Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kalahari woestijn

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Heb jij altijd al eens de bijna uitgestorven San-bevolking willen ontmoeten? Of ben je op zoek naar een spectaculaire en bijzondere safari? Dan ben je in de Kalahari woestijn aan het juiste adres. Deze woestijn ligt verspreid over maar liefst drie landen. Het bizarre landschap maakt dit een van de bekendste plekken in Afrika.

Kalahari | Land van Dorst

De naam Kalahari is afgeleid van het woord kgalagadi wat zoiets betekend als ‘Land van Dorst’. Daar is niks aan gelogen want want het is een van de grootste zandvlaktes ter wereld. De woestijn is een uitgestrekt, dor landschap met kleine bosjes, vuurrood zand en oude rivieren die lang geleden al zijn verdwenen.

Het is de tegenhanger van de Okavango delta en dit gigantische gebied strekt zich uit over Congo, Angola, Zambia, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De Kalahari, ruim 1 miljoen vierkante kilometer groot, wordt gekenmerkt door hoge, dun begroeide zandduinen.

Leven lijkt hier haast onmogelijk, ook door de extreme temperaturen. Niks is minder in het noorden wordt het land bevolkt door hardwerkende boeren en gemeenschappen nog afstammen van de inheemse San Hunter en Khoi volkeren.

Kalahari

Het typische landschap

Geen traditionele woestijn

Ondanks dat de temperaturen hier flink oplopen, is de Kalahari woestijn geen echte traditionele woestijn zoals we die allemaal kennen. In het natte seizoen valt hier namelijk teveel regen om echt van een woestijn te spreken.

In de droge periodes voelt het wel degelijk aan als een woestijn, aangezien het hier ruim 40℃ wordt. In het natte seizoen verandert De Kalahari van geel naar groen en is het alles behalve een droge woestijn. Het kan zelfs lijken op een drassig moeras. De uitzichten zijn eindeloos en je waant je hier af en toe nog alleen op de wereld.

Toestemming nodig

Het bezoeken van de Kalahari woestijn of de Central Kalahari Game Reserve mag helaas niet zomaar. Je zult hiervoor toestemming moeten vragen en je komst volledig op voorhand organiseren. Dit komt omdat ze het gebied zoveel mogelijk willen beschermen en het aantal bezoekers willen stroomlijnen.

Wat is er te doen

De Kalahari woestijn is een gigantisch gebied en er is behoorlijk veel te doen. De meeste mensen komen hier uiteraard voor een safari en dat kun je het beste doen in het Central Kalahari Game Reserve.

#1 Een safari in de Central Kalahari Game Reserve

Voor een safari in Kalahari kun je het beste een bezoek brengen aan het Central Kalahari Game Reserve. Zeker de Noordzijde van de Deception Valley wordt druk bezocht. De verschillende dieren die je hier kunt tegen komen zijn kudu’s, leeuwen, hyena’s, giraffes, olifanten, neushoorns, buffalo’s, cheeta’s, zebra’s en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het meest bijzondere aan dit park is het spotten van de alternatieve Big 5. Dit zijn de gemsbok, de springbok, de Kalahari-leeuw, de eland en het luipaard. 

Safari boeken

Er zijn slechts twee privé, permanente kampen in het Central Kalahari Game Reserve die je kunt bezoeken; Kalahari Plains Camp en Tau Pan. Gelukkig zijn er ook mobiele camps waar je door het park heen trekt. Er zijn ook drie kampen buiten de reservegrens.

Daarnaast heb je nog de naburige Deception Valley Lodge, Dinaka en Haina Kalahari Lodge.

De meeste safari’s zijn een all-in pakket van 3 nachten in een van de permanente kampen. Bij alle bovengenoemde accommodaties kun je een safari boeken.

TIP ♥ – hier vind je een overzicht van alle camps

Ook olifanten spot je hier

Kalahari

#2 Ontmoet de Bosjesmannen

De Kalahari woestijn is de thuisbasis van de oudste bewoners ter wereld; de San, oftewel de Bosjesmannen. Dit zijn jagers en verzamelaars en leven tot op de dag vandaag in de Kalahari woestijn. 

Voorheen woonden ze midden in de woestijn, en leefden ze van het water dat in de wortels van de planten trok. Tegenwoordig vind je ze vooral in de kleinere dorpen aan de randen van de verschillende natuurparken.

Er zijn helaas nog maar weinig San die echt op de traditionele manier leven. De overheid heeft namelijk deels een verbod gelegd op het jagen in het gebied, en daardoor wordt het steeds moeilijker om te leven zoals zij gewend zijn.

Helaas zijn er maar weinig San die echt op de traditionele manier leven

Veel van de oorspronkelijke cultuur is dan ook helaas verloren gaan. Op verschillende plekken in de Kalahari-woestijn kun je nog wel kennismaking met de oorspronkelijke bevolking. Hiervoor kun je het beste navraag doen bij het resort waarin je verblijft. 

De bosjesmannen, ook wel de San

#3 Maak een nachtsafari

Een safari is mooie, maar een nachtsafari is misschien nog wel leuker. Er worden georganiseerd op een aantal van de privéterreinen buiten de grenzen van de Game Reserve.

Overdag zie je meer, maar ‘s nachts krijg je een unieke kijk op het nachtelijke leven in de Kalahari. Veel roofdieren die overdag niet te zien zijn komen ‘s nachts tot leven om te jagen. Samen met de gids spot je de meest bijzondere dieren.

#4 Sterren kijken

Wat veel mensen niet weten is dat je in de Kalahari woestijn heel goed sterren kunt kijken. Door de vele heldere nachten en weinig tot geen lichtvervuiling (zoals bij ons in Nederland) is de Kalahari een van de beste plaatsen in Afrika om sterren te kijken.

Het leuke is dat elke lodge een gids heeft met kennis van de sterren. Hij kan je alles vertellen over de spectaculaire sterrenhemel die je kunt zien!

Kalahari

Op safari

De melkweg

Hoe kom je er

Er zijn meerdere manieren om de Kalahari woestijn te bereiken. De makkelijkste manier om hier te komen is via de stad Maun. Als je naar Deception Valley reist, dan is de makkelijkste route over de weg richting Nata en het dorpje Makalamabedi.

Je kunt er ook voor kiezen om via Toteng te reizen en het Park in het noorden binnen te gaan voordat je doorgaat naar Passarge.

Kom je van Gaborone of andere plekken in het zuiden? Dan is Kalahari het makkelijkste te bereiken via Khutse Game Reserve.

Central Kalahari Game Reserve in

Omdat de totale Kalahari woestijn met al zijn natuurparken erg groot is, wordt geadviseerd hier zeker langere tijd te verblijven. Je kunt in het park op verschillende plekken kamperen, en dat echte buitengevoel ervaren.

De makkelijkste manier om het Central Kalahari Game Reserve in te komen is door een safari te boeken bij;

TIP ♥ – al deze lodges bieden ook safari’s aan

Kudu’s en gembokken

Beste reistijd

Hoewel je vaak aan stikkende hitte denkt bij een bezoek aan een woestijn, brengt een bezoek aan de Kalahari woestijn iets meer voorbereiding met zich mee. Het klimaat is hier namelijk extreem. In de nachten kan het ontzettend koud worden, en in extreme gevallen kan het zelfs tot -15℃ vriezen!

Als je denkt dat je overdag dan ook een dikke jas aan moet heb je het mis, dan wordt het namelijk gewoon gemiddeld 30℃. Vergis je echter niet in deze zomerse temperaturen. De zon is fel en het is belangrijk je goed voor te bereiden op je reis naar de Kalahari.

Wanneer bezoek je het gebied 

Door dit extreme klimaat is de Kalahari woestijn een ideale plek voor een grote migratie. In de regeerperiode tussen november en maart valt er relatief veel regen, vooral in het Noorden in de Okavango Delta

Het park kan echter het hele jaar door bezocht worden. Het is een seizoensgebonden park en de natuur trekt met het seizoen door het park. De beste tijd voor het spotten van wilde dieren is ook november tot en met maart, wanneer dieren in Deception Valley samenkomen.

Locatie

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU