Samana is een schiereiland in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek. Het is populair bij toeristen en met de prachtige palmenstranden, tropische heuvels en ongerepte natuurgebieden is dat niet gek. Je kunt er heerlijk relaxen op de lange boulevard, maar je kunt er ook een rondrit maken en zelfs walvissen bewonderen.

Ongerept paradijs

Net als zoveel kustplaatsen in de Dominicaanse Republiek vind je ook in Samana, of Peninsula de Samana zoals het eigenlijk heet, veel resorts. gelukkig is het hier wel een stuk relaxter dan in andere bekende kustgebieden.

Dat heeft te maken met het feit dat de meeste mensen hier niet komen om aan het strand te liggen, maar om de bultruggen te spotten. Vroeger waren het de piraten die hier kwamen om zich te verstoppen in de dichte bossen, afgelegen stranden en grotten, terwijl Europese en troepen het land binnen kwamen.

Prachtige natuur

Tegenwoordig vind je in Samana geen piraten meer, en blijft het een afgelegen, ongerept strandparadijs met stranden, kokosnootplantages en regenwouden. De bergen en valleien maken het allemaal nóg mooier!

Samana

Een paar van de resorts

Samana

5x leuke dingen om te doen in Samana

Op het schiereiland Samana is veel te doen, te zien en te beleven. Hieronder lees je welke activiteiten je kunt ondernemen als je op het eiland verblijft.

#1 Relaxen op het strand

Op Samana vind je prachtige stranden. De stranden van het schiereiland worden door velen zelfs de mooiste stranden van het land genoemd. Wil je een paar dagen relaxen op het strand, dan zit je op dit schiereiland zeker goed.

De bekendste stranden van de regio zij Cayo Levantado, Las Galeras en Playa Rincon.

Cayo Levantado

Dit is een prachtig strand op zo’n 7 km van Samana. Het is het enige gedeelte dat open is voor het publiek aangezien een vijfsterrenhotel de rest van het strand beheert. Vanaf de pier van Samana kun je met een bootje (250RD$) naar het strand toe.

Las Galeras

Las Galeras ligt op 28 kilometer van Samana. Het is het dorpje waar de weg stopt dus verder dan dit kun je niet. Het is een van de mooiste afgelegen stranden van het land. Het is hier een stuk rustiger dan in het zuidelijke deel van Samana.

Playa Rincon

Playa Rincón is een picture perfect strand. Het is misschien wel het mooiste strand van het land, maar tot op de dag van vandaag nog onontwikkeld en afgelegen. De perfect witte zandstranden, het kristal heldere water en enorme palmbomen maken het een schitterend strand.

TIP ♥ – lees hier ons blog over de mooiste stranden van de Dominicaanse Republiek

Playa Rincon

Playa Rincon

#2 Bultrugwalvissen bewonderen

Voor veel mensen is de jaarlijkse migratie van de bultrugwalvissen in Samana de reden om deze plek te bezoeken. De walvissen komen naar de baai van Samana om te bevallen en te paren en dit levert een indrukwekkend schouwspel op, dat je van dichtbij kunt bekijken.

Er komen ongeveer 2.500 bultruggen naar Samana Bay.

Wanneer is het

De maanden januari, februari en maart zijn de beste maanden om dit bijzondere natuurverschijnsel te aanschouwen

#3 Een rondrit maken op het eiland

Samana is het gehele jaar door prachtig groen. Wil jij de natuur van het schiereiland eens goed verkennen? Maak dan een rondrit over het eiland. Dit kun je zelf doen door een auto te huren, maar je kunt ook een excursie plannen.

Neem plaats in een echte safariauto en je rijdt in enkele uren tijd het gehele eiland over, waarbij je de mooiste plekken van Samana te zien krijgt. Je kunt ook zelf een auto huren of een scooter en richting Las Galeras, Las Terrenas en Samaná rijden.

TIP ♥ – een scooter huren kost zo’n US$20 per dag

Bultruggen

#4 Bezoek de El Limón waterval

Een van de bekendste bezienswaardigheden op het schiereiland is de El Limón waterval. De waterval van 55 meter hoog is een populaire plek voor reizigers en locals. De waterval ligt in een bosrijke omgeving en uiteraard kun je hier ook zwemmen.

Je kunt naar de top van de waterval lopen voor een mooi uitzicht. De hike naar de top is zo’n 2.5 kilometer en prima te doen. Je kunt er zelf heen reizen, maar je kunt ook tours boeken vanuit Las Terrenas, Las Galeras en Samana.

Samana

De waterval

#5 Ga naar Parque Nacional Los Haitises

Wil je indrukwekkende mangrovemoerassen, prachtig bosland en oude piratengrotten verkennen? Breng dan een bezoek aan Los Haitises, ook wel Parque Nacional Los Haitises genoemd. Dit is een prachtig reservaat waar je als natuurliefhebber zeker een keer geweest moet zijn.

In het park vind je groende heuvels, verlaten stranden en kristalhelder water. Wat veel mensen niet weten is dat dit een van de meest biodiverse regio’s in het Caribisch gebied is.

Je kunt dit reservaat het beste verkennen op de boot, door een voordelige dagtour te boeken vanuit een van de steden in Samana.

Los Haitises

Los Haitises

Waar kun je overnachten op Samana

Zoals gezegd is Peninsula de Samana een schiereiland waar je meerdere plekken hebt waar je kunt overnachten. Maar wat is de beste plek om te overnachten? Hopelijk kunnen we je daarbij helpen met ene klein overzicht.

Er zijn verschillende steden waar je goede accommodatie hebt. Grofweg het gebied tussen Las Terrenas en Las Galeras. Goed om te weten: je doet er zo’n 1.5 uur over om tussen deze twee stadjes te reizen.

Las Terrenas

Las Terrenas ligt in het noorden van het schiereiland. Dit was ooit een vissersdorp, maar die tijd is geweest. Het is een flinke stad. Het is een hippe plek dat meer doet denken aan een stad in Spanje dan de Caribbean.

Er is veel te doen. Je vindt er veel accommodatie en gezellige cafes en restaurants.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie

Las Galeras

Op 1,5 uur rijden van Las Terrenas ligt Las Galeras. Dit is het stadje waar de hoofdweg op houdt dus veel verder dan dit kun je niet. Las Galeras heeft de mooiste stranden en is rustiger dan bovengenoemde stad.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie

Santa Bárbara de Samaná

De stad Santa Bárbara de Samaná is de ‘hoofdstad’. In vergelijking met Las Terrenas en Las Galeras heeft Samaná Town, zoals het vaak wordt genoemd, niet echt mooie stranden. Het is meer een doorreis plek waar mensen snel doorheen reizen.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie

Samana

De beste reistijd

Als je bultrugwalvissen wil spotten, moet je in januari, februari of maart naar het schiereiland afreizen. In deze periode is het klimaat op het eiland ook erg goed. Het is er lekker warm en er valt bovendien niet veel regen in deze droge periode van het jaar.

Buiten deze periode kun je ook zeker naar het eiland reizen voor een ontspannen vakantie, maar dan zie je geen bultrugwalvissen. Ook kan het buiten de droge periode wat meer regenen op het eiland

Beste reistijd Dominicaanse Republiek

Hoe kom je er?

Het schiereiland is goed te bereiken vanuit de meeste grote steden in het land. Je vindt er zelfs een (internationaal) vliegveld; het El Catey International Airport. Vanuit alle grote steden in de Dominicaanse Republiek kun je hier naar toe vliegen

Bus

Je kunt uiteraard ook gewoon met de bus. Er rijden elke dag bussen tussen Santo Domingo en Samana. De busreis duurt slechts 2,5 uur dus het heeft niet heel veel zin om te vliegen.

Locatie Samana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven