Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Filipijnen

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 24

Bijgewerkt op 8 maart, 2023

‘It’s more fun in the Philippines’ is een veel gehoord slogan over de Filipijnen. En ze hebben gelijk! De Filipijnen is niet alleen een ontzettend mooi land maar het is er ook leuk reizen met de vriendelijke bevolking en de makkelijke manier van reizen. Je kan rondlopen bij de wereldberoemde rijstvelden van Ifugao die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, met een kano over riviertje cruisen, de chaos van Manilla opzoeken of jezelf verbazen over het natuurlijk schoon bij de Chocolate Hills in Bohol.

Reisgids Filipijnen

Weet je al dat je naar de Filipijnen wil, maar weet je nog niet welke route je wil volgen? Check dan onze reisgids voor de Filipijnen vol met super handige tips en routes.

Waarom naar de Filipijnen

Hou je meer van water dan kan je hier rustig een maand verblijven en met je snorkel, flippers en duikbril de mooie wereld van de walvishaai ontdekken. Met de ruim 7.000 eilanden komt de strandganger aardig aan zijn trekken.

De kust heeft ontelbare witte stranden met palmbomen en tropische eilandjes en zandstranden. De Filipijnen is dan ook één van de meest geschikte landen ter wereld voor een duiksessie waar de mooiste koraalriffen en vissen voorbij komen en de Tweede Wereldoorlog nog steeds zichtbaar is in de scheepswrakken.

Highlights Filipijnen

Vliegtickets Filipijnen

Beste reistijd Filipijnen

Reizen in de Filipijnen

Wat is er te zien?

De Filipijnen heeft enorm veel diversiteit als het aankomt op natuur en tradities. Manilla is een bruisende stad met wolkenkrabbers en een 24/7 life, maar je kunt ontsnappen aan de drukte in één van de dorpjes waar tradities nog steeds standhouden. Doordat het land ruim drie eeuwen een Spaanse kolonie is geweest vind je niet alleen de traditionele Filipijnse gewoontes maar ook veel invloeden vanuit Spanje.

Dit merk je bijvoorbeeld aan de grote groep christenen maar ook aan het feit dat men met peso’s betaald en veel Spaanse gerechten eet. De invloeden uit West Europa zijn duidelijk zichtbaar en maken dit land tot een interessante mix tussen Aziatische en Westerse culturen en tradities.

Top Tips Filipijnen

De Filipijnen is nog relatief rustig als je dat vergelijkt met landen als Thailand of Indonesië. Daardoor is het wel wat anders reizen. Waar je in Thailand op elke hoek van de straat een bus of trein kunt boeken is dat in de Filipijnen wat anders. Dat maakt het reizen wel uitdagend (vinden wij). We hebben een aantal tips voor je.

 • Reken minimaal een paar dagen extra voor vervoer. Bussen doen er nog wel eens langer over dan aangegeven en vluchten worden zonder reden gecanceld (wij kunnen het weten 🙂 )
 • Huur een brommer op kleinere eilanden. Het is de makkelijkste en leukste manier om grote delen te verkennen en geeft je veel vrijheid.
 • ATM’s werken vaker niet dan wel. Op Palawan is zelfs alleen in Puerto Princesa een ATM, die in El Nido werkt niet. Neem dus genoeg cash mee (Amerikaanse dollars)
 • Spreek je geen Filipijns? Geen nood, ze spreken hier allemaal Engels.

Houd verder de website van rijksoverheid altijd in de gaten als je verre reizen gaat maken.

Budget Filipijnen

Visum Filipijnen

Backpacken Filipijnen

Reisinfo Filipijnen

Meer lezen over Filipijnen?

24 comments

 1. Melanie

  Hallo,

  Wij gaan in maart 2020 3 weken naar de filipijnen. Is het verstandig om de hele reis al te boeken of kun je daar nog alles heel makkelijk regelen? Aangezien het dan het hoofdseizoen is weet ik niet of alles al volgeboekt zit.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Melanie,

   het ligt er aan wat je wil boeken. Vluchten zou ik iets eerder boeken. De rest kan allemaal ter plaatse tenzij je in een bepaalde accommodatie wil overnachten. Als je geen voorkeur hebt voor accommodatie kun je een dag van tevoren via Booking.com boeken of gewoon als je er bent. Er is altijd wel ergens plek.

   Happy travels,
   Ties

 2. Stephanie

  Hoi,
  Ik heb enkele dagen geleden jullie reisgids aangekocht en ben er voorlopig al zeer blij mee 😉
  Nu wil ik beginnen bij het begin: de vliegtickets.. Wij gaan een kleine 3 weken naar de Filippijnen in april 2020 en hebben tickets voor iets meer dan 500 pp gevonden, met 1 korte overstap.. Volgens mij zitten we hier wel al goed mee? Bij de terugvlucht is de overstap tijd echter maar een uurtje en hierbij twijfel ik.. Is dit te doen of is het te krap denken jullie? Alvast bedankt!

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Staphanie,

   dank voor je reactie. Super om te horen dat de gids bevalt.
   Ik hoop dat mijn wat late reactie geen probleem oplevert. De prijs van de tickets is erg scherp. Daar zou ik zeker voor gaan. De overstap is inderdaad wat aan de korte kant.
   Het zou wel moeten lukken. Daarbij is het zo dat wanneer een combi ticket verkocht wordt de luchtvaartmaatschappij extra zijn best zal doen om te zorgen dat je de volgende vlucht ook haalt.

   helaas kan ik dit natuurlijk ook niet garanderen. Je zou contact kunnen opnemen met de maatschappij die de vlucht aanbiedt. Zij kunnen meer zekerheid geven.

   happy Travels,
   Sjoerd

 3. Gerrit

  Hallo,

  Jullie geven in dit artikel aan om genoeg cash geld mee te nemen (amerikaanse dollars).
  waarom amerikaanse dollars?
  is het verstandig om veel geld (euro’s) mee te nemen uit nederland, en te wisselen op het vliegveld in Manilla?

  grt

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Gerrit,

   Amerikaanse Dollars worden over het algemeen eerder geaccepteerd dan euro’s. Daarnaast kun je met dollars hier en daar betalen. Met euro’s niet.
   Ik zou zelf niet te veel cash meenemen, maar het noodzakelijke. Je kunt in de Filipijnen gewoon pinnen. Dan hoef je niet met veel cash rond te lopen.

   Groeten,
   Ties

 4. philippe haldermans

  Beste,
  Mijn vriendin en ik zijn aaan het denken om in maart 2019 naar Cebu the gaan, met name de regio moalboal.
  We houden van leuke uitdagingen zoals canyoneering,. zwemmen met schildpadden,walvishaai en duizenden sardines. Dit alles is te vinden in een korte afstand van moalboal. De enige twijfel waarom we nog geen knopen hebben doorgehakt is omdat we schrik hebben dat er ‘s avonds weinig te doen is. Discotheken daar zijn we zeker niet naaar opzoek. Maar gezellige straatjes met veel (food)bars zijn die ook aanwezig in de regio of op de stranden? Zo nee, welke regio kan je ons dan wel aanraden?

  We zijn nog maar 1 keer op een verre vakantie geweest en dat was in thailand. Direct verkocht aan Azië moeten we zeggen. Daar waren veel kleine restaurantjes net op of langs de stranden, en dit was echt super gezellig.

  alvast bedankt voor je reactie.

  mvg phil

 5. jorinde

  hi Sjoerd en Ties,
  hoe werkt het met jullie donatie systeem? ik hen een dag of twee geleden voor allebei een kop koffie gekocht – wanneer en op welke manier antwoorden jullie mijn vraag- moet ik steeds de site checken, of mailen jullie me?
  groet Jorinde

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Jorinde,

   We waren wat laat met beantwoorden maar je hebt inmiddels mail van ons ontvangen.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 6. Joke Jongenelen

  Wij gaan in jan. febr. 2019 naar de Filipijnen , en we willen graag het Dinagyang en / of Ati-Atihan-festival meemaken.
  Wie kan ons helpen aan de exacte plaatsen en vooral de datum waar dit plaats vind .
  alvast bedankt
  Groetjes Joke

 7. Evert-Jan

  Goeiemorgen, in welke periode heb je de meeste kans om een walvishaai te zien?

 8. Ilse

  Hi! Mijn vriend en ik willen ontzettend graag naar de Filipijnen, maar door een aantal (leuke) verplichtingen in 2018 kunnen wij helaas niet in de maanden maart, april of mei. Hierdoor komen wij al gauw uit op juni of juli. Zouden jullie het echt afraden om in deze periode te gaan reizen? Anders misschien beter onze reis uitstellen naar november of december?

  1. Ties Post author

   Hoi Ilse,

   het weer is helaas moeilijk te voorspellen. Vorige maand was het weer in de Filipijnen dramatisch terwijl het juist op dit moment goed moet zijn. Ik kan je daarom geen garanties geven dat het in november/december beter is dan in juni of juli 🙂 Normaal gesproken zou dit wel zo moeten zijn.
   Wat ik wel weet is dat ticketprijzen in juni of juli vele malen duurder zijn dan in november. Je vliegt dan in in onze vakantiemaanden wat altijd duurder is. Dat is wel een reden om je reis uit te stellen (naast het betere weer in november).

   Groeten,
   Ties

 9. Imane

  Hallo

  Ik ben van plan om 3 maaden door Oost Azië te reizen (Vietnam, Cambodja, Thailand, mailesië, Singapore, Indonesië, Filipijnen). Ik vroeg me af of dit wel verstandig is om als vrouw alleen in deze landen te reizen. De angst is het enige dat me tegenhoudt. Het zou fijn zijn als jullie mening zou weten.

  Albast bedankt

  1. Sjoerd

   Hoi Imane,

   Het is zeker geen probleem om als vrouw alleen door Azië te reizen (zeiden wij als man 🙂 ). Zover ik om mij heen heb gehoord hebben mensen nooit problemen ervaren. Er lopen overal gekke mensen rond, dat kan net zo goed in Europa zijn. Zo lang je, net als in Nederland, je gezonde verstand gebruikt moet het gen probleem zijn. Onderweg zal je snel genoeg vrienden maken met wie je op kan trekken dus echt alleen hoef je niet te zijn.

   Overigens is 3 maanden voor 7 landen wel erg ambitieus. Alleen voor Vietnam zou ik al min 3 a 4 weken aanraden. Hetzelfde voor Thailand, Indonesië, Filipijnen en eigenlijk ook Maleisië 🙂

   Misschien goed om eens naar je route te kijken.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 10. Lois

  Hee,

  Het is wellicht een brutale vraag, maar met betrekking tot de drugsoorlog die momenteel gaande is in de Filipijnen: is het onverstandig als ik in de maand voordat ik naar de Filipijnen vertrek in Nederland drugs gebruik? Is het mogelijk dat ze bij aankomst mijn lichaam gaan checken op mogelijk recent gebruik van drugs? Hopelijk kan iemand mij hier meer over vertellen, want ik kan er niks over vinden op internet.

  Alvast bedankt!
  Lois

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Lois,

   Dit is zeker een interessante vraag 😉 De drugsoorlog die momenteen gaande is, is vooral opgezet tegen lokale drugsbendes en drugsgebruikers. Toeristen zullen ze niet aanvallen (niet bewust) omdat dat een negatieve impact zal hebben op het toerisme. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet voorzichtig moet zijn. Ik heb zelf nog nooit gehoord van een lichamelijke check op drugsgebruik bij aankomst, ook nog nooit gezien. Zelf ben ik niet gecheckt, daarnaast kennen we mensen die vrij vaak naar de Filipijnen gaan en ook nog nooit gecheckt zijn. Maar ik kan je natuurlijk geen garanties geven hierover. De kans is heel erg klein dat ze je daar op checken, maar het is wel op eigen risico. Ik zou het risico in ieder geval niet nemen. Better safe than sorry 🙂

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 11. Jeroen

  Ik ga in februari voor 3 weken op vakantie naar Luzon. Grootste eiland in het Noorden.
  Heeft iemand nog tips voor me? We gaan sowieso naar the hundred islands ten noorden van Luzon.

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Jeroen,

   er is nogal wat te zien in Luzon 🙂 ik zou zeker ook naar Banaue toe gaan (de rijstterrassen). De mooiste rijstterrassen die wij ooit gezien hebben.Verder heb je nog Sagada, een leuk stadje in het noorden vlak bij Banaue. In het zuiden heb je nog Tagatay met de Tagatay Vulkaan. Je kunt vanuit Manilla nog naar Mount Pinatubo en als je echt nog tijd over hebt zou je nog naar Batanes kunnen hoewel dat best een onderneming zal worden 🙂
   Genoeg te zien dus!

   Groeten,
   Ties

 12. Bilal

  ATM in El Nido werkt gewoon, we konder echter maar max 5000 pesos per keer pinnen.

 13. Jan Dijkema

  Voor de dames zinvol : In de EU geproduceerde tampons zijn verkrijgbaar in de Filipijnen online ; overal in de Filipijnen bezorgd binnen 2-4 dagen.

 14. Jan

  Schitterende impressie, er is nog zoveel meer te zien daar. Ik ben getrouwd met een Filipijnse en geniet zoveel van dit prachtige land met hun lieve mensen. Heb denk ik 1% gezien nu………..

  1. Ties Post author

   Hoi Jan,

   klopt, het is bijna onmogelijk om alles te beschrijven wat er in de Filipijnen is te zien 🙂
   Kom er net vandaan en het is echt een prachtig land. Een van de mooiste die ik heb gezien in Azië! Hoop er zeker nog een keer terug te komen!

 15. Raoul

  wat een geweldig land! Nog puur en ongerept op veel plekken. Zie je helaas niet veel meer in Azië..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU