Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Curieuse Island

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 30 juni, 2020

De Seychellen is een verzameling van grote en kleinere schitterende eilanden die je absoluut kunt vergelijken met een tropisch paradijs. Curieuse Island is zo’n eilanden. Gewapend met hagelwitte zandstranden en een groen binnenland. En het mooie is… het ligt maar 2 kilometer ten noorden van Praslin Island. Je bent er dus zo!

Het eiland van de reuzenschildpad

Curieuse Island is een bijzonder eiland. Er wonen hier ongeveer 200 mensen en de reizigers die hier komen, komen als dagtrip vanuit Praslin. De mensen die hier wonen werken als rangers en andere mensen die het eiland beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Dit eiland is namelijk de plek waar de de reuzenschildpad leeft. Die werden hier heen verhuisd tussen 1978 en 1982 om van uitsterven te redden. Vndaag de dag zwerven er zo’n 300 rond op het eiland.

Je kunt hier NIET overnachten.

Samen met Saint-Pierre en een aantal andere piepkleine eilandjes vormt Curieuse het Nationaal Park Curieuse Marine

Vrij van commercie

Het mooie van Curieuse Island is dat het vrij is van enige vorm van ontwikkeling. Je vindt hier geen resorts, geen hotels, geen wegen of auto’s. Dit eiland, van slechts 3 vierkante kilometer, is een ongerept paradijs en hopelijk blijft dat zo!

Curieuse IslandAlle stranden hier zijn vrij van bebouwing

De belangrijkste inwoner: de reuzenschildpad

Dagtrip naar Curieuse Island

De beste manier om dit eiland te bezoeken is met een dag tour vanuit een van de grotere eilanden. Als je bijvoorbeeld op Praslin Island verblijft is het gemakkelijk een tour te plannen naar dit kleine eilandje. Met de boot reis je in korte tijd naar het eiland toe, en waar je ook aanmeert, alles is vanuit daar dichtbij.

TIP ♥ – bijna alle tours vertrekken vanuit Anse Volbert op Praslin

Boeken en kosten

De tours die aangeboden worden combineren dit eiland vaak met Cousin Island en St Pierre Islet en tours zijn te boeken bij bijna alle accommodatie in Praslin of een touroperator.

De kosten voor zo’n trip zijn per operator verschillend, maar reken op zo’n €100 tot €150 p.p.

Privétocht

Ga je liever in een kleinere groep naar Curieuse Island? Er zijn ook organisaties die een privétocht organiseren. Hou er wel rekening mee dat de kosten voor een privétour – uiteraard – aanzienlijk hoger liggen dan de kosten voor een andere tocht.

Als je een vaarbewijs hebt kun je ook zelf een boot huren en richting Curieuse Island varen. Let wel op dat je van te voren goed informeert over waar je aan mag meren. Veel plekken zijn namelijk beschermd vanwege de koraalriffen.

Er zijn zelfs mogelijkheden om in je boot te overnachten, maar zorg ervoor dat je alles bij je hebt om zelfvoorzienend te zijn. Er is namelijk niks verkrijgbaar op het eiland. Het eiland is in principe altijd geopend, ook tijdens feestdagen.

Cruise

Een andere manier om Curieuse Island te bezoeken is met een cruise. Dit hoeft niet perse een ontzettend grote boot te zijn waar je waarschijnlijk aan denkt bij het woord ‘cruise’, maar dit kan een kleinere groep zijn waarmee je bijvoorbeeld gaat zeilen.

Er zijn diverse organisaties die zeiltochten of cruises aanbieden naar de Seychellen, waarbij je tijdens de reis bij verschillende eilanden aanmeert. Bij de boten met kleinere groepen mensen zit Curieuse Island hier vaak bij inbegrepen.

TIP ♥ – voor een bezoek aan de basis voor de rangers moet je je bezoek tussen 8:00 uur en 17:00 uur plannen.

Curieuse IslandAnse St. Jose 

Wat kun je doen op Curieuse Island

Dit eiland is niet heel groot en er zijn ook geen toeristische activiteiten. Je komt aan op het strand van Anse St. Jose en vanaf daar kun je zelf naar de Giant Tortoise Farm lopen om de schilpadden te kijken. Verder ben je vrij om zelf het hele eiland te ontdekken.

#1 Ontdek het eiland wandelend

Als je een bezoek brengt aan Curieuse Island, zul je het eiland voornamelijk lopend bekijken. Er zijn overal paden aangelegd en onderweg vermaak je je prima. Je loopt door de jungle en mangrove, en je komt overal dieren tegen.

Denk aan zeeslakken, gekko’s en bijzondere vogels die je nergens anders kunt vinden. Het eiland is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen.

Het hele eiland is fotogeniek. Het heeft indrukwekkende witte zandstranden, de iconische palmbomen gecombineerd met ruige jungle. Op de stranden vind je gigantische granieten rotsen waar regelmatig reuzeschildpadden overheen lopen.

Island fee

Houd er rekening mee dat je een kleine fee moet betalen om op het eiland te mogen. Dit geld wordt gebruikt om de rangers te betalen en om het eiland te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zodat het z’n natuurlijke schoonheid kan behouden.

TIP ♥ – de fee ongeveer €15 per persoon, inclusief gids

Curieuse Island

Je kunt zelf de stranden ontdekken via verschillende paden

#2 Ontmoet de belangrijkste bezoeker

De reuzenschildpad is de belangrijkste bewoner van dit eiland. Je komt ze hier overal tegen en ze zijn heel toegankelijk. De rangers van de Giant Tortoise Farm leiden bezoekers rond de opvang van deze bijzondere dieren.

Het gaat vandaag de dag goed met de reuzenschildpad, maar dat is wel eens anders geweest. Gelukkig is het breeding programma wat ze hier hebben opgezet een succes en kun je deze dieren nog steeds in het wild bewonderen.

TIP ♥ – je kunt ze ook zien op de Galapagos eilanden!

#3 Bezoek het doktershuis

Er woont hier geen dokter, maar van Van 1833 tot het midden van de 20e eeuw was Curieuse een quarantainestation voor melaatsen. Dat is natuurlijk niet meer zo, maar je kunt nog wel een paar oude ruïnes zien en het oude doktershuis staat er nog.

Dit huis is een Frans koloniaal gebouw dat dateert uit 1870 en is tegenwoordig een klein museum en dient als bezoekerscentrum.

Curieuse Island

Reuzenvriend

#4 Ontdek de onderwaterwereld

Zoals vrijwel ieder eiland van de Seychellen is ook Curieuse Island een paradijs voor liefhebbers van de onderwaterwereld. De waters rondom Curieuse zitten namelijk vol leven en schitterende koraalriffen.

Samen met andere omliggende eilanden wordt de onderwaterwereld hier beschermd door de Seychelles Centre for Marine Technology Marine Parks Authority. Aan de oostkust van het eiland vind je de zogenaamde ‘coral garden’, wat de locals ook weleens Pointe Rouge noemen.

Dit is een van de meest populaire spots voor snorkelaars en duikers om heen te gaan. Je vindt hier grote scholen vissen waar je uren naar kunt kijken.

TIP ♥ – vanuit Praslin Island en La Digue kun je jouw duikavontuur naar Curieuse Island organiseren.

Het water is hier zo bizar helder!

#5 Geniet van de stranden

Het eiland is ontzettend klein en je kunt het makkelijk in een dag zien. Als je de schildpadden en het doktershuis hebt gezien, is het strand een prachtige plek. Overal vind je ongerepte, hagelwitte zandstranden omringd door hoge palmbomen en massieve granieten rotsen.

Het water bij Baie Laraie is een geode plek. Hier kun je goed snorkelen en zwemmen, en je hebt natuurlijk nog Anse José, het bekendste strand.

TIP ♥ – vergeet niet je eigen eten mee te nemen want er is hier verder niks!

#6 Leer wat de Coco de Mer is

Coco de Mer is een van de meest bijzondere bomen in de Seychiellen. Ze komen alleen in Vallee de Mai, ook in de Seychellen, en hier voor. Verder groeien ze nergens. De oudste boom van de Coco de Mer is maar liefst 300 jaar oud, en 27 meter hoog.

De vrouwelijke versie van deze boom produceert vruchten in de vorm van een groot hart wat wel tot 25 kilo kan wegen. Deze vrucht noemen ze met recht dan ook de grootste en zwaarste vrucht ter wereld.


De stranden zijn nog ongerept

Curieuse Island

Voila, de Coco de Mer

Overnachten is geen optie

Zoals aangegeven is Curieuse Island geen eiland waar je kunt verblijven. Het is daarom een goede bestemming voor een dag tour. Curieuse Island zelf is ook niet ontwikkeld voor toerisme, en dat alles om de natuur te beschermen.

Er zijn geen hotels of restaurants op het eiland.

Als je op eigen gelegenheid gaat zul je dus ook zelf voor eten en drinken moeten zorgen en vergeet dat niet!

Met een tour

Boek je liever een tour? Zorg er dan voor dat je een tour boekt waarbij eten en drinken inbegrepen is, je kunt op geen van deze eilanden namelijk iets kopen. De touroperator zorgt voor het juiste papierwerk voor jouw bezoek aan Curieuse.

Beste reistijd

De Seychellen kun je in principe het hele jaar bezoeken. Winter kennen ze hier niet. Althans, niet de winter zoals wij die kennen. Het land heeft een tropisch klimaat, waardoor het altijd goed weer is met temperaturen rond de 30℃.

De beste reistijd voor de Seychellen zijn de maanden april, mei, oktober en november. De drukste maanden zijn december, januari, juli en augustus

TIP ♥ – bekijk hier meer over de beste reistijd

Locatie

Wat wij vinden:
8.1/10

Samenvatting

De Seychellen is een verzameling van grote en kleinere schitterende eilanden die je absoluut kunt vergelijken met een tropisch paradijs. Curieuse Island is zo’n eilanden. Gewapend met hagelwitte zandstranden en een groen binnenland. En het mooie is… het ligt maar 2 kilometer ten noorden van Praslin Island. Je bent er dus zo!

Meer lezen over Seychellen?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU