Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Santo Domingo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Santo Domingo is de bekendste en grootste stad van het land. Het is ook de mooiste stad met een historisch centrum en verschillende culturele bezienswaardigheden. De plek waar het allemaal om draait in deze stad is de Zona Colonial, de oude koloniale wijk van de stad, met prachtige oude gebouwen en een mooie ligging aan de Río Ozama. Wij delen op deze pagina de beste tips over deze prachtige stad!

TIP ♥ – vlieg voor €528 naar Santo Domingo check tickets

De eerste stad in Amerika

Iedereen begint zijn of haar reis in Santo Domingo, op degene na die uit Haïti komen. Het is dus vaak de eerste kennismaking met de Dominicaanse Republiek en ongeacht je verwachtingen bevalt dat altijd goed. Er wonen net geen miljoen mensen waardoor het, ondanks de status van hoofdstad, nog een relaxte sfeer heeft.

Het hart van de stad is de Zona Colonial. Het is een typisch Midden-Amerikaanse wijk die je vaker ziet, vergelijkbaar met steden als Granada in Nicaragua, Panama Stad (hoewel dit veel moderner is) of Merida in Mexico. Santo Domingo was ook de eerste Nederzetting van Christoffel Colombus.

Je vindt hier oude kerken, smalle straatjes en sfeervolle gekleurde huisjes. Vergis je niet, Santo Domingo is geen kleine stad en ook hier vind je op bepaalde plekken de drukte van een grote stad, maar dat doet niks af aan de schoonheid van deze stad!

Santo Domingo

Het centrum van de stad

Santo Domingo

Je vindt hier veel oude kleurrijke gebouwen

9x leuke dingen om te doen in Santo Domingo

Santo Domingo heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Deze stad is namelijk de oudste stad van de New World – de naam die Europeanen gaven aan Amerika nadat ze het ontdekte – en het was de eerste nederzetting van Christoffel Columbus in Noord- en Zuid-Amerika.

Er is dus ontzettend veel te zien in deze koloniale stad. Wij hebben de leukste dingen op een rij gezet.

#1 Verken de Zona Colonial

De Zona Colonial, het oude centrum van de stad, is dé plek voor reizigers om te vertoeven. Er zijn maar weinig mensen die buiten het oude centrum komen als ze in Santo Domingo zijn. Heel gek is dat niet want alle bezienswaardigheden van de stad liggen in het oude centrum.

Het originele centrum werd in 1496 gesticht door Bartolomé Columbus (de jongere broer van Christoffel) en de bouw duurde ruim 150 jaar. Het was best bijzonder want Santo Domingo werd hiermee de eerste stad die door de Spanjaarden gebouwd werd in Amerika.

In het jaar 1990 werd deze stad verklaard als een World Heritage Site van UNESCO

Wat moet je hier zien

De belangrijkste gebouwen die je hier vindt zijn onder andere het fort Alcázar de Colón, Parque Colon (erg gezellig), de kathedraal van Primada, het National Pantheon en het fort van Ozama, maar eigenlijk is het hele centrum een groot openluchtmuseum met kleurrijke gebouwen, smalle straatjes en gezellige bars en restaurants.

TIP ♥ – de belangrijkste straten in deze wijk zijn El Conde, Las Damas en Las Mercedes.

Het oude centrum

Santo Domingo

Kleurrijke straatjes in het oude centrum

#2 Relaxen in Parque Colon

Parque Colon is een van de belangrijkste plekken van de stad. Het stamt uit de koloniale en is eigenlijk het centrum van de Zona Colonial. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het niet zozeer een park, maar een oud plein.

Bij dit plein vind je tevens de belangrijke bezienswaardigheden. Zo vind je hier zelfs de eerste kathedraal van de New World; de indrukwekkende Catedral Primada de América. Verder vind je hier ook Alcázar de Colón, een van de oudste forten in Zuid- en Midden-Amerika.

TIP ♥ – de straat Calle Las Damas is een van de leukste straten van de stad en deze ligt dicht bij Parque Colon

Parque Colon in Santo Domingo

Parque Colon

#3 Bezoek Alcazar de Colon

Alcazar de Colon is een oud fort, of woning in de Zona Colonial. Het is het oudste gebouw van de viceregal (een soort onderkoning) in heel Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het werd gebouwd in opdracht van Diego Colombus, de zoon van Christoffel. Het is een UNESCO Werelderfgoed site en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Zo niet de belangrijkste.

Het bestaat uit een woning (een flinke), heel veel kamers, een tuin en verschillende binnenplaatsen. We raden aan een tour te maken door Alcazar de Colon zodat je meer te weten komt over deze bijzondere plek. Het is namelijk een plek met een fascinerende geschiedenis.

TIP ♥ – het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Entree is €1,75

Santo Domingo

Het indrukwekkende Alcazar de Colon

Santo Domingo

#4 Ga naar de Catedral Primada de América

De Catedral Primada de América is een bijzondere kerk. Niet alleen qua architectuur is deze kathedraal bijzonder, ook het verhaal erachter is mooi. Het is namelijk de oudste kathedraal in Amerika, gebouw in 1540. Samen met Alcazar de Colon is dit een van de hoogtepunten van de stad.

Je vindt de kathedraal in het oude koloniale centrum en uiteraard is het een UNESCO Werelderfgoed. De kerk is niet zo moeilijk te herkennen met de bijzondere bouw. Het wijkt nogal af van wat je zou verwachten van een kerk. Desalniettemin is het een indrukwekkend gebouw dat je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken.

TIP ♥ – de kerk is elke dag (behalve zondag) geopend van 9:00 tot 16:30 uur. Entree is €1

Catedral Primada de América

De kerk

#5 Ontdek de ruïnes van het ziekenhuis van St. Nicolas van Bari

St. Nicolas van Bari was het eerste ziekenhuis in Amerika, gebouwd in 1503 in opdracht van Nicolas de Ovando. Een Spaanse soldaat. Dit was nadat Christoffel Colombus van de Dominicaanse Republiek was verdreven omdat hij werd beschuldigd van machtsmisbruik. Columbus werd vervangen door Francisco de Bobadilla, die vervolgens werd vervangen door Ovando.

Grappig feit is dat dit ziekenhuis is vernoemd naar de beroemde Sinterklaas van Bari in Italië. Het heeft al die jaren heel wat te verduren gehad waaronder aanvallen van piraten, oorlogen en revoluties. In 1911 werd het grotendeels afgebroken om het risico van instorting tegen te gaan.

Je kunt de ruïnes gelukkig nog wel bezoeken. Je vindt de kerk in de straat van de Santuario Nuestra Señora de la Altagracia. Een indrukwekkende witte kerk.

Santo Domingo

De ruïnes van St. Nicolas van Bari

#6 Geniet van de natuur in 3 Eyes National Park

Dit park staat ook wel bekend als Parque Los Tres Ojos en is een bekende bezienswaardigheid net buiten het centrum van de stad. Bijzonder genoeg ligt het nog wel binnen de stadsgrenzen. Verwacht echter geen klein simpel stadspark. Dit is een bijzondere plek.

Je vindt er namelijk kalksteengrotten met drie helder blauwe meren. Vandaar de naam. Het is een aanrader om het park te bezoeken als je in Santo Domingo bent

TIP ♥ – entree is zo’n €2 p.p

3 Eyes National Park in Dominicaanse Republiek

De meren van het 3 Eyes National Park

#7 Bewonder het indrukwekkende National Palace

Het Nationale Paleis is een bijzonder gebouw in Santo Domingo dat lijkt op het Witte Huis in Washington. Het dient als kantoor voor de president en vice-president. Met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter en een mooie architectuur wordt het Nationale Paleis gezien als een van de mooiste gebouwen in de Dominicaanse Republiek.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. De belangrijkste verdieping herbergt het kantoor van de president en vice-president en de vergaderzaal van het kabinet. Je hebt hier geen hele dag nodig, maar mocht je in de buurt zijn is het leuk om even te bekijken! Het ligt op ongeveer 2 kilometer van Parque Colon.

National Palace  Santo Domingo

Het National Palace

#8 Bezoek het National Pantheon

Het National Pantheon is een mooi gebouw in de Zona Colonia. Het is de laatste rustplaats van de gerespecteerde mensen van de Dominicaanse Republiek en bevat dus graven, die worden beschermd door de nationale bewakers.

Voorbeelden van beroemde mensen die hier zij  begraven zijn Gregorio Luperón, de leider van de restauratie van de Dominicaanse Republiek na de Spaanse annexatie. Je kunt een gids inhuren om zo meer te weten te komen over dit bijzondere gebouw

#8 Ga een dagje naar het strand

Stranden zijn er genoeg in de Dominicaanse Republiek. De mooiste vind je ook niet bij Santo Domingo, maar als je toch een dagje naar het strand wil zijn Juan Dolio en Guayacanes prima stranden om even bij te komen van je reis.

Je vindt er een aantal restaurants en bars om jezelf een dag te vermaken. Nogmaals, het zijn niet de mooiste stranden van het land, maar prima voor een dag.

strand Dominicaanse Republiek

De stranden

Waar kun je het beste overnachten

Santo Domingo is de grootste stad van het land, maar het gebied waar de meeste reizigers verblijven – Zona Colonial – is vrij klein. We raden aan om accommodatie te boeken in dit deel van de stad. Ten eerste omdat het veruit de leukste buurt van de stad is, maar ook omdat je hier de beste accommodaties vindt in alle prijsklassen.

Kosten

Wat je overnachting kost is afhankelijk vanwaar je overnacht. Je kunt een low-budget hostel boeken voor €10 per nacht. Een normaal hotel kost je tussen de €20 en €50 per nacht en alles daarboven is luxe.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Santo Domingo

Eerste nacht reserveren

Het is aan te raden om je eerste nacht na aankomst te reserveren. Zo hoef je niet na aankomst nog op zoek naar een hostel of hotel. Dat scheelt een hoop zoekwerk en stress na een lange vlucht.

Locals

Het vervoer in de stad

In de Zona Colonial kun je veel lopend doen. Eigenlijk alles. Voor de afstanden die net te ver zijn kun je nog een taxi pakken. Als je verder wil reizen in de Dominicaanse Republiek kun je het beste met de bus reizen of een auto huren.

Taxi’s

Taxi’s zijn de beste optie om in Santo Domingo te reizen. De tarieven variëren van 150 tot 400 pesos (€2 tot €7), afhankelijk van hoe ver je gaat. Hou er rekening mee dat de taxi’s hier niet op meters rijden dus zorg er voor dat je een prijs afspreekt voordat je in stapt.

TIP ♥ – op de pagina vervoer lees je alles over het vervoer in de Dominicaanse Republiek

Beste reistijd

Qua weer kun je beter tussen december en april naar de DR komen als het klimaat op zijn best is. Weinig regen en heerlijke temperaturen. Tijdens onze zomermaanden heerst het regenseizoen en heb je meer kans op een bui.

De beste reistijd zijn de maanden december tot en met april

Houd er ook rekening mee dat de Dominicaanse Republiek in een orkaangevoelig gebied in de Caribbean ligt. Elke tien jaar wordt het land getroffen door een grote storm. Augustus en september staat bekend als het orkaanseizoen, dus vermijd deze maanden als het kan.

Beste reistijd Dominicaanse Republiek

Locatie

Meer lezen over Dominicaanse Republiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU