Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Laos

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 19 april, 2022

In Laos zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen van A naar B. Van boten naar bussen, van TukTuk’s naar vliegtuigen, in Laos kom je altijd op de plaats van bestemming. De wegen zijn wel wat slecht in Laos en het verkeer is één grote chaos. Maar geen nood; hierdoor is het vervoer in Laos altijd een uitdaging en een unieke ervaring!

Het vervoer in Laos

De bekendste manieren van vervoer in Laos zijn ongewijd de bus (of minibus), boot en het vliegtuig. Reizen met de trein is geen optie en zelf een auto huren geen aanrader. We zullen de belangrijkste manieren van vervoer bespreken aan de hand van onze ervaringen en die van andere reizigers.

TukTuk Laos

Waar zou Azië zijn zonder de TukTuk?! Ook in Laos ontbreekt de TukTuk niet, en gelukkig maar! Het is een leuke manier van vervoer in Laos. In de steden en voor korte eindjes is de TukTuk hét vervoersmiddel, ook omdat het een goedkope manier van vervoer is.

Vergeet echter niet te onderhandelen over de prijs. De kans is groot dat je als reiziger veel meer betaald dan een local maar onderhandelen kan de prijs aardig drukken.

Vervoer in Laos

Bussen in Laos

Een veel gebruikt vervoersmiddel in Laos is de bus. Niet alleen door toeristen of reizigers maar ook door de lokale bevolking. De bussen zijn niet in al te beste staat maar komen altijd op de plaats van bestemming.

De goedkoopste versie is de Songthaew, hoewel dit nauwelijks bussen zijn te noemen. Deze bussen rijden overigens niet op een tijdschema maar meer op gevoel van de chauffeur zelf. Als hij vindt dat de bus vol zit gaat hij rijden.

Hou er ook rekening mee dat er geen aparte zitplek is voor dieren waardoor de kans groot is dat je onderweg met een kip of varken op schoot zit. Doordat de bus het voornaamste vervoersmiddel is in Laos vindt je ze ook bijna overal. Je kunt overal tickets boeken. Het makkelijkste is om dit bij je hostel, op het station of reisorganisatie te kopen.

Voor de langere reizen worden de bekende VIP of Sleeper Bus ingezet. Dit zijn de grotere touringcars en meestal voorzien van de nodige luxe zoals airco. Voor de kleinere afstanden wordt je in de minder comfortabele minivans, of Express bus vervoert.

De minivans zijn meestal de duurste bussen maar het is over algemeen ook de snelste manier van vervoer in Laos Deze zitten meestal vol en er worden ook altijd meer mensen meegenomen dan waar het busje voor gebouwd is.

TIP ♥ – doordat de bussen zo vol zitten kan je er 9 van de 10 keer vanuit gaat dat je tas op het dak moet. Zorg daarom dat alles goed dicht zit!

Boot in Laos

De Mekong is de belangrijkste levensader in Laos en misschien wel in heel Zuid-Oost Azië. Hier wordt niet alleen geleefd maar ook vervoert. De boot is daarom ook het belangrijkste, en zeker ook leukste, vervoersmiddel in Laos. Er zijn verschillende soorten boten in Laos waarvan de slowboat en speedboat de bekendste zijn. Voor de kleinere oversteek kan je de taxi boot nemen.

Voor de grotere afstanden kiezen de meeste reizigers voor de ‘slowboat’. Vanaf deze boot heb je een prachtig uitzicht op de natuur en de dorpjes rondom de Mekong. Houdt er wel rekening mee dat deze boot, zoals de naam al doet vermoeden, niet al te snel is.

De omgeving rondom en op de Mekong maakt dat echter meer dan goed. Een bekende opstap plaats voor deze slowboat is Huay Xai en de route van Chiang Khong in Thailand naar Luang Prabang. Deze route is, zeker in het hoogseizoen, snel volgeboekt dus wees er snel bij! Daarnaast kan je aan boord geen eten of drinken krijgen dus neem dit zelf mee (zeker water). De boot is onze favoriet qua vervoer Laos.

Vervoer in Laos

Vliegtuig in Laos

Voor de grotere afstanden in Laos kan je ook het vliegtuig nemen. Zeker als je minder lang de tijd hebt is reizen met het vliegtuig een goede optie. Of dat nu binnenlandse vluchten zijn of internationale vluchten.

Uiteraard is het wel een duurdere optie qua vervoer in Laos. Daarentegen wel sneller. Lao Airlines is een goede vliegmaatschappij met een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten. Je kan hier makkelijk en goedkoop tickets kunt boeken binnen Laos of naar Thailand of Vietnam.

Trein in Laos

Reizen met de trein is eigenlijk geen optie in Laos. Er rijden treinen vanaf Vientiane naar Bangkok over de Friendship Bridge. Dit is tevens de enige optie. Daarnaast duurt de trein ook vaak langer dan de bus en is het duurder.

Auto in Laos

Het zelf rijden door Laos met de auto is niet echt een aanrader. De wegen zijn slecht, je moet een hoop papierwerk regelen en het is veel duurder andere opties qua vervoer in Laos. Een auto huren kan wel in grotere steden.

Je kan er ook voor kiezen om een auto met chauffeur te huren. Wij raden echter aan om zo veel mogelijk met de bus en boot te doen. Je ontmoet daar veel locals en ziet veel van het landschap.

Meer lezen over Laos?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU