Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Kenia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Kenia is een prachtig land en qua oppervlakte redelijk behapbaar. Tijdens een rondreis door het land, kun je veel zien. Qua vervoer in Kenia zijn er veel opties, maar de meest gebruikte onder reizigers zijn de bus en de huurauto. Wij delen hier onze tips.

Het vervoer in Kenia

Kenia is steeds meer in trek bij reizigers. Dat is ook goed te merken aan de voorzieningen. Accommodaties worden beter, safariparken worden geüpgraded en de mogelijkheden qua vervoer in Kenia zijn de laatste jaren veel beter geworden.

Als je geen gebruik maakt van een georganiseerde reis, waar het vervoer voor je is geregeld, zul je zelf van A naar B moeten reizen. Dat kan met een eigen huurauto, boten, binnenlandse vluchten en bussen.

Wij delen alle tips en opties wat betreft het vervoer in Kenia.

Reizen met de (huur)auto in Kenia

De meest gekozen optie is natuurlijk de huurauto. Het is het meest gebruikelijke vervoersmiddel voor reizigers in Afrika. Dat komt, omdat de afstanden groot zijn en de meeste mensen safariparken willen bezoeken.

Deze parken zijn niet altijd bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom is een auto vaak een beter (maar ook duurdere) optie. Het geeft je veel meer vrijheid. Alle nationale (safari) parken zijn toegankelijk met een huurauto waardoor je niet afhankelijk bent van georganiseerde safari’s.

Kosten en benodigdheden

Een auto huren in Kenia kan tegen verschillende kosten. Zo huur je al een kleine 2WD voor US$50 per dag. Je kunt ook kiezen voor een 4WD, wat in Kenia aangeraden wordt. Deze kosten al snel US$80 per dag. Wil je een 4WD met daktent? Reken dan op minimaal US$150 per dag,

Je hebt in Kenia geen Internationaal Rijbewijs (IDP) nodig. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is prima. De minimum leeftijd om een auto te huren is 23 jaar. Sommige verhuurbedrijven hanteren een leeftijd van 25 jaar.

Juli, augustus en rond Nieuwjaar is de drukste periode.

Vervoer in Kenia

Tsavo National Park

Reizen met de bus in Kenia

Een andere optie qua vervoer in Kenia is de bus. Het huren van een auto is namelijk vrij prijzig. Als je je budget wat minder groot is, is de bus ook een optie. Bussen komen er in verschillende soorten en maten.

Je kunt onderscheid maken tussen de ‘normale’ bussen en matatu’s.

Bussen

Onder bussen verstaan we de langeafstandsbussen, ook wel touringcarbussen. Ze rijden vaak tussen grote steden als Nairobi, Mombasa, Kisumu en Marsabit, hoewel je opties in het noorden beperkt zijn.

Alle bussen zijn eigendom van privébedrijven en dus niet van de overheid. Ze zijn voorzien van airconditioning, TV’s, drinken, toiletten en verstelbare stoelen. De nieuwe bussen hebben zelfs wifi. De meeste bussen zijn in goede staat.

Ties: “Als je overdag reist, zijn de bussen een prima optie. We raden niet aan om ‘s avonds met bussen te reizen”.

Matatu’s

Wat de minivans in Thailand zijn of de colectivo’s in Mexico, zijn de matatu’s in Kenia. Het is voor de locals de belangrijkste optie qua vervoer in Kenia. Matatu’s rijden overal, maar vaak zonder reisschema.

Het zijn fel gekleurde minibussen met banken in de achterzijde. Ze vertrekken pas als de busjes vol zitten en je moet aan de driver doorgeven waar of wanneer je er uit wil. Ze zijn heel goedkoop.

Vervoer in Kenia

Matatu’s in Kenia

Binnenlandse vluchten in Kenia

In principe kun je met de bus of een huurauto overal komen, het uiterste noorden uitgezonderd. De afstanden zijn niet heel groot. Van Kisumu in het westen naar Mombasa in het oosten van het land is een rit van zo’n 15 uur. In 2 dagen prima te doen.

Als je geen zin (of tijd) hebt om die afstand zelf af te leggen, kun je ook kiezen om een binnenlandse vlucht te boeken.

Nairobi is de belangrijkste plek waar vluchten aankomen en vertrekken. Kisumu (Kisumu Airport), Mombasa (Moi International Airport) en Malindi (Malindi International Airport) zijn steden met noemenswaardige vliegvelden.

Kenya Airways is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij.

Safariparken

De meeste safariparken hebben niet echt een vliegveld. De meeste vliegvelden liggen rond de kust, grote steden en toeristische plekken. De ‘vliegvelden’ van safariparken zijn vaak niet meer dan een zandweg met minimale faciliteiten.

Vervoer in Kenia

‘Vliegveld’ van Masai Mara

Meer lezen over Kenia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU