Berastagi is een marktstad in de ”koude” Karo-hooglanden. De stad zelf is niet bijzonder, maar de omgeving van Berastagi is werkelijk prachtig! In de omgeving liggen twee actieve vulkanen die het landschap vormen. Hierdoor is de grond in de omgeving zeer vruchtbaar, en dit is terug te zien in de vele plantages die je ziet op de heuvelruggen.

Berastagi: de poort naar de Karo-hooglanden

Berastagi is voornamelijk bekend om de twee actieve vulkanen in de omgeving; Sibayak en Sinabung. Dat is goed te merken aan de omgeving. Wat veel mensen ook niet weten is dat dit stadje een oud koloniaal Nederlandse stadje is geweest.

Het ligt op slechts twee uur rijden van Medan, waardoor het een populaire get-away is voor locals. Die komen hier graag naar toe om te genieten van het koelere klimaat. Het is dé uitvalsbasis om de Karo hooglanden te ontdekken.

Wat vind Reis-Expert Raoul van Berastagi

We moesten even wennen aan de temperatuur hier. Het is een stuk koeler dan de rest van het land. Dat ben je echter snel vergeten als je de omgeving ziet. Op een heldere dag (je moet een beetje geluk hebben) zie je de toppen van Sibayak en Sinabung liggen.

Dit, in combinatie met het ongerepte karakter, maakte Berastagi voor ons een super toffe bestemming.

BerastagiUitzicht in het stadje

BerastagiHet landschap is hier mooi groen door de vulkanisch activiteit

Wat is er te doen in Berastagi?

Berastagi is niet de leukste stad die we hebben gezien op Sumatra. Het centrum heeft niet echt aantrekkingskracht. Dat is ook niet de reden dat je hier komt. Dat is de omgeving. En de omgeving heeft genoeg leuke activiteiten te bieden.

We geven je een overzicht van de 10 leukste activiteiten in en rond Berastagi.

#1 Beklim Mount Sibayak

Berastagi ligt op ongeveer 1.300 meter hoog en dat komt door de twee actieve vulkanen in het gebied. De Sibayak en de Sinabung vulkaan. Dit zijn gelijk de twee hoofdattracties in de omgeving. Veel reizigers komen naar de stad om een van deze vulkanen te beklimmen.

Mount Sibayak is het gemakkelijkste te beklimmen van de twee. Het duurt in totaal zo’n drie uur om de top van 2.212 meter te bereiken. De tocht begint in de dichte jungles en eindigt in een kaal vulkaanlandschap.

Het uitzicht is echt prachtig op de vulkaan!

TIP ♥ – het is mogelijk de vulkaan te beklimmen zonder gids. We raden je echter aan om met een gids de klim te maken, aangezien er veel ongelukken zijn gebeurd op de vulkaan.

Gunung SibayakMount Sibayak

Gunung SibayakDe krater van de Sibayak vulkaan

Gunung SibayakUitzicht 

Sibayak

#2 Beklim de Gunung Sinabung

De andere vulkaan van Berastagi is de Gunung Sinabung. Het was tot juni 2019 ook mogelijk om deze vulkaan te beklimmen. Op 10 juni 019 is de Sinabung vulkaan uitgebarsten. De vulkaan spuwde een rookwolk van zeven (!) kilometer uit.

Sindsdien is het niet meer toegestaan om de vulkaan van dichtbij te bewonderen.

Er geldt een gebiedsverbod van vijf kilometer rond de vulkaan. Wel zijn vaak kleinere uitbarstingen te zien op de vulkaan, maar dus wel vanaf een afstand. Je kunt deze vulkaan ook vanaf de stad zien.

TIP ♥ – mocht je geen tijd hebben om beide vulkanen te spotten kun je beter naar Sibayak gaan.

BerastagiDe Sinabung gezien vanaf de Sibayak

#3 Verken het centrum van Berastagi

Zoals we eerder al zeiden is het centrum van Berastagi niet echt bijzonder. Mocht je toch een paar uurtjes over hebben in de stad is het wel leuk om het centrum te verkennen.

Aan de hoofdstraat zijn veel eettentjes met Indonesische lekkernijen te vinden. Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde buffelhuid bij een van de lokale tentjes. Geloof me, het is veel lekkerder dan het klinkt!

Als je op zoek bent naar eten in Berastagi kun je het beste naar de Pasar Buah markt gaan.

In vulkanische omgeving van Berastagi wordt veel groente en fruit verbouwd, omdat de grond vruchtbaar is. Je vindt er dan ook een grote groente en fruitmarkt waar de lokale mensen hun producten verkopen.

TIP ♥ – de markt bevindt zich naast de grote rotonde in het centrum.

#4 Bezoek de Air Terjun Sipiso-Piso waterval

Op anderhalf uur rijden van Berastagi ligt de Sipiso-Piso waterval. De stad wordt dan ook vaak gebruikt als uitvalsbasis om deze waterval te bezichtigen. De 120 meter hoge waterval is ook gelijk de hoogste in Indonesië.

Er zijn vanuit Berastagi meerdere tour operators die de tour voor een hele of halve dag aanbieden. Je kunt natuurlijk ook zelf vervoer regelen want je hebt geen gids nodig om bij de waterval te komen.

SipisopisoDe waterval

Sipisopiso, Sumatra IndonesieSipisopo

#5 Kom tot rust in de lokale hotsprings

Berastagi staat ook bekend om de hotsprings. De vulkanen Sibayak en Sinabung zijn beide actief. Dit betekent dat ondergrondse waterbronnen verwarmt worden en je boven de grond heerlijk kunt chillen in warme baden.

De hotsprings zijn dan ook te vinden aan de voet van de Sibayak vulkaan. Er zijn verschillende baden te vinden met afwisselende temperaturen. Kom hier weer heerlijk tot rust in je warme bad.

TIP ♥ – Wanneer je de Sibayak dag tour boekt kom je ook langs de hotsprings!

#6 Bezoek een boeddhistische tempel

Net buiten Berastagi staat een grote boeddhistische tempel genaamd: Taman Alam Lumbini. De tempel is een replica van de beroemde Shwedagon Pagoda in Yangon, Myanmar.

Het is een indrukwekkend gebouw als je er voor staat. Het is mogelijk om de tempel te betreden als toerist. Je moet dan uiteraard wel je schoenen uittrekken, gepaste kleding dragen en je pet of hoed afzetten.

Berastagi

Taman Alam Lumbini

Taman Alam LumbiniDe tempel

#7 Geniet van het uitzicht op Gundaling Hill

Vanaf de Gundaling Hill heb je uitzicht over de twee vulkanen bij Berastagi. Het uitkijkpunt ligt op 1.575 meter boven zeeniveau en op zo’n drie kilometer van Berastagi. Doordat Berastagi zelf al op 1.300 meter ligt, is de klim naar het uitzichtpunt dan ook maar 45 minuten.

TIP ♥ – op de top vind je een park waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht over de stad en de twee vulkanen.

#8 Bezoek de Air Terjun Sikulikap waterval

In de buurt van Berastagi ligt nog een waterval; de Air Terjun Sikulikap. Deze 30 meter hoge waterval ligt in een klein natuurpark net buiten Berastagi.

In het natuurpark is het mogelijk om een kleine hike van 15 minuten te maken. Je loopt dan een kleine loop door het park heen.

Wij hadden het geluk dat we een familie Siamang Gibbons door de bomen zagen slingeren!

Air Terjun Sikulikap

De Air Terjun Sikulikap waterval

Hoe kom je in Berastagi?

Berastagi wordt door veel reizigers als doorreisplek gebruikt. Veel mensen maken een tussenstop in Berastagi vanuit Bukit Lawang richting Lake Toba of andersom. Het voordeel hiervan is dat de stad goed bereikbaar is.

We geven je een overzicht van de verschillende manieren om Berastagi te bereiken.

Medan

Vanaf Berastagi rijden er meerdere bussen van en naar Medan toe.

  • Er rijden tussen 6:00 en 20:00 uur meerdere bussen naar Medan’s Padang Bulan. De rit duurt ongeveer drie uur naar Medan.
  • Elke twee uur vertrekt er ook een Almasar bus die naar het vliegveld rijdt.
  • De prijzen om in Medan te komen zijn tussen de €1,- en de €3,50.

Lake Toba

Helaas gaan er geen rechtstreekse bussen naar Lake Toba. Je zult over moeten stappen in Kabanjahe.

  • Neem een bus naar Kabanjahe (20 minuten voor ongeveer €0,35). Vanaf hier neem je de bus naar Pematangsiantar (2,5 uur voor ongeveer €1,35) waarna je overstapt op de laatste bus naar Parapat (1,5 uur voor ongeveer €1,-).

Dit is een goedkope, maar vrij omslachtige manier om bij Lake Toba te komen. Het is ook mogelijk om een mini-van te regelen die je direct naar Lake Toba brengt. De kosten hiervan zijn afhankelijk van je onderhandelings-skills.

Bukit Lawang

Veel reizigers zullen vanuit Bukit Lawang komen of op weg zijn naar deze plaats. Helaas gaan er geen directe bussen naar Bukit Lawang. Er zijn twee opties om in Bukit Lawang te komen vanaf Berastagi.

  • 1: met de bus naar Medan. In Medan stap je over op de bus naar Bukit Lawang (5 uur voor ongeveer €2,-)
  • 2: het huren van een mini-van. Dit is wel een duurdere, maar snellere optie. Een mini-van vanuit Berastagi zou je ongeveer €10,- kosten en de rit duurt zo’n 4 uur.

TIP ♥ – het reizen met bussen is goedkoop, maar kan wel veel tijd in beslag nemen. Wij raden je aan om voor iets meer geld een mini-van te huren, omdat het je zoveel tijd scheelt.

BerastagiDe groene heuvels rond Berastagi.

Overnachten

Berastagi is populair bij de lokale mensen vanwege de lagere temperatuur die de plaats heeft. De bestemming is vooral in het weekend in trek. Het is daarom aan te raden om accommodatie in het weekend te reserveren.

De stad is niet heel groot en er is dan ook geen wijk of gedeelte wat we aan kunnen raden. Zelf sliepen wij in het Sapo Karo Rest House. Deze accommodatie kan ook tours en vervoer regelen!

TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie

Beste reistijd voor Berastagi

De beste tijd om Sumatra te bezoeken is van mei tot en met september, tijdens het droog seizoen. De temperatuur in Sumatra ligt altijd rond de 30°C. Berastagi ligt op 1.300 meter hoogte en daarom is het daar altijd iets koeler. In het droge seizoen is de temperatuur in Berastagi tussen de 15°C en 24°C.

De beste reistijd voor Berastagi is tussen april en september

Het is best koud in vergelijking met de rest van Sumatra. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met maart. Je kunt dan nog steeds reizen, maar het gaat allemaal wat langzamer.

TIP ♥ – hier vind je meer informatie over de beste reistijd in Sumatra

beste reistijd SumatraLocatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven