Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Venezuela

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Het vervoer Venezuela is niet geweldig maar het brengt je van A naar B. De bus is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel in het land. De wegen zijn vaak in niet hele beste staat. De belangrijkste wegen zijn geasfalteerd, maar de meeste zitten vol met gaten. Bereid je dus voor op een hobbelige rit.

Vervoer Venezuela

Zowel de Venezolanen al de toeristen reizen voornamelijk met de bus. Dat komt omdat er geen passagierstreinen rijden in Venezuela. Als je over land wil reizen ben je dus altijd aangewezen op de bus, taxi of een auto. De snelste manier om van A naar B te komen is het vliegtuig. Op deze pagina vertellen we je over de volgende opties:

Bus Venezuela

Bussen zijn de belangrijkste optie qua vervoer Venezuela. Over het algemeen zijn ze betrouwbaar en ongelooflijk goedkoop, maar de veiligheid is op dit moment een groeiende zorg. Je kunt veel verschillende soorten bussen treffen. Van oude verroeste barrels tot de nieuwste modellen met de mooiste technische snufjes.

TIP ♥ – stop altijd je paspoort, warme kleding en oordopjes in je handbagage. Die heb je vaak nodig onderweg.

Alle grote bedrijven bieden zogenaamde servicio ejecutivo (executive klasse) aan. Dit zijn comfortabele bussen met airconditioning. En die zetten ze graag op de koudste stand. Deze luxeren bussen leggen alle belangrijke lange-afstandsroutes af die er zijn. Ze rijden ook het meest tussen de grote steden.

Caracas

Caracas is de belangrijkste verbindingsstad. Vanaf hier gaan er bussen naar elke uithoek van het land. Tickets van te voren kopen is meestal niet nodig behalve tijdens vakanties.

Een paar uur voor de bus vertrekt kun je kaartjes kopen bij het busstation.

Por puestos

De kortere afstanden worden meestal afgelegd door de por puestos. Dit is een soort kruising tussen een bus en een taxi. Het zijn vaak oude Amerikaanse auto’s / minivans die vaste routes afleggen en pas vertrekken wanneer alle plaatsen zijn gevuld. Het lijkt een beetje op de minivans die ze in Azië veel gebruiken. Ze zijn een stuk duurder dan de bus (soms wel het dubbele) maar zijn een stuk sneller en comfortabeler.

De bussen zijn een prima optie qua vervoer Venezuela

Vliegtuig

Venezuela heeft een klein netwerk dat de grote steden met elkaar verbind. Hoewel je nog steeds kunt vliegen worden er steeds minder vliegtuigen ingezet, zijn routes afgenomen en worden de tickets steeds schaarser. Daarnaast zijn sommige luchthavens, zoals die in Mérida en Santa Elena de Uairen, momenteel gesloten.

Maiquetía, waar de luchthaven van Caracas ligt, is de belangrijkste luchthaven van het land. Het handelt ook de grootste en belangrijkste vliegroutes door de rest van het land af. Steden die vanuit Caracas bereikbaar zijn, zijn onder andere El Vigía (voor Mérida), Ciudad Bolívar, Canaima, Porlamar en Los Roques.

TIP ♥ – bij Skyscanner boek je de voordeligste binnenlandse vluchten

Betrouwbaarheid

Hoewel de meeste vluchten niet erg duur zijn, kunnen ze wel onbetrouwbaar zijn. Veel vluchten zijn vertraagd waardoor veel reisschema’s in de knoop komen. Het is daarom niet aan te raden om een binnenlandse vlucht te boeken met een krappe tussentijd voor je internationale vlucht. Hou daarnaast rekening met de vele overboekingen van vluchten. Zorg er voor dat je minimaal twee of zelfs drie uur van tevoren bij de luchthaven bent.

LAN

Een bekende luchtvaartmaatschappij in Zuid-Amerika is LAN. Zij vliegen naar alle grote steden. Andere luchtvaartmaatschappijen zijn LC Peru, Peruvian Airlines en Star Peru. Het is een soort Zuid-Amerikaanse versie van Ryan Air met voordelige vluchten naar veel landen.

Boot

De boot wordt niet vaak gebruikt als vervoer Venezuela. Op sommige delen ontkom je er niet aan maar over het algemeen gebruikt men liever de bus. Venezuela heeft een aantal eilanden, maar alleen Isla de Margarita is bereikbaar met veerboten die op vaste tijden varen.

De Río Orinoco is de grootste rivier in het land. De rivier is bevaarbaar met beperkte passagiersdiensten. Vaak is de bus sneller. Het voordeel van bootreizen over de rivier is dat je veel van het prachtige landschap mee krijgt.

Puerto Colombia

Het prachtige Isla Margarita

Auto

Zelf en auto huren en besturen is mogelijk in Venezuela. De wegen zijn over het algemeen goed en je hebt geen speciaal rijbewijs nodig om een auto te besturen. Groot voordeel van zelf rijden is dat je alle tijd hebt en in relatief korte tijd grote afstanden kunt afleggen. Daarnaast is het ook erg goedkoop omdat de benzine in Venezuela spotgoedkoop is. Door de crisis kost volle tank benzine nog geen euro.

TIP ♥ – door de huidige economische crisis is het niet overal veilig in Venezuela.

Zelf rijden

Het huren is geen probleem. Het rijden zelf wordt al wat lastiger. Venezolanen rijden namelijk nogal chaotisch. Verkeerslichten worden stelselmatig genegeerd door eigenlijk iedereen, snelheidsbeperkingen zijn een utopie en de politie staat er om bekend om automobilisten willekeurig van de weg te plukken om er wat geld aan over te houden.

Grote internationale verhuurbedrijven zijn aanwezig in alle grote steden, maar door de economische crisis zijn er zeer weinig huurauto’s beschikbaar en de kwaliteit is over het algemeen niet best.

Meer lezen over Venezuela?

2 comments

 1. Sonia

  Beste,
  Ik wil graag een ticket hoeken naar Venezuela, maar staat nergens op of bagagge inclusie is, wel 10kg handbagage. Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Sonia valladolid

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Sonja,

   Ik ben bang dat wij daar niet bij kunnen helpen. Ticket websites zijn verplicht om het te vermelden of er wel of geen ruim bagage inbegrepen is. Je zal dus goed moeten Lexen of de websites waar je wil boeken even aanschrijven.

   Succes.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!

LET OP de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.