Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Palumeu

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Natuurlijk is Suriname door de jaren heen veranderd, maar er zijn ook nog gebieden in het land te vinden waar de tijd bijna heeft stilgestaan. Eén van de gebieden waar je zeker heen moet als je kennis wil maken met het authentieke Suriname, is het gebied rondom Palumeu. Dit indianendorp laat je kennis maken met de traditionele indianencultuur van Suriname en omdat de plaatselijke indianen je graag meer leren over hun cultuur, is een trip naar Palumeu een onvergetelijke excursie.

Het indianendorp Palumeu

Palumeu is een indianendorp dat in het hart van het Amazone regenwoud in Suriname ligt. In het Amazone regenwoud leven niet alleen de Trio-, Akurio- en Wajana indianenstammen, maar ook vele bijzondere diersoorten. Denk hierbij aan unieke vogelsoorten die je in Nederland helemaal niet tegenkomt, maar ook aan luidruchtige brulapen. 

Het is een traditioneel indianendorp, waar nog altijd volgens de oude tradities geleefd wordt. En omdat de indianen in het dorp je graag meer vertellen over hun leven, kun je de oude indianentradities echt van dichtbij meemaken.

TIP ♥  je kunt hier overnachten in de Palumeu Jungle Lodge

Palumeu

Bezienswaardigheden

Er zijn vele dingen te zien, te doen en te beleven in het kleine indianendorp en de groene omgeving van het inheemse dorp. Ten eerste krijg je de unieke mogelijkheid om kennis te maken met het inheems dorpsbestuur, waardoor je echt kennis kunt maken met de cultuur, de tradities en de leefgewoonten van de indianen die nog altijd in het dorp wonen. De plaatselijke indianen laten je niet alleen zien hoe zij leven, maar serveren je ook graag traditionele Surinaamse maaltijden die op een houtvuurtje bereid worden.

Andere activiteiten die je in de omgeving van Palumeu kunt ondernemen, zijn de volgende:

 • Het maken van een boottocht langs spannende stroomversnellingen.
 • Het maken van een indrukwekkende boswandeling door het Amazone regenwoud.
 • Deelnemen aan een stevige bergbeklimtocht naar Poti Hill.
 • Het bezoeken van de indrukwekkende Makuba watervallen.

Welke activiteiten je precies onderneemt, is afhankelijk van de excursie die je boekt. Er zijn verschillende touroperators die excursies aanbieden naar Palumeu en deze touroperators bieden allemaal weer andere activiteiten aan in de omgeving van het indianendorp.

De geschiedenis

Palumeu is een inheems dorp waar al vele jaren drie verschillende indianenstammen leven. Het gaat om de Trio indianenstam, de Wajana indianenstam en de Akurio indianenstam, die in vrede naast elkaar leven en er allemaal hun eigen tradities op na houden. Palumeu wordt beetje bij beetje populairder onder toeristen, maar is zeker nog niet op en top toeristisch te noemen. 

TIP ♥ een 4-daagse tour naar dit Indianendorp kost je ongeveer €600

De dingen die je ziet als je het dorp bezoekt, worden echt op deze manier door de plaatselijke bewoners van het dorp gedaan. Het is geen toneelspel dat je ziet, maar een weerspiegeling van de dagelijkse werkelijkheid voor de indianen die in het dorp wonen.

Palumeu

Hoe kom je er?

Je komt in Palumeu door vanuit Paramaribo naar het plaatselijke ‘vliegveld’ Zorg en Hoop te vliegen. Deze vliegreis duurt ongeveer 75 minuten. Het vliegveld is niet meer dan een kleine landingsbaan.

Vanaf het vliegveld wordt je meestal opgehaald door je gids die je vooraf regelt.

Je kunt hier ook met een boot heen, maar daar doe je al snel 10 dagen over!

Beste reistijd

Je kunt het beste in de maanden februari, maart, (half) april, (half) augustus, september, oktober en (half) november naar Palumeu gaan. Deze maanden vallen namelijk in de droge periode van Suriname. In de droge periode kan het uiteraard alsnog (flink) regenen, maar is het wel droger dan in de andere maanden van het jaar.

Dit betekent dat je beter kunt genieten van de natuur rondom Palumeu, maar ook dat je gemakkelijker bij het indianendorp kunt komen. Omdat het dorp middenin de Amazone ligt, kan het in de regenperiode lastig zijn om het inheemse dorp te bereiken.

Poti Hill

Op ongeveer een uur varen vanuit Palumeu ligt de Poti Hill, die je tijdens een vrij pittige wandeltocht kunt beklimmen. Het kost je even wat energie, maar de Poti Hill biedt je een prachtig uitzicht over het groene gebied van Palumeu. 

Locatie Palumeu 

Meer lezen over Suriname?

2 comments

 1. Gustao

  Uhm, de airstrip ligt op 50 meter afstand van het dorp Palumeu. Er zijn daar geen auto’s of bussen.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Bedankt Gustao, we hebben het aangepast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU