Als je op vakantie gaat naar Jamaica hoef je geen visum te regelen. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort mogen namelijk 3 maanden (90 dagen) in Jamaica reizen zonder visum. Dat betekent niet dat je niks hoeft te regelen, want om in aanmerking te komen voor je visum Jamaica moet je wel het een en ander op orde hebben.

Visum Jamaica

Zodra je in Jamaica aan komt, waarschijnlijk op het vliegveld van Kingston, krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 3 maanden (90 dagen) lang door Jamaica mag reizen. 90 dagen is meer dan genoeg voor Jamaica. Wil je langer blijven dan 3 maanden, of ga je voor werk of een stage naar Jamaica? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen hebben GEEN visum Jamaica nodig. Je kunt, mits alle papieren in orde zijn, 90 dagen reizen zonder visum

Wat heb je nodig

Je hoeft in Nederland dus geen visum Jamaica aan te vragen. Je moet echter wel het een en ander geregeld hebben, hoewel dat niet heel spannend is. Onderstaande dingen moet je op orde hebben bij aankomst om een toeristenvisum te krijgen;

  • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is na vertrek uit Jamaica;
  • een retour- of doorreisticket (vliegticket);
  • bewijs van voldoende financiële middelen.
Controle bij luchthaven/grens

Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen is of bovenstaande ook daadwerkelijk wordt gecondoleerd. Die vraag is bijna niet te beantwoorden omdat dat per douanebeambte anders is. De een kan er naar vragen. De ander niet.

Onze ervaring is dat een retour- of doorreisticket slechts sporadisch wordt gecontroleerd en als het al gecontroleerd wordt is dat door de luchtvaartmaatschappij en niet het douanepersoneel in Jamaica. Bewijs van financiële middelen controleren ze bijna nooit, maar neem voor de zekerheid een kopietje mee van je bank.

TIP ♥ – maak een kopie van je paspoort en ticket. Altijd handig mocht je paspoort gestolen worden.

Jamaica

Het bekende Negril Beach

Het retour- of doorreisticket

Het is lastig te bepalen of er wordt gevraagd naar een retour- of doorreisticket. Oom je visum Jamaica, of stempel. te krijgen moet je officieel een doorreisticket hebben. Nu zal 99% van alle reizigers dit hebben, maar het kan zijn dat je uit bijv. Cuba vliegt en niet weet joe lang je in Jamaica blijft en dus een enkeltje boekt.

TIP ♥ – tijdens ons werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het wel of niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Ten eerste; het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Het schijnt dat luchtvaartmaatschappijen je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt. En dat willen ze voorkomen. Daarnaast vragen ze bij de grens ook om een bewijs of je het land weer verlaat binnen 90 dagen. Dat kan met een vliegticket of een bootticket.

Kunnen ze toegang weigeren?

Ja. Als jij je documenten niet op orde hebt kunnen ze je toegang tot het land weigeren. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurd is klein omdat je bij de grens altijd nog een vliegticket kunt kopen, maar dit is natuurlijk niet handig vlak voor vetrek.

Exit fee in Jamaica

Hou er rekening mee dat Jamaica een entry fee en exit fee ingesteld heeft. De entry fee is US$20 p.p., de exit fee is US$35 p.p. Heel spannend is het niet want vaak zit dit bedrag al in je vliegticket verwerkt. 

Mocht het niet in je ticket zijn verwerkt zorg er dan voor dat je de fees cash kunt betalen.

TIP ♥ –check met je luchtvaartmaatschappij of de entry- en exit fee in je ticket zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven