Vanua Levu is het op twee na grootste eiland van Fiji. Het betekent dan ook Big Island. Toch is dit eiland nog een van de best bewaarde geheimen van Fiji. Vergeleken met Viti Levu, het hoofdeiland, is dit een compleet andere wereld, weg van de drukte. Op dit eiland vind je minder inwoners, traditionele bergdorpjes, indrukwekkende bergpassen, gigantische watervallen, ongerepte regenwouden bossen en een indrukwekkende kustlijn die wachten om ontdekt te worden. 

Vanua Levu, het ongerepte paradijs

Accommodatie vind je buiten Labasa en Savusavu, de twee grootste steden, bijna niet. Het eiland is echt nog een onontdekt paradijs, verbonden door alleen kleine weggetjes. Het gebrek aan andere toeristen maakt het een super eiland om te verkennen. Vooral met de bus door het binnenland, waar je van alles voorbij ziet komen. En de spectaculaire omgeving van Savusavu Bay maakt de reis naar Vanua Levu meer dan waard.

Met sfeervolle dorpjes, het warme klimaat en de lokale gastvrijheid, wordt Vanua Levu, evenals Taveuni, als een van de meest authentieke plekken van Fiji bestempeld. Hoewel de eilanden grotendeels bestaat uit natuur i.p.v verbouwing heb je met Labasa en Savusavu twee steden waar alles te krijgen is. Zeker Savusavu is populair onder reizigers.

Vanua Levu

Je hebt hier mooie stranden

9x leuke dingen om te doen en zien

Vanua Levu is een groot eiland, maar nog grotendeels onontdekt. Verwacht geen Bali praktijken zoals in Indonesië waar je op elke hoek van de straat een tourtje kunt boeken. De meeste reizigers verblijven in Savusavu en reizen naar Labasa om onderweg dingen te doen of bezoeken.

Gelukkig is er genoeg te zien op Vanua Levu. Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet.

#1 Verken Savusavu

De kans is vrij groot dat je in Savusavu komt omdat het voor veel reizigers de plek is waar ze aankomen. Het is een prachtige havenstad, omgeven door smaragdgroene heuvels en kristal helder water. Je merkt dat Fiji steeds populairder wordt, en er steeds meer mensen naar Vanae Levu komen door het groeiend aantal restaurants en cafés aan de idyllische waterkant van Savusavu.

Door de ligging – gelegen in een diepe baai op een van de minder bezochte eilanden – blijft Savusavu afgelegen en onontdekt. Het wordt ook vaak aangeduid als het ‘Verborgen paradijs van Fiji.

WarmwaterbronnenIn Savusavu vind je veel warmwaterbronnen langs de schilderachtige kust van de stad. De vulkanische activiteit onder de grond zorgt voor kokende ondergrondse wateren die naar het oppervlak komen.

TIP ♥ – in Savusavu vind je een aantal goede accommodatie varierend van low-budget backpacker accommodatie tot luxe resorts. Het Gecko Lodge is een goed hostel.

Vanua Levu

De baai bij Savusavu

#2 Bezoek lokale markten

De meeste reizigers die naar Fiji komen, komen hier voor de picture-perfect stranden. En dat is helemaal te begrijpen. Maar hierdoor zijn veel binnenlandse dorpjes van de eilanden nog niet overspoeld door massa’s toeristen. Het is de ideale gelegenheid om het authentiek eilandleven en cultuur te ervaren. Proef de gerechten, geuren en smaken van de plaatselijke stadsmarktjes in Vanua Levu. Een unieke ervaring!

#3 Een cultureel tripje naar de Naag Mandir Tempel

Laten we eerlijk zijn; je komt niet naar Fiji voor de tempels. Daarvoor kun je beter naar Peru of Thailand reizen. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn in Fiji. Zo heb je in de buurt van Labasa de heilige, drie meter hoge Cobra Rock met daar op de Naag Mandir Tempel. Het is niet heel spectaculair, maar wel mooi om te bezoeken als je wat tijd over hebt rond Labasa.

Men zegt dat de rots groeit. Locals zeggen dat het dak sinds de jaren ’50 vier keer verhoofd moest worden. Doe je schoenen uit als je de tempel binnen gaat.

TIP ♥ – een paar bussen rijden lanfs de tempel, waaronder die naar Natewa Bay (€1,50). Een taxi kost ongeveer $20.

#4 Ontdek de wondere wereld van Namena Marine Park

Bij het kleine eiland Namenalala (zie eilanden verderop), zo’n 25 kilometer van Vanua Levu, vind je het Namena Marine Park. Dit is een van de mooiste (onder)watergebieden in Fiji. Bewoners van het Kubulau District op Vanua Levu hadden als enige het recht om hier te traditioneel te vissen in de omgeving van het Namena Barrier Reef.

Helaas raakte het rif en de wateren eromheen steeds meer beschadigd door commerciële ontwikkelingen op de omliggende eilanden. Er werd besloten om het onderwater ecosystemen te behouden, door het Namena Marine Park op te richten en de koraalriffen te beschermen. Vandaag de dag beschikt het Namena Marine Park over de spectaculairste duik- en snorkelmogelijkheden in de regio.

TIP ♥ – lokale touroperators bieden meerdaagse kajakreizen rond Savusavu Bay, met overnachtingen in lokale dorpjes.

Vanua Levu

5. Hike door het Waisali Rainforest

Het Waisali Rainforest Reserve is een spectaculair regenwoud van 300 hectare die de heuvels en valleien van Vanua Levu bedekken. De jungle is de thuisbasis van een veel veschillende exotische vogels, planten en dieren. Er is een plezierige wandeling van zo’n 30 minuten naar een waterval. De wandeling brengt je langs de kleurrijke flora en fauna van het reservaat en natuurlijke baden.

Hoe kom je er?

Je vindt het park 20 kilometer ten noorden van Savusavu, direct langs de weg naar Labasa. Buschauffeurs zouden moeten weten waar ze je moeten uitzetten (vraag voordat je aan boord gaat), net als de meeste taxichauffeurs.

TIP ♥ – je betaald $8 entreegeld per persoon. Je kunt ook een tour boeken. Dat kost je $70 per persoon voor de hele dag.

#6 Korovatu Beach bij Labasa

Als je in de buurt van Labasa bent kun je een mooi strand bezoeken. Vanuit de Naag Mandir Tempel, loop je door de kokosnoot bomen en en koeien richting Korovatu Beach. Je kunt het ook even navragen. Het is het dichtstbijzijnde stuk strand bij Labasa en is een leuk uitstap als je een paar dagen in de buurt bent.

#7 Ontdek het Rainbow Reef

Het spectaculaire Rainbow Reef is een wereldberoemde snorkel- en duiklocatie, net buiten het zuidoostelijke punt van Vanua Levu. Het wordt Rainbow Reef genoemd als gevolg van de levendige kleuren van koraal die je in deze schitterende onderwaterwereld vindt.

In het Rainbow Reef leven ongeveer 2.000 soorten tropische vis en meer dan 200 koralen. Het is vergelijkbaar met de Great Barrier Reef in Australië, alleen is dit veel minder toeristisch. Er zijn verschillende duikplaatsen, die je kunt bereiken vanuit zowel Vanua Levu als het nabijgelegen eiland Taveuni.

TIP ♥ – speciaal voor duikers heb je hier veel (dure) accommodatie in de buurt. Dan zit je op zo’n 10 tot 15 minuten varen van het reef. Reken op ongeveer €500 per nacht!

Vanua Levu

Het Rainbow Reef

#8 Ga duiken en snorken

In een land met meer dan 300 eilanden is het geen geheim dat je goed kunt duiken en snorkelen. Het Rainbow Reef dat hierboven staat beschreven is DE plek in Vanau Levu om te duiken en snorkelen. Toch zijn er ook andere plekken. zoals Namenala Island. Als je een snorkel setje huurt, of koopt, en langs de kust rijdt kom je genoeg andere plekken tegen om te snorkelen. Duiklessen kun je boeken in bijvoorbeeld. Savusavu.

#9 Verken de omliggende eilanden

Vanau Levu is na Viti Levu het grootste eiland van Fiji. Maar er zijn er in totaal meer dan 300. En een paar daarvan liggen rondom Vanau Levu. Het bekendste eiland in de buurt van dit eiland is Taveuni. Hier kun je makkelijk komen vanuit Vanau Levu.

Andere eilande in de buurt zijn onder andere Namenala Island, waar je tevens het Namena Marine Park hebt. Het eilandje ligt van de kust en is grotendeels vulkanisch. Bij Namenala vind je de beste duik- en snorkel mogelijkheden in de regio.

Kioa Island

Kioa wordt bewoond door bewoners uit het kleine koraalriffengebied Vaitupu in Tuvalu. Door de overbevolking op hun thuis eiland besloten ze een ander, vruchtbaar eiland te kopen en een verhuizing te starten. In 1947 kochten ze Kioa voor een het bedrag van $15.000 🙂

TIP ♥ – er is hier geen officiële accommodatie of faciliteiten voor toeristen, maar als je de raad e-mailt op kioacouncil@gmail.com, kunnen ze een huisvesting voor je vinden.

Vanua Levu

Een van de stranden op Kioa Island

Hoe kom je er?

Vanau Levu is prima te bereiken ondanks het feit dat er niet zo veel toeristen komen. De snelste, en makkelijkste, manier om er te komen is met het vliegtuig. Je kunt de reis ook maken met de boot.

Met het vliegtuig

Fiji Link heeft dagelijkse vluchten van Nadi naar Savusavu. Elke dinsdag en donderdag vliegen ze vanaf Suva. Je kunt ook kiezen om op Labasa te landen (vanuit Nadi eenmaal per dag) en vervolgens de indrukwekkende bus- of taxirit naar Savusavu te nemen. Die duurt ongeveer 90 minuten

TIP ♥ – De bagage limiet voor binnenlandse vluchten in Fiji bedraagt ​​15 kg.

Met de boot

De Lomaiviti Princess, beheert door Goundar Shipping, vertrekt elke maandag en vrijdag om 18.00 uur vanuit Suva (op Viti Levu) en komt om 6:00 uur aan in Savusavu. Tickets voor deze route beginnen bij $55 per persoon (tickets kinderen zijn $25) en gaan tot $400 voor een 1e klas cabine.

Bligh Water Shipping vaart een paar keer per week vanuit Natovi Landing (een half uur van Suva) naar Savusavu. Vertrekdagen en tijden variëren dus hou de site in de gaten. Tickets starten vanaf $55.

Beste reistijd

Vanua Levu kun je het hele jaar door bezoeken, maar het belangrijkste duikseizoen is van april tot en met oktober. De maanden november, december en januari hebben de meest regenval. De piekmaanden zijn juli en augustus.

Tijdens de wintermaanden in Fiji (van juli tot september) wordt het water wat wilder waardoor duiken en snorkelen wat minder wordt. De watertemperatuur ligt dan rond de 20°C. In de zomermaanden, van november tot en met april, bereikt de watertemperatuur 30°C.

Vanua Levu

Locatie Vanua Levu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven