedkoopste optie te gaan wanneer je een auto gaat huren in Botswana.

Botswana is namelijk een groot land. Je bent al snel een aantal uur aan het rijden om in de volgende stad te komen. Een grote, comfortabelere 4WD rijdt dan net wat lekkerder dan een kleine, krappe auto.

Een grotere auto heeft een betere wegligging en vaak ook betere schokdempers. Dit is wel zo aangenaam op de niet verharde wegen van Botswana.

Een grotere auto zal zichzelf terugbetalen in comfort en rijgemak tijdens de lange ritten.

Een 4WD met daktent

Dan moet je nog de keuze maken of je een auto met of zonder daktent wilt huren in Botswana. Het voordeel van een auto met een daktent is dat je relatief goedkoop kan overnachten op veel plekken.

Je betaalt hierdoor wel meer voor de huur van je auto, maar je bespaard weer op je overnachtingen. Je mag in de meeste wildparken in Botswana namelijk wildkamperen. Dit is vaak veel goedkoper dan een accommodatie.

De huurprijs van een auto met daktent ligt tussen de €80,- tot €150,- per dag, afhankelijk van je auto.

TIP ♥ – een bekende verhuurder is 4×4 Selfdrive

auto met daktentEen auto met een daktent.

Waar huur je een auto?

Er zijn veel verschillende aanbieders die auto’s verhuren in Botswana. Alle grote verhuurbedrijven zijn aanwezig in Botswana.

 • Hertz;
 • Avis;
 • Europcar;
 • Budget.

Het nadeel van deze grotere aanbieders is dat deze vaak alleen normale 4WD auto’s aanbieden en geen auto’s met een daktent en camping spullen. Wanneer je wilt gaan kamperen met een daktent zul je dus op zoek moeten naar een gespecialiseerde verhuurder.

4 x 4 selfdrive is zo’n aanbieder die auto’s met daktent en camping spullen verhuurt.

Waar je uiteindelijk een auto huurt, is volledig aan jezelf. We raden je wel aan om goed naar online reviews te kijken en de verschillende voorwaarde en kosten goed tegen elkaar af te wegen.

Wat kost het om een auto te huren in Botswana?

Het huren van een auto is van verschillende factoren afhankelijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De prijs voor een auto ligt onder andere aan de volgende dingen.

 • het type auto;
 • huurperiode;
 • afleverlocatie;
 • het oversteken van landsgrenzen;
 • hoog of laagseizoen.

De grootstse verschillen qua prijs zitten in het autotype. Je kunt al een auto huren vanaf €30,- per dag, maar dan heb je geen 4WD.

Reken op een bedrag tussen de €50,- en €80,- per dag voor een 4WD. Bij een 4WD met een daktent moet je rekenen op een bedrag tussen de €80,- en €120,- per dag.

Vraag vooraf na waar het verhuurbedrijf nog meer kosten voor rekent. Huurprijzen kunnen bijvoorbeeld hoger zijn wanneer je de huurauto op een andere locatie in wilt leveren of als je een auto inclusief kampeerspullen wil.

Ook voor het toevoegen van een extra bestuurder aan de auto worden vaak kosten gerekend.

Wat zijn de lokale verkeersregels?

In Botswana gelden natuurlijk andere verkeersregels. De belangrijkste verkeersregels zijn

 • in Botswana rijden ze links en halen ze rechts in;
 • de maximumsnelheid is 120 kilometer per uur op snelwegen, 100 kilometer per uur op gravel wegen en 60 kilometer per uur in de bebouwde kom;
 • een autogordel dragen is verplicht in Botswana;
 • drink NOOIT als je gaat rijden.

Hoewel je 100 kilometer per uur mag rijden op de onverharde wegen is dit niet verstandig. De wegen zitten vaak vol met grote kuilen en hobbels.

auto huren Botswana

Is het veilig?

Het huren en besturen van een auto in Botswana is veilig. Enige rijervaring buiten Nederland is wel handig.  Om je zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

#1 Andere weggebruikers

De rijstijl in Botswana is heel anders dan wij gewend zijn. Ondanks de verkeersregels, zijn er weinig mensen die zich er aan houden. Je zult daarom goed op moeten letten tijden het autorijden.

Het is bijvoorbeeld heel normaal om in de halen op de verkeerde weghelft. Schrik dus niet als auto’s ineens op jouw weghelft komen.

Het belangrijkste is dat je je niet moet opwinden. Mensen rijden hier nu eenmaal zo en daar veranderen wij niks aan. Ga niet toeteren of handgebaren maken. Go with the flow 🙂

#2 De wegen in Botswana

De hoofdwegen tussen de grote steden in Botswana zijn verhard en goed begaanbaar. Zodra je de hoofdwegen verlaat, is het een ander verhaal. De meeste wegen zijn niet verhard en bestaan voornamelijk uit gravel.

Daarom is een 4WD een absolute must in Botswana.

Houdt je daarnaast echt aan de maximumsnelheid op de gravelwegen. Het is nu eenmaal moeilijk uitwijken voor een struisvogel of flinke kuil wanneer je te hard rijdt.

Pas ook op bij tegenliggers op de gravelwegen. Door het losse zand ontstaat er vaak een stofwolk achter de auto. Als deze je passeert, heb je kans dat je even niets meer ziet. Hou je ramen dicht bij tegemoetkomend verkeer en matig je snelheid.

#3 Rijden in het donker

Rijden in het donker is iets wat je het beste kunt vermijden. Het land heeft geen straatverlichting waardoor het ‘s nachts echt pikkedonker is. Hierdoor is het gevaarlijk om ‘s nachts te rijden.

Je kunt de vele gaten in het wegdek namelijk niet zien. Hierdoor is de kans op ongelukken groot wanneer je ‘s nachts rijdt. Ook lopen er ‘s nachts veel dieren en mensen over de wegen wat het nog gevaarlijker maakt.

Plan je ritten dus zo, dat je altijd overdag aankomt op je eindbestemming.

#4 Benzine tanken

In Botswana vind je niet elke 50 kilometer een benzinestation, zoals dat bij ons het geval is. Tanks daarom bij elke bezinestation zodat je niet zonder benzine komt te staan. Het is in sommige parken zelf helemaal niet mogelijk om te tanken.

We raden het ook aan om een of twee jerrycans met benzine extra mee te nemen wanneer je gaat tanken.

TIP ♥ – houd er ook rekening mee dat veel benzinestations geen creditcards accepteren. Neem daarom genoeg cash mee.

Wat zijn de alternatieven?

Helaas zijn er weinig alternatieven voor het vervoer door Botswana. Het enige alternatief is de bus. Helaas rijden deze bussen alleen tussen de grote steden. Hierdoor zijn veel bezienswaardigheden van Botswana niet te bereiken met de bus.

Ook hebben de bussen geen vast rijschema, waardoor je na moet vragen wanneer de bus vertrekt. Er is dus helaas geen goed alternatief qua vervoer in Botswana.

We raden je dan ook aan om een auto te huren in Botswana.

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU