Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor Curacao

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

Curacao is dé vakantiebestemming voor Nederlanders. In 2015 bezochten ruim 150.000 Nederlanders deze zonnige bestemming in de Caribbean. En dat is niet gek aangezien het een ideale bestemming is om te ontsnappen aan onze koude winters.

Maar wat kost zo’n vakantie naar Curaçao je nu eigenlijk? Wat geef je, behalve je ticket, nu ongeveer uit? Op deze pagina delen we onze tips over het budget voor Curacao.

Ons budget voor Curacao

Wij zijn meerdere keren in Curacao geweest en kunnen teren op redelijk veel reiservaring op dit kleine, maar mooie eiland. Wij boekte in geen gevallen een ‘vaste’ vakantie, maar een los ticket, accommodatie en een huurauto.

TIP ♥ – reken op minimaal €100 p.p. per dag.

Hoe groot je budget voor Curacao moet zijn is afhankelijk van je eigen wensen, maar hou er rekening mee dat het geen typische backpacker of low-budget reiziger bestemming is. Een appartement of studio kost je al snel €40 per nacht, een huurauto zo’n €30 per dag en dan komen de kosten voor eten en activiteiten daar nog bij. Reken daarom op minimaal €100 p.p. per dag (met huurauto).

Vakante naar Curacao?

De meeste Nederlanders boeken overigens een georganiseerde vakantie bij bijvoorbeeld VX.nl, Kras, TUI of Corendon. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om een goedkope vakantie naar Curaçao te boeken. Check onze tips hier.

Porto Mari Beach

Wat spendeer je per dag in Curacao

Curacao is niet de goedkoopste bestemming om vakantie te vieren, maar het is ook zeker niet de duurste. Het budget voor Curacao zal afhangen van een paar dingen waarvan je ticket, accommodatie en activiteiten de grootste invloed hebben.

Kosten voor je ticket

Een vliegticket is je eerste stap richting Curacao. Je ticket zal uiteraard je grootste gat slaan in je budget voor Curacao. Buiten het seizoen om vlieg je voor ongeveer €425 naar Curacao, maar in onze vakantieweken (met name december en februari) zijn tickets aanzienlijk duurder.

TIP ♥ – meer weten over hoe je goedkope tickets boekt? Check onze tip voor vliegtickets boeken naar Curacao.

Kosten voor accommodatie

Aan accommodatie is er geen gebrek in Curacao. Vergeleken met andere landen in Midden-Amerika zijn de kosten voor accommodatie in Curacao redelijk prijzig.

Het is echter niet zo dat je alleen maar kan overnachten in dure resorts of all-inclusive hotels. Er zijn hostels beschikbaar. Een dorm is beschikbaar vanaf €20 per nacht. Een privekamer in een hostel kost al snel het dubbele. Een hotel kost je al snel €60 tot €80 per nacht.

Appartementen, studio’s en Airbnb

De beste optie voor overnachten in Curacao zijn appartementen, studio’s of Airbnb. Je kunt vaak goede deals scoren als je op tijd boekt. Dit scheelt enorm op je budget voor Curacao.

Een appartement of huisje – vaak voor 6 personen – boek je soms al voor €1.050 voor 7 dagen. Als je dat kan delen met 6 personen kost het je slechts €25 p.p. per dag.

Airbnb

Als je geen georganiseerde vakantie boekt en dus zelfstandig naar Curacao vertrekt raden we aan om Airbnb te gebruiken. Je huurt vaak een huis voor 6 tot 10 personen waardoor je de kosten kunt delen.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat prijzen voor accommodatie in het hoogseizoen stijgen

Er zijn ontelbaar veel websites te vinden waar je huisjes, appartementen of studio’s kunt boeken. Welke je kiest is aan jezelf, maar we hebben wat voorbeelden van kosten op een rij gezet.

 • AirBNB binnenland  €95 per nacht (6 pers.) | €15 p.p.
 • AirBNB aan het strand €130 per nacht (7 pers.) | €18 p.p.
 • Bungalow aan strand ➜ €46 per nacht
 • Tweepersoonskamer B&B €38 per nacht | €19 p.p.
 • Luxe hotel met zwembad vanaf €85 p.p. per nacht
 • Resort aan het strand €215 p.p per nacht

Kosten per dag

De kosten per dag zijn lastig te bepalen. De een overnacht in een resort aan het strand terwijl de ander genoegen neemt met een budget hotel of een hostel. Wij overnachtten in 2017 omgerekend voor €46 per nacht voor een huisje voor 2 personen. Dat komt neer op €23 p.p. per nacht. Het kan goedkoper als je een huisje deelt met meerdere personen. Het kan ook duurder als je in hotels of resorts overnacht.

Budget Curacao

Je kunt ook een powernap doen op het strand 🙂

Kosten voor eten en drinken

Kosten voor eten en drinken in Curacao zijn prijzig, hoewel het afhankelijk is van waar je eet en drinkt. het is logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaald. Een drankje of maaltijd op een terrasje hier is aanzienlijk duurder dan zelf je eten maken. Voor een simpele salade betaal je makkelijk €8.

Voorbeeldkosten;

 • Lunch in restaurant  €8
 • Maaltijd in restaurant tussen €15 en €25
  • Maaltijden in budget restaurants (snèks)  €5 tot €8
 • Cocktail aan het strand  €8,50
 • Biertje aan het strand €4,30
Boodschappen doen

Aangezien de meeste vakantiegangers overnachten in hun eigen appartement, huisje of studio is zelf boodschappen doen veel voordeliger. Boodschappen op Curacao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland (afhankelijk van de producten), maar het scheelt aanzienlijk op je budget voor Curacao.

Omdat er zo veel Nederlanders zijn op Curacao vind je hier zelfs een AH, Blokker en zelfs een HEMA. Alsof je boodschappen doet in Nederland. Prijzen in deze supermarkten liggen natuurlijk hoger dan de lokale supermarkten (ook wel toko’s) en lokale markten. De lokale producten zijn natuurlijk goedkoper dan Calvé pindakaas of onze hagelslag.

TIP ♥ – boodschappen kosten je ongeveer €200 tot €250 p.p. per maand in lokale supermarkten. Ga je naar Nederlandse/duurdere supermarkten? Reken dan op het dubbele.

Reken op de volgende prijzen in supermarkten:

 • 1 liter melk  €1,30
 • Vers brood  €1,25
 • 12 eieren  €2
 • 500gr appels  €3,75
 • 1,5 liter water  €1
 • Fles wijn  €6 tot €10
 • 0,5 liter lokaal bier  €1
 • 0,5 liter geïmporteerd bier  €1,50

Kosten per dag

Wat je per dag kwijt bent aan eten en drinken is lastig in te schatten. Wij spendeerde ongeveer €250 p.p. in 10 dagen. Dat is €25 p.p. per dag. We zijn af en toe uit eten gegaan en dronken vaak biertje aan het strand. Als je alleen je eigen eten kookt kan het dus goedkoper, maar het kan zeker ook duurder als je elke dag uit eten gaat.

Port Mari

Iets drinken op een terrasje of aan het strand is redelijk prijzig

Kosten voor vervoer

De kosten voor vervoer zijn wat makkelijker in te passen in je budget voor Curacao. De makkelijkste manier om van A naar B te reizen is namelijk een huurauto. Veel reizigers die geen huurauto hebben verblijven in een hotel aan het strand of een resort waardoor je überhaupt weinig kosten voor vervoer hebt.

Reizen met de bus

Er zijn in heel Curacao voldoende bushaltes, maar het wordt door toeristen nauwelijks gebruikt. Het zenuwcentrum van de bussen zijn de twee busstations in Willemstad. De meeste bussen rijden om het het uur. In en rondom Willemstad wat vaker.

Je betaald je tickets in de bus, altijd cash en het liefst gepast. Een kaartje voor de busreis kost tussen de €0,50 en €5 afhankelijk van de afstand.

Reizen met huurauto

Bijna iedereen die naar Curacao reist en op het eiland het een en ander wil zien huurt een auto. Dat kan vanaf zo’n €30 tot €35 per dag (excl. benzine). De wegen op Curacao zijn goed en het is veilig om te reizen.

Auto’s kun je op veel plekken op het eiland huren, met name rondom het vliegveld. Het is echter makkelijker om het in Nederland al te regelen. Dat scheelt een hoop geregel en je hebt altijd een auto.

RentalCars

Wij huren onze auto op reis altijd bij RentalCars. Een gerenommeerd verhuurbedrijf met Nederlandse contactpersonen en goede service.

TIP ♥ – de bezineprijs ligt rond de €0,85 tot €1 per liter

Budget Curacao

Kosten voor activiteiten

Als je op vakantie bent in Curacao wil je natuurlijk ook wat ondernemen. Er zijn ook reizigers die het liefst 10 dagen aan het strand zitten, maar zelfs voor sommige stranden moet je entree betalen of ben je verplicht een bedje te huren.

Er is wel ontzettend veel te doen op Curacao. Je hoeft je geen dag te vervelen hier. Met de vele stranden, maar ook watersporten, nationale parken en musea is er voor iedereen wel iets te doen. Curacao is een populair vakantieland en dat betekent vaak ook dat de activiteiten en tours niet altijd goedkoop zijn. Als je van plan bent veel tours en activiteiten te doen schat je budget voor Curacao dan iets hoger in!

Enkele voorbeelden van activiteiten en tours:

 • Snorkel tour vanaf €75
 • Klein Curacao boat tour €95
 • Quad rijden (6 uur) €165
 • Punda City Walk €25
 • Intro les kitesurfen €105
 • Groepsles windsurfen €45
 • PADI Open Water Course (4 dagen) vanaf €415
 • Entree Christoffel Park €9,85
 • Entree  Sea Aquarium €17

Kosten per dag

Kosten voor activiteiten houden we meestal buiten beschouwing in het budget. Dit omdat het voor iedereen anders is. Wij hebben in 10 dagen Curacao ongeveer €115 p.p. uitgegeven, maar dit is inclusief €90 p.p. voor een tochtje naar Klein Curacao. Als je geen tours doet geen je dus veel minder uit.

Waar betaald men mee?

In Curacao betalen ze met de Antilliaanse Gulden, ook wel ANG of NAF (Nederlands Antilliaanse Florijn). 10 ANG is zo’n €4,65. Curacao is voor een groot deel inegsteld op betalen met pinpassen, maar een beetje cash kan geen kwaad.

De Antilliaanse Gulden kun je niet in Nederland halen of op Schiphol. Je kunt deze alleen in Curacao halen. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Zeker voor accommodatie en tours.

Pinnen

Pinnen op Curacao is geen probleem. In Willemstad zijn voldoende pinautomaten te vinden. Hou er wel rekening mee dat hoe verder je buiten Willemstad komt, hoe schaarser de pinautomaten worden.

TIP ♥ – per transactie betaal je ongeveer €2,25 aan transactiekosten (verschillend per bank)

Amerikaanse Dollars en Euro’s

Omdat de NAF gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar kun je in heel Curacao ook veel met Dollars betalen. Veel prijzen worden ook aangegeven in US$. Er wordt ook steeds meer aangegeven in Euro’s, maar de koers is een stuk onrustiger. Je kunt beter met Antilliaanse Gulden of Amerikaanse Dollars betalen.

Wat wij vinden:
 • 8.4/10
  Reis-Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Hoe groot je budget voor Curacao moet zijn is afhankelijk van je eigen wensen, maar hou er rekening mee dat het geen typische backpacker of low-budget reiziger bestemming is. Een appartement of studio kost je al snel €40 per nacht, een huurauto zo’n €30 per dag en dan komen de kosten voor eten en activiteiten daar nog bij. Reken daarom op minimaal €100 p.p. per dag (met huurauto).

Meer lezen over Curacao?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU