Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Colonia del Sacramento

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Colonia del Sacramento is een prachtig bewaard koloniaal stadje, oorspronkelijk gesticht door de Portugezen. Het stadje Colonia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan dit prachtige historische stadje is een must tijdens je reis door Uruguay.

Het charmante Colonia del Sacramento

Deze stad ligt op circa 180 kilometer afstand van Montevideo, maar op slechts 50 kilometer van Buenos Aires. Je kunt Buenos Aires zelfs zien liggen. De Barrio Histórico, het oude centrum, is een verzameling van koloniale gebouwen, smalle geplaveide straten en kleurrijke huisjes.

Straten zijn bedekt met bomen zodat ze schaduw bieden tegen de extreme hitte in de zomer. Net als veel andere steden in Uruguay ligt ook Colonia del Sacramento aan het water en de stad is dan ook een favoriete plek voor spectaculaire zonsondergangen.

De charme van het stadje, de mooie oude straatjes en het feit dat het zo dicht bij Buenos Aires ligt maken dit een van de populairste plekken van Uruguay. Vooral in het hoogseizoen, wanneer hier ook veel Uruguayanen te vinden zijn.

Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento

8x leuke dingen om te doen

Het pittoreske stadje, gelegen aan de Río de la Plata, is de oudste stad in Uruguay en het is vooral het ouden centrum, de kust en de Rio de la Plata dat reizigers weet te boeien. Er is van alles te doen in een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Wij hebben de leukste dingen op een rij gezet.

#1 Verken het historische centrum

Het historisch centrum van Colonia del Sacramento, ook wel Puerta de Campo of Puerta de la Ciudadela, genoemd blijft je verrassen. De oude stadspoort is het begin, of het eind, van het oude cenutrm en werd in 1745 gebouwd door de Portugese gouverneur Don Manuel Lobo. De Río de la Plata was erg belangrijk in die tijd, dus deze poort met de grote muren diende als bescherming tegen aanvallen. 

In het oude centrum vind je winkeltjes, barretjes, souvenirs en restaurantjes. Het historische centrum is best compact en elke straat bestaat uit keien en kleurrijke huisjes. Het stadje is beroemd, maar gelukkig nog niet aangetast door het massa toerisme. Het is er gezellig en je hoeft dus zeker niet stapvoets te lopen. Af en toe zie je grappige dingen op straat zoals een bloembak in een auto.

TIP ♥ – het oude centrum kun je in een halve dag verkennen

#2 Bezoek de Matriz kerk

De kerk Matriz is de oudste kerk in Uruguay en staat ook wel bekend als de Basílica del Santísimo Sacramento. Uiteraard staat de kerk in het oude centrum en ook deze kerk is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kerk staat op het Plaza de Armas.

Sinds de bouw van de is de kerk eigenlijk niet meer veranderd en dat maakt de kerk meteen zo bijzonder. Het is gespaard gebleven in al die jaren en bezoekers zien vandaag de dag dezelfde kerk als degene in 1680 toen deze kerk werd gebouwd.

Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento

#3 Neem de ferry naar Buenos Aires

Het gebeurd niet elke dag dat je in de buurt van Buenos Aires bent dus als je in Colonia del Sacramento bent is een uitstapje naar de hoofdstad van Argentinië een aanrader. Je kunt er zelfs een dagtrip van maken want Buenos Aires ligt op een uur en een kwartier varen.

Er zijn varen meerdere boten per dag. De kosten liggen tussen de €35 en €50 voor een enkele reis. De prijs is afhankelijk van het seizoen en of je gereserveerd hebt of niet. Zorg dat je op tijd bij de ferry bent, want de douane kan nogal wat tijd kosten. Zorg dat je je paspoort en andere noodzakelijke documenten bij je hebt.

TIP ♥ – zie de website Buque Bus voor meer info.

#4 Bezoek een wijnmakerij

Een leuke activiteit in de buurt van Colonia del Sacramento is het bezoeken van een van de lokale wijnhuizen. Bekijk bijvoorbeeld Bodega Turística Bernardi, een familiebedrijf uit 1892 of Los Cerros de San Juan, de oudste en meest traditionele wijnmakerij van het land, geopend in 1854.

Je moet er minimaal een dag voor uittrekken dus het moet in je schema passen, maar het zeker de moeite waard. Uiteraard kun je de wijnmakerij niet alleen bezoeken, je kunt ook een paar heerlijke wijntjes proeven.

#5 Ga naar El Faro

El Faro is een vuurtoren die werd gebouwd in 1857 en staat bekend vanwege zijn ontwerp. Het onderste deel is een vierkant en de bovenste helft is een cilinder. De vuurtoren werd gebouwd op de ruïnes van het Convento de San Francisco, die vandaag nog steeds zichtbaar zijn.

De watertoren ligt ongeveer naast het historische centrum van Colonia del Sacramento. Het uitzicht vanaf de toren is uiteraard fantastisch. Veel mensen vinden het uitzicht bij zonsondergang ook zeer de moeite waard. Dus geen nood als je er ’s avonds bent, het loont nog steeds om naar boven te lopen. 

TIP ♥ – de entreeprijs is 25 pesos (±€1) 

Colonia del Sacramento

#6 Ga naar het Plaza de Tores Real de San Carlos

De Plaza de Toros Real de San Carlos is een stierenring. Deze arena ligt een paar kilometer buiten Colonia del Sacramento. Het gebouw stamt uit 1910, maar twee jaar later werd het stierenvechten gelukkig verboden. De arena is alleen nog van de buitenkant te bewonderen. Door slecht onderhoud is de arena binnenin niet stabiel en daarom niet veilig.

Het is zeker de moeite waard het gebouw van de buitenkant te bekijken. Vergeet de kleine souvenirwinkeltjes schuin tegenover de arena niet. Niet alleen zijn hier leuke Uruguay souvenirs te koop, maar men verkoopt ook aparte handgemaakte producten.

TIP ♥ – het is de enige arena in het land

#7 Bezoek het Zwitserland van Uruguay: Colonia Suiza

Colonia Suiza ook wel Nueva Helvecia genoemd is een stadje op 60 kilometer van Colonia del Scaramento. Ze liggen beiden in het Colonia Discrict. Zoals de naam al vermoed is dit eveneens historische stadje gesticht door de Zwitsers. Je ziet meteen dat het op een West-Europees stadje lijkt. Alle tuintjes liggen er superstrak bij net zoals in Zwitserland zelf. 

Het stadje is gebouwd door Zwitserse emigranten. Met Uruguay hebben ze een prima keus gemaakt. 

Als je van Zwitserland houdt, moet je zeker eens naar Colonia Suiza. Mocht je van een biertje houden, er wordt hier elke december een bierfest georganiseerd. Waarom december en niet oktober? Omdat het dan zomer is en het weer extra aantrekkelijk is voor een gekoeld biertje. In het Spaans noemen ze het Fiesta de la Cerveza.

#8 Geniet van de zonsondergang genieten bij Puerto Viejo

Puerto Viejo, niet te verwarren met Puerto Viejo in Panama Stad, de oude haven van de stad. Het is de belangrijkste plek voor sportievelingen die houden van zeilen, wandelen of om de prachtige brug te bewonderen. Hoe mooi en leuk dat allemaal ook is, de zonsondergang is toch echt de reden dat je hier heen moet.

TIP ♥ – de haven wordt ook wel Puerto de Yates de Colonia genoemd vanwege de vele zeilboten en het ligt aan de bekende Río de la Plata. Deze rivier verbindt Uruguay met Argentinië. Vanaf de haven kun je Buenos Aires ook zien liggen.

Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento

Overnachten

Colonia is een populaire stad en tevens niet heel groot. Dat betekent dat je nooit lang hoeft te zoeken naar accommodatie. Het ouden centrum is de beste plek om te overnachten. Dit is het deel vlak bij de haven. Accommodatie is hier in allerlei soorten en maten aanwezig.

Kosten

De kosten voor overnachten liggen hier iets hoger aangezien het een van de bekendste en meest bezochte steden van het land is. Het ligt er een beetje aan in wat voor accommodatie je overnacht. Een hostel is beschikbaar vanaf ongeveer €25 er nacht. Een hotel kost je al snel €70 per nacht.

TIP ♥ – alle accommodatie vind je op Booking.com

Hoe kom je er?

Vanaf het Tres Cruces busstation in Montevideo vertrekt er over het algemeen elk half uur tot een uur een bus richting Colonia del Sacramento. Reken op een reistijd van 2,5 tot 3 uur. Een buskaartje kost ongeveer €10 voor een enkele reis. Als je een beetje Spaans spreekt en leest kun je op deze website kijken voor vertrektijden.

Tours 

Heb je geen tijd om meerdere dagen naar Colonia te gaan? Er worden vanuit Montevideo georganiseerde dagexcursie naar Colonia del Sacramento aangeboden. Reken op US$75 per persoon. Je wordt normaliter opgehaald en teruggebracht bij je hotel. Bij zo’n dagexcursie wordt ook het nabijgelegen Colonia Suiza bezocht.

Naar Buenos Aires

Er zijn varen meerdere boten per dag naar de hoofdstad van Argentinië. De kosten liggen tussen de €35 en €50 voor een enkele reis. De prijs is afhankelijk van het seizoen en of je gereserveerd hebt of niet. Zorg dat je op tijd bij de ferry bent, want de douane kan nogal wat tijd kosten. Zorg dat je je paspoort en andere noodzakelijke documenten bij je hebt.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over een dagtrip van Buenos Aires naar Colonia

Colonia del Sacramento
Colonia del Sacramento

Beste reistijd

Het hoogseizoen begint in november en eindigt rond februari. De prijzen zijn dan het hoogst, evenals het aantal toeristen. Je ziet ook prijsstijgingen rond Pasen en Carnaval (midden januari tot eind februari). In het hoogseizoen liggen de temperaturen altijd rond de 25°C en 30°C.

December is de drukste maand van het jaar. Stranden, accommodaties en tours zitten dan snel vol. Je kunt daarom beter iets voor december komen of erna. In de maanden oktober, november en de eerste helft van april kan het ook warm genoeg zijn voor het strand.
beste reistijd Colonia

Locatie Colonia del Sacramento

Wat wij vinden:
  • 9/10
    Reis-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Colonia del Sacramento is een prachtig bewaard koloniaal stadje, oorspronkelijk gesticht door de Portugezen. Het stadje Colonia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan dit prachtige historische stadje is een must tijdens je reis door Uruguay.

Meer lezen over Uruguay?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU