Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Filipijnen

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 17 april, 2024

Hoewel het eten Filipijnen de reputatie heeft als een van de minder avontuurlijke keukens van Azië, is er wel degelijk lekker eten te vinden. Ze houden hier van rijk gemarineerd varkensvlees of kip. Uiteraard in combinatie met rijst. En veel jonge, ondernemende restauranthouders en chef-koks zijn begonnen om de traditionele gerechten te combineren met andere gerechten. Door al deze veranderingen is het eten Filipijnen een zeker een hoogtepunt.

Als je van lekker eten houdt zit je in de Filipijnen wel goed. Lees op deze pagina wat ze in Filipijnen zoal eten, en waar je op moet letten;

Eten Filipijnen

Het eten Filipijnen is zeker niet zo lekker als dat in Thailand of Vietnam, maar het is wel gevarieerd. Het land is ruim drie eeuwen lang een Spaanse kolonie geweest, maar naast Spaanse invloeden vindt je ook Westerse invloeden uit de Franse, Italiaanse en Amerikaanse keuken. Daarnaast zijn er invloeden van landen meer in de buurt zoals China, Maleisië, India, Thailand en Vietnam. Door al deze internationale invloeden is het eten Filipijnen veelzijdig.

TIP ♥ – in de Filipijnen hebben ze ook veel vers fruit

Vindt je in landen als Vietnam of Laos vooral de typisch Aziatische gerechten, in de Filipijnen kom je werkelijk van alles tegen, van heerlijke Spaanse gerechten tot Chinese wok gerechten. Uiteraard blijft de basis van de meeste gerechten toch rijst, net als veel andere Aziatische landen. Rijst wordt ook in grote hoeveelheden verbouwd in de Filipijnen gezien de vele prachtige rijstvelden. Ze gebruiken rijst voor hoofdgerechten maar ook voor tussendoortjes.

Street food

Street food is niet zo gewoon als in Thailand of Vietnam, maar komt wel voor in de Filipijnen. Kraampjes met kachels verschijnen aan het einde van de werkdag van 17:00 tot 20:00 uur en tijdens de lunch in de grotere steden.

Prijzen beginnen vanaf een paar pesos. Straatverkopers leveren ook de parel van het Filippijnse eten, balut; een half-gevormde eend embryo. Eetse!

Wat eten ze in de Filipijnen?

Ze eten hier werkelijk van alles. De mix van Aziatische en Westers eten heeft er voor gezorgd dat je bijna alles wel kunt krijgen in de Filipijnen. Van rijst en noedels tot Spaanse paella of Amerikaanse burgers. Ze hebben hier echt alles. De locals zelf eten hier vooral vis, vlees, groente en noedels.

WIST JE DAT ¿ – ze in de Filipijnen alleen met een vork en een lepel eten? Ze gebruiken geen mes.

Vis en vlees

In ‘s werelds tweede grootste archipel, is er natuurlijk veel vis te vinden. Heel veel gerechten komen met vis. En veel verser dan in de Filipijnen krijg je het bijna niet. Bijna alles wat in de zee is te vinden eten ze hier wel. Tonijn, krab, octopus, zwaardvis, blauwe marlijn en kreeft staan allemaal op het menu.

Daarnaast wordt er ook best veel vlees gegeten in vergelijking met andere Aziatische landen. Varkensvlees, rundvlees en kip zijn uiteraard de meest voorkomende. Gerechten met vis worden ook veel gemaakt met vlees.

Eten filipijnen

Met de simpelste dingen kunnen ze de lekkerste dingen maken

Groente

Groenten worden hier niet zo veel gegeten als in andere landen in Zuidoost-Azië. Vaak worden ze vermengd met het vlees of aangeboden als bijgerecht. Een aantal bekende groente gerechten zijn pinakbeten een andere versie van Bicol Express met bladgroenten zoals pechay (paksoi) en bladeren van zoete aardappel in plaats van varkensvlees. Op veel menu’s staat een versie van Chop Suey, een plantaardige roerbak, vaak met garnalen of kleine stukjes van varkensvlees.

Noedels

Noedels (pancit) worden vaak gebruikt in de Filipijnse keuken en zijn er in verschillende soorten. Pancit canton zijn roergebakken rijstnoedels, terwijl Sotanghon verwijst naar dunne, vermicelli-achtige rijstnoedels. Het ziet er anders uit dan normale noedels maar ze zijn wel erg lekker!

WIST JE DAT ¿ – adobo is een heerlijk nationaal gerecht in de Filipijnen

Spaans eten

Doordat Spanje ruim drie eeuwen de controle had in de Filipijnen zegt men dat zo’n 80% van de gerechten van Spaanse afkomst is. Het is echter niet zo dat je moet zoeken naar niet-Spaanse gerechten. Wij vonden de mix tussen Westers en Aziatisch eten prima. Het is wel zo dat veel gerechten nog een Spaanse naam hebben zoals bijvoorbeeld paella of relleno.

Waar vindt je het lekkerste eten?

De keuze van plekken om te eten varieert van ‘de keuze is reuze’ in Manilla tot zeer beperkt in de afgelegen gebieden. In de afgelegen gebieden vind je bijna gee restaurants en zal het eten Filipijnen bestaan uit eenvoudige Filipijns gerechten zoals gegrilde vis of kip en rijst en vaak mango.

Het is het leukst om in de lokale, kleinere restaurantjes eten. Hier maken ze vaak de lekkerste gerechten. Je kunt ook inkopen doen op een van de vele markten of rechtstreeks van een terugkerende visser. Veel verser krijg je het niet. En vaak is het nog lekker dan het eten dat je krijgt in restaurants. Daarnaast zijn de eet kraampjes op night markets of op straat natuurlijk een aanrader.

eten filipijnen

Heerlijke noedels

Let op met eten Filipijnen

Wij willen adviseren om goed te kijken wat je eet. Let er bijvoorbeeld op dat het eten in de eetstalletjes goed gaar is. Als vegetariër zijn wij überhaupt geen voorstander van het eten van vlees maar in Azië worden nog wel eens gerechten voorgeschoteld waar bedreigde diersoorten voor gebruikt worden.

In heel Azië is haaienvinnensoep een ware delicatesse dus ook in de Filipijnen. Deze haaien worden massaal uit de zee gevist waarna hun vin eraf gesneden wordt en ze terug worden gezet in zee. Haaien kunnen echter niet zwemmen zonder hun vin waardoor ze een pijnlijke en zekere dood tegemoet gaan. Haaienvinnensoep kan je daarom beter laten staan. Andere dingen die je hier kan krijgen zijn krokodillen of schildpadden.

Drinken Filipijnen

Door het klimaat en de hoge temperaturen zal je veel moeten drinken in de Filipijnen. In Azië is uiteraard thee één van de meest genuttigde dranken. In de Filipijnen heb je thee in allerlei soorten en maten zoals Salabat (gemberthee) en Pandan Iced Tea (thee met pandan bladeren). Het drinken van kraanwater is niet aan te raden waardoor je voor een frisse drank al snel uitkomt bij water in flessen of andere lokale en internationale frisdranken. Door de Westerse invloeden is bijv. Cola overal te vinden. Een aanrader zijn de fruitshakes. Deze zijn in heel Azië populair en ook op de Filipijnen vindt je heerlijke frisse mixen van verschillende soorten fruit. Populaire fruit shakes zijn die met (groene) mango of een Buko Juice, een juice gemaakt van kokos.

Voor alcoholische dranken kom je vaak terecht bij bier. De twee populairste biermerken in de Filipijnen zijn San Miguel en Red Horse. Als wat sterkers heb je genoeg keuze uit verschillende cocktails waarbij de Iced Tea Powder een populaire cocktail is.

Kraanwater

Kraanwater in de Filipijnen is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn! Plastic flessen met drinkwater worden voor een paar Peso door heel de Filipijnen verkocht.

Meer lezen over Filipijnen?

4 comments

 1. jack koevoets

  kun je 0.0 bier kopen op palawan?

 2. Hans

  Is fruit duur in philipijnen.
  Kan een gezin 2 kinderen vrouw zonder fruit betalen. Ze zegt dat het duur is.

 3. Geeta

  Dank voor het delen!

  1. Aart

   Nee zeker niet , bv ananas 20 ps , watermeloen 20 ps bananen 30 ps , mango en avocado zijn wel duurder maar super lekker en gezond , mango 75 peso , avocado 70 ps , dit alles per kg en op de markt niet in de winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU