Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Los Haitises

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Parque Nacional Los Haitises, zoals het eigenlijk heet, is een nationaal park in de baai rondom Samana. Het staat bekend om het indrukwekkende bosland, mangroves en oude piratengrotten. Haitises betekend zoiets als ‘bergachtig land’ en als je hier bent zie je meteen waarom. Ook leuk om te weten. Dit park is gebruikt om de film Jurassic Park op te nemen!

Het Halong Bay van de Dominicaanse Republiek

Parque Nacional Los Haitises is een prachtig natuurgebied en ook nog eens makkelijk te bezoeken aangezien het dicht bij het populaire schiereiland Samana ligt. Hier kun je vrij eenvoudig een dagtrip boeken naar dit gebied.

Los Haitises is vooral bekend vanwege de begroeide bergen die uit de zee lijken te rijzen. Het lijkt qua landschap heel erg op Halong Bay in Vietnam mocht je daar ooit geweest zijn. Als je in de buurt bent is het zeker een bezoek waard!

Los Haitises
Los Haitises

De rotsen die uit zee steken

5x dingen om te doen of zien in Los Haitises

Veel is er niet te doen in Los Haitises. Althans, niet als we het hebben over activiteiten. Des te meer is er te zien in dit indrukwekkende natuurgebied. Wij hebben de mooiste dingen op een rij gezet.

#1 Ontdek de mangrovebossen

Een groot deel van het nationale park wordt bedekt met mangrovebossen. Hier kun je met de boot doorheen varen, samen met een gids. De gids kan je alles vertellen over de indrukwekkende bomen en grote boomwortels die je ziet. En natuurlijk zitten er ook veel exotische vogels in de hoge bomen.

Het doet denken aan het bekende Halong Bay als je hier vaart. Hoewel het hier wel een stukje kleiner is!

#2 Ontdek de grotten

In het nationale park vind je diverse grotformaties, waaronder de Cueva de la Arena en Cueva de la Linea. De Taino-indianen, de oorspronkelijke bewoners van Los Haitises, gebruikten deze grot vroeger als onderdak.

Cueva de la Linea dankt zijn naam aan een spoorlijn waarover rijst en bananen werden vervoert in de regio. Binnen in de grot vind je zelfs grottekeningen.

TIP ♥ – als je een tour boekt is de kans groot dat je deze grotten bezoekt

Los Haitises

Dit is hét beeld van het park

#3 Ga naar Isla de Aves

Isla de Aves is een eiland dat bij Los Haitises hoort. Het eiland wordt ook wel het vogeleiland genoemd en dit is niet voor niets, want op Isla de Aves wonen wel honderden inheemse pelikanen.

Het is zeker de moeite waard om met je bootje langs dit eiland te varen als je in het nationale park bent.

#4 Verken het park per kajak

Een van de beste manieren om het park te verkennen is met een kajak. Met een kajak kom je veel dichter bij de mangroves van Los Haitises. vanuit je bootje spot je bijzondere planten en ook dieren. Whale Samaná biedt kajak-excursies.

Je kunt ook trips boeken vanuit Samaná of vanuit Sabana de la Mar.

Bezoek Bahia San Lorenzo

Bahia San Lorenzo is een baai waar onder andere schildpadden en dolfijnen leven. Met een beetje geluk kun je deze dieren zien als je over de Bahia San Lorenzo vaart.

#5 Geniet op Cayo Levantado

Iedereen die op zoek is naar de definitie van ‘tropisch paradijs’ zou naar Cayo Levantado moeten reizen. Dit is een prachtig strand op zo’n 7 km van Samana. Het is het enige gedeelte dat open is voor het publiek aangezien een vijfsterrenhotel de rest van het strand beheert.

TIP ♥ – vanaf de pier van Samana kun je met een bootje (250RD$) naar het strand toe.

Heet tropische paradijs Cayo Levantado

Hoe kom je bij Los Haitises?

De makkelijkste manier om hier te komen is door een tour te boeken vanuit Samana. Samana is een schiereiland en het plaatsje Santa Bárbara de Samaná is de ‘hoofdstad’ van de regio. Het is echter zo klein dat je ook tours kunt regelen vanuit andeere plekken in deze regio zoals Las Terrenas.

Meer over Samana lees je hier

Tours

Boek een tour vanuit Samana. Er zijn ontzettend veel tours te boeken, maar de beste zijn de boottours (catamarans). Je hebt keuze uit halve of hele dagtrips. Sommige bezoeken alleen de grotten, andere bezoeken ook Cayo Levantado. Sommige doen het beide.

TIP ♥ – een tour kost zo’n €90 p.p

Beste reistijd

Je kunt het nationale park het beste van januari tot en met april bezoeken. In deze maanden is het namelijk vrij droog in het park en dit maakt een boottochtje door de mangrovebossen toch een stuk prettiger.

Beste reistijd Dominicaanse Republiek

Locatie Los Haitises

Wat wij vinden:
  • 8.4/10
    MiddenAmerika-Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Wil je indrukwekkende mangrovemoerassen, prachtig bosland en oude piratengrotten verkennen tijdens jouw vakantie in de Dominicaanse Republiek? Breng dan een bezoek aan Los Haitises, ook wel Parque Nacional Los Haitises genoemd. Dit is een prachtig reservaat waar je als natuurliefhebber zeker een keer geweest moet zijn. Je kunt dit reservaat het beste verkennen op de boot, door een voordelige dagtour te boeken.

Meer lezen over Dominicaanse Republiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU