Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Willemstad

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Willemstad is een van de leukste steden in de Caribbean en een echte must-see als je in Curaçao bent. Gelukkig is het een klein eiland en hoef je nooit ver te reizen om de stad te kunnen bezoeken. Deze kleine hoofdstad van Curaçao is beroemd om zijn historische centrum en staat bekend als een van de meest pittoreske steden in het Caribisch gebied. Het is niet voor niets dat de (binnen)stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De stad bestaat uit twee delen, Otrabanda en Punda. Willemstad wordt gescheiden door de Sint Annabaai.

Gelukkig is de verbinding tussen de twee delen uitstekend geregeld. Je kunt lopend via de Koningin Emmabrug, met de ferry die vlak naast deze brug vertrekt en aankomt of per auto via de Julianabrug. Je komt dus altijd aan de overkant. Je kan in de stad heerlijk winkelen door de vele en leuke winkels. En de rijke historie beleef je in verschillende musea of openbare plaatsen. Lees onze leukste tips voor deze geweldige stad.

De leukste stad in de Caribbean

Willemstad is een van de meest aantrekkelijke steden om te bezoeken in de Caribbean. Je vindt er drijvende markten, mooie bruggen, gekleurde huisjes en gezellige restaurants en cafés. Als je de zon en de 30°C weg zou denken, waar je je zo in Amsterdam.

Het feit dat Curacao niet heel groot is, maakt Willemstad ook een stad die makkelijk te bezoeken is, ongeacht waar je verblijft in Curaçao. Je kunt de stad makkelijk als dagtrip bezoeken tijdens je vakantie in Curaçao.

Willemstad

Het kleurrijke Willemstad

5x leuke dingen om te doen

Willemstad is niet heel groot. In een dag kun je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Een groot voordeel is bovendien dat je bijna alles lopend kunt doen in deze stad. Je hoeft geen bussen of taxi’s te nemen om van  bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te gaan.

Wij hebben de leukste dingen om te doen en zien in Willemstad op een rij gezet.

#1 Verken de leukste wijk; Punda

Als je in Willemstad bent ‘moet’ je naar Punda gaan. Het is de oudste wijk van de stad en een absolute must-see. Dit kleurrijke stadscentrum, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, heeft een typische Caribische sfeer. Het straalt veel gezelligheid uit met de goed bewaard gebleven gekleurde koloniale gebouwen.

Het staat er vol met boetieks, kunstgalerijen en terrasjes. Dwaal door de wijk en ontdekt de smalle straatjes van Punda. Je kunt je hier makkelijk een dag vermaken.

Hoe sfeervol de wijk nu ook is. Dat is niet altijd zo geweest. De wijk was de eerste koloniale nederzetting van Willemstad en was door de ligging aan het water een belangrijk strategisch punt voor onder andere Nederlandse slavenhandelaren.

Bezienswaardigheden in Punda

Er liggen een aantal mooie bezienswaardigheden in Punda. Een van de bekendste is het Wilhelminaplein met de bekende Dushi-borden. Ee must-see in Punda is Fort Amsterdam.

Curaçao kam in 1634 in handen van de West-Indische Compagnie (WIC). Het WIC besloot een fort te bouwen ter verdediging van Punda. Admiraal Johan van Walbeek gaf opdracht voor het fort wat uiteindelijk ook het hoofdkantoor van het WIC werd.

TIP ♥ – je kunt het fort bezoeken. Het wordt nog steeds gebruikt door de regering. Je mag de binnenplaats op.

Ga op donderdag

Als het kan, bezoek Punda dan op donderdagavond vanaf 18.00 uur. De wijk komt dat extra tot leven tijdens het gratis Punda Vibes evenement met een openluchtmarkt, livemuziek en lokale dansen.

De Handelskade in WillemstadDe Handelskade in de wijk Punda

#2 Bezoek drijvende markt

Als je iets leuks wil meemaken ga dan naar de drijvende markt vlak bij de pontonbrug vlak bij de Handelskade. Hier meren boeren uit Venezuela aan langs het kanaal en verkopers verkopen hier net gevangen vis en tropisch fruit en groenten.

De markt is niet te missen want langs de kade vind je een rij van tenten. ‘s ochtends is de beste tijd om deze markt te bezoeken, voor de beste (en verste) selectie van fruit. Verser, en lekkerder, fruit vind je bijna nergens.

Update: Door de recente ontwikkelingen in Venezuela is de markt opgeheven. Door de schrijnende situatie in het land zijn boeren niet meer in staat fruit te verbouwen en te verkopen.

#3 Eet je lunch in Plasa Bieu

Plasa Bieu is misschien wel de leukste plek in Willemstad. Het is een overdekte markthal waar locals elke werkdag komen lunchen. Het is een markt die je vaker zien in Midden-Amerika. Overal zie en ruik je heerlijke lokale gerechten.

Het is eigenlijk een grote foodcourt en de leukste plek om te lunchen in de stad. Als je de authentieke gerechten uit Curaçao wil proberen moet je hier zijn. Daarnaast is het hier een stuk betaalbaarder dan menig ander restaurant in het centrum.

#4 Relaxen op het Wilhelmina plein

Ieder dorp in Nederland lijkt een plein te hebben dat het Wilhelminaplein heet. In Willemstad vind je dit plein ook. Het is een gezellig plein gelegen in het midden van de wijk Punda. Je vindt er gezellige terrassen, leuke restaurants en cafés.

De grootste trekpleister van het plein zijn echter de grote letters die het woord Dushi vormen. Uiteraard erg populair onder de toeristen. De handelskade, Koningin Emmabrug, drijvende markt, Plasa Bieu en veel restaurants en andere bezienswaardigheden liggen op loopafstand.
Drijvenden markt Willemstad CuracaoLaten we hopen dat de drijvende markt snel terug is
Het Wilhelminaplein Het Wilhelminaplein

#4 Wandel over de Koningin Emma brug

Als je in Willemstad bent is een bezoek aan de Koningin Emma brug een must. Dit is een pontonbrug dus eigenlijk is het een drijvende brug. Hoewel de brug er vandaag de dag tip top uit ziet dateert de brug al uit 1888. Omdat de brug drijft, wordt het ook wel ‘Our Swinging Old Lady’ genoemd.

De brug blijft drijven door de 16 pontonboten en twee motoren. Hiermee kunnen ze de brug ‘opzij’ varen als er grote boten langs moeten. Dit herken je snel genoeg want er gaan sirenes af op het moment dat de brug open moet.

TIP ♥ – ga ‘s avonds naar de brug. Dat wordt ‘ie mooi verlicht

#5 Bezoek de Handelskade

De Handelskade is dé plek in Willemstad. Het lig tin de populaire wijk Punda en hier werd het fundament gelegd voor de economie van Curaçao. Als je de Koningin Emma brug oversteekt kom je direct op de Handelskade.

Het is niet te missen door de vele gekleurde huisjes langs het water. De Handelskade was ooit het centrum van de stad waar mensen werkte en woonde. De straat is van begin tot eind nog geen 100 meter dus je bent er zo doorheen, maar het is een leuke plek om te shoppen of iets te eten.

#6 Bezoek het Kura Hulanda Museum

Het Kura Hulanda Museum is een van de bekendste musea in de Caribbean. Het is een museum gewijd aan de slavenhandel. Kurá Hulanda betekent ‘Nederlandse binnenplaats‘ in het Papiamento. De Nederlander Jacob Gelt Dekker opende het museum in 1999 in een voormalige slaven- en koopmanswoning.

In het museum krijg je een duidelijk beeld over de bizarre daden van de slavenhandelaren. Je ziet onder andere hoe de slaven hier vast werden gehouden en werden behandeld. Het is ook zeker geen ‘feel good‘ trip, maar wel eentje die je inzicht geeft in het feit dat Curaçao jarenlang het epicentrum van de slavenhandel was.

TIP ♥ – entree is US$10 p.p en het is een aanrader voor iedereen die iets meer wil weten over de geschiedenis van dit mooie land

Koningin Emma Pontoon brug De Koningin Emma brug
De Koningin Emmabrug in WillemstadDe Koningin Emma brugDe Handelskade in WillemstadDe Handelskade

Overnachten in Willemstad

Overnachten in Willemstad is in principe niet nodig, maar wel handig als je de stad écht wil verkennen. Doordat veel reizigers op vakantie zijn in Curacao overnachten ze niet in de hoofdstad, maar in een hostel, hotel, resort of Airbnb elders op het eiland.

Je kunt dan vrij makkelijk een dagtrip maken naar Willemstad. Wil je toch overnachten in deze stad? Dat kan, want aan accommodatie is er geen gebrek in de stad. Waar je overnacht in Willemstad kun je zelf bepalen, maar wij raden aan om rondom de wijk Punda te overnachten.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in Punda

Locatie Willemstad

Meer lezen over Curaçao?

2 comments

  1. Yvonne

    Hallo,
    Misschien leuk om te vermelden bij things to do in Willemstad is de audio tour van Pocketguide audiotours. Voor maar $5.99 heb je een super leerzame en interessante wandeltour door Otrobanda. Deze tour is ism lokale Architect ANko van der Woude gemaakt. De tour duurt ong 1,5 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU