Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

El Valle de Anton

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Panama was voor ons een van de tofste bestemmingen in Panama. Het land is écht veel leuker en diverser dan mensen denken. Het heeft oude steden, je kunt er makkelijk en reizen en de natuur is werkelijk schitterend. Een van die indrukwekkende plekken is El Valle de Anton. Een rustig bergstadje in een oogstrelende vallei op slechts twee uur rijden van Panama Stad. Wij delen onze tips.

Het groene paradijs van Panama

Veel mensen gaan naar bekende bezienswaardigheden in Panama zoals San Blas, Boquete of Bocas del Toro. Zeker de laatstgenoemde is erg tof. Maar weinig mensen kennen de El Valle de Anton. En dat is best vreemd.

El Valle, zoals het wordt genoemd, is een sfeervol stadje gelegen in de krater van een enorme uitgestorven vulkaan. Het is niet zozeer het stadje waarvoor je hier komt. Het is de sprookjesachtige natuur wat de mensen trekt.

El Valle de Anton wordt gezien als een van de mooiste plekken in Panama

El Valle wordt omringd door groene landschappen, vulkanen, valleien, bossen, watervallen en warmwaterbronnen. Het is niet voor niets een van de beste plekken in Panama om te hiken.

Boquete

El Valle De AntonDe omgeving is mooi groen

Wat is er te doen in El Valle de Anton

Nogmaals, het stadje is niet heel bijzonder. Iedereen komt hier voor de omgeving. Dat is de ware trekpleister. Veel dingen die hier te doen zijn in El Valle de Anton hebben dan ook te maken met het omliggende landschap.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Hike de La India Dormida

La India Dormida is veruit de bekendste wandeling in de regio. Het is niet voor niets een van de mooiste in Panama. Het betekent letterlijk The Sleeping Indian en het is een bergketen langs de rand van de vulkaankrater van El Valle.

De naam is afkomstig van het feit dat de berg lijkt op het figuur van een slapende vrouw. Het uitzicht vanaf de top van deze berg is indrukwekkend en vooral de zonsopkomst vanaf de top is magisch.

De zonsopkomst vanaf de top is magisch

Hoe beklim je de berg

Het voordeel is dat de maar een uurtje duurt vanaf het centrum van de stad. Iedereen met een beetje conditie kan de berg op. De wandeling loopt langs de rand van de groene bergen van de krater.

Je hoeft geen gids te boeken en het pad staat goed aangegeven.

India DormidaIndia Dormida

#2 Chill in een van de hotsprings (Pozos Termales)

El Valle de Anton staat bekend om de warmwaterbronnen (of pozos termales). Dit komt door de vulkanische activiteit in de omgeving. Je vindt hier dan ook veel hotsprings waar je lekker kunt relaxen.

De warmwaterbronnen zijn vooral ideaal voor dagen waarop het regent. En het regent hier redelijk vaak. Als het droog is raden we aan om lekker de bergen in te trekken. Veel mooier!

Er zijn meerdere hotsprings in de stad en de entree is vaak niet meer dan €5 p.p.

#3 Ga naar de El Macho waterval

De El Macho waterval is de bekendste waterval in de buurt. Er liggen er hier meerdere, maar deze waterval is makkelijk te bereiken. De waterval is zo’n 35 meter hoog. Je kunt de waterval bezoeken door er in een dag heen te lopen.

De waterval is mooi, ligt in een bosrijke omgeving, maar is zeker niet de grootste waterval van het land.

TIP ♥ – je kunt hier ook ziplinen

El Valle de Anton

Goed idee

#4 Beklim de Cerra Cara Iguana

Er zijn drie bekende hikes hier. De La India Dormida, de Gaital (#6) en de Cerra Cara Iguana. Na de India Dormida is de bekendste wandeling in de omgeving van El Valle de Anton.

Net als de India Dormida heb je vanaf Cerro Cara Iguana een geweldig uitzicht op de krater.

Hoe beklim je de berg

Deze trek is wel een stuk moeilijker. Je kunt het eerste deel met de auto (taxi/Uber) afleggen en dat raden we zeker aan. Het pad wordt aangegeven dus volg gewoon de borden omhoog. Het is geen pittige hike, omdat de bergruggen redelijk vlak zijn.

TIP ♥ – in totaal duurt de hike naar de top ongeveer een uur (vanaf de stad)

El Valle

On our way

#5 Shop op de El Valle Market

De stad El Valle is niet heel bijzonder (wel knus) en een van de spaarzame hoogtepunten van de stad is de markt. De markt is niet te missen want het ligt in het centrum van de stad en waarschijnlijk is iedereen daar te vinden.

Ze verkopen hier oorspronkelijk vooral groenten en fruit, maar door de toename in toerisme vind je er ook steeds meer souvenirs en andere spulletjes.

TIP ♥ – zondag is de leukste dag uit in het weekend.

#6 Beklim  de Cerro Gaital

De Cerro Gaital is de laatste van de drie hikes. Het is zeker geen makkie, want deze hike wordt gezien als een van de pittigste hikes in heel Panama. Als je niet in goede conditie bent kun je deze hike beter overslaan.

Degene die de uitdaging wel aan gaan worden beloond met een spectaculair uitzicht vanaf de top.

De hele beklimming duurt zo’n drie uur, maar is pittig. Je moet serieus klimwerk doen om boven te komen.

#7 Spot de vele vogels

Panama is een van de beste landen ter wereld voor vogels om te leven. Don’t ask me why, het zal aan het gunstige klimaat liggen. De omgeving van El Valle de Anton is perfect voor veel bijzondere vogels.

Je kunt veel vogels in het wild rond zien vliegen. Zeker buiten de stad in de bergen. Je kunt ze echter ook zien in een van de opvangen.

El Valle De AntonWij zagen het verkeerd. Jij ook? 🙂

Hoe kom je in El Valle de Anton

Het voordeel van El Valle de Anton is dat het makkelijk te bereiken is. Daarom is het ook extra vreemd dat hier nog zo weinig over bekend is. Er wonen hier heel veel expats die de hitte van de lager gelegen gebieden ontsnappen in El Valle.

Met de bus

De makkelijkste en goedkoopste manier om hier te komen is met de bus. De verbinding met Panama Stad is heel erg goed en je bent maar 2 tot 3 uur onderweg. Tickets kun je kopen op het busstation zelf.

Je moet de bus pakken bij Gran Terminal de Transporte bij Albrook Mall. De kosten zijn US$5 en bussen vertrekken elke 30 minuten tussen 6:30 uur tot 18:30 uur.

TIP ♥ – je kunt géén tickets kopen voor latere data. Het moet op de dag zelf zijn (althans dat was bij ons zo).

Taxi

Wij hebben het zelf niet gedaan, maar volgens andere reizigers kun je ook een taxi of Uber boeken. De kosten durven we niet te zeggen, maar omdat het ruim 2 uur rijden is zal het niet goedkoop zijn.

Bus PanamaOnderweg

Leuke plekken om te overnachten

Aan accommodatie geen gebrek. Zoals gezegd wonen hier veel expats in de omgeving en is El Valle de Anton een populair weekend get-away voor mensen uit Panama Stad. Accommodatie varieert dan ook van hotels tot lodges, appartementen en hostels.

In alle prijsklasse vind je wel iets. Afhankelijk van je budget zijn de opties eindeloos.

The Golden Frog Inn

Hier sliepen we zelf niet aangezien het iets boven ons budget ligt (€150+ per nacht), maar het is wel een mooi hotel. Het ligt in een indrukwekkende omgeving en het leuke is dat je hier de Golden Frog Hike kunt doen met prachtige uitzichten over de vallei.

Ook voor mensen die hier niet slapen.

TIP ♥ – bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Bodhi Hostel & Lounge

Wij sliepen zelf in Bodhi Hostel & Lounge. Een fijne accommodatie, dicht bij het centrum met schone kamers en betaalbare tarieven (Panama is prijzig). Ben je wat meer budget (backpacker) stijl? Cehck dan eens Hostal La Casa de Juan.

El Valle De AntonUitzicht dicht bij het hostel

Locatie

Meer lezen over Panama?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU