Vervoer Laos

In Laos zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen van A naar B. Van boten naar bussen, van TukTuk’s naar vliegtuigen, in Laos kom je altijd op de plaats van bestemming. De wegen zijn wel wat slecht in Laos en het verkeer is één grote chaos. Maar geen nood; hierdoor is het vervoer in Laos altijd een uitdaging en een unieke ervaring!

Het vervoer in Laos

De bekendste manieren van vervoer in Laos zijn de bus (of minibus), boot en het vliegtuig. Reizen met de trein is geen optie en zelf een auto huren geen aanrader. We zullen de belangrijkste manieren van vervoer bespreken aan de hand van onze ervaringen en die van andere reizigers.

De Tuktuk in Laos

Waar zou Azië zijn zonder de Tuktuk?! Ook in Laos ontbreekt de Tuktuk niet, en gelukkig maar! Het is een leuke manier van vervoer in Laos. In de steden en voor korte eindjes is de Tuktuk hét vervoermiddel, ook omdat het een goedkope manier van vervoer is.

Vergeet echter niet te onderhandelen over de prijs. De kans is groot dat je als reiziger veel meer betaald dan een local maar onderhandelen kan de prijs aardig drukken.

Vervoer in Laos

Met de bus door Laos

Een veel gebruikt vervoermiddel in Laos is de bus. Niet alleen door toeristen of reizigers maar ook door de lokale bevolking. De bussen zijn niet in al te beste staat, maar komen altijd op de plaats van bestemming.

Lokale bussen

De goedkoopste versie is de Songthaew, hoewel dit nauwelijks bussen zijn te noemen. Deze bussen rijden overigens niet op een tijdschema, maar meer op gevoel van de chauffeur zelf. Als hij vindt dat de bus vol zit gaat hij rijden. Hou er ook rekening mee dat er geen aparte zitplek is voor dieren waardoor de kans groot is dat je onderweg met een kip of varken op schoot zit. Doordat de bus het voornaamste vervoermiddel is in Laos vind je ze ook bijna overal. Je kunt overal tickets boeken. Het makkelijkste is om dit bij je hostel, op het station of reisorganisatie te kopen.

VIP/Sleeper bus

Voor de langere reizen worden de bekende VIP of Sleeper Bus ingezet. Dit zijn de grotere touringcars en meestal voorzien van de nodige luxe zoals airco. Voor de kleinere afstanden word je in de minder comfortabele minivans, of Express bus vervoert.

De minivans zijn meestal de duurste bussen, maar het is over algemeen ook de snelste manier van vervoer in Laos Deze zitten meestal vol en er worden ook altijd meer mensen meegenomen dan waar het busje voor gebouwd is.

Populaire routes:

Bootreizen in Laos

De Mekong is de belangrijkste levensader in Laos en misschien wel in heel Zuidoost-Azië. Hier wordt niet alleen geleefd, maar ook vervoert. De boot is daarom ook het belangrijkste, en zeker ook leukste, vervoermiddel in Laos. Er zijn verschillende soorten boten in Laos waarvan de slowboat en speedboot de bekendste zijn. Voor de kleinere oversteek kan je de taxi boot nemen.

Voor de grotere afstanden kiezen de meeste reizigers voor de ‘slowboat’. Vanaf deze boot heb je een prachtig uitzicht op de natuur en de dorpjes rondom de Mekong. Houdt er wel rekening mee dat deze boot, zoals de naam al doet vermoeden, niet al te snel is.

De omgeving rondom en op de Mekong maakt dat echter meer dan goed. Een bekende opstapplaats voor deze slowboat is Huay Xai en de route van Chiang Khong in Thailand naar Luang Prabang. Deze route is, zeker in het hoogseizoen, snel volgeboekt, dus wees er snel bij! Daarnaast kan je aan boord geen eten of drinken krijgen, dus neem dit zelf mee (zeker water).

De boot is onze favoriet qua vervoer Laos.

Vang Vieng
Kajakken op de Nam Ou rivier

Vliegen in Laos

Voor de grotere afstanden in Laos kan je ook het vliegtuig nemen. Zeker als je minder lang de tijd hebt is reizen met het vliegtuig een goede optie. Of dat nu binnenlandse vluchten zijn of internationale vluchten.

Uiteraard is het wel een duurdere optie qua vervoer in Laos. Daarentegen wel sneller. Lao Airlines is een goede vliegmaatschappij met een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten.

Je kan hier makkelijk en goedkoop tickets kunt boeken binnen Laos of naar Thailand of Vietnam.

Trein in Laos

Tot voor kort was reizen met de trein bijna geen optie in Laos. Er is echter een nieuwe route aangelegd. Met financiële hulp van China is er een nieuwe semi-hogesnelheidsroute tussen Vientiane, Thailand en de provincie Yunnan in China. Niet alleen revolutionair voor Laos: het is een van de meest geavanceerde spoorweginfrastructuren in Zuidoost-Azië.

De China – Laos Railway was klaar op in december 2021. Het verbindt Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan in het zuidwesten van China, met de Vientiane. De totale reis duurt ongeveer 5 uur en 20 minuten van Kunming naar de grens tussen China en Laos en 3 uur en 20 minuten van de grens naar Vientiane.

Totaal duurt de reis ongeveer 110 uur. Vanwege de impact van Covid-19 rijden de treinen momenteel echter niet.

Het China – Laos-spoorwegproject is eigenlijk een deel van het Kunming-Singapore-spoorwegproject, dat Kunming met Singapore verbindt en door Laos, Thailand en Maleisië loopt.

Auto huren in Laos

Zelf met de auto door Laos rijden is niet echt een aanrader. De wegen zijn slecht, je moet een hoop papierwerk regelen en het is veel duurder andere opties qua vervoer in Laos. Een auto huren kan wel in grotere steden.

Je kan er ook voor kiezen om een auto met chauffeur te huren. Wij raden echter aan om zo veel mogelijk met de bus en boot te doen. Je ontmoet daar veel locals en ziet veel van het landschap.

6 gedachten over “Vervoer Laos”

  1. mail4hoogveld

    Wij zijn met de trein van Luang Prabang naar Vangvieng gegaan. Treintickets kon je bij elk hotel of hostel kopen (25.000-30.000 Lak). Daar werden we ook nog voor opgehaald bij ons hotel. Er gelden wel wat regels om met de trein te mogen. Bagage wordt door een scanner gehaald net als op een vliegveld. (Zak)messen en spuitbussen mogen niet mee. Alle andere vloeistoffen, ondanks alle horrorverhalen op internet, mochten gewoon mee. Super de luxe trein die ons in 1 uur naar Vangvieng bracht. Deze trein gaat door naar Vientiane.

  2. Wij hebben een auto gehuurd in Pakse om een paar dagen het Bolaven plateau te verkennen. Een top beslissing! Echt een aanrader! Het huren ging supermakkelijk, een Nederlands rijbewijs was voldoende. De wegen waren voor een gedeelte geasfalteerd en voor een gedeelte niet. De chaos in het verkeer viel reuze mee, natuurlijk altijd opletten op de koeien en honden en ander vee, maar het was goed te
    doen .wij betaalden inclusief een volledige verzekering dollar 65,– per dag.

  3. Iemand een idee of je de bussen online in Laos 48 uur van te voren moet boeken? Krijg geen opties binnen 48 uur eruit. Kan je makkelijk ter plekke een paar uur van te voren een buskaartje kopen? Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven