Fiji staat bekend om de schitterende stranden en picture perfect eilandjes. En hoewel die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken heeft Fiji ook een indrukwekkend binnenland. In het binnenland van Fiji, het hoofdeiland, ligt het dorpje Navala; het meest pittoreske dorpje van Fiji. Ingeklemd tussen groene, steile bergen. Navala is het laatste traditionele dorp in Fiji en de thuisbasis van bijna tweehonderd traditionele rieten huisjes.

Het authentieke Fiji

Fiji is in de loop der jaren een populaire vakantiebestemming geworden. En door de komst van meer toeristen kwam er ook meer geld en dus meer ontwikkelingen. De Navala gemeenschap heeft daar nooit aan meegedaan. Rond 1950 besloten ze om moderne bouwmaterialen te weren en alle schoolverlaters aan te moedigen om de kunst van het traditionele bouwen te leren.

Het resultaat, zestig jaar later, is het laatst overgebleven rietdorp in Fiji. De enige cementstructuren zijn de kerk, de school en een paar generatorhutten. Het maakt Navala misschien wel de meest authentieke plek in heel Fiji.

TIP ♥ – toch liever een strandvakantie? Check dan de Mamanuca en Yasawa eilanden.

Navala village

Een reis in de tijd

Navala ligt prachtig in de groene heuvels aan de Ba rivier in de Ba Highlands. Alle huizen zijn hier gebouwd met lokale materialen. Er komen geen moderne technieken aan te pas, op de school, de katholieke kerk en noodgeneratoren na. De kleine, rieten huisjes zijn op palen gebouwd met geweven bamboe muren en rieten daken. De keukens en WC’s zijn gebouwd in aparte huisjes, die ze overigens bure noemen.

Picture perfect

Navala is een prachtige plek. Het is echt alsof je in een compleet andere tijd terecht komt. Neem je camera mee want je schier hier super mooie foto’s, mits je een beetje goed weer hebt. Het dorpje is zo’n 200 jaar oud, er staan 100 ‘bures’ en er wonen vandaag de dag nog steeds ongeveer 1.000 mensen.

TIP ♥ – op zoek naar meer bezienswaardigheden? Bekijk onze pagina bezienswaardigheden Fiji.

Slapen in je eigen bure

Uiteraard kun je ook slapen in Navala. Je kunt een tour boeken waar je een dag of twee dagen door brengt in en rondom het dorpje. Eenmaal in het dorp wordt je op de traditionele manier verwelkomd met een kava-ceremonie. Vervolgens krijg je een rondleiding door het dorp, ontmoet je de lokale bevolking worden er oude legendes en verhalen van dit prachtige oude dorp verteld.

Activiteiten

Je kunt hier ook een aantal activiteiten meemaken. Zo kun je een duik nemen in de koele wateren van de nabijgelegen Ba rivier. Er wordt ook uitgelegd hoe je in een kokosboom klimt en hoe je deze uiteindelijk open maakt en op drinkt.

Een lokale gids laat je ook de omgeving zien, inclusief de afgelegen basisschool. Gedurende de dag krijg je een traditionele lunch van groenten in kokosmelk, gefrituurde aubergines , groente en seizoensgebonden fruit.

TIP ♥ – een dagtour kost zo’n €100 per persoon inclusief vervoer en eten en drinken.

Navala

Op eigen gelegenheid

Je kunt ook zonder tour richting Navala gaan. Dit vinden we zelf veel leuker en ook nog eens goedkoper. Je kunt zelf liftend naar Navala (gewoon langs de weg gaan staan). Zeg dat je naar Navala wil en ze zetten je zonder moeite af.

Bij dorpshoofd betaal je 25 Fiji-dollar (€10) per persoon als een soort entree. Het geld helpt bij het onderhoud van het dorp. Je kunt dan zelf rondwandelen door het dorp en de omliggende omgeving. Je maakt dan niet de traditionele activiteiten mee, maar het is wel een stuk goedkoper en je ziet hetzelfde!

Locatie Navala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven