Budget Taiwan

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Taiwan is een stuk duurder dan landen in Zuidoost-Azië. Dat is ook niet vreemd omdat Taiwan ook een van de rijkste landen ter wereld is. Maar hoe groot moet je budget Taiwan zijn voor een fijne reis? Dat is per persoon verschillend, maar op deze pagina geven we je meer tips en info over het budget.

Budget Taiwan

Taiwan is een van de meest ontwikkelde landen van Azië, en daardoor een duurdere plek om te reizen dan laten we zeggen Thailand of Vietnam. Toch ben je aanzienlijk goedkoper uit dan Hong Kong, Japan of Zuid-Korea.

Er zijn namelijk tal van manieren voor reizigers om kosten tot een besparen en je budget Taiwan te verlagen.
TIP ♥ – reken voor je budget Taiwan op minimaal €40-€45 per dag.

De een houd van iets meer luxe dan de ander. Door in basic kamers te slapen en eten in gewone restaurantjes, moet de meest prijsbewuste reiziger in staat zijn om van NT$1.600 (New Taiwan Dollar) per dag kunnen leven.

Dat is zo’n €45 per dag. Misschien een beetje meer als je meer lange trein, bus of boot reizen onderneemt.

Wat geven wij uit?

Een budget Taiwan van €40 tot €45 per dag is wel voor mensen die geen moeite hebben met budget reizen. Wij reizen niet als low-budget backpackers. We slapen vaak in eigen kamers, eten niet alleen lokaal eten en reizen wel eens met minivans. Dan is je budget wel iets anders. Reken op zo’n €50 tot €60 per dag.

Kosten per persoon per dag

budget Taiwan

Wat kost het reizen?

Wat je per dag uitgeeft is per persoon verschillend, maar we kunnen je wel op weg helpen met onze eigen ervaringen (en die van andere). Hieronder een overzicht van wat je per dag kan verwachten.

Kosten voor accommodatie

Taipei is de duurste regio in Taiwan. Het is een uitdaging voor backpackers met een krap budget, maar zodra je buiten de hoofdstad bent zul je merken dat de prijzen meestal wat meer uiteenlopen. Van backpacker tot mid-range tot luxe reiziger.

Overnachten op een dorm kost je zo’n €15 per nacht. Je hebt hier ook capsules, zoals ze die in Japan ook kennen. Deze zijn vaak echter net zo duur, soms zelfs duurder, dan een dorm of tweepersoonskamer. Voor een privé kamer in een hostel betaal je ongeveer €25 per nacht. Een hotel kost al snel €40 per nacht.
Enkele voorbeelden van kosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer Taipei €33
 • B&B dicht bij Taroko Gorge €38
 • Hotel Jiufen €39
 • Tweepersoonskamer Alishan €41

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de €40 p.p. per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen (€20 p.p.). Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Slaap je in dorms? Reken dan op €15 p.p. per dag.

Budget Taiwan

Kosten voor eten en drinken

Eten is hier heel erg lekker! Voor een basic maaltijd in een eet kraampje op een night market betaal je maar NT$ 30 (€0.70). Je eet dan noodles met een beetje vlees. Kosten voor eten en drinken hebben echter wel een grote invloed op je budget Taiwan. Je eet namelijk niet de hele dag streetfood.

Voor een maaltijd in een luxe restaurant betaal je al meer dan NT$ 1.000 (€24) p.p. Daarom liggen de kosten voor eten en drinken hier ook iets hoger dan in landen als Thailand of Indonesië. Zeker het ‘westerse’ eten is behoorlijk prijzig.

Enkele voorbeelden van kosten voor eten en drinken

 • Kleine lokale maaltijd €5
 • Ontbijt €4
 • Snack street food  €1
 • Westerse maaltijd €9
 • Fles water €1,50
 • Biertje €2

Kosten per dag

Kosten voor eten en drinken liggen iets hoger dan normaal. Als je vaak uit eten gaat en niet al te gek doet met uitgaan ’s avonds moet je voor €12 p.p per dag redelijk uit komen. Als je street food niet vertrouwt en vaker westerse maaltijd eet ga je al snel naar de €20 p.p. per dag.

Kosten voor vervoer 

Het vervoer zal waarschijnlijk de grootste invloed hebben op je budget Taiwan. In de steden kun je vaak heel goedkoop reizen met de metro, maar busritten en treinritten zijn wel wat prijziger dan je misschien gewend bent. Voor de trein van Taipei naar Beipu, wat 4,5 uur rijden is betaal je al zo’n €20.

De bus van Beipu naar Hualien en Taroko National Park is een stuk goedkoper. Reken op zo’n €3 tot €6

Voorbeeld van kosten voor vervoer

 • Trein Taipei naar Hualien €7
 • Trein Taipei naar Taroko Gorge €12
 • Dagpas Taipei Easycard (metro + bussen) €5
 • 2-daagse pas Taipei Easycard (metro + bussen) €7

Kosten per dag

De kosten voor vervoer zullen per persoon anders zijn, maar wij gaven gemiddeld zo’n €9 per dag uit. Je reist natuurlijk niet elke dag van A naar B dus de gemiddelde kosten liggen niet zo heel hoog. Je kunt in Taiwan ook prima een auto huren. Tarieven beginnen bij ongeveer €65 per dag exclusief benzine.

eten Taiwan

Als je veel bij eet kraampjes eet kun je kosten besparen (en lekker eten!)

Kosten voor activiteiten

Kosten voor activiteiten laten we vaak buiten beschouwing omdat dat afhankelijk is van je reisstijl. Een backpacker zal, gezien het budget, minder betaalde activiteiten ondernemen dan iemand die drie weken door Taiwan reist. Daarnaast zijn er veel gratis dingen te doen in Taiwan.

Voorbeeld van kosten voor activiteiten:

 • ‘Tol’ Zhuilu Old Road voor Taroko Gorge €5
 • Entree Taipei 101 €17
 • Entree National Palace Museum €7,50
 • Boottocht over Sun Moon Lake €2,80

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing, maar reken op maximaal €5 p.p. per dag.

New Taiwan Dollar

De munteenheid in Taiwan is de New Taiwan Dollar (NT $) of xīntáibì. Als je gaat pinnen kun je briefjes krijgen van NT $ 100, 200, 500, 1000 en 2000, terwijl de munten bestaan uit NT $ 0,50 (zeldzaam), 1, 5, 10, 20 en 50. Zorg er altijd voor dat je wat kleingeld bij je hebt. In kleine winkeltjes op afgelegen plekken hebben ze soms niet terug van ‘groot’ geld.

Je kunt de actuele koers checken op xe.com

Pinnen

Bijna alle steden en dorpen hebben ATM’s waar je als reiziger geld uit kan halen met zowel je bankpas en creditcard.

Hoewel sommige ATM’s alleen Taiwanese passen accepteren is het grootse deel van de ATM’s ingericht op buitenlandse bankpassen. De beste en makkelijkste banken voor reizigers is Chinatrust Commercial Bank, Bank of Taiwan en International Commercial Bank of China (ICBC).

De meeste hotels accepteren creditcards (Visa en MasterCard)

TIP ♥ – in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen kun je in Taiwan NIET met Amerikaanse Dollars of euro’s betalen. Wissel deze dus om bij banken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven