De meeste reizigers zullen een auto huren of kopen. Het is de makkelijkste en vaak ook voordeligste manier om van A naar B te reizen. Daarnaast is het huren of kopen van een auto zo goed geregeld dat het bijna makkelijker is dan met het openbaar vervoer. Lees hieronder hoe je een auto huurt of koopt.

Auto huren Nieuw-Zeeland

Een auto huren Nieuw-Zeeland is veruit de populairste optie qua vervoer Nieuw-Zeeland. Het geeft je de vrijheid die vluchten of het openbaar vervoer je niet geven. Je bepaald je eigen tijdschema. Aangezien je op veel plekken vrij kunt kamperen is het huren van een auto een zeer voordelige optie voor twee of meer mensen.

auto nieuw-zeeland

Een auto huren Nieuw-Zeeland geeft je alle vrijheid!

Hoe huur je een auto

Een auto huren Nieuw-Zeeland is vrij makkelijk. Meestal haal je de auto op in Auckland. Vaak moet je de auto ook weer in Auckland terug brengen. Aangezien het vliegveld hier ook ligt maakt dat niet zo veel uit. Je kunt er voor kiezen om de auto ergens anders af te leveren, maar hier betaal je voor.

Op het vliegveld van Auckland zijn alle internationale verhuurbedrijven aanwezig. De meeste nationale en internationale verhuurbedrijven hebben goede deals voor nagenoeg elke auto.

TIP ♥ – de Automobile Association heeft een Emergency breakdown Service + korting op accommodatie als je lid wordt

Het verkeer

Het verkeer is goed geregeld in Nieuw-Zeeland, vergelijkbaar met dat in Nederland. De staat van de wegen zijn over het algemeen goed. De plaatsen staan duidelijk aangegeven op straat en de meeste wegenkaarten. Hou er rekening mee dat ze in Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de weg rijden.

Regels

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het huren van een auto (of camper). Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een auto wil huren;

 • Om een auto te huren in Nieuw-Zeeland moet je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben of een internationaal rijbewijs (IDP) dat voor maximaal een jaar geldig is. Je moet je rijbewijs altijd bij je hebben!;
 • Je moet minimaal 21 jaar zijn om een auto re huren. Iedereen onder de 25 betaald een hogere verzekeringspremie;
 • In Nieuw-Zeeland rijdt je aan de linker kant van de weg;
 • Alle inzittenden moeten een veiligheidsgordel dragen;
 • Bestuurders moeten in dezelfde richting te parkeren als die waarin zij reizen.
 • De maximumsnelheid voor de openbare weg is 100 km/h. In de bebouwde kom is het 70 km/h of 50 km/h;
 • Boetes voor snelheidsovertredingen beginnen bij NZ$30;
 • Rijden onder invloed is uiteraard verboden. Aangezien het een groot probleem is in Nieuw-Zeeland wordt hier veel op gecontroleerd.
Auto Nieuw-Zeeland

Een 4WD is niet nodig, maar wel leuk!

De kosten

De kosten auto huren Nieuw-Zeeland is afhankelijk van het seizoen en de auto die je huurt. Vaak zie je aanbiedingen voor auto’s voor minder dan NZ$37 per dag, maar dat zijn vaak oudere, kleine auto’s en in de wintermaanden (juni t/m augustus).

In het hoogseizoen betaal je veel meer. Het kan wat geld schelen als je je auto ver van tevoren boekt. Als je een kleine auto (alles onder de 2 liter) huurt voor 4 weken in de zomer, voor twee personen moet je rekenen op zo’n NZ$45 tot 70 per dag. Een middelgrote auto (2-3 liter) kosten NZ$65 tot 90 per dag. Een 4WD is niet echt nodig, maar mocht je deze perse willen huren reken dan op minimaal NZ$ 70 tot 130 per dag.

Verzekering

Voor auto huren Nieuw-Zeeland moet je minimaal 21 zijn en een rijbewijs hebben. Bestuurders jonger dan 25 jaar betalen vaak meer voor de verzekering. In de meeste gevallen zijn er een paar kosten inbegrepen, maar vaak ben je aansprakelijk voor eventuele ruitschade en de eerste NZ$1.000 schade.

Bij goedkopere verhuurbedrijven kan het eigen risico zelfs oplopen tot NZ$3.000 als het ongeval jouw schuld is. Als je dat risico liever niet neemt kun je je eigen risico terug brengen naar zo’n NZ$250 of minder door NZ$10 tot 20 per dag aan Collision Damage Waiver te betalen.

TIP ♥ – bij bijna alle verhuurbedrijven heb je een creditcard nodig. Hiermee betaal je de borg van de auto, vaak zo’n NZ$1.500.

Auto Nieuw-Zeeland

Een eigen auto is wel zo lekker

Auto kopen Nieuw-Zeeland

In plaats van een auto huren Nieuw-Zeeland kun je ook een auto kopen. Het kopen van een gebruikte auto of kan een stuk goedkoper zijn als je langer dan een paar maanden in het land blijft. Zeker als je je voertuig aan het einde van je trip voor een goede prijs kan verkopen.

Het risico is dat je een auto koopt die na een paar dagen kapot is, maar dat risico is minimaal. De meerderheid van de mensen kopen auto’s in Auckland en proberen ze hier ook weer te verkopen. Je hebt ook genoeg bedrijven waar je auto’s kunt kopen die ze na je reis weer terug kopen.

De kosten

In Auckland en Christchurch kun je overal auto’s kopen. De beste deals vind je vaak bij backpacker hostels. Auto’s worden aangeboden voor bedragen varierend tussen NZ$500 tot NZ$5.000.  Als je een beetje een fatsoenlijke auto wil moet je zeker op NZ$3.000 rekenen.

Alles daaronder wordt al snel iets in slechte staat. Het is misschien niet de veiligste manier om een auto te kopen, maar wel veruit de goedkoopste. En daarnaast zijn alle spullen (pannen, stoelen etc.) nog aanwezig.

Dealers

Als je iets meer zekerheid wil kun je beter bij een dealer kopen. En die zijn er genoeg door het hele land, met name in Auckland, Christchurch en Wellington. Prijzen beginnen bij NZ$5.000 en en de meeste bieden een buy-back garantie van zo’n vijftig procent van de aankoopprijs. Er worden ook wekelijks veilingen gehouden in Auckland en Christchurch. Vraag hier naar bij je accommodatie.

TIP ♥ – je hebt een handige Facebookgroep Backpack Cars New Zealand waarin mensen hun auto te koop zetten.

Keuring

Het is handig om een autokeuring te regelen. Dit kan bij de AA of de Car Inspection Services in Auckland en Wellington.

Auto huren Nieuw-Zeeland

je je eigen risico terug brengen naar zo’n NZ$250.

WOF

Voordat je de weg op mag, moet je auto (en alle andere voertuigen)  een Warrant of Fitness (WOF) doorstaan. Dit is een een soort APK. WOF’s worden uitgevoerd door specifieke garages. De test, of WOF-keuring, is geldig voor een jaar, indien het voertuig minder dan zes jaar oud is. Is die dat wel? Dan is je WOF zes maanden geldig.

Controleer de vervaldatum, de test moet een maand vóór de verkoop worden uitgevoerd. Het voertuig moet ook een geldige vehicle registration hebben. Die moet worden vernieuwd voordat het verloopt (6 maanden, NZ$299,90 – 12 maanden, NZ$431,06 voor benzineauto’s. Bij postkantoren en AA kantoren kunnen ze je hier stap voor stap mee helpen. Je kan het ook zelf online doen.

TIP ♥ – je hebt geen speciaal rijbewijs nodig om een auto te rijden.

Last but not least

Als laatste moet je de auto op je naam zetten. Dit doe je door een formulier in te vullen (ingevuld door koper en verkoper). Deze formulieren haal je op het postkantoor. Je moet hier dus samen heen. De nummerplaten blijven bij het voertuig.

Vervolgens regel je de verzekering. Je kunt kiezen uit:

 • Comprehensive – verzekering voor jouw voertuig en eventuele schade aan andere voertuigen;
 • Third Party, Fire & Theft – dekt alleen je eigen voertuig tegen brand en diefstal en dekt alleen de schade aan andere voertuigen in het geval van een ongeluk

Het kan geen kwaad om eens rond te vragen naar voordelige verzekeringen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen. Een Third Party, Fire & Theft verzekering kost je ongeveer NZ$350 voor een dekking van zes maanden.

3 gedachten over “Auto kopen of huren”

 1. Leuk artikel! Alleen het is wel mogelijk een auto te huren als je jonger bent dan 21 jaar. Er zijn meerdere verhuurbedrijven waarbij het al mogelijk is vanaf je 18e.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven