De beste vulkanen in Guatemala

Er zijn een paar landen waar vulkanen net zo normaal zijn als fietspaden bij ons. Indonesië, Nieuw-Zeeland, Chili, Japan en IJsland zijn waarschijnlijk de bekendste, maar ook in Guatemala vind je er een paar. De meeste vulkanen in Guatemala zijn niet alleen actief, je kunt ze ook beklimmen! Wij delen hier de beste vulkanen in Guatemala om te beklimmen.

  1. Acatenango
  2. Pacaya
  3. Tajumulco
  4. San Pedro

4x de beste vulkanen in Guatemala om te beklimmen

Guatemala staat niet meteen bekend om de vulkanen die je er vindt. De meeste reizigers komen af op de karakteristieke koloniale dorpen als Antigua, de prachtige jungle-ruïnes van Tikal of Yaxha of de indrukwekkende natuur zoals Semuc Champey.

Wat veel mensen niet weten is dat vulkanen een grote invloed hebben op het land. Met name op het landschap zelf. Er zijn weinig plaatsen waar je géén vulkaan aan de horizon ziet.

Er zijn in totaal 37 vulkanen in Guatemala

Vulkanen beklimmen

Je kunt niet ze allemaal beklimmen. Dat zou ook een pittige klus worden. Er zijn een paar bekende vulkanen in Guatemala die bekend staan om de hikes en het spectaculaire uitzicht vanaf de top. Wij delen ze vraag.

Pacaya vulkaan

Ties op Pacaya met uitzicht op Acatenango

#1 Acatenango 3.976 hoog

De bekendste van allemaal. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet de hoogste vulkaan, die eer gaat naar Tajumulco. Toch is Acatenango wel een van de beste vulkanen om te beklimmen in Guatemala. Ter wereld zelfs.

Van alle vulkanen in Guatemala heb je vanaf Acatenango het beste uitzicht. Niet alleen vanaf de top, waar je (mits helder weer) een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Nee, het beste uitzicht heb je vanaf base-camp op een andere vulkaan: Fuego.

Eigenlijk draait het allemaal om de Fuego vulkaan.

Fuego is de echte ster van de show. Fuego is namelijk een actieve vulkaan en elke 10-20 minuten spuwt deze jongen een stroom lava uit de top. Als je, na een dag hiken, bij je kampvuur in base-camp zit op Acatenango en je ziet elke 10-20 minuten een verbluffende reeks uitbarstingen is dat een ervaring om nooit te vergeten.

Wat je ook gaat doen in Guatamala; het beklimmen van Acatenango MOET op je lijstje 🙂

TIP ♥ – check hier al onze tips over het beklimmen van Acatenango

Acatenango

Uitzicht vanaf base-camp op Fuego

Acatenango

De klim is pittig, maar elke druppel zweet meer dan waard!

#2 Pacaya 2.552 hoog

Pacaya is het kleinere broertjes van Acatenango. Van alle vulkanen in Guatemala is deze actieve vulkaan het makkelijkst te beklimmen en een goede optie voor mensen die een pittige, meerdaagse hike niet zien zitten.

Omdat Pacaya niet zo hoog is, is deze makkelijk te beklimmen. Het is een actieve vulkaan en je kunt hier ook lava zien. Tot een aantal jaar geleden kon je het uit de vulkaan zien stromen, maar vandaag de dag zie je af en toe een stroom lava van de berg rollen.

De grond van Pacaya is warm en als je een tour naar Pacaya boekt kun je hier marshmallows roosteren.

Zorg er ook voor dat je de middag tour boekt want dan zie je de zon ondergaan vanaf de top. Je hebt dan een magisch uitzicht op Acatenango en Fuego!

TIP ♥ – check hier al onze tips over het beklimmen van Pacaya

Pacaya

Ties op Pacaya

#3 Tajumulco 4.222 hoog

Als je het over vulkanen in Guatemala hebt, kan Tajumulco niet ontbreken. Dit is niet alleen de hoogste vulkaan van het land, het is tevens de hoogste in heel Midden-Amerika. De vulkaan is 4.222 meter hoog en bijzonder genoeg vinden veel mensen deze vulkaan makkelijker te beklimmen dan Acatenango.

Tajumulco ligt op ongeveer 5 uur rijden van Antigua en het uitzicht vanaf deze vulkaan op het omliggende  landschap is werkelijk adembenemend. Letterlijk in sommige gevallen, want je zit aardig hoog.

Tajumulco kan in een dag worden beklommen, maar boek voor de beste uitzichten een tour waar je kunt kampeer in  base-camp onder de top.

TIP ♥ – alle tours vertrekken van het nabijgelegen Xela.

Vulkanen in Guatemala
Het uitzicht vanaf Tajumulco

#4 San Pedro 3.020 hoog

San Pedro is een van de minder bekende vulkanen. Reizigers die wel eens in Guatemala zijn geweest herkennen het misschien aan de naam van het gelijknamige dorp San Pedro aan Lake Atitlan.

Wij hebben San Pedro niet beklommen, omdat we al aardig wat vulkanen in de benen hadden zitten. Daarnaast is dit van alle vulkanen in Guatemala een van de lastigste beklimmingen. In plaats daar van kun je beter naar Indian’s Nose lopen (bekijk hier hoe je dat doet).

Dit is zeker geen gemakkelijke klim!

Als je wel naar de top loopt is het uitzicht werkelijk magisch. Je kijkt namelijk uit over het indrukwekkende Lake Atitlan. Als je besluit naar Indian’s Nose is het uitzicht minstens net zo mooi. En dit is op eigen gelegenheid te doen!

Atitlan

Netjes toch?

Lake Atitlan

Ties bij het viewpoint

 

 

 

 

    Meer lezen over De beste vulkanen in Guatemala?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven