Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Venezuela

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 9

Bijgewerkt op 26 april, 2022

NO GO!

LET OP – de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. De grenstreek met Colombia is een NO-GO gebied! Check het reisadvies van Rijksoverheid.

Venezuela herbergt het mooiste landschap in Zuid-Amerika. Dat durven we rustig te zeggen. Waar je ook kijkt, het landschap is overal adembenemend. Maar vergis je niet, Venezuela is geen land voor beginnende reizigers. Het kan er behoorlijk gevaarlijk zijn. Dat gezegd te hebben, mensen die wel naar Venezuela gaan worden beloond met een schitterend avontuur! Maar wat moet je aanhouden als budget Venezuela?

Budget Venezuela

Als je logisch nadenkt en voorzichtig bent kun je wel degelijk rondreizen door Venezuela. Dan is het vasttellen van je budget Venezuela wel handig. De situatie in Venezuela is op dit moment schrijnend. Door de hyperinflatie is het land in een flinke crisis beland waardoor je extreem goedkoop kunt reizen.

TIP ♥ – op dit moment kun je met €15 per dag, per persoon ruimschoots leven in Venezuela

Als je Amerikaanse dollars bij je hebt kun je deze tegen hele goede voorwaarden wisselen. Je hoeft niet raar op te kijken als je op dit moment voor $1 minimaal 10 biertjes kunt halen. Sterker nog, voor zo weinig als $5 kun je in een vijf-sterrenhotel slapen. Een budget Venezuela van $100 per week is op dit moment best ruim.

Extreem goedkoop

Reizen in Venezuela is op dit moment extreem goedkoop. Met een budget Venezuela €15 per dag per persoon kom je ruim de dag door. Dat is natuurlijk niet altijd zo. Zodra de economische crisis voorbij is (en laten we hopen dat dat gebeurd), schieten de prijzen omhoog.

Crisis

In Venezuela heerst dit moment een van de ergste economische crisissen ooit. Het land heeft te lijden met hyperinflatie wat er voor zorgt dat je met euro’s of Amerikaanse Dollars extreem veel Venezolaanse bolivar kunt krijgen.

De Venezolaanse bolivar is heel erg instabiel. Op dit moment is 100.000 Venezolaanse bolivar zo’n €9 maar dat fluctueert enorm. Lees hier wat je vorig jaar kon met $100.

Puerto Colombia

Venezolaanse bolivar

In Venezuela betalen ze met de Venezolaanse bolivar. Op dit moment is die dus heel weinig waard. Als je Amerikaanse Dollars of Euro’s mee neemt kun je daar heel wat Venezolaanse bolivar krijgen. In 2008 heeft Venezuela besloten een aantal nullen van de biljetten te halen. Biljetten zijn er in 2, 5, 10, 20 en 50 en 100 bolivar. Sommige prijzen worden nog steeds aangedaan in duizenden dus let hier wel op!

Zwarte markt

In Venezuela heb je een levendige zwarte markt. En hoewel dat klinkt alsof er mannen met zwarte jassen op je staan te wachten is dat niet zo. Het gaat er vrij normaal aan toe.

Je kunt hier Amerikaanse Dollars en Euro’s wisselen. Op vliegvelden e sommigen banken vragen ze om geld te wisselen. Doe dit op de zwarte markt waar je veel betere koersen hebt. Officieel is het verboden maar de regering doet er niks aan.

TIP ♥ – stel je pinpas in op ‘Pinnen Wereldwijd’. Als je dat niet doet, kun je niet pinnen.

ATM

Het is op dit moment voordeliger om cash te wisselen op de zwarte markt dan te pinnen. Pinnen is wel weer wat veiliger.

ATM’s (cajeros automaticos) vind je in elke grote stad. De meeste zijn 24 uur per dag open. Bekende banken zijn Banco de Venezuela, Banco Mercantil en Banesco.

Wat kost het reizen hier

Het reizen in Venezuela is op dit moment niet duur. Je budget Venezuela zal daarom niet zo hoog zijn. Maar wat geef je nu ongeveer uit per dag? Dat proberen we je hieronder uit te leggen. Houd wel rekening met het feit dat de koers van de Venezolaanse bolivar heel erg fluctueert. Vandaag kunnen de koers (en dus prijzen) heel anders zijn dan morgen.

Accommodatie

Prijzen voor accommodatie varieert heel erg. Prijzen kunnen liggen tussen de 300 bolivar voor een dorm in een hostel tot 800 bolivar in een hotel en 1500 bolivar in een duur resort. Ervan uitgaande €1 op dit moment 11.000 bolivar is, is dat bizar goedkoop.

Eten

Het eten is hel erg goedkoop en heel erg lekker. Er is genoeg street food verkrijgbaar met groente, fruit en vlees. Als je in een restaurant gaat eten betaal je zo’n 200 tot 600 bolivar.

Transport 

Door de sterk dalende prijzen is vliegen nu spotgoedkoop. Goedkope binnenlandse vluchten beginnen bij ongeveer 1200 bolivar (iets meer dan $5). Het ‘probleem’ is dat het wel geboekt moet worden via een Venezolaanse bankrekening.

Als je ze zelf online koopt, zal de officiële wisselkoers de vluchten een stuk duurder maken. Zoek daarom een reisagent op die bereid is om jouw vlucht(en) te boeken. Door de goedkope prijzen zijn vluchten in Venezuela snel uitverkocht.

Lange afstandsbussen beginnen bij zo’n 400 bolivar. Ga naar de terminal waar veel bedrijven hun tickets in de ochtend verkopen binnen een half uur na opening van de kassa.

Meer lezen over Venezuela?

9 comments

 1. Rutger

  Hi Ties,

  Ik ben van plan om volgend jaar door Venezuela te reizen met de fiets. Ik zie dat het artikel is bijgewerkt op 26 april 2022 alleen is de informatie wel up-to-date? Ik zie dat je in dit artikel nog beschrijft dat je voor $5 in een 5-sterren hotel kan slapen alleen ik heb gehoord dat door het toelaten van de dollar op de markt het er helemaal niet meer zo goedkoop is als in 2018.

  Zou je kunnen laten weten of dit actuele informatie is en je inderdaad voor $15 per dag kunt leven (eten, hostel/hotel)

  Groetjes,
  Rutger

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Rutger,

   eerlijk gezegd weet ik niet of het nog zo goedkoop is. Wij zijn sinds 2018 niet meer in Venezuela geweest. Weet je zeker dat je oor Venezuela wilt fietsen? De situatie in het land is op dit moment niet heel stabiel.

   Happy travels,
   Ties

 2. Willem Hoekstra

  Het reizen naar Venezuela is absoluut niet aan te raden als je er niemand kent en de taal niet spreekt (Spaans)
  Ik kom er regelmatig en wordt dan opgehaald door vriendin en broer plus neef.
  Je reist immers met bagage en zonder escorte ben je dat zo kwijt.
  Met je smarphone rondlopen is ook geen goed idee, wordt snel van je afgenomen.
  Mijn vriendin woont in Maracaibo, de tweede stad in Venezuela en overdag is het er wel te doen.
  In de avond regeren de criminele bendes en blijf je liever binnenshuis.
  Als je dollars hebt kun je prima uit eten gaan voor weinig geld.
  Maar luxe produkten zoals tandpasta en shampoo e.d. zijn schaars en duur: 8-12 dollar tube tandpasta.
  In Maracaibo valt het nog mee want daar kan men over de grens in Colombia nog inkopen doen (als je geld hebt)
  Verder landinwaarts is dat onmogelijk en is er weinig te krijgen of voor veel geld en lang wachten.
  Ben je niet bekend in Venezuela en ken je er niemand, blijf er dan maar weg.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Beste Willem,

   bedankt voor je reactie. Dit is ook wat wij bovenaan elke pagina van Venezuela zetten (zie bovenkant van de pagina).

   Happy travels,
   Ties

  2. Mike

   Hoi Willem, kan ik met je in contact komen op meer te weten te komen over het leven in Venezuela?
   Groeten Mike

 3. Guusje

  Hey ik ga in januari naar Venezuela en ik begin in Caracas. Ik zoek online naar hotels alleen het is best prijzig. Heb jij tips voor mij aangezien ik op veel website’s lees dat je er heel goedkoop zou kunnen overnachten.
  Alvast bedankt :)!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Guusje,

   ik weet niet of je op de hoogte bent van de situatie in Venezuela, maar die is op dit moment erg slecht. Veiligheid kan nergens worden gegarandeerd. We raden je dan ook aan om niet naar Venezuela te gaan en te wachten tot de situatie verbeterd.

   Happy travels,
   Ties

 4. Willem Hoekstra

  Zwart wisselen is alleen zonder risico als je de huidige gangbare bankbiljetten kent.
  Er zijn genoeg lieden die je met oude of verlopen bankbiljetten willen opzadelen en daar heb je uiteraard niks aan.
  Dan is goedkoop alsnog duurkoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!

LET OP de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.