Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tsodilo Hills

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Ruim 30.000 jaar geleden leefden de San, oftewel de Bosjesmannen, tussen de heuvels van de Tsodilo Hills. Het is een heilige plaats voor deze bevolkingsgroep, omdat ze hier in contact stonden met hun voorouders en de sjamanen. Het ligt in het noorden van de Kalahari woestijn en zijn dus goed te combineren.

Terug in de tijd

Sinds 2001 hebben de Tsodilo Hills eindelijk de erkenning gekregen die het verdient. Ze zijn namelijk opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, wat ze voornamelijk te danken hebben aan de honderden tekeningen die er op staan.

De Tsodilo Hills steken ruim 400 meter boven de grond uit en vallen vooral op in de uitgestrekte vlakten van de Kalahari woestijn. De belangrijkste trekpleisters zijn meer dan 4.000 prehistorische rotstekeningen verspreid over 200 locaties door de heuvels.

TIP ♥ – op deze website kun je een tour aanvragen

Tsodilo Hills

De hills

Hoe kom je hier

Een bezoek brengen aan de Hills is nog niet zo makkelijk. Je kunt het beste met een excursie of een ervaren reisleider op pad gaan. Je hebt namelijk een fourwheeldrive nodig om de zandwegen te kunnen rijden die hier naar toe lopen. De rit van 50 kilometer neemt dan ook zeker 1 tot 2 uur in beslag.

Vanuit de Okavango Rivier ligt inmiddels een – soort van – asfaltweg gecombineerd met zandwegen die je in ongeveer 50 kilometer meeneemt naar de Tsodilo Hills. Eenmaal aangekomen is het zeker aan te raden hier langer te verblijven, en als je de tijd hebt is een overnachting ongetwijfeld de moeite waard.

Back to basic

Je moet je goed voorbereiden zijn op deze trip. In de omgeving van de Tsodilo Hills is namelijk niets te koop, dus je zult alles zelf moeten meenemen. Wel vind je hier minimale faciliteiten zoals een toilet.

TIP ♥ – entree is gratis, maar een kleine fooi wordt gewaardeerd

Vier heuvels

De Tsodilo Hills bestaan in principe uit een groep van meerdere heuvels. De vier heuvels verschillen overduidelijk in grootte, waardoor je alle heuvels van een afstand al goed kunt zien. De heuvels worden gezien als een kleine familie. De grootste heuvel is namelijk de ‘mannelijke heuvel’ die wordt vergezeld door de ‘vrouwelijke heuvel’ en natuurlijk de kinderen.

De mannelijke heuvel is ongeveer 400 meter hoog, de vrouwelijke heuvel volgt met een hoogte van 300 meter en het kind sluit af met een hoogte van ongeveer 40 meter. De rotstekeningen die je hier kunt vinden maken het geheel magisch, en daardoor ontzettend interessant voor iedereen die Botswana en de Kalahari-woestijn bezoekt.

Onderzoek wijst zelfs uit dat de Tsodilo Hills al ruim 100.000 jaar bewoond zijn, wat deze plek tot een van de meest historische plaatsen ter wereld maakt. De vondst van verschillende potten, kralen, gegraveerde botten en andere tools leveren bewijs voor leven in de Tsodilo Hills.

De rotstekeningen

Tot op de dag van vandaag zijn de vele rotstekeningen die je kunt vinden op de Tsodilo Hills nog steeds een mysterie. Niemand heeft ooit met zekerheid ontdekt wat de tekeningen betekenen of wat ze precies zeggen. Wel zijn deze mysterieuze ontwerpen een van de hoofdredenen voor veel toeristen om hier een bezoek aan te brengen.

Het onderzoek naar de betekenis van de heuvels in totaliteit is tot op heden nog steeds in volle gang. De heuvels zijn in ieder geval altijd belangrijk geweest, en het lijkt erop dat de vrouwelijke heuvel misschien wel de belangrijkste was. Hier zijn namelijk bijzonder veel tekeningen gevonden, en deze heuvel heeft zelfs een waterbron. In een gebied zo droog als de Kalahari woestijn is water natuurlijk ontzettend belangrijk en voor sommigen zelfs van levensbelang.

4.000 tekeningen

De rotstekeningen spelen een belangrijke rol voor de Tsodilo Hills. Je vindt ze ongeveer overal, en de tekeningen vormen ook het bewijs dat er in de Hills al duizenden jaren mensen geleefd moeten hebben. In totaal zijn hier ongeveer 4.000 rotstekeningen gevonden, die veelal met rode verf zijn gemaakt.

Onderzoek wijst wel uit dat bijna alle rotstekeningen door de San zijn gemaakt. De twee meest beroemde tekeningen zijn die van een witte neushoorn en een antilope.

De hills

Activiteiten

Er zijn verschillende manieren om de Tsodilo Hills met zijn rotstekeningen te bezoeken. Je kunt naar de receptie gaan en daar een rondleiding boeken. Je vindt hier ook een klein museum waar veel vondsten worden tentoongesteld die in de Tsodilo Hills zijn gevonden.

Je boekt hier een rondleiding met een gids, die je meeneemt over de mannelijke en de vrouwelijke heuvel. Deze – lopende – tocht duurt ongeveer 3 uur en neemt je mee langs de belangrijkste rotstekeningen. Als je besluit de Tsodilo Hills met je eigen auto te ontdekken kun je diverse sites bezoeken en zijn de loopafstanden korter.

Hiking trails

Als je graag op zoek bent naar meer fysieke uitdaging vind je verschillende trails in de omgeving van de Hills. Je kunt beginnen aan de Rhino Trail, de Lion Trail en de Cliff Trail.

Ook kun je eventueel een ontmoeting met de lokale bevolking organiseren, de San. Ze leven momenteel voornamelijk in de omliggende dorpen en ze staan vaak open voor een ontmoeting met de toeristen.

Overnachten in de buurt

Zoals gezegd is het zeker aan te raden enkele uren tot dagen door te brengen in de Tsodilo Hills. Bij de receptie van de Hills vind je een camping met verschillende faciliteiten zoals een toilet. De belangrijkste campings worden gerund door het Nationaal Museum en de services zijn eenvoudig.

TIP ♥ – kamperen is gratis op alle locaties, hoewel je je meestal moet registreren bij het Main (Rhino) Camp.

Hoe kom je er?

De Tsodilo Hills liggen vrij ver afgelegen van andere plekken waar rotstekeningen te vinden zijn in Botswana, laat staan in het Zuiden van Afrika. Er zijn verschillende opties om de Tsodilo Hills te bezoeken, waar de meeste toeristen een bezoek brengen aan de heuvels als onderdeel van een safari.

Als je in bent voor meer avontuur kun je zelf op pad gaan. Zorg ervoor dat je een 4×4 tot je beschikking hebt, en rij vanaf Shakawe ongeveer 40 kilometer door.

TIP ♥ – je kunt de Tsodilo Hills het beste bezoeken van april tot oktober, dit zijn de wintermaanden in Botswana en is het een stuk minder warm.

Locatie Tsodilo Hills

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

Ruim 30.000 jaar geleden leefden de San, oftewel de Bosjesmannen, tussen de heuvels van de Tsodilo Hills. Het is een heilige plaats voor deze bevolkingsgroep, omdat ze hier in contact stonden met hun voorouders en de sjamanen. Het ligt in het noorden van de Kalahari woestijn en zijn dus goed te combineren.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Work in progess

Zoals je wellicht hebt gezien zijn wij nog druk bezig met het afronden van onze content voor Afrika. Nog even geduld!