Coiba National Park

Coiba National Park wordt ook wel het Galapagos eilanden van Panama genoemd. Het is een verborgen paradijs, dat je zeker als natuurliefhebber gezien moet hebben. Wat het bezoeken van de eilandengroep met 38 eilandjes nog unieker maakt, is het feit dat Coiba National Park niet bepaald toeristisch is. Je kunt er alleen met gids komen, er zijn geen hotels, je slaapt in eenvoudige cabana’s en er is zelfs geen elektriciteit. Je komt hier echt voor de natuur en gelukkig is dit meer dan de moeite waard.

Het prachtige Coiba

Deze groep van 38 eilanden die deel uitmaken van Parque Nacional Coiba, zoals het ook genoemd wordt, zijn niet zo druk bezocht, maar worden de laatste jaren steeds populairder. Heel gek is dat ook niet want er zijn weinig plekken in het land waar de diversiteit in natuur zo groot is als hier.

TIP ♥ – je moet $20 p.p. betalen om het park in te mogen.

De beperkte toegang betekent dat het toerisme hier nog relatief onderontwikkeld is. Voor onafhankelijke reizigers is Santa Catalina de dichtstbijzijnde bestemming vanwaar je toegang hebt tot het park. De reden dat Coiba nog niet zo bekend is komt ook doordat het de afgelopen eeuw geïsoleerd werd door de status als een beruchte strafkolonie.

Coiba

Van de gebaande paden

Het biedt reizigers de kans om door het schitterende regenwoud te wandelen en te snorkelen en duiken in een zee park met nog steeds zeldzamere dieren (daarom de bijnaam Galapagos). Helaas is hier vrijwel geen toeristische activiteit te bekennen waardoor je goed moet plannen (en betalen) om er te komen.

4x doen bij Coiba National Park

De eilanden van dit nationale park zijn erg rustig, maar je kunt hier wel veel doen. Wij zetten de drie leukste activiteiten in Coiba voor je op een rijtje. De meeste mensen die de eilandengroep bezoeken, ondernemen alle drie de activiteiten. Je gaat namelijk naar dit park met gids en de meeste gidsen vinden het leuk om alle drie de activiteiten met jou te ondernemen.

#1 Leer (of ga) duiken

Wie haaien wil spotten, moet zeker een dagje gaan duiken in de zee rond Coiba National Park. Je kunt bijvoorbeeld goed duiken bij Wahoo Rock, een van de beste duikspots van deze regio. Hier heb je grote kans walvishaaien te zien. Verder zijn er nog enkele andere duikspots in de zee rond de diverse eilanden van het nationale park, waar je onder andere schildpadden en andere haaisoorten kunt spotten.

De stroming in de zee rond Coiba National Park kan vrij sterk zijn. Heb je nog nooit gedoken, dan raden wij je aan eerst op een rustige duikspot te oefenen met duiken. Duiken is meer iets voor de ervaren duiker.

TIP ♥ – check de site Cioba Divers voor meer info

#2 Hiken door de jungle

Dit nationale park bestaat voor 80 procent uit ongerept regenwoud. Ben je op het eiland, dan mag je eigenlijk niet terug naar het vasteland van Panama voor je de jungle verkend hebt. Er lopen heel veel wandelpaden door het park die allemaal starten vanaf het ranger station.

Een bekende hike hier is naar de Cerro Gambute. Een korte (2 uur) wandeling die je naar Playa Tito brengt. Een andere is de Sendero de Santa Cruz, een 5 kilometer lange hike. Vergeet ook zeker niet de Monkey Trail (Sendero de Los Monos). Deze is alleen bereikbaar per boot, waardoor de natuur nog helemaal ongerept is en je apen in hun natuurlijke omgeving kunt zien.

TIP ♥ – voor vogelliefhebbers is dit overigens helemáál de moeite waard, want er komen 147 vogelsoorten voor in Coiba National Park.

haaien

Coiba National Park

#3 Verken de onderwaterwereld met de snorkel

Ben je geen ervaren duiker? Dan kun je toch de wateren rond het park ontdekken, namelijk door een paar uur te gaan snorkelen. De onderwaterwereld van Coiba National Park is adembenemend en dit kun je niet alleen zien als je gaat duiken, maar ook als je gaat snorkelen.

Je ziet prachtige koralen, walvishaaien, schildpadden, octopussen, pijlstaartroggen, hamerhaaien, potvissen, stierhaaien en met een beetje geluk zelfs een orka. Verder zie je uiteraard vele grote en kleine vissen, de meeste met prachtige kleuren.

TIP ♥ – je kunt ook meerdaagse tours boeken richting Coiba.

#4 Zwemmen met walvishaaien

Als er iets bijzonder is dan is het wel zwemmen met walvishaaien. En wij kunnen het weten 🙂 Deze vriendelijke reuzen komen hier voor, samen met dolfijnen, bultrugwalvissen, haaien en reuzenmanta’s. Een walvishaai klinkt heel eng, maar het is een ontzettend kalm en prachtig dier.

Er zijn tours te boeken waarbij je het water op gaat en met je snorkel het water in duikt om deze gigantische vissen van dichtbij te bekijken. En ze zijn echt heel erg groot! Het is ook niet voor niets de grootste vis ter wereld.

Het strand van Coiba national park

De beste reistijd

Je kunt Coiba National Park het gehele jaar door bezoeken maar het droge seizoen loopt van december tot en met april. Dit is echter ook het drukke seizoen. Van maart tot en met november is de natuur veel groener in Coiba en is het rustiger. Nadeel is dat het vaker regent.

Wil je ook haaien en walvissen spotten? Dan kun je het beste in de maanden juni tot en met oktober richting de eilandengroep trekken.

In deze maanden trekken de bultrugwalvissen namelijk door de wateren rond de eilandengroep en heb je grote kans dat je een of meerdere walvissen kunt spotten.

Waar kun je overnachten

De enige mogelijkheid in het Coiba National Park om te overnachten bevindt zich in het ANAM-rangerstation op Isla Coiba. Het station biedt verschillende kleine 2-kamer hutten met airconditioning. Om contact op te nemen met ANAM moet je bellen naar (507) 998-0615 of het kantoor van National Park (507) 998-4271. Het is makkelijker om te overnachten in Santa Catalina.

Coiba

Hoe kom je op er?

De reis naar eilandengroep Coiba Island is niet erg makkelijk, maar dat maakt het ook weer interessant. De makkelijkste manier om er te komen is met de boot vanaf Santa Catalina. De reis duurt zo’n 3 uur. Het is geen makkelijke trip, want de zee tussen Coiba Island en Santa Catalina is erg ruig.

Registreren

Om Coiba National Park te bezoeken moeten alle bezoekers zich registreren bij  het Ranger Station. Als je alleen komt, dus zonder georganiseerde tur, kom je er heel moeilijk is omdat je moet bevestigen dat er plek is voor jou om te slapen (en dat weet je niet van tevoren).

Locatie Coiba National Park

Locatie Coiba National Park

10 gedachten over “Coiba National Park”

 1. Hoi,
  We overwegen om in januari 2025 Panama te zoeken met onze (dan) 13 maanden oude baby. Met wat voor boot kan je een dagtour boeken naar Coiba Island? Als het vooral kleine bootjes zijn weet ik namelijk niet of dit ideaal is met een baby.
  Dankjewel!

 2. Hi, samen met een vriendin ga ik eind september 2 weken naar Panama. We zouden op de 30e graag gaan snorkelen/duiken bij Coiba Island. Nu lees ik op sommige websites dat de zee dan erg ruig is en het soms zelfs niet doorgaat. Klopt dat?

  Groetjes,
  Caroline

 3. Hoi,

  Klopt het dat je moet rekening houden met de periodes van laagwater om te gaan snorkelen / duiken? Of kan je dit op elk moment daar makkelijk doen?

  Alvast bedankt!

 4. weten jullie wellicht wat het park kost? Ik zag staan een entree van 20 dollar pp. Maar moet je daarna ook nog betalen voor de gids? Aangezien je niet zonder gids het park binnen mag.

 5. Hoi! Ik ben benieuwd of jullie weten wat het weer in augustus is. In panama is het dan regenseizoen, maar hoe zit het op Coiba?

  1. Hoi Kate,

   Coiba kun je het beste bezoeken tussen december en april (het droge seizoen). Dit is echter ook het drukke seizoen. Van maart tot en met november is de natuur veel groener in Coiba en is het rustiger. Nadeel is dat het vaker regent (helaas ook in augustus). Het ligt dus een beetje aan je voorkeuren 🙂

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven