Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd voor Curacao

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Een van de redenen dat Curacao zo populair is, is vanwege het feit dat je het land het hele jaar door kunt bezoeken. Lente of herfst kennen ze hier niet. Er is wel een regen- en droogseizoen, hoewel het in Curacao nooit heel hard regent. Op deze pagina geven we je alle tips over de beste reistijd voor Curacao.

Beste reistijd voor Curacao

Door de ligging van het land, ter hoogte van de evenaar en voor de kust van Zuid-Amerika, is het hier het hele jaar door lekker warm.

Met gemiddelde temperaturen van 25°C  tot 30°C  zit je eigenlijk nooit verkeerd. In het najaar, vanaf oktober, kun je wel wat meer regen verwachten, maar het aantal dagen dat het stortregent is minimaal.

TIP ♥ –  je kunt het land het hele jaar door te bezoeken, maar het hoogseizoen, loopt van december tot en met april.

Uiteraard is er wel een hoog- en laagseizoen te onderscheiden. De maanden december tot en met april vormen, ondanks dat er iets meer regen valt het hoogseizoen in Curacao. Dit is gelijk met de beste reistijd voor de rest van de Caribbean.

Daarom is Curaçao ook zo’n populaire bestemming voor onze vakanties in december en februari. Je zou deze maanden kunnen typeren als de beste reistijd voor Curacao.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temp. 24 24 25 26 26 27 26 27 27 26 31 25
Max. Temp. 29 29 29 31 31 31 32 32 32 31 31 29
Regen (mm) 45 25 15 20 25 20 35 40 45 85 95 100

Groen = beste reistijd
Oranje = zomerperiod

De seizoenen van Curacao

Er zijn wel seizoenen te onderscheiden in Curacao alleen niet de 4 bekende seizoen die we kennen. Het weer in Curacao is te verdelen in een regenachtig seizoen, een winderig seizoen en de zomer.

Qua temperatuur en regenval zit er weinig verschil in deze ‘seizoenen’ maar voor verschillende type vakantiegangers kan het wel degelijk verschil maken.

Als je bijvoorbeeld een echte windsurf- of kitesurfliefhebber bent is het winderige seizoen (januari t/m juli) beter dan het hoogseizoen, wanneer het vaak windstil is.

Vind jij weelderige bossen en groene natuur leuker? Dan kun je beter in het regenseizoen (oktober t/m december) komen. Zo is de beste reistijd voor Curacao per persoon verschillend.

Hoogseizoen

Porto Mari in Curacao

December t/m april

December tot en met april vormen het hoogseizoen, in hoeverre je daar van kan spreken, aangezien er het hele jaar door reizigers naar Curacao komen. De maanden december tot en met februari zijn extra druk i.v.m. vakanties. Reken op hoge(re) prijzen.

Tussenseizoen

Surfen op Curacao

Januari t/m juli.

De eerste maanden van het jaar zijn vaak iets kouder dan de rest van het jaar. Dat komt doordat het iets harder waait. Overigens wordt Curacao veel minder vaak getroffen door tyfonen. Het Vandaar ook de naam ‘Benedenwindse Eilanden’.

Laagseizoen

Beste reistijd Curacao

Oktober t/m december

Het regent niet veel op Curaçao. Lange perioden van droogte zijn vrij normaal. In dit seizoen kan het echter harder regenen, hoewel het in het niet valt vergeleken met landen als Costa Rica. Meestal regent het ‘s nachts en ‘s ochtends en is het overdag goed.

Beste reistijd Curacao per maand

Het weer is nooit te voorspellen. Toch kun je Curaçao prima het hele jaar door bezoeken. Om je keuze iets makkelijker te maken hebben we een kleine toelichting geven over de beste reistijd per maand.

Januari

Januari is van de koelere maanden van het jaar. Er valt minder regen dan de maanden er voor en de grootste drukte is voor even weg om in de Voorjaarsvakantie weer toe te nemen. Prijzen zijn echter nog steeds hoger.

Een van de betere maanden om in Curaçaoa te zijn.

– 26°C
– 45 mm


Februari

Qua weer is februari te vergelijken met januari en het behoort zeker tot de beste reistijd voor Curaçao. Dat heeft vooral te maken met de goede temperaturen (niet te heet) en de lage regenval. Het is een van de droogste maanden van het jaar.

TIP ♥ – in de Voorjaarsvakantie (laatste 2 weken van februari) kan het druk worden met vakantiegangers.

– 26°C
– 25 mm


Maart

Volgens de tabellen de droogste maand van het jaar. Het voordeel van maart is dat er geen internationale vakanties zijn, maar het weer heel erg goed is met aangename temperaturen en weinig regen.

Daarom is dit een mooie maand voor reizigers die niet aan vaste vakantieperiodes vast zitten.

– 27°C
– 15 mm


April

April kenmerkt het einde van de beste reistijd voor Curaçao. Toch is het een van de beste maanden voor een vakantie in Curacao. De gemiddelde temperatuur ligt nog niet zo hoog als in de zomermaanden en het regent heel weinig.

Daarnaast zijn de meeste vakantiegangers weer naar huis.

– 28°C
– 20 mm


Mei

In mei begint de temperatuur op te lopen. Het kan warmer worden dan 30 graden, maar de regen is nog steeds minimaal. Het is daarom niet een van de beste maanden omdat droog en heet kan worden.

– 28°C
– 25 mm


Juni

In juni begint de zomer en temperaturen kunnen oplopen tot 35°C. De hoge temperaturen, de kleine kans op regen en het feit dat het nagenoeg windstil is, maakt het tot een van de minst aangename maanden van het jaar. Voordeel is dat het lekker rustig is.

– 29°C
– 20 mm


Juli

Het enige verschil tussen juli en juni is een toename van de regenval. De temperatuur op het eiland loopt nog meer op waardoor het, samen met augustus en september, tot de droogste en heetste maanden van het jaar hoort.

De zomer is geen lekkere tijd om het eiland te verkennen en hoort niet tot de beste reistijd voor Curaçao.

– 29°C
– 35 mm

Beste reistijd Curacao

Vakantie!

Augustus

Het weer in augustus is vergelijkbaar met dat in juli. Heet, droog en weinig wind. Het is wel de periode van internationale vakanties (evenals juli) dus het kan drukker zijn in Willemstad en rondom de stranden.

– 29°C
– 40 mm


September

September is de laatste maand van de zomermaanden met hoge temperaturen en weinig regen. Het is echter ook de maand van het Caribische orkaanseizoen. Gelukkig komen orkanen zelden voor op Curaçao.

– 29°C
– 45 mm


Oktober

Als het eiland al een regenseizoen heeft, begint het in oktober. De regenval neemt iets toe, maar het is met een gemiddelde regenval is 80 mm eigenlijk geen regenseizoen te noemen. Ter vergelijking; in het regenseizoen in Costa Rica valt er gemiddelde ruim 6x zo veel regen.

– 28°C
– 85 mm


November

De regen zet door, maar in november begint het hoogseizoen en dus behoort het tot de beste reistijd voor Curacao. Doordat er meer regen valt is het niet perse de beste maand van het jaar, maar het toerisme begint wel sterk toe te nemen.

– 31°C
– 95 mm


December

De meest populaire maand om Curaçao te bezoeken is december, ondanks de meeste regenval van het jaar. Veel Caribische eilanden ervaren een piek in het toerisme in december vanwege de Europeanen en (Noord) Amerikanen die weg willen van de wintertemperaturen.

TIP ♥ – December is ook de duurste maand van het jaar en reserveren is een must

– 27°C
– 100 mm

Budget Curacao

Genieten aan het strand

Beste periode om te gaan

De beste reistijd voor Curacao is het hele jaar door, met de maanden november tot en met april als hoogseizoen, maar nogmaals; Curacao kun je het hele jaar door bezoeken. Het verschil in het weer is hier niet zo groot als in landen als bijvoorbeeld Colombia of Vietnam waar het echt kan spoken.

Hoogseizoen (november t/m april)

Het hoogseizoen wordt vaak gezien als de beste reistijd voor Curacao, vergelijkbaar met andere landen in Midden-Amerika. Wat overigens wel bijzonder is aangezien Curacao dichterbij Venezuela en Colombia ligt dan bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek of Cuba, andere landen in de Caribbean.

Dat deze maanden als hoogseizoen worden gezien heeft vooral betrekking op de iets aangenamere temperaturen en het feit dat er veel vakantiegangers komen in de Voorjaarsvakantie en Kerstvakantie.

Dit heeft als ‘nadeel’ dat de prijzen voor accommodatie en vluchten omhoog gaan. Net als tijdens onze zomervakantie.

Zomer in Curacao (augustus t/m oktober)

De zomermaanden in Curacao zijn voor veel reizigers niet de meest ideale maanden om te gaan. Hoe gek dat ook klinkt. Augustus kan nog steeds aangenaam zijn, maar het wordt langzaam warmer en de wind begint inconsistent te worden.

Het kan dus niet alleen erg warm zijn, maar ook windstil. En dan is het best zweten op Curacao want het wordt echt warm! Het wordt droog en vooral stoffig.

Het voordeel is dat de zee rustig is (vanwege weinig wind) en dus is het een hele goede tijd voor boottochten, kajakken, dolfijnen spotten of om te snorkelen.

TIP ♥ – prijzen gaan omhoog in het hoogseizoen en reserveren van accommodatie is een must!

Mambo Beach

Regenseizoen in Curacao

Het regenseizoen in Curacao loopt van oktober tot en met december. Het klinkt altijd een beetje spannend. Laat je echter niet afschrikken door het ‘regenseizoen’ van Curacao want het regent hier nooit lang achterelkaar.

Uiteraard kan het gebeuren dat het een uur met bakken uit de hemel komt, maar lange perioden van droog weer zijn gebruikelijker dan lange perioden van regen.

Het regent ook niet veel op Curaçao. Meestal regent het ‘s nachts en ‘s ochtends en is het tussen die buien door prachtig weer. Het gebeurt niet vaak dat het de hele dag regent.

De regenval van Curaçao bestaat uit korte, flinke buien. Typisch voor de Caribbean. Het weer kan ook erg lokaal zijn. Het kan bij jou regenen, maar 1,5 kilometer verderop droog zijn.

Minder regen

Een van de grote voordelen van Curacao is dat het veel minder lijkt te regenen dan andere landen in Midden-Amerika. Over het algemeen heeft de westkant van Curacao meer regenval. Dit gebied wordt dan ook wel eens aangeduid als de ‘Green Belt’.

TIP ♥ – de maanden oktober tot en met december hebben het meeste last van regen

Orkaanseizoen

Hoewel orkanen veel voorkomen in de Caribbean is dat in Curaçao anders. Curaçao heeft ook geen orkaanseizoen, maar een orkaaneffectseizoen. Het eiland ligt namelijk buiten het orkaangebied (evenals Bonaire en Aruba). Vandaar ook de naam ‘Benedenwindse Eilanden’.

De kans op orkanen is op Curacao minimaal en het heeft ook geen invloed op de beste reistijd voor Curacao.

Passerende stormen (vaak ten noorden van Curaçao) kunnen het weer wel beïnvloeden. Soms ontkomt ook Curaçao niet aan een tropische storm. In 2010 veroorzaakte tropische storm Tomas overlast in het noorden van het eiland.

TIP ♥ – orkaanseizoen is van juni tot en met december.

Meer lezen over Curaçao?

2 comments

  1. Jeroen

    Handige tips! Ik heb wel een vraag. Is het verstandig om je hotel te reserveren in maart of kun je ter plekke ook wat vinden?

    1. Ties Post author

      Hoi Jeroen,

      het is in Curacao altijd handig om te reserveren omdat het redelijk druk kan worden op het eiland.

      Groeten,
      Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU