Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Dominicaanse Republiek

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De Dominicaanse Republiek is al jaren een populair vakantieland. In tegenstelling tot het buurland Haïti vind je hier internationale hotelketens en resorts. Tot een aantal jaar geleden verbleven de meeste reizigers alleen in deze hotels of resorts, maar de laatste jaren willen steeds meer reizigers het eiland ontdekken. Vandaar onze tips over het vervoer in de Dominicaanse Republiek.

Vervoer in de Dominicaanse Republiek

De meest gebruikte opties om van A naar B te reizen in de Dominicaanse Republiek zijn de bussen of huurauto’s. Binnenlandse vluchten zijn beschikbaar, maar door de vele busverbindingen en redelijk goede wegen niet nodig.

Check hieronder onze tips over het reizen met de bus, huurauto of de boot.

Reizen met de bus

Reizen met de bus is de populairste manier van vervoer in de Dominicaanse Republiek. Zowel de locals als de meeste reizigers maken gebruik van de bussen. De bussen rijden door grote delen van het land en zijn goedkoop.

Er zijn verschillende soorten bussen variërend van grote touringcars tot kleinere minivans en lokale bussen. De kwaliteit van de langeafstandsbussen zijn vergelijkbaar met die in de VS en alle eerste klas bussen hebben een toilet, voldoende beenruimte en tv’s. Evenals airco die altijd op -10 lijkt te staan.

Eerste klas bussen

De eerste klas bussen herken je snel genoeg. Ze zien er net iets gelikter uit dan de lokale bussen die er rond rijden. De onderstaande bedrijven bieden allemaal eerste klas bussen.

  • Capital Coach Lines
  • Caribe Tours
  • Metro Metro

TIP ♥ – het bedrijf Caribe Tours is een van de weinige bedrijven waar je online tickets kunt kopen.

Guaguas

Een bekend fenomeen in de Dominicaanse Republiek zijn de Guaguas. Dit zijn minibussen in alle soorten, maten en kleuren zoals je die elders in de Caribbean ook vaak ziet. De Guaguas zijn sneller dan de grote bussen en ze rijden naar elke uithoek van het land.

Lange reizigers hebben misschien wat moeite met de guaguas aangezien de ruimte aan boord nogal krap is. Zeker als je je daypack op schoot moet houden. Daarnaast gaan ze pas rijden zodra het busje helemaal vol zit dus ze rijden niet op vaste tijden.

TIP ♥ – je kunt van Santo Domingo ook in een keer naar Haïti reizen met de bus

Tarieven en tickets boeken

De prijzen voor de bussen zijn ontzettend laag. Dat maakt het reizen met de bus ook zo populair. Een kaartje voor een eerste klas bus kost je vaak niet meer dan US$10, terwijl de guaguas vaak maar een fractie duurder zijn.

Ticket koop je voordat je instapt. De meeste steden hebben geen groot busstation en om het nog makkelijker te maken heeft elk bedrijf zijn eigen hokje. Santo Domingo en Santiago zijn de belangrijkste knooppunten voor busreizen

Reserveren

Reserveringen zijn niet gebruikelijk met als uitzondering de internationale bussen naar Port-au-Prince in Haïti. Tijdens Dominicaanse feestdagen en in het hoogseizoen kan het wel handig zijn om tickets van tevoren te reserveren.

Voorbeeld van prijzen;

  • Santo Domingo naar Jarabacoa  €6
  • Puerto Plata naar Sosua €0,60
  • Puerto Plata naar Santiago €2,25
  • Monte Cristi naar Santo Domingo  €7
Vervoer in de Dominicaanse Republiek

De guaguas zijn ook een goede plek om locals te ontmoeten

Reizen met de auto

Qua vervoer in de Dominicaanse Republiek wordt een huurauto steeds belangrijker. Een auto huren is goed mogelijk, maar wel vrij prijzig.  Er zijn in de Dominicaanse Republiek een veel internationale verhuurbedrijven aanwezig.

In de Dominicaanse Republiek rijden ze aan de rechterkant van de weg. Hou er rekening mee dat ze hier nog wel eens aan de verkeerde kant van de weg willen rijden en niet van plan zijn aan de kant te gaan.

TIP ♥ – om een auto te kunnen huren moet je een geldig Nederlands rijbewijs hebben. Daarnaast moet je bij de meeste verhuurbedrijven 21 jaar of ouder zijn.

Corruptie

Helaas komt het nog wel eens voor dat politieagenten reizigers in huurauto’s staande houden. Uiteraard met een smoes over wat je allemaal verkeerd doet. Als je de mogelijkheid hebt om door te rijden, rij dan gewoon door zoals de locals ook doen. Vol blijven houden dat je geen Spaans spreekt helpt ook.

Een auto huren

Een auto huren is qua vervoer in de Dominicaanse Republiek makkelijk als je grote delen van het land wilt zien. De wegen tussen de steden zijn vaak goed, maar erg chaotisch. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Een auto huren geeft je echter wel de kans om veel plekken te ontdekken waar bussen niet komen. De wegen langs de kust en tussen de bergen geven je toegang geven tot het mooiste landschap van de Dominicaanse Republiek.

TIP ♥ – bijna alle internationale verhuurbedrijven vragen een creditcard. Bij lokale bedrijven kun je je paspoorten achterlaten als borg, maar dit raden we niet aan.

Kosten

Je kunt een auto huren vanaf zo’n US$60 per dag. Een 4×4, wat in de DR wel handig is, kost je minimaal US$100 per dag. Je kunt een auto huren op het vliegveld, maar je kunt het ook van tevoren in Nederland al regelen. Dan heb je iets meer zekerheid en de garantie dat je niet wordt opgelicht door frauduleuze verhuurbedrijven.

Wij hebben altijd goede ervaringen met RentalCars. Zij vergelijken alle prijzen van de verhuurders en hebben de beste deals.

Zorg er voor dat je altijd een verzekering regelt als je een auto huurt. Bij alle internationale verhuurbedrijven zit dit vaak in de huurprijs, maar bij lokale verhuurbedrijven wordt hier nog wel eens mee gesjoemeld. Check de auto daarom altijd op deuken, krassen en ontbrekende delen.

TIP ♥ – je kunt ook een motor huren. Dat kost je zo’n US$40 per dag.

Dominicaanse Republiek bezoeken

Zeker de wegen in de bergen zijn indrukwekkend

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer in de Dominicaanse Republiek spelen binnenlandse vluchten geen hele grote rol. De bussen zijn veel goedkoper, daarnaast zijn de mogelijkheden qua vluchten niet heel uitgebreid en de het is zonde om het indrukwekkende binnenland over te slaan.

Je kunt van Santo Domingo naar de andere kant van het eiland, richting Puerto Plata vliegen. Handig is het niet. Ten eerste hebben sommige vluchten tussenstops in New York (vanwege de vele vakantievierende Amerikanen). Ten tweede omdat je er met de auto in 5 uur bent en je ziet veel meer.

TIP ♥ – je kunt eventueel tarieven checken op Skyscanner.

Meer lezen over Dominicaanse Republiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU