Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Venezuela

Bijgewerkt op 24 augustus, 2020

Crisis

LET OP – door de huidige crisis is er een groot tekort aan eten in Venezuela

Het eten Venezuela zal negen van de tien keer geen culinair hoogstandje worden, maar het is wel heel erg divers. Daarom is er altijd wel wat lekkers te vinden. Vaak heb je de keuze uit lokale of internationale gerechten en snacks. Het grote voordeel is dat je wel goedkoop uit bent. Het lekkerste eten vind je vaak op lokale markten.

Op deze pagina lees je alles over het eten Venezuela met tips en informatie over onder andere:

Eten Venezuela

Veel gerechten in Venezuela hebben veel Europese invloeden (vooral Italiaans, Spaans en Frans), maar ook Afrikaans invloeden. Dit maakt het eten Venezuela behoorlijk gevarieerd.

En doordat Venezuela zo’n groot en divers land is, heeft elke regio zijn eigen kenmerkende regionale gerechten. Het eten bestaat voornamelijk uit vis, groente en veel vlees.

Overvol

Venezolanen houden van lekker eten en veel eten. Wees dus voorzichtig met bestellen van porties. Vaak zijn ‘kleine’ bijgerechten genoeg voor twee personen. De Venezolaanse versie van eet smakelijk is; buen provecho.

Het eten Venezuela heeft in de loop der jaren een eigen unieke smaak en stijl ontwikkeld. Als je door Venezuela reist bent je altijd in de buurt van de kust, dus veel gerechten zijn gebaseerd op vis en zeevruchten. Als je richting de hooglanden trekt veranderen de ingrediënten meer richting maïs en rijst. Vlees is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het is een zeer belangrijk onderdelen van veel Venezolaanse gerechten. Rundvlees, hert, geit, konijn, lam of kip wordt het meest gebruikt.

Eten Venezuela

Verser krijg je het niet

Wat eten ze in Venezuela?

Dat is afhankelijk van de regio waar je zit. Veel gerechten bestaan uit vlees maar dat is vooral het avondeten. En dat is niet de belangrijkste maaltijd van de dag voor de Venezolanen. Dat is namelijk de lunch. Wat je ook eet, probeer zo veel mogelijk lokale gerechten te eten. Niet alleen omdat dit lekker is, ook omdat het goedkoper is dan Westers eten.

Ontbijt

Ontbijt is meestal een kleine maaltijd. Het bestaat meestal uit toast met koffie of een lekkere verse fruit juice. Een typisch ontbijtje is de Cachitos de Jamon (een soort ham croissant). Dit croissantje is gemaakt met bloem, ei, ham en boter. Het is een bekend gerecht in Venezuela. Overigens kun je in de meeste luxere hotels ook kiezen voor een westers ontbijt.

Venezuela is ook een van de grootste producenten van cacaobonen, dus je kunt ook genieten van een heerlijke stukje Venezolaanse chocolade bij de koffie.

TIP ♥ – probeer ook eens Besito de Coco, een lekker kokosnoot koekje

Lunch

De grootste maaltijd in Venezuela is de lunch. Tijdens de lunch bieden de meeste restaurants leuke specials met traditionele Venezolaanse gerechten of andere internationale, waaronder uit Italië, Frankrijk, Spanje en het Caribisch gebied. Bijna alle restaurants bieden een vast menu met een aantal gerechten voor een redelijke prijs. Dit wordt vaak het menu ejecutivo of menu cubietro genoemd.

De lunch is een belangrijk gedeelte van de dag. Als je locals wilt ontmoeten raden we aan om in een restaurantje plaats te nemen tijdens de lunch.

Eten Venezuela

Verser krijg je het niet

Avondeten

Het avondeten is in Venezuela minder belangrijk dan bijvoorbeeld in Azië waar ze er de hele avond voor uit trekken. Net als het ontbijt, is het avondeten in Venezuela een kleinere maaltijd. Meestal bestaat het uit kleinere porties van veel van de populaire traditionele Venezolaanse gerechten zoals die hieronder.

Arepa 

Dit is een bekend bijgerecht of snack. Arepa is een broodje gemaakt van bloem, water en zout en zijn gefrituurd of gebakken. Het is gevuld met groente en vlees. Het lijkt op onze versie van een broodje shoarma. Het wordt geserveerd met kip, ham of jam chicken.

Pabellon

Een nationale gerecht in Venezuela, bestaande uit rijst, zwarte bonen en bananen bedekt met gestoofd en gesnipperd rundvlees.

Fooi

Meestal wordt er standaard 10% service-fee gerekend bovenop de rekening.

Fooi is daarom in principe niet nodig maar in luxere restaurants wort het wel op prijs gesteld.

Cachapa

Dit lijkt op een pannenkoek alleen dan iets dikker. Het is gemaakt van maïs puree, suiker, zout en olie en is dubbelgevouwen met een groot stuk kaas in het midden. Soms wordt er jam of ijs bij geserveerd. Deze snack wordt geserveerd bij de koffie of thee en bij het ontbijt, maar kan ook worden geserveerd als een snack in de avond.

Hallaca

Een populair Venezolaanse gerecht, zeker tijdens de kerst. Het is een soort loempia bestaande uit rundvlees, varkensvlees, rozijnen en olijven. Het wordt verpakt in maïsmeel en vervolgens vastgebonden met bananenbladeren.

Hervido 

Dit is een soort soep dat bestaat uit een combinatie van rundvlees en kip of vis met aardappelen en andere lokale groenten van het gebied waar het wordt geserveerd.

Eten Venezuela

De bekende Arepa

Drinken

Alle soorten drinken is te verkrijgen in Venezuela. Ze drinken hier veel koffie, en de koffie die ze hier drinken is erg goed! Wat misschien nog wel lekkerder is zijn de verse fruit juices die je hier kunt krijgen. Elk cafe, restaurant of kraampje op straat verkoopt fruit juices. Je hebt twee soorten juices; batidos (alleen sap met melk) en merengadas (sap met melk).

De bekendste biertjes in Venezuele zijn Polar en Solera. Bier is in principe overal te krijgen.

TIP ♥ – probeer kraanwater te vermijden. Koop waterflessen. Kraanwater is niet drinkbaar en je kunt er ziek van worden. Sla voldoende water in omdat het niet overal verkrijgbaar

Meer lezen over Venezuela?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

LET OP de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.