Vervoer in Jamaica

Het vervoer in Jamaica is jarenlang een van de grootste mysteries van het land geweest. Dat komt omdat veel reizigers alleen aan het strand verbleven en alleen van het vliegveld naar hun hotel of resort reisden. De laatste jaren komt hier echter verandering in, vandaar onze tips over het vervoer in Jamaica.

Vervoer in Jamaica

De meest gebruikte opties om van A naar B te reizen in Jamaica zijn de bus, de bekende minivans/minibussen en taxi’s. Treinen rijden er niet, boten worden veelal gebruikt door locals en door het uitgebreide busnetwerk hoe je niet te vliegen.

Check hieronder onze tips over het reizen met de bus, huurauto of de taxi.

Reizen met de bus

Het vervoer in Jamaica komt grotendeels neer op de bus. Dit is veruit de goedkoopste manier om het land te verkennen, hoewel het niet altijd de snelste manier is. Onder bussen kun je ook alles scharen. Van luxe touringcars tot minivans en van omgebouwde trucks tot krakkemikkige bussen.

Er is een uitgebreid busnetwerk dat vrijwel elk dorp verbindt. Hoewel er veel bussen rijden, is er niet echt een systeem of tijdschema. Bussen vertrekken wanneer de bestuurder dat wil of als de bus vol zit.

Hoe vind je de juiste bus

Dat is best een truc. Aangezien er geen vaste tijden zijn kan het lastig zijn om de juiste bus te vinden. Gelukkig helpen de locals je graag. Daarnaast staan op bijna alle bussen de bestemming op de voorruit of aan de zijkant.

TIP ♥ – de meeste grote steden hebben een busterminal. Kingston is het zenuwcentrum van busvervoer.

De lokale bussen, minibusjes en taxi’s vertrekken bijna allemaal van het busstation of in de buurt van de grote markt. Op de stations en bij de markten zullen de locals je snel genoeg naar de juiste bus wijzen.

Let daarnaast op de collega’s van de buschauffeurs die mensen naar binnen proberen te krijgen. Ze schreeuwen de bestemming van hun bus over de markt dus ze zijn moeilijk te missen. Degene die wel eens in Nicaragua, Panama of Guatemala zijn geweest zullen deze ‘helper’s ongetwijfeld herkennen.

De bussen

In principe heb je keuze uit lokale bussen, luxeren toeristenbussen of minivans. Wat je kiest is afhankelijk van je tijd, je budget en je bestemming.

Lokale busen

Lokale bussen vind je langs de weg en op de grotere busstations. Het zijn vaak ernstig verouderde bussen. Als je eenmaal de juiste bus hebt gevonden is het een kwestie van de rit uitzitten. Net als in andere landen in Midden-Amerika stoppen ze echt overal om mensen op te pikken of af te zetten. Dit is in het begin heel leuk, maar maakt het vervoer met de bussen ook extreem langzaam. Dit is echter alleen met lokale bussen.

Luxere bussen

De luxeren bussen rijden er niet zo veel. Grote bussen zijn sowieso zeldzaam door de smalle wegen. Een uitzondering is Knutsford Express die met ‘luxere’ bussen met airco rijden van tussen Kingston, Ocho Rios, Montego Bay, Negri, Mandeville, Luana, Savanna-La-Mar en Montego Bay. Dit is ook een van de weinige maatschappijen die volgens vaste tijden rijden.

TIP ♥ – check hier hun website

Minivans

Minivans of minibusjes, ook wel ‘coasters‘ spelen een belangrijke rol in het vervoer in Jamaica. Je zit wat krapper, maar het is een leuke manier om de échte Jamaicaanse te proeven. Minibusjes rijden naar elke uithoek van het land, maar je moet wel vaak overstappen halverwege.

TIP ♥ – je herkent de busjes aan het rode kentekens met daar op PPV (Public Passenger Vehicle) of  JUTA (Jamaica Union of Travelers Association). Laatstgenoemde zijn exclusief voor toeristen.

Wat kost het?

Dat is afhankelijk van welke route je af legt en in wat voor type bus. De minibusjes zijn ontzettend goedkoop. Een ritje in zo’n busje kost vaak niet meer dan een paar euro. De grotere afstanden kost je natuurlijk wat meer, maar zijn alsnog spotgoedkoop. Zo kost de route tussen Kingston en Fallmouth aan de andere kant van het eiland slechts €18 (3 uur rijden).

Vervoer in JamaicaDe guaguas zijn ook een goede plek om locals te ontmoeten

Reizen met de auto

Een auto huren is veruit de beste manier om rond te reizen in Jamaica. Het is leuk, je hebt veel meer vrijheid en het hoeft niet duur te zijn. Zeker als je met meerdere personen reist. Daarnaast is Jamaica niet heel groot en kun je met een (huur)auto grote delen van het land ontdekken.

Hou er rekening mee dat de wegen hier redelijk chaotisch kunnen zijn en dat er wel verkeersregels zijn, maar deze zelden worden nageleefd.

TIP ♥ –  sommige wegen in Jamaica tolwegen zijn dus neem contact geld mee onderweg. De benzineprijs ligt op dot moment rond de $120 per liter

Regels

In Jamaica rijden ze aan de linkerkant vand e weg. Dat kan even wennen zijn in het begin, maar zou geen grote problemen op moeten leveren. Om een auto te besturen of te huren moet je een geldig internationaal rijbewijs (IDR) hebben of een geldig Nederlands Rijbewijs. Daarnaast moet je 21 jaar of ouder zijn.

Je hebt hier geen ANWB of wegenservice dus schrijf altijd het noodnummer van het verhuurbedrijf op. De meeste verhuurbedrijven hebben een 24-uurs service.

Verzekering

Vaak zit de verzekering in het huurbedrag, maar vraag dit wel na. Dit is wel het geval als je in Nederland al een auto regelt. in huur

TIP ♥ – je kunt ook scooters en motoren huren. Een scooter kost je zo’n US$35 per dag. Een motor kost al snel US$50 per dag.

Blue MountainsZeker de wegen in de bergen zijn indrukwekkend

Reizen met de taxi

Taxi’s is een goede manier van reizen in de steden. Een bekend fenomeen is de zogenaamde routetaxi. Ze rijden op vaste routes en pikken onderweg mensen op. Dat betekent dat het vaak vrij vol kan worden in deze busjes 🙂

De routetaxi’s zijn handig en bizar goedkope manier om het eiland te verkennen.

Je herkent deze taxi’s aan de witte stationwagons met de rode kentekenplaten. Vergelijkbaar met de coasters. Het enige verschil is dat de coasters busjes zijn en de routetaxi’s stationwagonsSommige hebben daadwerkelijk ‘Routetaxi’ op de deuren staan. Deze taxi’s zijn dus wat anders dan de ‘echte’ taxi’s die een stuk duurder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven