Tegenover Vanua Levu, aan de andere kant van de Somosomo Strait ligt het kleinere eiland Taveuni. Een prachtige combinatie van bossen, valleien, bergen en kleurrijke koraalriffen. Veel van het ongerepte regenwoud van het eiland wordt beschermd door het Bouma National Park. Met de jungles, bergen en prachtige kustlijn vergelijken veel reizigers Taveuni met Hawaii.

Taveuni; meer dan stranden

Als je naar Fiji reist verwacht je alleen maar tropische eilanden met hagelwitte zandstranden en bamboehutjes. En hoewel je die zeker hebt in Fiji weten veel mensen niet dat Fiji ook een prachtig binnenland heeft. Daarvan is Taveuni het bewijs. De weelderige jungle in het binnenland is nog onaangetast en puur.

TIP ♥ – bij CheapTickets boek je voor €1.150 een retourtje Fiji

Het is hier vaak heet en regenachtig. Daardoor is dit groene vulkanische eiland is bedekt met een palmen, gigantische varens en tropische bloemen, waarvan er één – de tagimaucia – nergens anders op aarde voorkomt. Het dichte regenwoud in het binnenland is een magneet voor de meest kleurrijke vogels.

Taveuni

Stranden; ze zijn er wel…

Natuurlijk vind je hier mooie stranden, maar vergeleken met de Mamanuca en Yasawa eilanden, en zelfs en nabij gelegen Vanua Levu, is Taevuni niet het strandparadijs. Dat is ook niet de reden dat reizigers hier komen. Als ze hier überhaupt al komen. Als je even wil bijkomen aan het strand is dat nog steeds geen probleem. Het blijft een tropisch eiland met schitterende stukjes strand. Maar het binnenland is DE reden date reizigers hier komen.

Taveuni staat ook niet bekend als hét eiland voor een strandvakantie. Je kunt wel goed duiken bij het Rainbow Reef, tussen Vanua Levu en Taveuni in.

TIP ♥ – veel accommodatie heeft alleen ’s nachts stroom (van 18:00 uur tot 10:00 uur). Sommige up-scale resorts hebben de hele dag stroom.

7x leuke dingen om te doen

Genoeg! Misschien nog wel meer dan op de andere eilanden in Fiji. In Fiji komt het meestal neer op duiken, snorkelen, strandhangen en hier en daar surfen. En daar is helemaal niks mis mee. Hoewel je op Taveuni ook kunt duiken en snorkelen, is hier gelukkig wel meer te doen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de leukste bezienswaardigheden en activiteiten.

#1 Bezoek Bouma National Park

Dit is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. En eigelijk is het niet eens een bezienswaardigheid. Bouma National Park beslaat namelijk 80% van Taveuni. Zodra je voet aan wal zet op dit eilandje, ben je eigenlijk al in het Bouma National Park. Het park is bekend in heel Fiji en word beschouwd als een van de mooiste stukjes binnenland van Fiji met watervallen, jungle, bossen en bergen.

Het park omvat de drie Tavoro watervallen in de buurt van het bezoekerscentrum van de vallei, elk met natuurlijke pools om in te zwemmen. De eerste waterval is ongeveer 24 meter hoog en ligt op 10 minuten lopen van de weg. De de tweede waterval is kleiner, maar niet minder mooi.  In het park liggen vier dorpjes waarvan Waitabu en Lavena de bekendste zijn.

TIP ♥ – entree voor het park is $35 (Fiji Dollar) per persoon, zo’n €15.

Taveuni

De Tavoro Waterval in Bouma National Park

#2 Waitabu Marine Park

Waitabu Marine Park heeft goede snorkelmogelijkheden en een prachtig wit zandstrand. Het is alleen mogelijk om het met een gids te bezoeken. Waitabu Village biedt een halve dag tour ($60 per persoon) met een gids waarbij je gaat snorkelen, varen op een bilibili (bamboe vlot) en afternoon tea drinkt. Je moet vooraf te reserveren. Er is ook een backpackers tours voor $40 per persoon, waar je gaat snorkelen.

TIP ♥ – je kunt ook slapen op een camping (eigen tent $15 / huur tent $20).

#3 Qamea Island

Het kleine eilandje Qamea ligt net buiten de kust van Taveuni en is de moeite waard om te bezoeken. Door de bijzondere vorm heeft het eilandje verschillende brede baaien omringd met prachtig wit zand en palmbomen terwijl het binnenland bedekt is met smaragdgroene toppen.

TIP ♥ – elk jaar, tussen november en december, vindt op Qamea een natuurlijk fenomeen plaats; lairo. Dan komen duizenden rode landkrabben naar de zee om te paren.

Taveuni

Qamea Island

#4 De Voeux Peak

Voor het beste uitzicht op Taveuni moet je bij de Des Voeux zin. Dit is met 1.195 meter de tweede hoogste piek op het eiland. Het is een pittige klim, maar omdat je door het tropische regenwoud wandelt heb je wel de kans om een aantal van Fiji’s prachtige inheemse fauna te zien.

En als je eenmaal boven bent, ben je de klim zo vergeten. Het uitzicht van de top van de berg is werkelijk adembenemend. Op een heldere dag is het mogelijk om de naburige Vanua Levu te zien, en zelfs de toppen van de Lau eilanden – de afgelegen oostelijke eilandjes van Fiji.

TIP ♥ – vanaf de top is het mogelijk om nog twee uur door te lopen naar het Tagimaucia-meer. Dit is een kratermeer 823 meter boven de zeespiegel, waar de Tagimaucia bloem bloeit.

#5 Lavena Coastal Walk

De Lavena Coastal Walk is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid, of activiteit van Taveuni. Het biedt alles wat Taveuni Island te bieden heeft. Vanuit een afgelegen strand met rotsen en kleine lagunes loop je langs rustige wegen en een bijzonder vulkanisch strand door een weelderig regenwoud, voordat je bij het charmante dorpje van Naba komt en over de Wainisairirivier loopt via een hangbrug. Je komt ook bij Lavena Point waar je goed kunt snorkelen en kajakken.

Het eindigt eindelijk bij de spectaculaire Wainibau watervallen waar je kunt zwemmen. De wandeling is 5 kilometer en het pad is goed onderhouden en aangegeven en dus voor iedereen dus goed te doen.

TIP ♥ – de wandeling wordt beheert door Lavena Lodge. Entree is $20 p.p. Een wandeling met gids en lunch is $40 p.p.

Taveuni

De brug bij Lavena Point

#6 Waitavala Water Slide

Deze smalle baai van waterval ligt op slechts 20 minuten lopen van de stad Waiyevo en wordt vaak gebruikt als waterslide – het weer het toelaten. Zet je weg naar beneden, en als je een beetje meer zelfverzekerd voelt, kun je je pogingen opstaan. De lokale kinderen laten je graag zien hoe. Je landt (een beetje vernield en gekneusd) in een betoverend zwembad aan de onderkant – waar sommige scènes uit de romantische avonturenfilm The Blue Lagoon in 1980 werden geschoten.

#7 Snorkelen en duiken bij de Somosomo Strait

Hoewel Taveuni niet bekend staat vanwege de tropische stranden heeft het wel een aardige naam opgebouwd onder de fanatieke duikers en snorkelaars. De Somosomo Strait behoort namelijk tot de beste duik- en snorkellocaties van Fiji. `Het kleurrijke rif, de bijzondere vissen en zelfs de haaien, schildpadden en walvissen trekken duikers uit de hele wereld.

Het bekendste stukje om te duiken is Rainbow Reef, de bekendste spot in heel Fiji, die vlak bij Vanua Levu ligt maar makkelijker bereikbaar is vanuit Taveuni. Hoogtepunten voor duikers zijn Great White Wall, Purple Wall en Annie’s Brommies. Snorkelen is beter bij Vuna Reef, Naselese Point en Prince Charles en Berverly Beach.

TIP ♥ – een PADI Open Water Course kost je tussen de $350 en $950 per persoon. Afhankelijk van het aantal dagen.

Taveuni

Uitzicht op Somosomo Strait

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om naar het eiland te komen is met het vliegtuig. Taveuni heeft een luchthaven in Matei. Je kunt vliegen vanaf Viti Levu vanuit de stede Nadi of Suva (Nausori Airport).

Vliegtuigen vertrekken vanaf Nadi minstens 2 keer per dag, soms met tussenstop op Savusavu Airport (Vanua Levu). Prijzen kunnen veranderen per dag, evenals vertrektijden.

TIP ♥ – vluchten zitten heel snel vol dus boek ver van tevoren omdat je anders makkelijk €700 betaald voor een ticket. Normaal kost het rond de FJ$250 voor een enkeltje Nadi – Taveuni en FJ$185 voor een enkeltje Suva – Taveuni.

LET OP – door de weersomstandigheden zijn vel vluchten vertraagd of geannuleerd. Als je een internationale vlucht moet halen kun je het beste vroeg terug vliegen naar Nadi. Vertragingen van 2 dagen zijn heel normaal.

Met de boot

Je kunt ook met de boot. De grotere vrachtschepen komen aan bij Wairiki Wharf, de kleinere boten bij Korean Wharf. Beide ‘havens’ liggen dicht bij Waiyevo.

De Lomaiviti Princess van Goundar Shipping komt aan en vertrekt van Taveuni op dinsdag en zaterdag. De boot vertrekt vanaf Savusavu op Vanua Levu. Tickets kosten $30 per persoon. Vanaf het hoofdeiland Viti Levu naar Vanua Levu kost het $55 per persoon. Als je van Viti Levu vertrekt kost het je dus $85 p.p.

Beste reistijd

Je kunt Taveuni, net als heel Fiji, het hele jaar door bezoeken omdat het het hele jaar door goed weer is. Het hoogseizoen in Fiji valt samen met de schoolvakanties in Australië en Nieuw-Zeeland.

Juli en augustus zijn daarom de drukste maanden, evenals de laatste week van maart tot en met half april.

TIP ♥ – tijdens deze periode is het goed om van tevoren hotelkamers en vliegtickets te reserveren.

Taveuni

Locatie Taveuni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven