Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Brownsberg

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 30 juni, 2020

Heb je geen tijd om uitgebreid het Surinaamse regenwoud in te trekken, maar wil je de jungle wel dolgraag van in het echt zien tijdens je vakantie in Suriname? Dan kun je een bezoek brengen aan Brownsberg. Dit is de ideale introductie tot de Surinaamse jungle, die je gemakkelijk kunt bereiken en daarom erg populair is onder toeristen in Suriname. Waar andere junglegebieden wat lastiger te bereiken zijn, heb je een tocht door Brownsberg in een mum van tijd georganiseerd.

Wat is Brownsberg?

Brownsberg is de naam van een natuurpark dat ongeveer 110 kilometer van Paramaribo verwijderd is. Het natuurpark ligt in het district Brokopondo en is maar liefst 6000 hectare groot. Het middelpunt van het park is de Brownsberg, die een hoogte van 500 meter bereikt. Omdat de berg in de buurt van Paramaribo ligt, is het natuurpark gemakkelijk en snel te bereiken. Zeker als je niet te lang in Suriname bent en toch wat van de natuur van het land wil zien, raden wij je aan om naar hier heen te gaan. 

TIP ♥ in Paramaribo kun je verschillende dagtrips naar Brownsberg boeken.

Het natuurpark laat je kennis maken met de authentieke Surinaamse jungle, zonder dat je hier dagenlang voor moet reizen. Door de ideale ligging is het de meest bezochte junglebestemming in Suriname, maar druk is het zeker niet in het natuurgebied. Dit komt omdat het natuurpark vele verschillende wandelpaden kent, waardoor je bijna niemand tegenkomt tijdens je wandeling door het bijzondere park.

Brownsberg

Brokopondo

Je vindt hier ook het Brokopondo stuwmeer (zie foto hieronder). Het meer werd in het jaar 1964 onder water gezet om elektriciteit te winnen en is bijna net zo groot als de hele provincie Utrecht. Wat het Brokopondo stuwmeer extra bijzonder maakt, is het feit dat de bomen in het meer nooit gekapt zijn. Je ziet de boomtoppen die oorspronkelijk op het droge gebied stonden, nog altijd boven het water uit steken.

Bezienswaardigheden in Brownsberg

Er zijn diverse bezienswaardigheden in Brownsberg, naast de prachtige bomen, planten, bloemen en bijzondere dieren die je in het gebied tegenkomt. Zo is het Brokopondo stuwmeer zeker een bezienswaardigheid te noemen, maar is de berg zelf ook erg populair onder toeristen. Ben je op de top van de Brownsberg, dan is het ongeveer een uur lopen naar de Ireneval. Deze waterval is vernoemd naar de Nederlandse prinses Irene en is zeker de moeite waard om te bewonderen.

Tip: maak een wandeling naar de Witi-kreek

In Brownsberg vind je de zogeheten Witi-kreek. Dit is een prachtig meer waar je een verfrissend bad kunt nemen en waar je onder een natuurlijke douche kunt stappen door onder de verfrissende Leo waterval te gaan staan.

Brownsberg

Hoe kom je er?

Je komt hier door vanuit Paramaribo met de auto naar het natuurpark te rijden. Hier doe je gemiddeld drie uur over, maar in het regenseizoen ben je wel langer aan het rijden. Door hevige regen is de omgeving rondom Brownsberg in het regenseizoen namelijk moeilijker begaanbaar.

TIP ♥de rit van Paramaribo naar Brownsberg kost je ongeveer RS$60, zo’n €7,50.

Beste reistijd

Je kunt het beste in het droogseizoen (in de maanden februari, maart, april, augustus, oktober en november) gaan. In deze periode is het gebied niet alleen gemakkelijker te verkennen, maar kom je er bovendien gemakkelijker. Ga je in het regenseizoen? Dan kan het lang duren voor je vanuit Paramaribo in het natuurpark kunt komen door de zware regenval. Ook heb je in het park zelf meer last van regen, waardoor sommige wandelpaden in het regenseizoen helemaal afgesloten worden.

Locatie Brownsberg

Meer lezen over Suriname?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU