Yasawa eilanden

De Yasawa-eilanden bevinden zich in het noordwesten van Fiji en zijn een van de meest populaire eilandengroep van het land, met name bij budget reizigers. De eilanden zijn robuust, afgelegen en gezegend met prachtige zandstranden. Lang waren de Yasawa eilanden niet bereikbaar voor toeristen, maar die tijd is geweest. Vandaag de dag kan iedereen genieten van deze topische eilanden.

Een rustig backpackersparadijs

Als je altijd al gedroomd hebt van een Robinson Crusoe ervaring dan is een reisje naar de Yasawa eilanden zeker geen verkeerde keuze. Vandaag de dag gaan er veerboten, cruiseschepen en watervliegtuigjes dagelijkse richting deze zon overgoten eilanden.

In tegenstelling tot de eveneens populaire Mamanuca eilanden liggen de Yasawa eilanden veel verder. Daardoor is het hier een stuk rustiger qua toerisme. Uiteraard kom je wel toeristen tegen, maar op 20 tropische eilanden heb je altijd wel ergens een plekje voor jezelf. Vanwege de lage prijzen is het ook de grootste backpackerbestemming van het land. Als je met een beperkt budget reist, bezoek zeker de Yasawas!

TIP ♥ – jovernachten op de eilanden is niet duur. Voor ongeveer €30 kun je een prive kamer boeken. Niet duur voor een tropisch paradijs!

Yasawa eiland

Picture perfect eilanden

De Yasawa eilanden bestaan uit 20 dunbevolkte eilanden. Je komt hier niet alleen voor de stranden, maar ook vanwege het indrukwekkende binnenland met bergen en bossen. Op de eilanden vind je geen wegen, auto’s, banken of winkels, en de meeste locals wonen in kleine afgelegen dorpen, die van landbouw en toerisme leven. 

Heel veel medelijden hoef je met de locals overigens niet te hebben. De meeste resorts huren namelijk de grond van de locale gemeenschap en daarnaast sponsoren ze vaak dorpscholen of andere activiteiten.

6x leuke dingen om te doen

Er zijn hier allerlei activiteiten die je verwacht van een tropisch eiland. Uiteraard kun je hier heel goed duiken en snorkelen. Maar er is ook meer te doen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste activiteiten op het eiland.

#1 Duiken en snorkelen

Aangezien je hier omringd wordt door kristal helder wateren is het geen verrassing dat je hier goed kunt duiken en snorkelen. Fiji is de thuisbasis van een aantal fantastische snorkel- en duikplekken. Het land is niet voor niets zo populair onder duikers. Bij sommige eilanden kun je zelfs vlak voor de kust snorkelen.

TIP ♥ – Duiken is erg goedkoop in deze eilanden. Zo kun je voor ongeveer 650 Fiji Dollar, zo’n €275, je PADI-certificering halen. Trips kun je in bijna ieder resort wel boeken. En zo niet, kunnen ze het vaak voor je regelen.

#2 Bezoek een van de dorpen

Als je iets meer van het lokale leven wil meekrijgen is het een aanrader om een van de dorpen te bezoeken. Dit is een leuke manier om het traditionele leven te ervaren en je te mengen met de lokale bevolking.

Dit is vooral te doen op de grotere eilanden. In zo’n dorp kun je dansoptredens, traditionele ceremonies en kerkdiensten ervaren of traditionele gerechten proeven.

#3 Overige activiteiten

Andere leuke activiteiten zijn bijvoorbeeld een kookcursus nemen of met manta roggen zwemmen. Het eten op Fiji is diverser dan je zou verwachten en tijdens een kookcursus leer je meer van de gerechten. Het zwemmen met de roggen is een seizoensgebonden activiteit, beschikbaar van mei tot en met oktober.

TIP ♥ – je betaald rond 30 Fiji Dollar (€12) voor een tour.

Backpacken Fiji
Yasawa eiland

#4 Ga hiken

Dit is niet het eerste waar je aan denkt bij een tropische eiland. De Yasawas zijn vrij heuvelachtig; vier van de grotere eilanden hebben toppen op boven de 600 meter die uitermate geschikt zijn voor mooie wandelingen. In Wayalailai kun je naar de top van de berg klimmen om de zonsopgang te zien. En dat is zeker de moeite waard!

Uiteraard kun je ook gewoon lekker over de eilanden wandelen. Als je echt het binnenland in wil gaan is ene gids misschien handig. Deze zijn overal te boeken.

TIP ♥ – De hikes zijn niet lastig en kunnen op slippers worden gedaan. 

Koop een Bula Boat Pass. Ook als je er niet alle dagen gebruik van maakt, is de prijs van de pas nog steeds goedkoper dan wanneer je alles los betaalt. Als je meerdere eilanden wilt bezoeken is de Bula Boat Pass een geweldige deal.

#5 Bezoek een Kava-ceremonie

Kava is een wortel die extreem rustgevende effecten zou moeten hebben. Sterker nog; het is een mild verdovend middel. Kava-ceremonies zijn traditioneel en ’s nachts zie je bij bijna alle lokale dorpjes wel een ceremonie.

Het wordt als onbeleefd beschouwd om een ​​kom kava te weigeren, maar pas wel op met hoeveel je drinkt. Het mag dan onbeleefd zijn, probeer niet iets waar je niet achter staat.

#6 Ga kajakken

Naast duiken en snorkelen kun je hier ook super goed kajakken. De meeste eilanden zijn omringd door schitterend turquoise, rustig water waardoor je hier prima kunt kajakken. De meeste accommodatie verhuurt kajaks of hebben zelfs georganiseerde sightseeing tours. Op de meeste eilanden kun je dit regelen.

Als je genoeg hebt van alle activiteiten kun je uiteraard ook gewoon lekker chillen. Eerlijk gezegd is dat misschien wel de beste optie. Deze eilanden zijn ver verwijderd van de de rest, je vindt geen tv, telefoonontvangst of 4G internet. Lekker zwemmen, een biertje drinken of een goed boek lezen is net zo leuk!

Yasawa eilanden
Yasawa eiland

Overnachten op de Yasawa eilanden

De kwaliteit van de accommodatie verschilt per eiland. Zo heb je hutjes aan het strand die met tyraps aan elkaar zijn gemaakt tot de meest luxe watervilla’s die je alleen in reisbrochures lijkt te vinden.

Prijzen variëren van $40 voor budget accommodatie tot $4.000 voor accommodatie voor de Rich & Famous. De Yasawa eilanden waren ooit het domein van de backpackers met budget prijzen, maar door de toename voor luxere resorts vind je hier ook meer en meer gezinnen.

Hoe kom je er?

De makkelijkste en meest gekozen optie om bij de Yasawa eilanden te komen is met Awesome Adventures Fiji. Een begrip in Fiji met de snelle gele boten die tussen de Yasawa en Mamanuca eilanden (resorts) varen. Het is een prachtige route die ze varen (zie foto hieronder). Je vaart langs de meest indrukwekkende eilandjes, verlaten strandjes en door kristal helder water.

Hoe werkt het

De legendarische catamaran van Awesome Adventures Fiji de Yasawa Flyer, vertrekt elke ochtend om 8:30 uur van Denarau Marina (Nadi, Fiji Island) om te gaan eilandhoppen tussen de Mamanuca eilanden, Beachcomber, Bounty en Treasure Islands en uiteindelijk naar de Yasawas. De reis naar de Yasawas is magisch. De Flyer stopt langs in de schilderachtige baaien om weer naar het volgende stukje paradijs te gaan.

TIP ♥ – je betaald €71 voor het dichtstbijzijnde resort en €83 voor het verste resort. Dit zijn prijzen voor een enkeltje.

Yasawa

Bron: Awesome Fij

Beste reistijd

Fiji ligt in de Stille Zuidzee en bestaat uit meer dan 300 eilanden en heeft het hele jaar door een warm tropisch klimaat met vrij weinig verschil. Het enige verschil in het weer is het droge seizoen en het regenseizoen. Hoewel Fiji op elk moment van het jaar kan worden bezocht, kun je het regenseizoen beter vermijden. Dit loopt van november tot en met april.

De beste tijd om Fiji, en de Yasawa eilanden, te bezoeken is tijdens het droge seizoen dat loopt van mei tot en met oktober.Temperaturen gedurende het hele jaar zijn aangenaam en komen zelden onder de 25°C.

Yasawa eilanden

Locatie Yasawa eilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven