Vervoer Taiwan

Taiwan is een van de rijkere landen ter wereld. Een voordeel daarvan is dat het vervoer Taiwan goed is geregeld. Praktijken zoals in Thailand of Laos, met bussen of treinen die te laat rijden (of helemaal niet), kom je in Taiwan niet vaak tegen. Er is flink geïnvesteerd resulterend in een efficiënte en veilige infrastructuur.

Hou je paspoort en Immigration Card altijd bij je (in je handbagage)

Vervoer Taiwan

de meeste mensen reizen met de bus. Niet alleen toeristen maar ook de locals zelf. Bussen zijn veilig, betrouwbaar en goedkoop. Andere opties zijn binnenlandse vluchten, de trein of het huren van een auto.

Bus Taiwan

De bus is de makkelijkste manier van vervoer Taiwan. Bussen rijden naar elke uithoek van het land. Ze zijn daarnaast vrij goedkoop, veilig, betrouwbaar en niet onbelangrijk; comfortabel. Bussen zijn over het algemeen goedkoper dan de trein, en vaak ook sneller. Op de High Speed Rail na.

De meeste bussen zijn voorzien van airco en hebben ruime zitplaatsen, een TV en vaak ook een toilet aan boord. Houd er rekening mee dat de airconditioning goed gebuikt wordt. Het kan dus behoorlijk koud worden aan boord. Er zijn verschillende bussen te onderscheiden;

Intercity bussen 

Deze bussen rijden tussen de steden. Met name in het noorden rijden er elke dag meerdere bussen naar bepaalde plekken heen en weer. In oosten wordt dit al wat minder. In het westen rijden er juist weer meer. Belangrijke busmaatschappijen zijn Aloha Bus, Kamalan Bus en Kuo Kuang Bus Company.

Tourist Shuttle Bus 

Een super handig systeem voor toeristen om mee te reizen. Deze minivans vans verbinden de bekende en minder bekende plekken met elkaar. Vaak gaat er elk half uur wel een busje. 

De bus is een goedkope manier van vervoer.

Een aantal voorbeelden van prijzen en reistijden van bussen vanuit Taipei;

  • Kaoshiung – NT$ 530, 5 uur
  • Sun Moon Lake – NT$ 460, 4 uur
  • Tainan – NT$ 360, 4 uur
  • Taichung – NT$ 260, 5 uur
vervoer taiwan

Bussen verzameld bij een highlight

Trein

Het treinnetwerk in Taiwan is bijzonder goed. Alle grote steden en dorpen in Taiwan worden verbonden door het efficiënte Taiwan Railway Administration (TRA). Dit is een soort mix van lokale, oudere treinen en moderne hogesnelheidstreinen. De snelste en beste trein is echter de High Speed Rail, geopend in 2007.

TIP ♥ – treintijden en boekingen kun je online checken bij de website van de TRA.

Gewone sneltreinen doen meer dan vijf uur over de rit tussen Taipei en Kaohsiung. Met de High Speed Rail duurt het slechts negentig minuten. De High Speed Rail rijdt alleen tussen de grote steden aan de westkust, terwijl de TRA treinen op zowel de west-en oost spoorlijnen rijden.

Taiwan Rail Pass

Alle reizigers jonger dan 30 jaar kunnen een Taiwan Rail Pass (TR Pass) aanvragen. Dit kan bij alle treinstations op verton van je paspoort. Een pas voor 5 dagen kost NT $ 599, 7 dagen kost NT $ 799 en10tien dagen kost NT $ 1098.

 Als je van plan bent om veel rond te reizen is dit een goede deal. De Taiwan Rail Pass is alleen geldig op niet-gereserveerde zitplaatsen en geldt niet voor de High Speed Rail.

Je kunt ook een Island-Round Rail Pass kopen voor NT $ 1706. Hiermee krijg je vijftien procent korting op de volledige Ziqiang tarieven. De pas is vijftien dagen geldig na het eerste gebruik. Je moet de pas binnen zestig dagen na aankoop gebruiken.

TIP ♥ – meer info over de High Speed Rail vind je hier

Trein klassen

Er rijden in Taiwan verschillende treinen rond in verschillende klassen. Niet alle treinen zijn hetzelfde. Gelukkig wordt er op elk station en op de treinen zelf duidelijk aangegeven welk klasse of trein het is. Hieronder de verschillende opties;

  • Zìqiáng de snelste en tevens de duurste. Je krijgt plaatsen aangewezen, er is airco aanwezig en soms zelfs een restaurant.
  • Jŭguāng   de top twee na snelste. Ook hier krijg je plaatsen aangewezen en is er airco.
  • Fùxīng  de op drie na snelste. Heeft ook airco maar is niet zo comfortabel als de bovenste twee klassen.
  • Local Express deze treinen leggen de kortere afstanden af. Basic treinen waar je kunt zitten waar je wil.

Boeken

Treinstations hebben meestal een aparte wachtrijen voor reserveringen, maar ook voor direct vertrekkende treinen. Dit wordt meestal aangeduid in het Engels op het venster van de caissière.

Je kunt ook ticket machines gebruiken. Het is noodzakelijk om je ticket te bewaren als je uit de trein gaat. Je hebt het namelijk nodig om het terug te keren bij de het station of om het te verlaten. Als je het verliest, moet je een boete betalen.

Vervoer Taiwan

De High Speed Rail treinen in Taiwan

Binnenlandse vlucht

Door de goede busverbindingen en de snelle High Speed Rail zijn het aantal beschikbare en betaalbare vluchten, zeker aan de drukke westkust, sporadisch. Een binnenlandse vlucht is alleen handig als je echt haast hebt. Vaak zijn ticketprijzen behoorlijk prijzig.

Vliegen is wel handig als je naar de afgelegen eilanden reist zoals Kinmen, Matsu en Lanyu. Je bespaart dan een hoop tijd door te vliegen.

Songshan Airport in Taipei heeft vluchten naar de afgelegen eilanden, maar ook dagelijkse vluchten naar de meeste zuidelijke en oostelijke steden, waaronder Hualien, Kaohsiung en Taitung. Ook de steden Chiayi, Kaohsiung, Taichung en Tainan hebben luchthavens.

TIP ♥ – binnenlandse vluchten boek je makkelijk bij Skyscanner

Vervoer Taiwan

Transasia Airways in Taiwan

Auto

Zelf met een auto rondrijden in Taiwan is goed te doen. Het is niet de makkelijkste optie qua vervoer Taiwan maar zeker wel mogelijk. In de meer afgelegen gebieden is het huren van een auto een handige manier om rond te reizen

Echter, het rijden in de grote steden kan behoorlijk chaotisch zijn, zeker voor mensen met weinig ervaring met het rijden in Azië. Gelukkig rijden ze in Taiwan op de rechterkant van de weg, en de maximumsnelheid op de snelweg is 110 km/h.

Buitenlandse toeristen hebben een internationaal rijbewijs (IDP) nodig om een auto te huren. Als je een auto 30 dagen of langer wil huren moet je je paspoort laten zien. Prijzen voor het huren variëren. Het is afhankelijk van de locatie, het tijdstip van de week en het type voertuig.

Over het algemeen ben je zo’n NT$ 2.200 kwijt voor een hele dag. Dat is ongeveer €60.

TIP ♥ – om een auto te huren heb je een International Driving Permit (IDP) nodig. Deze kun je aanvragen bij de ANWB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven