Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Lake Toba (Tobameer)

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

Voordat je feestende Engelsen had in Kuta in Bali of de Full Moon party’s op Koh Phangan in Thailand was daar Danau Toba in Indonesië. Danau Toba wordt ook wel Lake Toba of het Tobameer genoemd. Het is een groot kratermeer in het noorden van Sumatra.

Lake Toba; cultuur en feesten

Lake Toba, of et Toba meer, is al jaren onderdeel van de ‘reizigers-scene’ in Azië. Dit grote meer, gevuld met blauw water vindt je hoog tussen de vulkanische toppen van Sumatra. Het geheim van dit, bijna mythische eiland, werd jaren geleden ontdekt door reizigers die het dorp TukTuk wisten te vinden.

Niet lang daarna werd Lake Toba één van de meest populaire bestemmingen in Zuidoost-Azië met wilde Full Moon party’s en reizigers die maanden bleven hangen op het eiland.

Route door Sumatra

Grootste meer in Zuidoost-Azië

Lake Toba is met zo’n 1.700 vierkante kilometer het grootste meer in Zuidoost-Azië. Het diepste punt is niet precies bekend maar het wordt op meer dan 450 meter geschat. In het midden van het meer ligt het eiland Palau Samosir wat net zo groot is als Singapore. Dit eiland is zo’n 30.000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting.

Het is bijzonder populair bij backpackers en de sfeer op het eiland is fantastisch. TukTuk (niet te verwarren met de TukTuk uit Thailand) is het grootste dorp van het eiland en hier vindt je ook de meeste accommodatie en restaurants. Andere dorpjes op het eiland zijn Ambarita, Tomok en Simanindo.

Lake Toba vandaag

Vandaag de dag is dat niet meer het geval en hoewel het toerisme nog steeds aanwezig is, is Lake Toba een stuk rustiger en zijn de Full Moon party’s iets uit het verleden. Tegenwoordig vindt je een rustig eiland waar de lokale bevolking, de Batak, iedere reiziger met open armen ontvangt.

Je kan er verblijven in sfeervolle huisje aan het meer en genieten van de oogverblindend mooie omgeving. Zodra je aankomt hoor je iedereen ‘horas’ roepen (welkom) en zie je locals ontspannen en relaxen, af en toe op een gitaartje spelen.

Lake Toba

Landschap Lake Toba

Hoewel Lake Toba niet meer zo bekend is als in de gloriedagen trekt het nog altijd genoeg toeristen. En terecht; het water rondom het eiland is bizar blauw, de natuur blijft je elke keer weer verbazen en de lokale bevolking is ontzettend vriendelijk.

Tel daar nog eens de laid-back eiland sfeer en het mooie weer bij op en je hebt één van de mooiste highlights van Indonesië, die helaas nog te vaak wordt overgeslagen. Als je op Sumatra bent is Lake Toba of het Tobameer een absolute must.

Locatie Danau Toba

Meer lezen over Indonesië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU