Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Galibi Nature Reserve

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Maak je een lange rondreis door Suriname, dan is het niet zo vreemd als je na een tijdje toe bent aan een beetje ontspanning. Een rondreis door Suriname is prachtig, maar het bezoeken van de vele indrukwekkende gebieden in het land kan wel erg vermoeiend zijn. Wil je even tot rust komen tijdens je rondreis door het bijzondere land, dan kun je het beste naar het Galibi Nature Reserve reizen. Dit is de enige echte strandbestemming van Suriname, waar je heerlijk tot rust kunt komen op het strand en bovendien een afgelegen natuurgebied met reuzenschildpadden kunt bezoeken.

Het bijzondere Galibi Nature Reserve

Het Galibi Nature Reserve is een afgelegen natuurgebied dat in de monding van de Marowijne rivier ligt. Het is niet alleen de enige strandbestemming van Suriname, maar ook de perfecte plek om reuzenschildpadden te bewonderen. Je gaat naar Galibi National Reserve voor de witte zandstranden, maar ook voor de prachtige palm- en mangobomen, het ontspannen ritme en de broedgebieden van de bijzondere reuzenschildpad.

TIP ♥ – de beste tijd om schildpadden te zien is april tot en met augustus.

Wat de omgeving van Galibi Nature Reserve zo bijzonder maakt om te bezoeken, is het feit dat het leven in dit gebied nog altijd hetzelfde ritme heeft als honderd jaar geleden. In het grensdorp Albina zijn bijvoorbeeld geen straten te vinden en staan de huisjes of hutten van locals gewoon op het witte strand. Er wordt gevist, er wordt cassavebrood gebakken en verder leven de locals een rustig en ontspannen leven.

Galibi

Zonsondergang in Galibi Nature Reserve

Reuzenschildpadden

Het natuurgebied bij het kleine dorp, Galibi Nature Reserve, ligt op een uurtje varen. Hier ga je naartoe om reuzenschildpadden te zien, die hun eieren op de witte stranden van het natuurgebied leggen en hierna veilig begraven. Je mag de schildpadden niet storen in dit proces, maar je kunt wel toekijken. Een unieke gewaarwording, die vooral erg bijzonder is in de vroege ochtend of late avond.

Bezienswaardigheden 

Niet alleen park en Albina zijn de moeite waard om te bezoeken, ook het indianendorp Erowarte is een must-see. Hier maak je niet alleen kennis met de ontspannen locals, maar mag je ook je hangmat ophangen op je eigen privéstrand. Ook kun je vanuit Albina naar Saint Laurent in Frans Guyana. Hier kun je heerlijke brie, vers stokbrood en frisse witte wijn meenemen.

Tip: ga in de late avond

Je kunt het beste in de late avond naar Galibi Nature Reserve gaan. De meeste reuzenschildpadden leggen hun eieren namelijk in de nacht, waardoor je bij een bezoek in de late avond de grootste kans hebt om de bijzondere beesten te zien. Er worden ook tours aangeboden in de vroege ochtend, maar dan heb je wel minder kans om de schildpadden echt in actie te zien.

De geschiedenis 

Galibi Nature Reserve is een beschermd natuurgebied. Voorheen gingen de locals uit de omgeving van het natuurgebied naar de stranden om de eieren van de reuzenschildpadden te rapen en hier geld mee te verdienen, maar tegenwoordig mag dit niet meer. Hierdoor komen er tegenwoordig steeds meer reuzenschildpadden naar de stranden van Galibi Nature Reserve om hun eieren te leggen.

TIP € voor €135 boek je een 2-daagse tour door het gebied.

De omgeving is niet veel veranderd door de jaren heen. De locals die er wonen, leven al jaren volgens dezelfde tradities, normen en waarden. Ze hebben hun eigen paradijsje en willen dit niet veranderen, al verwelkomen ze wel steeds meer toeristen in hun leefgebied. Het plaatselijke toerisme is tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron van de locals in de omgeving.

Galibi

De reuzenschildpad

Hoe kom je er?

Galibi Nature Reserve ligt op het vasteland, maar je kunt dit gebied alleen met de boot bereiken. Dit doe je door eerst naar grensdorpje Albina te gaan, waar de bootsmannen al op je staan te wachten om je naar het natuurgebied te vervoeren. Vanuit Albina ga je overigens ook met de boot naar Erowarte en Saint Laurent.

Beste reistijd

Je kunt Galibi Nature Reserve het beste bezoeken in de maanden februari tot en met juli. In deze maanden leggen de reuzenschildpadden namelijk hun eieren op de witte stranden, waar jij getuige van kunt zijn. Bezoek je Galibi Nature Reserve in de maanden februari, maart en april, dan profiteer je van het beste klimaat. In de maanden mei, juni en juli regent het wat meer in de omgeving, wat het bewonderen van reuzenschildpadden en relaxen op de stranden wat lastiger kan maken.

Locatie Galibi Nature Reserve 

Meer lezen over Suriname?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU