Route door Colombia in 3 weken

In iets meer dan drie weken tijd reisden wij door het land reizen waar we al zo veel over hadden gehoord. Colombia wordt vaak bestempeld als onveilig en on reisbaar, maar dat wilden we met eigen ogen zien. Ik kan je nu vertellen dat dat allemaal indianenverhalen zijn. Colombia is een van de leukste, meest indrukwekkende landen waar ik ben geweest en ik heb me nergens zo veilig gevoeld als hier. Ga jij ook naar Colombia? Check dan snel onze route door Colombia.

Route door Colombia – 24 dagen

Voordat we de route door Colombia delen is het misschien handig om te weten hoe lang we precies zijn geweest. Wij vlogen eerst naar Bogota en vervolgens naar Medellin om uiteindelijk naar Quito te vliegen om ons reis te vervolgen Ecuador. De reis door Ecuador laten we buiten beschouwing.

In totaal zijn we 24 dagen in Colombia geweest.

Dag 1: Amsterdam ➜ Bogota

De eerste dag van deze route door Colombia was niet zo heel spannend. We vlogen met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Bogota. Overigens betaalde we voor ons ticket Amsterdam – Bogota en Quito – Amsterdam €550 per persoon. Daarvoor moesten we wel met de trein van Brussel naar Amsterdam (als onderdeel van het ticket), maar het scheelde zo’n €200 op ons ticket.

Ik zou het niet nog een keer doen aangezien, maar het scheelt je wel een hoop geld 🙂

Dag 2: Bogota | La Candelaria

De eerste dag in Bogota hebben we zo weinig mogelijk gedaan. We hebben het oude centrum La Candelaria verkent, wat inkopen gedaan en rondgelopen om te kijken wat er zoal te doen is. Daarnaast moesten we halverwege de dag nog van hostel veranderen omdat de eigenaar een foutje had gemaakt met de boekingen en we onze kamer uit moesten.

Dag 3: Bogota | Fietstour

Op onze eerste ‘echte’ dag in Bogota hebben we fietstour gedaan. Een absolute aanrader voor je route door Colombia. Niet alleen ben je lekker bezig, je leert ook nog veel van de stad en je ziet een hoop. We hadden gelukkig een super gids die goed Engels sprak en overal de tijd voor nam. We hebben tijdens deze fietstours bijna alle bezienswaardigheden van de stad gezien en hebben daarnaast tejo gespeeld. Een geniaal Colombiaans spel! 🙂

TIP ♥ – de fietstour hebben we geboekt bij www.bogotraveltours.com en kostte 40.000 peso p.p.

Route door Colombia
Plaza de Boliva

Dag 4 – Bogota | Mount Monseratte & Plaza de Bolivar

De laatste dag in Bogota hebben we doorgebracht op de berg Mount Monseratte en het bekende plein Plaza de Bolivar. Vooral Mount Monseratte is een aanrader. Als je goed weer hebt, wat we gelukkig hadden, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Je kunt hier makkelijk een halve dag doorbrengen. Uiteraard mag je Plaza de Bolivar niet missen als je in Bogota bent. De kabelbaan naar de top van Mount Monseratte 11.500 peso p.p.

TIP ♥ – dag 4 zijn we ’s avonds naar Cartagena gevlogen. Ticket boekte we via Skyscanner en kostte ons €45 p.p (inc. 20kg bagage).

Bogota
De fietstour door Bogota was helaas een beetje regenachtig
Bogota
Uitzicht vanaf Mount Monseratte

Dag 5 – Cartagena | Oude centrum & stadsmuren

Dag 4 kwamen we ’s avonds laat aan in Cartagena, een stad die niet mag ontbreken in je route door Colombia. Aangezien het aan de kust ligt, en wij echte strandliefhebbers zijn, dachten we; ‘we boeken een hostel aan het strand‘.

Boek geen accommodatie aan het strand van Cartagena. Het is een puinzooi en niet bepaald vriendelijke buurt. Boek je accommodatie in het centrum van de stad. Goedkoper en veel gezelliger.

Dag 5 zijn hebben we Cartagena onveilig gemaakt. Het is een geweldige stad (echt een aanrader!) en zeker het oude centrum is super leuk met gekleurde, oude huizen. Het oude centrum begint grofweg vanaf het Torre del Reloj. Als je hier doorheen loopt kom je direct in het oude centrum. Het hele centrum loopt ongeveer tot en met Islesia de Santo Toribo.

Route door Colombia
Het centrum van Cartagena
Cartagena Colombia
Cartagena

Dag 6 – Cartagena & Isla Baru (Playa Blanca)

Dag 6 zijn we van Cartagena naar Isla Baru gegaan. Een schiereiland langs de kust van Colombia. Je kunt hier met de bus en met de boot heen. Wij hadden een busticket gekocht, maar gingen uiteindelijk toch met de boot… Lang leven het motto ‘alles kan op reis’ 🙂 De meeste reizigers boeken een dagtour vanuit Cartagena en gaan langs Isla Baru en de omliggende strandjes en eilandjes op te snorkelen.

Wij wilden graag wat langer genieten van het strand en besloten daarom te overnachten op Playa Blanca. Accommodatie is hier basic, maar goedkoop en het strand is een lekkere ‘break’ als je net 5 dagen rond hebt gereisd.

Isla Baru
Het strand van Isla Baru in de buurt van Cartagena

Dag 7 – Cartagena ➜ Santa Marta

Dag 7 was een vrij lange dag. ’s Ochtends zijn we met de moto taxi voor 10.000 peso p.p. naar het ‘busstation’ gegaan. Vanaf daar hebben we de bus genomen naar Cartagena. Wat de bus kostte weet ik niet meer, maar het was niet heel veel. Niet meer dan 10.000 peso in ieder geval 🙂

Nadat we weer in Cartagena aangekomen waren zijn we naar het busstation van Cartagena gegaan (Terminal de Transporte) om vanaf daar de bus te nemen naar Santa Marta. De bus deed er ongeveer 4 uur over. Het kostte ons 28.000 peso (€8) per persoon.

TIP ♥ – voor 50.000 peso p.p. kun je een retour busticket kopen van Cartagena naar Isla Baru

Dag 8 – Santa Marta & Taganga

Santa Marta is niet helemaal wat we er van verwacht hadden. Het is een grote stad, maar er is vrij weinig te doen. De boulevard is niet heel bijzonder en er zijn weinig interessante bezienswaardigheden in de stad. Ik zou aanraden om deze stad over te slaan. De meeste reizigers komen er ook alleen om tours te boeken naar bijvoorbeeld Tayrona National Park of de hike naar Ciudad Perdida.

Wij besloten daarom om in de middag onze tas weer in te pakken (gelukkig hadden we ons hostel nog niet betaald) en te vertrekken naar Taganga. Een klein kuststadje op 10 minuten rijden van Santa Marta.

De bus van Santa Marta naar Taganga kost 1.500 peso p.p. Je kunt ook met de taxi. Dat is sneller en makkelijker.

Taganga
Taganga is geen tropisch paradijs, maar wel lekker ontspannen

Dag 9 – Taganga | Relaxen aan het strand

Hou er met het plannen van je route door Colombia rekening mee dat je altijd van die dagen dat je even gas terug neemt. Je laat de was doen, koopt wat eten en drinken en geniet van het uitzicht van je kamer (of je gaat naar het strand). We hebben wat rondgekeken in Taganga en de bustickets richting Tayrona geregeld voor de volgende dag.

Daarnaast hebben we wat rondgevraagd voor de hike naar de Ciudad Perdida. Daarover later meer.

Taganga
Uitzicht vanuit onze hotelkamer in Taganga

Dag 10 – Tayrona National Park | op eigen gelegenheid

Tayrona National Park is een van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Colombia. Dit stond dan ook hoog op ons lijstje. Wij besloten om hier 1 dag naar toe te gaan omdat we de dagen erna de 4-daagse hike naar de Ciudad Perdida zouden doen. We worden ook een dagje ouder en het leek ons geen goed plan om in een hangmatje te slapen de dag voordat je 4 dagen de jungle in gaat 😉

Wij hebben vanuit Taganga de bus genomen naar Tayrona. Dat kostte ons 10.000 peso per persoon. Je kunt ook met een georganiseerde tour, dat kost je 50.000 peso per persoon.

TIP ♥ – als je meer wil weten over het bezoeken en het slapen in het park check dan onze pagina over Tayrona National Park

El Cabo San Juan
El Cabo San Juan in Tayrona
Tayrona
Tayrona is een prachtig natuurpark

Dag 11 tot en met 14 – Ciudad Perdida

De Ciudad Perdida was het hoogtepunt van onze reis en mag absoluut niet ontbreken tijdens je route door Colombia. Mocht je van plan zijn naar Colombia te gaan dan raden we zeker aan om deze hike in je route door Colombia op te nemen. Het is echt een onvergetelijke ervaring.

Je loopt 4 dagen door de jungle van Colombia om uiteindelijk van de Ciudad uit te komen, ook wel The Lost City genoemd. Ze noemen dit ook wel de kleinere, en betere, versie van de Machu Picchu en dat kan ik alleen maar beamen.

De tocht door de jungle en de bergen is indrukwekkend. Ik heb heel wat trekkingen gedaan op deze aardbol, maar deze komt zeker bovenaan de Top 5. De natuur hier is zo ontzettend indrukwekkend. Ik moet wel toegeven dat wij super weer hadden (geen druppel regen gehad). Van onze gids (Bryan) hoorde we dat het een stuk lastiger wordt als het regent 🙂

De ruïne van Ciudad is schitterend. Het ligt midden in de bergen, echt in de ‘middle of nowhere’. Wij waren als eerste boven (yeah!) waardoor we het eerste uur het hele complex voor ons zelf hadden. Adembenemend mooi!

Tour boeken

De beste organisatie om de tour te boeken is Magic Tour. Zij hebben Engels sprekende gidsen. Hun kantoor zit in Taganga en Santa Marta. Een tour kost normaal 1.400.000 Peso per persoon (€315) voor vier dagen.

TIP ♥ – meer weten? Je leest alles over tips, bereikbaarheid, touroperators etc. op de pagina Ciudad Perdida.

Route door Colombia
Onderweg tijdens de hike naar Ciudad Perdida
Route door Colombia
Paradijs
Hike naar de Ciudad Perdida
Het eindpunt: The Lost City

Dag 15 – Santa Marta ➜ Medellin

De laatste dag van de 4-daagse hike naar Ciudad Perdida kwamen we rond 17:00 uur terug in ons hostel in Taganga. Reken er dus niet op dat je die dag nog verder reist naar een andere plek. Ten eerste omdat je niet precies weet hoe laat je terug bent en ten tweede omdat je echt helemaal gesloopt bent. De hike is zeker geen eitje en vereist wel enige conditie.

De volgende dag, dag 15, zijn we rond de middag van Santa Marta naar Medellin gevlogen. ’s Middags hebben we in Medellin niet heel veel gedaan.

Wij vlogen van Santa Marta naar Medellin voor €32 per persoon. Met bagage kom je rond de €50 p.p.

Dag 16 – Medellin | Pablo Escobar Tour

Als je naar Medellin gaat kom je zonder twijfel in aanraking met de bekendste drugsbaas die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen; Pablo Escobar. Niet persoonlijk natuurlijk aangezien hij op 2 december 1993 werd neergeschoten, maar de ‘erfenis’ van Escobar is nog steeds duidelijk aanwezig.

Door serie Narcos op Netflix komt hij een beetje over als ‘knuffelcrimineel’. Maar vergis je niet. Dat was hij zeker niet. Jarenlang hield Escobar het land in zijn greep en het schijnt dat hij verantwoordelijk was voor meer dan 30.000 moorden.

Een van de beste manieren om meer te weten te komen over alles wat Escobar deed en wat voor invloed dat had op Colombia, en ook Medellin, is door de Pablo Escobar tour te doen. Een leuke tour waar je onder andere naar het graf gaat en naar het dak waar hij werd doodgeschoten.

TIP ♥ – de tour kun je het beste boeken bij Casa Kiwi Hostel. Het kost je 60.000 peso per persoon

Medellin
Het bekende dak waar Escobar werd doodgeschoten

Dag 17 – Medellin | El Poblado, oude centrum en de Cable Car

Medellin is een van de leukste steden van Colombia, zo niet de leukste, en mag niet ontbreken in je route door Colombia. Er is zo veel te doen dat je hier makkelijk een week kun verblijven zonder je een dag te vervelen. Je kunt de stad verdelen in 2 delen. Het oude centrum en het nieuwere en hippere El Poblado. Zeker in El Poblado is een leuke plek. Het staat hier vol met hippe bars, sfeervolle restaurants en gezellige mensen.

In het oude centrum vind je meer oude kerken en pleinen. De Cable Car is een leuke bezienswaardigheid! Je zweeft boven de oude delen van de stad helemaal naar Parque Arvi, een park in de heuvels van de stad.

Je kunt vrij makkelijk met de metro van de ene kant naar de andere kant van de stad. Het is ook de stad waar je de meeste reizigers ontmoet. Wij zijn uiteindelijk bij elkaar zo’n 4 dagen in Medellin geweest, maar dat hadden er net zo makkelijk 7 kunnen zijn.

TIP ♥ – El Poblado en het oude centrum zijn gratis. De Calbe Car kost 11.000 peso p.p vanaf Santa Domingo.

Medellin
Jesus Nazareno Church in het centrum van Medellin
Route door Colombia
De Cable Car

Dag 18 – Medellin ➜ Guatape

Van Medellin zijn we naar Guatape gegaan, een klein stadje zo’n 85 kilometer verderop. Guatape is het meest kleurrijke stadje van Colombia en vooral bekend vanwege het meer. Het is een kunstmatig aangelegd (en gigantisch) meer en Guatape is het leukste en mooiste stadje in de regio.

De gekleurde huisjes en het gezellige plein zijn de grootste bezienswaardigheden in Guatape en op zo’n 10 minuten rijden vind je de La Piedra of El Penol. Een grote rots die je kunt beklimmen en vanwaar je een mooi uitzicht op de stad.

TIP ♥ – de bus van Medellin naar Guatape kost 13.500 peso p.p

Dag 19 – Guatape | Het oude centrum

Dag 19 hebben we Guatape verkent. Daar doe je niet zo heel lang over aangezien het maar een klein stadje is. Aan een halve dag heb je meer dan genoeg. Zorg dat je in ieder geval het plein en Plazoleta de Los Zócalos bezoekt. 

’s Avonds hebben we de bus terug genomen naar Medellin om daar nog een avond door te brengen en de volgende dag naar Salento te reizen.

Parque Principal in Guatape
Parque Principal in Guatape
Route door Colombia
Straatje vlak voor Plazoleta de Los Zócalos

Dag 20 – Medellin ➜ Salento

De laatste dagen van onze reis hebben we doorgebracht in Salento. Dit is de toegangspoort tot de Cocoravallei. Als je al een beetje research hebt gedaan over Colombia herken je vast en zeker de lange palmbomen (waspalmen). Deze vind je in de Cocoravallei nabij Salento.

Dag 20 hebben we niet heel veel gedaan omdat we pas rond 13:00 vertrokken en via Pereira uiteindelijk rond 20:00 uur in Salento aankwamen.

De bus van Medellin naar Salento vertrekt vanaf het busstation en kost 45.000 peso p.p. Op internet wordt gezegd dat je in Armenia of Pereira moet overstappen, maar dat is dus niet het geval. Minivans rijden rechtstreeks naar Salento om 9:00 uur, 11:00 en 13:00 uur

Route door Colombia
Wachten op de bus

Dag 21 tot en met 23 – Salento

Het laatste deel van deze route door Colombia is allemaal in Salento. Ook een verplichte stop tijdens je route door Colombia. De dag na aankomst (dag 21) zijn we uiteraard naar de Cocorvallei gelopen om de bekende hike te doen (meer daarover lees je hier). Helaas was het weer niet al te best waardoor we weinig zagen op het viewpoint.

TIP ♥ – meer over dit stadje lees je op de pagina Salento

Dag 22

Dag 22 hebben we een koffietour geboekt. Dit is de Zona Cafetera van Colombia en de beste koffie komt hier vandaag. Je moet dus eigenlijk wel een tour naar een koffieplantage boeken. Het is best bijzonder om te zien hoeveel werk er in een kopje koffie zit. De tour kost 15.000 peso p.p.

Dag 23

Omdat het een paar dagen eerder zo slecht weer was zijn we op de laatste dag nog een keer teruggegaan naar de vallei om de hike te doen (niet helemaal). Gelukkig hadden we nu beter weer. Kosten voor een jeep naar de vallei zijn 3.800 peso p.p. Daarnaast betaal je nog 2.000 peso p.p. omdat je over privéterrein wandelt en de eigenaar het geld gebruikt om zijn terrein schoon te houden.

TIP ♥ – wij sliepen in het El Viajero Hostel. We betaalden 75.000 peso voor een tweepersoonskamer. Mooi schoon hostel, vriendelijk personeel en erg gezellig.

Route door Colombia
De prachtige Cocora Vallei
Route door Colombia
Calle Real in Salento
Route door Colombia
Hiking

Dag 24 – Salento ➜ Quito

De laatste dag zijn we met de bus van Salento naar Pereira gegaan. Gek genoeg is de bus naar Pereira net zo duur als naar Medellin. Vanaf Pereira zijn we via Bogota naar Quito in Ecuador gevlogen waar we verder door Ecuador zijn gereisd.

Hopelijk helpt deze route door Colombia je tijdens jouw reis door het land!

  Meer lezen over Route door Colombia in 3 weken?

7 gedachten over “Route door Colombia in 3 weken”

 1. Hoi,

  Wij willen in de zomer 3 weken naar Colombia. We zitten erover te denken bepaalde delen met een huurauto te doen. Is dat aan te raden?

  Groet,
  Carola

 2. Simone van Dongen

  Hoi hoi

  Wij willen in totaal 19 dagen rondreizen door Colombia
  welke route raad je absoluut aan?

 3. Erg leuk artikel! Eind oktober gaan wij (eindelijk 😉 ) naar Colombia, je tips zijn erg handig. Ik vroeg me alleen nog af, hoeveel was je in totaal ongeveer kwijt voor je trip in Colombia en in Ecuador?

  1. Hoi Siem!

   Thanks! Colombia is een geweldig land, dat wordt een mooi avontuur 🙂 Wij waren ruim 3 weken in Colombia en net geen 2 in Ecuador. In totaal ongeveer 5 weken. Voor Ecuador zou ik iets langer uittrekken mocht je die mogelijkheid hebben. Dat reist net wat lekkerder. Wij hebben niet alles kunnen zien omdat we niet genoeg tijd hadden 🙂

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

   1. Dat gaan we ook doen, we denken aan 4 en 3 weken voor Colombia en Ecuador. Zijn jullie ook naar de Galapagos geweest toevallig of niet? En jullie hebben niet toevallig een overzichtje met jullie kosten? Dat plant wel zo makkelijk voor ons 😉

    Groet, Siem

    1. Wij zijn niet op de Galapagos eilanden geweest. Dit kwam ten eerste niet qua tijd (helaas) en ten tweede is het echt heel duur, dat paste niet meer in ons budget na Colombia 😉

     De kosten van de reis in Colombia vind je hier. Die van Ecuador heb ik helaas nog geen tijd voor gehad, maar zo heb je in ieder geval een idee van Colombia!

     Groeten,
     Ties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven