Naar Peru? 10 dingen die je moet weten voor vertrek

Peru is een van populairste landen in Zuid-Amerika. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar dit land met duizelingwekkende bezienswaardigheden. De jungle in het noorden, de gigantische toppen van he Andes gebergte, de 2.500 kilometer aan stranden en de wereldberoemde Inca cultuur zijn dingen die elke reiziger weet te boeien. Het land is populair bij ‘rookie-reizigers’ die naar Zuid-Amerika vertrekken, net zoals Thailand in Zuidoost-Azië is.

Maar waar moet je nu precies op letten als je naar Peru gaat? Of wat zijn dingen die ne echt moet weten? Daar hopen we je vandaan antwoord op te geven. In deze blog delen we 10 Reistips Peru die je moet weten voor vertrek naar dit indrukwekkende land.

1.Reken op minimaal €35 p.p per dag

Er zijn al honderden blogs geschreven over wat een reis door Peru je gaat kosten. Daar zullen we je ook niet mee lastig vallen. Wat we je wel mee willen geven is dat sommige blogs een beetje doorgeslagen zijn qua prijzen per dag. Je ziet bedragen voorbij komen van €20 per dag. Onrealistisch.

Als je elke dag aan Couchsurfing doet, alleen maar street food eet (wat wel lekker is), geen betaalde bezienswaardigheden doet en niet met bussen reist, maar lift is dit zeker te doen. Maar jij weet niet zo goed als ik dat je dat niet gaat doen. Iedereen reist wel luxer dan gepland/gedacht.

Een dorm kost je ongeveer €7 per nacht, afhankelijk van waar je bent. Een tweepersoonskamer gaat al snel richting de €20 per nacht. Daarom is €20 per dag niet echt realistisch. Reken op ongeveer €30 als je echt low-budget reist. Slaap je liever in tweepersoonskamers, reis je wel eens met luxe bussen en eet je wel eens in restaurants (wat ongeveer 90% van de reizigers doet) reken dan op €40 p.p per dag.

2.Je kunt niet alles zien

Een van de belangrijkste Reistips Peru is dat je niet te veel moet plannen. De meeste reizigers hebben niet de mogelijkheid om 6 maanden door Peru te reizen. Veel vakantievierders hebben ‘slechts’ 3 weken vakantie. Wij zijn zelfs reizigers tegen gekomen die 5 dagen hadden in Peru. Dat is wel erg kort. Voor minder dan 2 weken hoef je hier niet te komen. En dan moet je je eigenlijk richten op alleen het zuiden.

Het is een veel gemaakte fout bij beginnend reizigers. Zo veel mogelijk proberen te zien in zo weinig mogelijk tijd. Geloof ons, dat wordt een mooie, maar stressvolle ervaring. Elke dag een nieuwe plek aan doen is geen doen, tenzij je echt heel veel energie hebt. Je zit in een nieuw land, het reizen is waarschijnlijk anders dan je gewend bent en sommige dingen gaan niet zoals gepland. Het is daarom beter om wat minder bezienswaardigheden in te plannen, zodat je minimaal 2 of 3 nachten in interessante plaatsen kunt blijven.

llanganuco Lake
Llanganuco lake
Titicacameer
Iquitos

Allemaal mooie plekken, maar je zult een keuze moeten maken

3.De bus is je vriend

Peru is een groot land. En je zult op een gegeven moment van A naar B moeten reizen. Gelukkig is dat in Peru heel goed geregeld. Zoals eerder gezegd; Peru is een beetje het Thailand van Zuid-Amerika. Veel beginnend reizigers beginnen in Peru. Dat heeft er onder andere toe geleid dat het vervoer in Peru erg efficiënt, goedkoop en betrouwbaar is. En dat is maar goed ook, want soms zit je zomaar 10 tot 20 uur in de bus.

En dat is meteen de beste vervoersoptie. De bus is je grote vriend in Peru. Busreizen zijn zeer comfortabel. Cruz del Sur is een populair busbedrijf met comfortabele stoelen, films / entertainment aan boord en drinken en maaltijden. Er zijn natuurlijk nog genoeg anderen maatschappijen.

4.Er is meer dan de Machu Picchu

Google ‘Reistips Peru’ en binnen een seconde heb je 149.000 resultaten waarvan er hoogstwaarschijnlijk 138.999 de Machu Picchu hebben beschreven. Logisch ook, want denk je aan Peru, denk je aan Machu Picchu. Denk je aan Machu Picchu, denk je aan Peru. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar, en dit bedoelen we niet negatief, er is meer dan alleen de Machu Picchu in Peru. Natuurlijk is dit een van de grootste, belangrijkste en meest indrukwekkende toeristische plekken ter wereld, maar het is slechts één onderdeel van Peru.

Wat je dan echt moet zien? Dat gaan we je nu vertellen 🙂

Arequipa

Arequipa is een populaire reisbestemming onder backpackers die door Peru trekken. De Plaza de Armas van de stad wordt niet alleen als een van de mooiste pleinen van Peru beschouwd. De stad wordt niet door één, maar drie indrukwekkende vulkanen, geflankeerd. De architectuur van de stad, een mooie verzameling barokke gebouwen zijn gebouwd met de lokale witte vulkanische stenen. In 2000 werd het centrum van de stad een Unesco World Heritage Site. Met de gigantische 5.825 meter hoge El Misti op de achtergrond is Arequipa zeker een bezoek waard.

Huaraz National Park

Ben je een liefhebber van mooie natuur? Dan moet je zeker naar Huayhuash Cordillera. Dit is een bekend klimgebied voor sportievelingen die mooie, hoge bergen op willen zoeken en verder willen reizen dan Europa. De meeste bergen van de bergketen vallen onder de categorie ‘steile sneeuw- en ijsroutes’. Dit betekent dat de wandeltochten hier zeker een uitdaging zijn. 

Huacachina

Heb je altijd al eens een fata morgana willen zien? Huacachina is een dorpje dat in de provincie Ica ligt en voornamelijk bekend staat om de vele duinen die om het kleine dorp heen liggen.Huacachina is gebouwd in een oase. Het dorp is erg gericht op toeristen en dit komt omdat je er veel activiteiten kunt ondernemen die vooral toeristen erg leuk vinden. Denk hierbij aan zandborden, maar ook aan buggyrijden en zelfs snowboarden. In het oasewater dat bij het dorpje ligt, kun je onder andere heerlijk waterfietsen.

Huacachina

Titicacameer

Het Titicacameer is het hoogst gelegen meer ter wereld. Dat zou al genoeg reden moeten zijn om het te bezoeken. Maar dit meer is ook een van mooiste plekjes in Peru. Volgens een oude ‘Inca legende’ is de zonnegod in het Titicacameer ontstaan. Dit komt niet als een verrassing aangezien er zelden een wolkje aan de hemel te zien is. Dit eeuwenoude meer ligt vol met drijvende eilandjes, deze zijn door de Peruvianen gemaakt als veilige zone omdat zij moesten vluchten voor de Inca’s. Een mooie culturele plek!

Huaraz National Park

Ben je een liefhebber van mooie natuur? Dan moet je zeker naar Huayhuash Cordillera. Dit is een bekend klimgebied voor sportievelingen die mooie, hoge bergen op willen zoeken en verder willen reizen dan Europa. De meeste bergen van de bergketen vallen onder de categorie ‘steile sneeuw- en ijsroutes’. Dit betekent dat de wandeltochten hier zeker een uitdaging zijn.

Iquitos

Een stad midden in de jungle. Dat is Iquitos. Je kunt er alleen met de boot of vliegtuig komen. Het is de grootste stad ter wereld die niet via de weg te bereiken is. Het is zeker een van de meest interessante steden van Peru met de jungle om de hoek en bars en restaurants aan de rivier. Oude hutjes staan zij aan zij met prachtige betegelde herenhuizen en kleine kano’s delen het water met kolossale cruiseschepen.

Colca Canyon

De Colca Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Peru genoemd. Verschil is alleen dat de canyon in Peru maar liefst twee keer zo diep als de kloof van de Grand Canyon in Amerika. De kloof van de canyon is twee keer zo diep als de kloof van de Grand Canyon in Amerika en dus nog unieker om te zien. Een ander verschil tussen de Colca Canyon en de Grand Canyon, is dat de ‘muren’ van de kloof in Colca niet zo recht zijn als de muren van de Grand Canyon in Amerika.

Colca Canyon

5.Toch naar Machu Picchu? Dit moet je weten

Dat er meer dan alleen de Machu Picchu is betekent natuurlijk niet dat je het niet hoeft te bezoeken. Het blijft immers een van de grootste bezienswaardigheden ter wereld. Vergelijkbaar met Bagan of Angkor Wat in Azië. En laten we eerlijk zijn; de kans dat je naar Peru gaat en NIET de Machu Picchu bezoekt is niet zo heel groot. Daarom willen we je in ieder geval deze tips meegeven.

Boek van tevoren!

Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Peru en je bent niet de enige die het wil zien. Het kan daarom enorm druk worden. Zowel bij de Machu Picchu zelf als de beroemde Inca Trail. Boek daarom je hike, of toegang, ver van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vermijd de drukte

Als je in de ochtend aankomt, ga dan niet achter de menigte aan richting de hoofdtempels. Ga in plaats daarvan naar het Guard House. Dit is een gebied iets boven het hoofddeel en het is meestal minder druk omdat de meeste gelijk naar de bekende plakken gaan. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de rest.

Ochtend? Middag? Of beide?

Met je ticket kun je de Machu Picchu meerdere keren tussen 6.00 en 16.00 uur binnengaan (het sluit om 17:00 uur), maar er is geen perfecte tijd om Machu Picchu te bezoeken. Tegenwoordig is het zo druk en onvoorspelbaar. In het regenseizoen zullen de ochtend meestal mistig zijn. Afhankelijk van waar je staat, voegt het een beetje mysterie toe aan je foto. De middagen kunnen iets minder druk zijn, omdat de dag-trippers terugkeren naar het treinstation voor hun reis terug naar Cuzco.

Chaski Trail en Lares Route

De Inca Trail is de bekendste route naar de top. Maar er zijn er meer. De “Inca Trail” is een ‘gewoon’ een route die reisbureaus zo begonnen te noemen. Er is geen enkele historische route die de Inca’s gebruikte. De Inca Trail heeft niet meer meer symbolische betekenis dan andere wandelroutes. De Inca Trail is mooi, maar ook erg druk. Je treft veel andere groepen aan. Als je een rustigere wandeling wilt maken, zijn er een heleboel alternatieven, waaronder de Lares Route of de Chaski Trail.

TIP ♥ – meer tips lees je op de pagina Machu Picchu

Machu Picchu

6. Let op je spullen

Wees op je hoede voor oplichting of diefstal. Wij hebben er geen problemen gehad, maar je hoort regelmatig verhalen van reizigers in Peru die opgelicht of overvallen. Gelukkig valt het nog mee, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Vietnam, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Nogmaals, wij hebben het niet meegemaakt. In 10 jaar reizen zijn we überhaupt nooit bestolen (even aftikken), maar er gaan steeds meer verhalen rond en als je kijkt naar het aantal reis bloggers die over diefstal in Peru schrijven, lijkt het geen toeval.

7. Je hoeft geen visum aan te vragen!

Zodra je landt in Peru (waarschijnlijk in Lima) krijg je op het vliegveld een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen. Als je langer wil blijven kun je dit aangeven. Je krijgt dan een stempel voor 90 dagen. Hoewel je geen visum Peru nodig hebt, dien je als toerist wel een soort immigratie formulier in te vullen. Dit heet een Tarjeta Andina de Migraciones. Zodra je Peru weer verlaat moet je deze inleveren bij de Peruaanse migratiedienst.

Bewaar dit document dus goed! Als je het formulier niet kunt overleggen kan je vertrek uit Peru namelijk geweigerd worden

8. Wen aan de hoogte

Veel bezienswaardigheden in Peru liggen op hoogte. En wanneer je  naar grote hoge hoogten reist, bijvoorbeeld naar Cusco, kan het zijn dat je last krijg van hoogteziekte. Als je de mogelijkheid hebt reis dan langzaam omhoog. Daarnaast is het raadzaam om niet meteen bij aankomst een tour te boeken. Wen eerst een of twee dagen aan de hoogte. Als je gelijk een berg op gaat kan dat nog wel eens tegenvallen.

Daarnaast moet je veel water drinken, veel slapen en drank vermijden. Wat ook goed schijnt te werken zijn coca leafs. Deze kun je in in je thee stoppen of er op kauwen.

Tips Peru

9. Reis in mei tot en met oktober

Als je het over reistips Peru hebt kan de beste reistijd natuurlijk niet ontbreken. Je wilt immers het liefst goed weer op vakantie. Helaas is het weer niet altijd te voorspellen. Zeker de laatste tijd niet. Het wereldwijde klimaat lijkt steeds meer te veranderen, ook in Peru. Daarom is de beste reistijd niet zomaar te voorspellen. De beste maanden voor Peru zijn over het algemeen de maanden maanden mei tot en met oktober met juni tot en met augustus als piekmaanden.

Maar ook in deze maanden kun je minder weer hebben. De laatste jaren is er steeds meer verandering gekomen in het weer. Dit merk je het meest in Azië, waar de seizoenen compleet de weg kwijt lijken te zijn. In Peru is dit gelukkig een stuk minder. Meer weten? Check hier de beste reistijd Peru.

Iquitos

10. Leer een woordje Spaans

Ola! Como estas? Euuhh… Het zal niemand verbazen dat ze in Peru Spaans spreken. En hoewel je met handen en voeten heel ver komt en in een enkel geval Engels een uitweg biedt, ben je negen van de tien keer gedwongen om Spaans te spreken. Dan is het wel handig als je iets meer verstaat dan ‘hallo, hoe gaat het?’.

We moeten wel wat opbiechten. Wij spraken namelijk geen Spaans, op de gebruikelijke zinnen na. En hoewel sommige situaties lastig waren, kwamen we een heel eind. Google Translate downloaden is sowieso de beste reistip Peru 🙂 Maar als je het jezelf iets makkelijker wil maken leer dan bij voorbaat een woordje Spaans. Dit helpt je echt enorm onderweg.

  Meer lezen over Naar Peru? 10 dingen die je moet weten voor vertrek?

2 gedachten over “Naar Peru? 10 dingen die je moet weten voor vertrek”

  1. Hoi Merel,

   het zijn inderdaad mooie foto’s! Een kleine toelichting; het eerste blok (8 kleine foto’s) van links naar rechts; Huaraz, Kuelap, Titcacameer, Huayhuash (2x), Iquitos (2x) en Huacachina.
   De foto’s daaronder van boven naar beneden; Huacachina, Colca Canyon, Machu Picchu, Huascaran National Park. Dat waren ze. Nu weet je een beetje wat je op je bucketlist moet zetten 🙂

   Groeten,
   Ties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven