Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in Botswana

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Botswana is een land waar men vooral met een huurauto reist. Er rijden bussen, je hebt binnenlandse vluchten en er rijdt zelfs een trein, maar eigenlijk is een huurauto je beste optie. Op deze pagina delen we al onze tips en info over het vervoer in Botswana.

Vervoer in Botswana

Botswana is nog niet zo populair als Zuid-Afrika of Tanzania. Dat is goed te merken als je door het land reist. Waar je in Zuid-Afrika vrij makkelijk de bus pakt om van A naar B te reizen is dat in Botswana iets anders.

Bussen rijden er wel, maar niet zo frequent en alleen rondom grote steden. Boten, treinen, brommers etc. spelen nauwelijks een rol in het vervoer in Botswana en dus kom je snel uit bij je eigen auto.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een safari boeken

Een eigen huurauto

De beste en makkelijkste manier om in Botswana te reizen is een huurauto. Het is voor toeristen de beste optie qua vervoer in Botswana gezien de geringe mogelijkheden met het openbaar vervoer.

Een huurauto brengt je overal, de wegen zijn verrassend goed en je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

4×4 met of zonder tent

Als je er voor kiest om in Botswana een auto te huren kun je het beste kiezen voor een 4×4. Daarbij heb je de keuze tussen een 4×4 met tent op het dak of een ‘normale’ 4×4. De beste optie is die met een tent op het dak, omdat je dan geen kosten hebt voor accommodatie.

TIP ♥ – je kunt er ook voor kiezen om een normale 4×4 te huren, maar dan moet je in accommodatie overnachten – en dat is prijzig in Botswana – of je eigen tent meenemen.

Kosten

De kosten voor een 4×4 met daktent liggen tussen de €70 en €130 per dag afhankelijk van hoe groot de auto is, het seizoen en hoe lang je de auto huurt. Als je een 4×4 zonder tent huurt kom je meestal rond de €60 per dag uit.

Rijbewijs

Uiteraard moet je een geldig rijbewijs hebben om een auto te kunnen huren. Je moet een rijbewijs hebben waar in het Engels staat dat het om een rijbewijs gaat. Op het Nederlandse rijbewijs staat ‘Driving Licence‘, maar vraag voor de zekerheid een IDP (International Driving Permit) aan.

Leeftijd

Om een auto te kunnen huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Sommige verhuurbedrijven hanteren 25 jaar of ouder.

Meer weten over het huren van een auto in Botswana? Check onze speciale pagina hierover.

Vervoer in BotswanaDit is toch de ultieme manier van reizen?

Vervoer in BotswanaEen 4×4 met tent op het dak is duurder, maar je hebt geen kosten meer voor accommodatie

Reizen met de bus

Qua vervoer in Botswana wordt de bus eigenlijk alleen gebruikt door locals en dan met name in de grote steden. Er rijden wel bussen, maar alleen in en rondom grote steden en dorpen in Botswana.

De meeste bezienswaardigheden van Botswana liggen in afgelegen gebieden en zijn niet bereikbaar met de bus.

De bussen zijn handig voor in de steden, maar er zijn bijvoorbeeld geen directe verbindingen tussen Kasane (Chobe NP) en Maun, maar daar houd het ook wel op. Je moet vaak overstappen waardoor de reis ellendig lang kan duren.

Er zijn niet echt bustijden of schema’s en je moet aan locals vragen waar en wanneer de bus vertrekt.

Binnenlandse vluchten

Om tijd te besparen als je geen eigen auto hebt, kun je ook een binnenlandse vlucht boeken. Air Botswana is de grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij, maar vluchten zijn vrij beperkt.

De enige manier waarin vluchten een optie zijn binnen vervoer in Botswana is als je naar een lodge in een afgelegen gebied vliegt.

Veel lodges hebben kleine charter vliegtuigen die je kunnen ophalen in steden als Gaborone of Maun om je naar hun lodge te vervoeren.

TIP ♥ – het is wel vrij prijzig, want vaak betaal je tussen de US$100 en US$300 voor een vlucht naar je lodge. Daar komt ook nog de prijs voor overnachten bij

Het vliegveld van Maun

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU